Hollywood hangtrükkel lépne fel a kalózkodás ellen

Mivel a következő generációs optikai adathordozók nagyobb tárolókapacitásukból eredően minden eddiginél jobb minőségű képet lesznek képesek közvetíteni, a filmipar igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy az új szabványok debütálásával egyszer, s mindenkorra megálljt parancsoljanak a tevékenységükkel tetemes károkat okozó filmkalózoknak. A HD DVD és Blu-ray korongok által alkalmazott fejlett másolásvédelmi eljárások csak mostanság kristályosodnak ki, így többek között a HD DVD szabványt gondozó DVD Forum múlt heti párizsi ülésén ismertetett másolásvédelmi technológiáról a "hang-vízjelről" is először hallhatott a szakma.

Hirdetés

Az Advanced Media Technology és a Warner Brothers filmstúdió által közösen kidolgozott eljárás elsősorban a mozikban dolgozó filmkalózokat lehetetlenítené el, a kalózmásolatok jelentős része ugyanis a tapasztalatok szerint innen indul "világhódító" útjára. A mozikban profi kamerával, mikrofonnal felvett filmek minősége legtöbbször még a legjobb technika mellett is elmarad a hivatalos kiadványokéhoz képest, így a HD DVD-n történő terjesztés tulajdonképpen nem is tekinthető indokoltnak, a kiadók azonban gondolván a jövőre igyekeznek kiszűrni ezt a módszert is.

A tervek szerint a jövőben minden mozifilm hangsávja tartalmazna egy, az emberi fül által nem érzékelhető digitális jelkódot, ami a lejátszóba épített elektronika számára azonnal felfedi egy moziban rögzített film kalózmásolat mivoltát, egyben lehetetlenné teszi a lemez lejátszását. Az előzetes tervek szerint a kiadók a műsoros HD DVD-ken is elhelyezhetnek majd ilyen védelmi mechanizmust, így a projektorral, vagy jó minőségű megjelenítővel készült kalózmásolatok is kiszűrhetővé válnak majd.

Különböző, képbe kódolt másolásvédelmi eljárásokat több-kevesebb sikerrel régóta alkalmaz a filmipar, ugyanakkor ha elfogadják, a fent ismertetett eljárás lesz az első széles körben alkalmazott hangalapú másolásvédelem a piacon. Képi vízjelet használ például a Cryptography Research által fejlesztett Self-Protecting Digital Content (SPDC) rendszer, melyet a tervek szerint mindkét jövőbeli lemezszabvány átvesz majd. Az SPDC a képjelbe keveri a lejátszó speciális azonosítóját, így könnyűszerrel feketelistára tehetők majd azok az eszközök, amelyek bármilyen módon közreműködtek a nagy felbontású videoanyag átjátszásában, másolásában. A kiadók a felismert kódok alapján későbbi kiadású filmjeik lejátszását akár le is tilthatják a "nem biztonságos" készülékeken.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés