Tisztázta a 7 nm-re vonatkozó terveit az AMD

A vállalat minden bizonnyal a GlobalFoundries bejelentésére reagált ezzel a lépéssel.

Nemrég írtunk hírt arról, hogy a GlobalFoundries, az AMD-ből kivált bérgyártó a 7 nm-es fejlesztések leállítása mellett döntött. Ez igazából nagyon sok gyártót nem érint, mivel az említett node-okra amúgy is igen kevesen neveztek volna. Köztük volt viszont az AMD, amely cég most tisztázta a 7 nm-es átállásra vonatkozó terveit.

Mi változott? Tehetik fel sokan a kérdés. Nos, alapvetően semmi. Minden tervezett fejlesztés a meghatározott időben, vagy akár hamarabb érkezik. Ennek az oka, hogy az AMD a 7 nm-es gyártástechnológiánál a TSMC-t választottat eredetileg fő partnernek, amiért persze nem sokkal korábban súlyos pénzeket fizettek a GlobalFoundries-nak, de az a döntés most úgy néz ki, hogy aranyat ért.

Mark Papermaster, az AMD technikai igazgatója nemrég úgy nyilatkozott a CRN számára, hogy mindent a 7 nm-re tettek fel, ide koncentrálták az összes erőforrásokat, mert sejtették, hogy az átállás nehéz lesz. Ennek köszönhetően viszont több projektjük is jobban halad a vártnál, így például a TSMC 7 nm-es, első generációs FinFet node-ján készülő Vega 20 GPU nem a következő év elején, hanem már az idei év végén elérhető lesz. Az iparág első 7 nm-es GPU-ját gyorsan követi majd a Zen 2 magokra épülő első CPU-juk, ami szintén a tajvani bérgyártónál készül.

A korábbi híresztelések szerint a GlobalFoundries a Matisse kódnevű lapkát gyártotta volna 7 nm-es node-on, ami alapvetően pontosan ugyanaz, mint a TSMC-nél készülő, második generációs EPYC-ekbe szánt processzor, csak az AMD úgy gondolkodott, hogy megosztja a gyártókapacitást az egyes piacok között. Technikailag ettől a Matisse kódnevű lapka ugyanúgy meg fog jelenni, csak nem a GlobalFoundries gyártja majd, hanem a TSMC.

A fentiekkel egyébként a tajvani bérgyártó hatalmasat nyerhet, hiszen ha okosan sakkoznak, akkor az AMD teljes processzorgyártást odatelepítheti, méghozzá hosszabb távon is. Ez egy olyan tényező, ami a TSMC-nek sem mindegy, hiszen sok partnerrel rendelkeznek ugyan, de egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy elsőnek beleugorjanak az új generációs node-okba. Utóbbi leginkább egy anyagi probléma, ugyanis annyira drága lett a kisebb csíkszélességű gyártástechnológiák kifejlesztése, hogy a TSMC is igen kellemetlen áron adja már a wafert. Nem véletlen, hogy az első 7 nm-es TSMC node iránt csak az Apple, a Qualcomm és az AMD érdeklődött, mert maga a node ugyan másnak is kellene, de nem tudják megfizetni. Az ultramobil piacon ráadásul az Apple és a Qualcomm is olyan ügyfél, amelyek számára ez a váltás igazából éppen hogy megéri, vagy ha nem, akkor sem vesztenek rajta sokat. Eközben az AMD-nél az EPYC szerverekbe szánt fejlesztések olyan orbitálisan nagy haszonkulccsal mennek, hogy az első generációs 7 nm bőven kigazdálkodható. Nem véletlen, hogy az itt készülő új processzorok legelőször ebben a termékskálába kerülnek.

A TSMC-nek gondolni kell arra, hogy lesz még 5 nm-es váltás is, de ott már talán az Apple és a Qualcomm is megfontolja a költségeket, míg az AMD számára, az x86/AMD64-es szerverpiacot tekintve bőven megérné ez is, vagyis stratégiai szempontból nagyon fontos lenne a tajvaniaknak egy olyan céget megfogni, amely nagy mennyiségben tud támadni olyan piacot vagy piacokat, ahol extrém árazással lehet túladni a lapkákon. Ezzel szimplán nyernének egy olyan megrendelőt, amely biztosan rárepül az első generációs, új csíkszélességekre, még a fokozatosan növekvő waferár ellenére is.

Az AMD egyébként a 7 nm-ről továbbra is általánosan beszél, ami némi táptalajt ad annak a pletykának is, hogy a GlobalFoundries helyét a Samsung veheti át. Bár a kisebbik processzorgyártó az útitervet tekintve nem fog problémákba ütközni, de a GlobalFoundries gyártókapacitása hiányozhat majd. Persze a TSMC-nél abból a szempontból kedvező a helyzet, hiszen annak adják a gyártósort, aki a legtöbbet fizeti, és talán nem túl nagy meglepetés, hogy a legnagyobb haszonkulcsok a processzorokon vannak, különösen a hatalmas x86/AMD64-es piacot támadó rendszereken, tehát az AMD egy teljesen más ligában játszik ebből a szempontból. Gyakorlatilag addig bőven jól áll a cég, amíg a nagyon zsíros piacokat célzó CPU-üzletág kitermeli a TSMC waferárait, és itt az sem számít különösebben, hogy például a GPU-k esetében ez esetlegesen veszteségbe fordulna. Az AMD tehát effektíve a TSMC partnereinek zömére rá tudna ígérni, ha úgy hozná a helyzet. Ettől függetlenül ez nem valószínű, hogy célkitűzés, így a saját haszon növelése érdekében jobb megoldás lehet a gyártás egy részét a Samsunghoz vinni. Ez ugyan egyszeri fejlesztési költségekkel jár, de a dél-koreai bérgyártó a Common Platform része, vagyis a GlobalFoundries gyártástechnológiáihoz fejlesztett szoftvereket direkten, vagy nagyon kis módosítással át lehetne vinni, tehát hosszabb távon inkább ez érné meg az AMD-nek, mintsem a TSMC-nél folyamatosan ráígérni a többi versenyzőre a gyártókapacitás megszerzése érdekében. Nem mellesleg a Samsung számára is nagyon hasznos lenne az AMD, különösen az EPYC-ek által célzott piac miatt, hiszen 5 nm-re ők is lépnek egyszer.

A későbbi projektek szempontjából az AMD elmondta, hogy a Navi GPU-generációt is a TSMC-nél gyártják majd, ami szintén nem nagy meglepetés, korábban is utaltak már rá, hogy eredetileg ide tervezték. A GlobalFoundries gyárán belül marad viszont a Picasso kódnevű lapka, ami a 12 vagy 14 nm-es node-on készül – utóbbi alapvetően majdnem mindegy. Ez a fejlesztés a Raven Ridge-et váltja le, és ezen a ponton fontos még, hogy a GlobalFoundries jelenleg is szerződésben áll az AMD-vel, vagyis bizonyos mennyiségű wafert a vállalatnak el kell vinnie, ha ezt nem teszik meg, akkor büntetés lép érvénybe. Persze a 7 nm-es node kiválása miatt a WSA-t (Wafer Supply Agreement) újratárgyalják, elvégre a GlobalFoundries nem tudja teljesíteni az AMD felé tett kötelezettségeit. Ugyanakkor kritikus fontosságú számukra, hogy a partnerük ne hagyja el őket azonnal, mert mégis nekik gyártják a legtöbb lapkát, és az elkövetkező egy-két évben sem fognak annyi új partnert szerezni, hogy az AMD-t el tudják engedni.

Nagyon valószínű, hogy az AMD és a GlobalFoundries majd megegyezik abban, hogy ki mennyi kompenzációt kap a megváltozott helyzetért, illetve abban is, hogy az AMD-nek mennyi ideig kellene kötelezően maradnia, és ezért mennyit hajlandó áldozni a GlobalFoundries. Ez a része tisztán üzleti megfontolás, a konkrét adatok nélkül nehéz belelátni, hogy milyen pénzügyi döntések várhatók. Annyi biztos, hogy a 7 nm-t elvető bérgyártó számára két megcélozható termékkategória van, ugyanis az AMD-nél az első generációs EPYC-ek, illetve a beágyazott piacra gyártott Ryzenek hosszútávú megoldások, vagyis ezeket még évek múlva is gyártani fogják. Ez már adott a GlobalFoundries számára, így a legfőbb kérdés a Picasso kódnevű lapka, aminek valószínűleg szintén lesz beágyazott piacra szánt megoldása, és erre vonatkozóan lehetnek komolyabb tárgyalások. A GlobalFoundries minden bizonnyal exkluzivitást szeretne majd elérni, hiszen az AMD ezt a fejlesztést elég könnyen át tudná költöztetni a Samsunghoz, de valószínűleg a jelenlegi partnerük igen komolyan zsebbe nyúl majd, hogy ne tegyék meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés