Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • atok666

  őstag

  Nemsemmi ez az AMD. Ahova meg az Apple vagy a Qualcomm is felve tenne be a labat (5nm gyartastechnologia), mert annyira draga, az az AMD-nek boven megeri :)

  Errol az "orbitálisan nagy" haszonkulcsrol van vmi konkret adat?

  Atok

 • paprobert

  senior tag

  A GF elmúlt 10 évbeli szenvedése szorosan asszisztált az AMD CPU fronton való botladozásához. Így ebből a szempontból a leválásuk üdvözlendő.

  Ellenben az egyre szűkülő kiszolgálói piac miatt bekövetkező áremelés akkor is át lesz hárítva a vevőkre ha egyébként a cég megtehetné hogy benyeli a drágább szilíciumot.

  [ Szerkesztve ]

  640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Nézd meg mennyiért mennek az EPYC-ek, és ezek csak processzorok, nem komplett rendszerek memóriával, adattárolóval, kijelzővel, akkuval, stb-stb. A Qualcomm és az Apple egészen más lovat ül. Nem véletlen, hogy az AMD a 7 nm-es fejlesztéseit elsőként szerverbe hozza. Itt éri meg, mert itt tudsz rácsapni az árcédulára 3000-10000-15000 dollárt, és még meg is veszik. Persze amúgy egy telefont is lehet majd 1000-2000 dollárért adni, csak nem biztos, hogy megveszik.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • paprobert

  senior tag

  Mikor jön az EPYC-es Iphone? :DDD

  640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

 • MSI.Navi

  tag

  A GLOFO aktívan részt vett az AMD előző buktában, szerintem ez csak jó lehet.

 • Dr. X

  aktív tag

  Az AMD-nek a bevétele a legutóbbi negyedévben 1.75 milliárd volt, a vállalati üzletág, amiben a szerverek vannak (a konzolok is ide tartoznak) meg 670 millió. Szóval az EPYC processzorok az AMD-nek is csak pár száz milliót hoznak, a bérgyártónak meg jóval kevesebbet. Hol zsíros üzlet ez, amikor 20 milliárdos gyárat kell felhúzni hozzá?
  Van valamilyen adat, hogy mennyivel nőnek a gyártási költségek a csíkszélesség csökkentéssel?

 • arn

  nagyúr

  Szvsz pont forditva van. Az amd orul, ha kap helyet a nagyhalak mellett... elkepzelem a kihozatali problema meetinget, ahol azon tanacskoznak a tmscnel, hogy az applet vagy a qualcommot hozzak hatranyos helyzetbe a hatalmas volumenu epyc processzorok miatt. :DD

  A haszonkulcs lehet nagy, de a megrendelesen realizalodo hasznot nezik, nem egy adott dbet. Ilyen szempontbol az amd meg nagyon nem egy sulycsoport.

  [ Szerkesztve ]

  https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | https://www.facebook.com/ibikemyride

 • lohi

  tag

  Az EPYC most kezdett el terjedni, a következőkben ez lehet már sokkal több is és ha a 2. generáció jól sikerül akkor akár ki is lőhet.. :)

 • MSI.Navi

  tag

  Ha oda viszik a konzolt is akkor ez annyira nem rossz üzlet a bérgyártóknak.

 • Acta@

  csendes tag

  A legszebb, hogy anno azért alakult ki hiány a pc-s memóriapiacon a magas árak ellenére, mert a jóval nagyobb haszonkulccsal működő ultramobil piac felvásárolta még magasabb árakon is. Most hirtelen már nem tudnak megfizetni költségesebb chipgyártást. Biztos elszórták a büdzsét a memóriára. ;] :DDD

 • Egon

  nagyúr

  Nemsemmi ez az AMD. Az elsődleges bérgyártó partnere lehúzza a rolót egy fontos technológia vonatkozásában, de ez nemhogy visszavetné őket: még kifejezetten előnyös is nekik... :U

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • nyakdam

  aktív tag

  Tipikusan a tőzsde megnyugtatására kiadott közlemény. Nehogy nagyot zuhanjon a részvények árfolyama, a háttérben meg megy az ötletelés, hogy akkor az ott legyártani tervezett mennyiséget mennyiért és hol tudják majd legyártani. Ha túl sokba kerül ( márpedig valszeg nem olcsó) , csúszás/ kevesebb cucc lesz legyártatva. Pont az egyszerű felhasználó szív megint.

  Az Intelnél már bontják a pezsgőt, mert nem tud az AMD fizikailag anyi procit gyártani, hogy veszélyes legyen rájuk.

  [ Szerkesztve ]

 • Segal

  addikt

  Ne aggódj ez Intel vonalon történt volna akkor Abu már el is temette volna őket (legalább 3 cikkben) de az AMD-vel csak jó dolgok történhetnek errefelé :DDD

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Nem ezt nézi egy bérgyártó. Nekik a piaci lehetőség számít. A szerverpiacon az AMD-nek ~1% körüli a részesedése, és az Intel jelenleg azon dolgozik minden erejével, hogy a következő időszakban ez ne menjen 20% fölé. Tehát az AMD terveiben leginkább ~40% szerepelhet, ami a mostani, szerverekből származó bevétel negyvenszerese, de valószínűleg nem marad az ára azon a szinten, ahol az első generációs EPYC van, hiszen a második generáció már nem versenyzésre jelentkezik, hanem a piac uralására, ami az árcédulán látszani fog. Ez a TSMC-nek elég nagy buli, hiszen a szerverpiacra iszonyatosan drágán mennek a processzorok. Azokat igazából direkten nem veszélyeztetik olyan külső tényezők, mint a panelek, a memóriák, az akkumulátorok, és az egyéb komponensek drágulása. Ergo ha lesz 5 nm-jük, akkor ha esetlegesen más nem is, de az AMD tuti rá tud ugrani, mert nekik van egy olyan piacuk, ahol egyrészt az 5 nm-rel nyert előny számít, másrészt annyira drágán adják el a listaárhoz képest relatíve olcsón gyártott termékeket, hogy megéri váltani. És meglehetősen tipikus, hogy egy szerverben sokszor a CPU az egyik legolcsóbb elem. Egyszerűen sokkal több megy el licencekre, mint magára a hardverre.

  Egy Qualcomm és egy Apple számára sokkal nagyobb kérdőjel egy váltás, mert ők a TSMC-nél gyártott lapkákat egyrészt nem tudják átlagosan 1000 dollár fölötti áron értékesíteni, sokszor még ennek a tizede is necces, tehát ők sokkal jobban ki vannak szolgáltatva azoknak a folyamatoknak, ami a végterméket megdrágíthatja. És ha hirtelen a komponensárak felszöknek, amire nem ritkán van is példa, akkor sokkal nagyobb eséllyel döntenek úgy, hogy inkább várnak még az új csíkszélességre való átállással, mert nem várt tényezők miatt nehéz lenne reálisan kigazdálkodni.

  A waferárak növekedése a befektetés költségétől függ. A TSMC a 7 nm-be nagyjából a 16 nm-es node dupláját invesztálta, tehát nagyjából a mostani waferár is a duplája lehet a 16 nm-es kezdeti áraknak. Ezért is várnak sokan a váltással, mert ez már egyszerűen túl sok. A 7 nm FF+ kedvezőbb árat eredményezhet, de a 16 nm-nél az is drágább lesz.

  (#11) Egon: Nyilván nem csak szerencséjük volt. Lisa Su nagyon ragaszkodott korábban ahhoz, hogy még büntetések megfizetése mellett is vigyék a gyártást a TSMC-hez. Akkor ezt sokan nem értették, de végül neki lett igaza. Alapvetően ez a CEO dolga. Előre lássa meg a problémákat, és reagáljon még rá akkor, amikor van rá lehetőség. Azt nem mondanám, hogy előnyös nekik, de mivel minden projektjüket a TSMC 7 nm-es node-jára tervezték, és a GloFo csak kiegészítő lett volna, így magát a problémát már a WSA korábbi újratárgyalásánál megelőzték.
  Ami nagy kérdés, hogy a GloFo esetében a 7 nm leállításában volt-e ennek szerepe, hiszen ha az AMD is csak kiegészítőszerepet szánt nekik, akkor lehet, hogy nem érte meg ezt az álmot kergetni.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • Vitamincsiga

  tag

  Az AMD jól döntött...
  Van "legkisebb nanométered"? Remek, akkor gyártatok nálad is!
  Beleragadtak ők a 28 nm-be alaposan, ennél jobb döntést nem is hozhattak.

  Belegondolva az AMD-vel a legjobb történt, amikor Lisa Su lett a főnök!
  A ZEN és a "filozófiája" - kiszámítható tokozás - már meghozta a gyümölcsét. /Zen2 16/32-vel álmodom.../
  Mostantól a gyártástechnológiai lemaradással kapcsolatos problémákkal sem kell törődniük.
  Maradt a videokártya mizéria, amibe a Vega20 sem hoz jelentős javulást, és ezt ők is jól tudják. Hogy a Navi név az lesz-e, aminek szánták, vagy a Turinggal - illetve már a 7nm-en gyártott termékkel - a versenyt felvenni képes videokártya, hát arra mind kíváncsiak vagyunk.
  Szóval az AMD most egy nagyon összefogott, koncepcióval rendelkező cégnek tűnik. Ami előbb utóbb a pénzügyi mutatókban, a piaci részesedésben is meg fog mutatkozni.

  Hogy a GloFo pedig bevágta a durcit?
  Ki fog erre emlékezni pár év múlva. A cég annyit ér, amennyit a vezetése... Megvenni is inkább az IBM-es szabadalmak miatt fogják...

  Jó lenne egy varázsgömb ;-)

 • nyakdam

  aktív tag

  Nem azzal van a gond, hogy az AMD cuccait nem vennék meg, hanem nincs szerintem elég pénz a kasszában, hogy nagymennyiségű Waffert lefoglaljon előre. Szerintem előre tokolni kell valamennyi kp-t, és az alapján kapnak x darabszámot. Az AMD-nel meg pénzből hiány van.

 • MSI.Navi

  tag

  Igazad van, ennél jobb döntést nem hozhatott az AMD, mióta a GLOFO -val üzleteltek csak megszívás lett a vége.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Ezt nem úgy számolják. Megnézik előre, hogy mennyit tudnak eladni, és arra rendelnek wafert. A TSMC-nél jellemzően nincsenek ilyen előre kötött szerződések, mint a GloFo esetében a WSA, ahol azért jó előre kellett fizetni mindenért. Ott az van, hogy van x szabad kapacitás, és jön a licit, aki a legtöbbet kínálja (nyilván az alapján, hogy a termékét el tudja-e adni y összegért a piacon), azé a kapacitás. Pofon egyszerűen dolgoznak ebből a szempontból a tajvaniak.
  Ez is egy probléma az első körös node-ok esetén, mert kb. az Apple, a Qualcomm és az AMD mellett nincs olyan cég, amely állva tudna maradni egy licitháborúban. Nem is kergetik ezt az álmot.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • Cifu

  nagyúr

  Abu, azért ez egy nagyon nyakatekert magyarázat... :U

  Egy Qualcomm és egy Apple számára sokkal nagyobb kérdőjel egy váltás, mert ők a TSMC-nél gyártott lapkákat egyrészt nem tudják átlagosan 1000 dollár fölötti áron értékesíteni

  Egy Epyx prociba rakott mag területileg hol is van egy mobilba való SoC-hoz képest? Az A11 területe 87.66 mm² , egy Zeppelin modul mérete 212.97 mm², és egy Epyc prociban ugye négy van belőle, tehát cirka 852 mm²-nyi területről van szó. Vagyis cirka 10x a különbség. Tehát ha egy SoC esetében így vetítjük le, 100 dollár felett kell(ene) értékesíteni. A csúcs Qualcomm SoC-ok ára pedig közelíti ezt a szintet, nem?

  Értem, hogy mit írsz, de a Qualcomm nem véletlenül bonyolít le 4x akkora forgalmat, mint az AMD, és akár hogy is nézzük, azért nekik az éves nyereségük cirka az AMD teljes éves forgalmának a több, mint harmada.

  Nekem erőltetettnek tűnik az, hogy a TSMC "küzdene" az AMD-ért, mert a Qualcomm meg az Apple nem fog majd továbbmenni 5nm-re, mert drága lesz, az AMD meg "röhögve" kifizeti majd a felárat...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Nem a mag foglal sok lapkaterületet, hanem a körítés, főleg a marha sok cache. De ugyanez igaz a rendszerchipekre is, kivéve persze azt, hogy ott a cache helyén más van.
  És nézd meg, hogy mennyiért tudsz eladni egy szerverprocesszort. 7 nm-en úgy 1000 dollár lesz a belépő, de a Hot Chipsen volt szó 15000 dolláros listaárról is a csúcskategóriában. És hiába 800 mm2 összesítve a CPU, az csak akkor jelent bajt, ha egyben van, de így külön lényegesen jobb a kihozatal, főleg négybe vágva. Tehát kihozatal szempontjából eléred a mobil szintet, főleg azzal a sok cache-sel, ahova nagyon egyszerű redundanciát tervezni.
  Az Apple még a szoftverekből kigazdálkodja, de nekik is van egy rakás kockázati tényező, hiszen nem lapkát adnak el, hanem végterméket, ami egyéb komponensektől is függ. Ebbe egy lapka maximum 100 dolláros szintig vállalható fel, de az optimális szint inkább 50 dollár alatt van. Tehát itt nincs az, hogy tervezek egy lapkát, aminek az ára lehet 100-1000 dollárig valami, hanem kész fix 100 dollár, ami nagyon durva felső hatás, és imádkozni kell, hogy ne menjen fel a panelek, a memóriák, az adattárolók, az akkuk, stb. ára. Qualcomm dettó, azzal a különbséggel, hogy ők még a szoftverekből sem tudják visszahozni, ha nem jó az ár.

  Azért olyan szinten nem fognak küzdeni, hogy előnyben részesítik őket mással szemben. Ők is ugyanúgy versenyezni fognak a kapacitásért. De a TSMC-nek egyáltalán nem jön rosszul, hogy egy olyan cég is náluk gyártat, amely olyan piacra vezeti be elsőként az új node-okat, ahol tényleg 1000 dolláros listaárak vannak belépőnek, és lehet, hogy meg sem állnak 15000 dollárig, és ráadásul maga a piac is igen nagy, hiszen az Intel gyakorlatilag ebből él. Ez azért számukra jóval biztonságosabb, mint az Apple vagy a Qualcomm, akik bármikor mondhatják azt, hogy értjük mi az 5 nm-t, de nem tudunk egy telefont 2000 dollárért eladni.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • Riddick77

  tag

  Az egész piac a 7nm fejlesztéseket várja,erre az arab GF meg lelövi a 7nm-t...Nem tudom,hogy késöbb nem fogják e bánni,mert ahogy az Intel megcsúszott a 10nm el, lehetöség lett volna a legmodernebb gyártástechnológiával letarolni a piacokat. És valóban az jött le,hogy az AMD a 7nm tette fel a tétjét,ami két gyártóval sima ügy lett volna,de így egy gyártoval kiváncsi leszek,hogy lesz-e mindenre kapacitásuk. Konzol Apu-k,Cpuk,Gpuk....☺🦂

  Ridd

 • Cifu

  nagyúr

  Én még mindig hitetlenkedek, mert csak a Qualcomm a csúcs SoC-jaiból simán elad sok milliós tételekben.
  Az AMD aligha fog 15 000, de még 1000 dolláros procikból akár csak tized annyit is eladni évente...

  Szóval nekem az jön le ebből, hogy azért az AMD még így is "kis" partner lesz a TSMC-ben a Qualcomm-hoz, de talán még az Apple-hoz képest is.

  Aztán persze lehet, hogy csak én vagyok vak...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Cifu

  nagyúr

  Nem tudja a GF letarolni a piacokat, hiszen eleve van két gyártó (TSMC és Samsung), akik nagyon jól állnak a saját 7nm-es gyártástechnológiájukkal. Szóval csak egy harmadik szereplő tud lenni a piacon, ahhoz, hogy letarolja azt, neki kellene a legolcsóbban kínálni, ráadásul elegendő gyártókapacitással rendelkezni ahhoz, hogy a másik két nagy gyártó csak felnézhessen hozzá - de a realitás az ugye, hogy a GF kis hal a TSMC-hez és a Samsunghoz képest ebben a tóban. Emiatt döntöttek úgy, hogy inkább keresnek egy olyan tavat, ahol ők lehetnek a legnagyobb hal...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • arn

  nagyúr

  a mennyiseg ismerete nelkul teljesen irrelevans, hogy mennyibe kerul egy adott db (foleg ha osszekeverjuk az eladasi arat, es egy komponens eloallitasi koltseget - az amd szeretne a hasznot lefolozni, nem a tmscnek adni). a gyartasa minel olcsobb, minel tobbet rendelnek belole. most hiaba van az nagyobb haszna az amdnek rajta, ha kozben az apple 10x annyit fog rendelni.

  a masik, hogy nem csak egyket evre gondolkodnak, marpedig az apple par ev mulva is ott lesz az elmezonyben, az amdnek meg ahogy jon a szerencseje, plane, hogy a kov kor utan ki tudja mi lesz, mert kb ott fog kifulladni a zen fejlodese.

  a chiptervezok allnak sorban az egyre szukulo bergyarto piacon a helyekert, es nem forditva...

  [ Szerkesztve ]

  https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | https://www.facebook.com/ibikemyride

 • leviske

  veterán

  A Qualcomm és Apple hiányát még értem, de az nVidia-ra mi a magyarázat? Ők is elég nagy haszonkulccsal szaladnak a Quadro és Tesla piacán. Gondolom az önmagában nem magyarázat, hogy a GV100 nem tud die shrinket kapni, hiszen a TU104-ből készült Quadro kártyák se fognak $1000 alatt megállni, hát még a TU102 alapúak.

  Az viszont jó kérdés, hogy egy ilyen helyzet mennyire kényszerítheti arra a céget, hogy a Zen2-nél már felhagyjon az aktuális nagyon baráti árazásával (gondolok itt arra, hogy az AM4-es 16 magos processzorok esetleg maradnak $600 felett).

  [ Szerkesztve ]

 • Cifu

  nagyúr

  Szvsz mindkettőre ugyan az a válasz: nincs valódi verseny. Az nVidia is elég magabiztosan áll a szerverekbe szánt gyorsítók piacán, illetve az AMD is nekiállhat némi profitot bezsebelni a Zen2-ből, mivel előnybe került az Intellel szemben...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Raggie

  őstag

  "plane, hogy a kov kor utan ki tudja mi lesz, mert kb ott fog kifulladni a zen fejlodese."

  Ez egy érdekes kijelentés. Miből és hogyan vezetted le ezt?
  Az Intel kb 4-5 generáció óta szinte semmi fejlődéssel polírozta a procijait, az AMD is simán megteheti ezt a zen-nel ha az intel továbbra is így halad. Vagy?

  Clint Eastwood FTW

 • S_x96x_S

  senior tag

  Opinion: Interview with AMD’s Su on change in foundry, its roadmap and new head of client-compute business
  https://www.marketwatch.com/story/interview-with-amds-su-on-change-in-foundry-its-roadmap-and-new-head-of-client-compute-business-2018-08-28

  Nem minden jövőbeli termék lesz 7nm-es.

  ""
  When I asked if we might see some new products built for 14/12nm rather than the 7-nm technology for some markets that don’t need the pinnacle of performance, I only got a “maybe” response. “Malta [the location of GlobalFoundries 14/12-nm fab] will remain a large part of our volume,” Su said.
  ""

  Su optimista :)

  ""
  In the end, Su told me that the move from GlobalFoundries to halt 7-nm development “is not a bad thing” for AMD. It allows the company to simplify IP development, refocus resources, all without changing the roadmap or affecting the future execution milestones that AMD’s recent stock surge has been built on.
  ""

 • MSI.Navi

  tag

  2 Gyártó van, a TSMC és a Samsung, gond egy szál sem.

  [ Szerkesztve ]

 • arn

  nagyúr

  maga az x86 nem igazan skalazodik normalisan 32-64 mag felett, ha duplazzak a ccxekben a magokat, ezt el is erjuk. illetve valszeg addigra zarkozik fel kb az intelhez minden szempontbol, utana mar nem varhato nagyobb ugras - jo esellyel konvergalni fognak a prociteljesitmenyek.

  aztan meg apu, vagy mittomen milyen korszak jon.

  https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | https://www.facebook.com/ibikemyride

 • Legyes

  tag

  Szerintem az AMD jelenleg bárkinek tudna egy rakat melót adni, aki képes egy csinosra gyártott 14nm+ vagy kisebb technológiát felmutatni. Jönnek a V1000-ek, a mobil Ryzenekből is kevés van, az APU-kban is van még potenciál (APU+GDDR5?), a beágyazott/ipari szegmens is tud még mit kezdeni a kiéheztetett Zen CCX-szel, nincs itt baj. A GloFo se fog unatkozni.

  -=LeGyEs=-

 • Norb79

  senior tag

  Az "olcsó" 12 nanos gyártási technoval is 500k egy csúcs gémerkártyájuk, ha most ezt még meg is fejelték volna 7 nanoval, akkor jön a milliós gémerkártya? Kinek?

 • Dr. X

  aktív tag

  Azt a néhány tíz dolláros árnövekedést nyílván lenyelik, mert a megnövekedett teljesítmény miatt még jobban megnő majd a piaci részesedésük.

 • Segal

  addikt

  Nem a 12 nano miatt lett ilyen drága az nvidia kártya hanem a konkurencia hiánya miatt. Majd ha jön bármiféle válasz az amd-től rögtön beárazzák oda a kártyát amennyit eredetileg is ért volna de az addig eladottak extra profitot jelentenek. Bárki más is ezt tenné a helyükben mint ahogy nem egyszer láttuk már mástól is ezt a gyakorlatot amikor ment a szekér...

 • Norb79

  senior tag

  Pont ezt mondom én is, hogy a 12 nano még meg se dobta az árat, de ha a gyártási technológia olyan lenne, ami viszont megdobja (mondjuk 7 nano), akkor mibe kerülne a termék?!

 • paprobert

  senior tag

  Tévedés.

  Mostanában a felzárkózó cég áraz be az eddig kaszáló cég közvetlen közelébe, a jó magasan tartott árakhoz. Nem a drágábbik cég olcsósít be. ;)

  [ Szerkesztve ]

  640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

 • wsanyi

  aktív tag

  A Bougatti-t is el lehet adni 1m Euroért... Mindent el lehet adni. Akkor az lenne, hoyg lelalssulna a fejlődés és az elévülés, és nagyobb lenne a profit, illetve a gazdaságban legfrogó pénz a magasabb HÉ (Hozzáadott Érték) miatt. Sok gamer így is megveszzi az értelmetlennek tűnő processzorokat, és a 120/144/240Hz-es monitorokat is. Persze itt elsősorban ne a magyar helyzetből indulj ki. Ny-on még mindig 3-4-szerese az átlagfizetés, bár sok munka érkezik magas HÉ-vel, és hallottam olyat is adott cégnél, hogy Spanyolországból hozzák át a munkát, és nem az olcsóbb munkaerő, hanem a minőség miatt. Simán megadják a Spanyol béreket, vagy ahhoz közelit is. Ráadásul azért kényszerülnek vidéki telephelyet nyitni, mert Budapesten már nincs, akit felvegyenek.

  Gondold csak el, van akinek a 300e Ft-os használt Suzuki is drága, és van, aki megveszi a vadonat új sok tíz, vagy 1xx milliós Ferrarit is... Ahogy a játékostársadalmat ismerem, simán el lehetne adni 1000 USD áron egy GPU-t, ami FHD-ben tudja a 240 FPS-t. Biztos, hogy lenne, aki megvenné. Mennyien játszanak a világon PC-vel? 700-800 millióan? Ebből mennyi lehet az elhívatott játékos? legyen mondjuk 10 millió. Ebből legyen mondjuk csak 2 millió, aki fizetőképes. Szerintem ezt még alul is számoltam. Pl. 1080 Ti-ből mennyit adtak el eddig? Vagy VEGA-ból, amiből sokkal kevesebbet.

  Ráadásul ha te jelensz meg vmivel elsőként a piacon, akkor te szabod az árat addig, amíg nem jelentkezik versenytárs. Az intel egyébként pontosan ezért nem jön ki a 10 nanoval, mert még nincs rákényszerülve, és megvárja, hogy mi fog történni az AMD 7 nanojával. Bőven ráérnek utána kockáztatni, elvégre amit kihoztak a 14 nm-ből, az azért már így is a 10 nm közelében jár elméleti síkon. Tehát óriási a nyereségrátájuk, akkor pedig minek kockáztassanak? Az AMD-nek pedig muszáj kockáztatni, és jól teszi, hogy először a szerverpiacon teszi ezt meg, mert az EPYC már így is elég jól szerepel, bár többet vártak, nagyon nehéz visszatörni erre a piacra, főleg, hogy ott sokszor több hónapos/több éves projektek részét képezi egy gép, aminek a CPU csak egy része. Így a megrendelések, és a leszállítások között eltelhet akár 1 év is, sé van, ahol fontos szempont a homogén környezet is...

  Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

 • Cifu

  nagyúr

  Az intel egyébként pontosan ezért nem jön ki a 10 nanoval, mert még nincs rákényszerülve, és megvárja, hogy mi fog történni az AMD 7 nanojával.

  WuT? :DDD :DDD :DDD :DDD

  Mit szívsz, kérek én is, üthet, mint a buszkerék. :DDD

  Így a megrendelések, és a leszállítások között eltelhet akár 1 év is, sé van, ahol fontos szempont a homogén környezet is...

  A virtualizáció korában? :U

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Dandris

  tag

  Tök jó, az egyik gyártót bebukta az amd, mégis minden fajin. Ha véletlenül a tsmc-is a földbe állna, szerintem akkor sem lenne semmi baj. Ott a samu, aki arra vár hogy mikor hívja fel őket az amd. Most is egy gyártósort félre raktak nekik, ha véletlen megkeresnék őket, mert a tsmc keveset gyárt. Ezek a gyártósorok ilyenek, üresen állnak, nincs beterveze hónapokkal vagy akár fél évvel is előre mi megy rajtuk.

 • Sárkányvölgy

  aktív tag

  Jó cucc lehet amit tolsz XD
  Ugye nem gondoltad komolyan a sorokat?

  Üdv, Sárkány

 • joysefke

  veterán

  Nyilván azért nyakatekert az a magyarázat, mert oltári hülyeség. :U

 • Segal

  addikt

  Ne hülyéskedj az amd-ért az érvényes szerződést is kettétépik a gyártók csak hogy felszabaduljon a gyártósor :DDD

 • wsanyi

  aktív tag

  A virtualizáció korában?

  Szerinted egy DATACENTER hogyan épül fel? És a felhő? :O

  Arról nem beszélve, hogy mindenki olyan korrupt, hogy azt inkább hagyjuk is. A saját szememmel láttam, plusz nem egy ismerős hagyott ott bizonyos munkákat, mert enm bírta gyomorral. Sajnos ez a világ ilyen. Minden a pénzről szól. A részvényesek pedig osztalékot akarnak...

  Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

 • Simid

  aktív tag

  Lehet itt gúnyolódni srácok, de ez most nem az AMD sara. Szerintem igenis jár a piros pont a vezetőségnek, hogy előre gondolkodtak és így gyakorlatilag változtatás nélkül tudják tartani az ütemtervet. A Vega20, EPYC2 és a Navi amúgy is TSMC-nél készült volna (az első kettőből már tape-out is megvolt), ezeket nem érinti a dolog. Azt meg nem nehéz kitalálni, hogy ha EPYC2 ott készül, akkor a Ryzen 3000 széria gyártása is adott, max drágább lesz, mint tervezték (de ebben sem vagyok biztos).
  Mennyivel jobb helyzet ez azért, mint az Intel esetében, ahol befuccsolt a 10nm és most vakarhatják a fejüket 2 évig, hogyan tartsák meg a piaci részesedésüket.

 • szmörlock007

  aktív tag

  Hát a samsungnál olyan sok partnert nem tudnék mondani aki miatt nincs kapacitás de ha te igen hallgatlak :)

 • Dandris

  tag

  Miért, részletes beismerő vallomást vársz, hogy fél évet csúszik minden, addig vegyél intel-t és nvidiát? ;]

  szmörlock: egyértelmű csak azért telepítették a gyártósort, mert majd úgyis lesz rá kereslet. Ezek a filléres gyártó vonalak, mint vidéken a disznóól... :P

  [ Szerkesztve ]

 • janeszgol

  veterán

  Pontosan. Arn főállásban mindig sír, ha a kis intelecskéje van szóba hozva, mellékesben meg simán nyomatja az AMD fikát.
  Ha a konzolok a szokásos 130-150 ezer ft helyett 200 ezren nyitnak, akkor is megveszik. Én is megvenném és más is, mivel minimum 5-7 évre nem kell hozzányúlni. Tehát itt még van mozgástér. És ennek a PS4 ágyazott meg. Sokan berendezkedtek a konzolokra és ha már az van, miért ne legyen a folytatásban is? Meg hát 200 ezerért monitor nélkül sem kapsz értelmes gépet.
  Ennek persze az a feltétele, hogy az AMD továbbra is megnyerje a Sonyt és az MS-t.

  Huawei: akárhogy alakul a sorsa, a kedvenc telefonmárkám marad. (2012-től ismerem es követem a márkát.)

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Az AMD kb. 70 millió processzort ad el évente, plusz a GPU-k. De a TSMC-nek nem ezek számítanak igazán. A gyártástechnológiában nem véletlenül van amolyan early kör, ahol még drága a node, illetve nincs is igazán nagy mennyiségű gyártás, viszont vannak olyan piacok, ahol megéri benevezni az early körre is. Na most amíg régen erre ugrott is mindenki, addig ma már egyre kevesebben, mert a wafer még drágább lett, az előny pedig még kisebb. Ergo átgondolja a legtöbb cég, hogy megéri-e, hiszen sokat fizetnek relatíve kevés extráért. És el fog jutni az Apple és a Qualcomm is arra a szintre, amikor azt fogják mondani, hogy nem. Az rendben van, hogy a TSMC számít rájuk, amikor majd meglesz a gyártókapacitás az új node-ok mögött, de addig is jó lenne tapasztalatot gyüjteni az early node-dal, amivel még jobb lehet a második generációs eljárás. A legnagyobb esély arra van, hogy az AMD mond igent ezekre, mert ők a szerverpiacból mindenképpen ki tudják ezt gazdálkodni. Aztán rendelhet többet a Qualcomm és az Apple, a TSMC-nek ez már mindegy, mert úgyis kiépítik a szükséges gyártókapacitást, elvégre ahhoz, hogy majd egyszer 3 nm-re ugorjanak még több partnerre van szükségük, amihez még több gyárat kell majd építeni, amivel persze majd még drágább lesz a wafer.

  (#24) arn: A TSMC-nek ez egyáltalán nem mindegy. Ők azért látják, hogy minden egyes csíkszélességváltásnál egyre kevesebb az early adopter. Nem azért, mert nem kell a node, hanem azért, mert annyira drága, hogy nem lehetséges igazán optimálisan kigazdálkodni.
  Mindegy a TSMC-nek, hogy ki lesz itt, vagy ki nem. Ki tudják szolgálni őket, amint itt a második generációs node az adott csíkszélességre, de egyáltalán nem biztos, hogy 5 nm-en az Apple azt mondja majd, hogy persze kifizetjük vidáman a dupla waferárat azért a jó eséllyel 15%-nyi előnyért, amit ki tudunk facsarni belőle. Ez egyre kevésbé realitás. A Qualcomm még ha szerverpiacon betalál, akkor talán feliratkoznak, mert hozzáférnek ugyanahhoz a zsíros piachoz, amihez az AMD, de szimplán ultramobil szinten eléggé nehézzé vált ez az early adopterkedés. Még az se biztos, hogy az AMD rábólint, de arányaiban náluk van erre a legnagyobb esély, mert ők érik el a szerverpiacot.

  (#40) Dandris: Ha a TSMC földbe állna, akkor az baj lenne, mert az AMD a TSMC 7 nm-es node-jára tervezte a fejlesztéseit, tehát azokat nem tudnák csak úgy átvinni a Samsunghoz. A GlobalFoundries egy másodlagos kiszolgáló lett volna 7 nm-re, őket egyszerű cserélni a Samsungra, vagy több kapacitást rendelni a TSMC-től. Egyetlen egyedi 7 nm-es lapkát nem gyártott volna a GlobalFoundries, csak egy olyat, amit a TSMC is elkezd gyártani pár héten belül. A 12/14 nm-es gyártás pedig nem áll le a GlobalFoundriesnál, szóval a máltai gyárat tovább használja az AMD. Hogy meddig az nagy kérdés. 2024-ig kellene szereződés szerint, de mivel a GlobalFoundries nem tudja teljesíteni a szerződés rá eső részét, így újat fognak írni. Ettől még persze gyárthatják a Picassót Máltán, akár 2024-ig is, minden attól függ, hogy tud-e olyan ajánlatott tenni a GlobalFoundries az AMD-nek, hogy ezt a fejlesztést ne vigyék át a Samsunghoz.

  Hatalmas tévhit, hogy a TSMC keveset gyárt. Az AMD a 7 nm-es gyártókapacitás zömét a TSMC-től rendelte be. Ez a fejlesztések szintjén jövőre három lapkát jelent, egy Zen2-es CPU-t, egy Vega 20-at és három Navit. Ha másképp tettek volna, akkor a GlobalFoundries gyártaná ezeket, de ők csak a Zen2-es CPU-nak a "másolatát" gyártották volna a beágyazott rendszerekbe. Itt vagy igénybe veszik a Samsungot, vagy rendelnek több kapacitást a TSMC-től. Valószínűleg előbbi, mert ez a haszon szempontjából kedvezőbb.

  A Samsung annyi gyárósort épít ki, amennyi rendelés van. Nekik ez egy befektetés. Ha tudnak a kiépített gyártósorokon gyártani valamit, akkor gyártani is fognak.

  (#43) Segal: Dehogy tépik. A Qualcomm és az Apple rendeléseit pont úgy teljesítik, ahogy az AMD-ét. Több cégnek viszont nincs szerződése a 7 nm-es FF-re. Mindenki más az olcsóbb FF+ node-ra megy, ami bő egy év múlva lesz elérhető. A mostani FF egy nagyon drága node a quad patterninggel ésatöbbi, ami tényleg csak azoknak jó, amely cégek ki tudják valahogy gazdálkodni a waferárakat. Nem vélelen, hogy nincs nagy tolongás érte. Az FF+ már EUV-s, ott azért lényegesen nagyobb az érdeklődés, de ettől a TSMC számára az FF node is fontos, és ha van igény a gyártósorokra rajta, akkor kiépítik, még akkor is ha az csak három partnert érdekel, nekik ez így is úgy is üzlet.

  (#48) Dandris: Most mondták el, hogy nem csúszik semmi. Sőt, konkrétan elismerték, hogy a 7 nm-es Vega 20-at a 2019Q1-ről előrehozták 2018Q4-re.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

Hozzászólok Aktív témák