A VIA 24 bit / 96 kHz-es hangvezérlője

Júniusban a VIA Technologies belépett a minőségi audiomegoldások piacára, elviekben legalábbis. A VIA még 2000-ben felvásárolta az ICEnsemble nevű céget, mely hangvezérlőket fejlesztett, így hozzájutott nem csak az aktuális termékekhez, de a tervezőgárdához és egy csomó technológiához is. Ennek eredményeképpen a VIA ma nem csak high-end, profi audiomegoldásokat szállít, de az ICEnsemble Envy nevű audiochipjének leszármazottaival is jelen van a PC-s piacon.

A VIA már idén megkezdte Envy24 jelű audiokontrollerének szállítását, mely a 24 bites felbontás, és 96 kHz-es mintavétel mellett 20 csatornás, 36 bites digitális keverővel is fel van szerelve. Ezen a héten a cég bejelentette Envy24PT jelű termékét, mely az előbb ismertetett profi hangvezérlő némileg egyszerűsített változata, 8 csatorna támogatásával. Az Envy24PT támogatja a legújabb DVD-Video Dolby Digital EX és DTS ES szabványokat, azok effektjeivel együtt.

Az Envy24PT-t ezzel együtt olcsó hangkártyákra, illetve alaplapra integrált megoldásnak szánja gyártója. Az AOpen és a VPSD már eldöntötték, hogy következő, AX4B-533Tube sorozatú alaplapjaikon ezt a hangvezérlőt alkalmazzák. Persze a VIA is felhasználja saját, P4PB ENVY lapjain.

Minden nagyszerű lenne tehát, a hangminőség új lépcsőfokát tapasztalhatnánk meg olcsón, ha az AOpen, illetve a VIA jó minőségű audio dekódert alkalmazna ehhez a vezérlőhöz, de sajnos nem így van. Mindketten a VIA VT1616 (vagy hasonló, olcsó) megoldását használják, mely ugyan támogat 2, 4, 6, illetve 8 csatornát, de igencsak gyenge minőségben. Szegény Envy24PT tehát lehet, hogy remekül fog szólni, csak senki sem fogja hallani ezt a gyengécske körítés miatt. Addig, amíg valaki fel nem fedezi a chipet, és nem tálalja illő körítéssel, a vezérlőnek csak egy elvitathatatlan előnye marad: viszonylag alacsony terhelést ró a CPU-ra a szórakoztató alkalmazások hangjainak megszólaltatása közben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés