A kisméretű hordozható gépeknél nyerő lesz az ARM

Egyre több elemző beszél az ARM rendszerek erejéről, noha a mobil számítógépek szegmensét az Intel uralja. A Santa Clara-i óriáscég a 90% fölötti részesedését a netbookőrületnek köszönheti, ám az ARM architektúrákra épülő elgondolások folyamatosan szipkázzák el a vásárlókat. Ezen a fronton egyelőre az okostelefonok népszerűsége mondható jelentősnek, de még az év első félévében forgalomba kerül a Qualcomm Snapdragon alapokra épülő Lenovo Skylight, mely az Intel netbookjainak kíván közvetett konkurenciát állítani.


Az ARM és az x86-os rendszerek várható elterjedtsége (Forrás: ABI Research)

Az ABI Research előrejelzései szerint az ARM architektúrára épülő mobil készülékek 2013-ra átveszik az uralmat a kisméretű hordozható számítógépek egyre növekvő piacán. Jeff Orr, a kutatás vezetője elmondta, hogy az idei év kulcsfontosságú lesz, hiszen lendületet kaphatnak a nem x86-os utasításkészletet használó rendszerek.

A netbookok piacára lassan betörnek a második generációs modellek, amelyek kisebb fogyasztást és jobb hordozhatóságot ígérnek. Az ARM megoldások az előbbi szempontok alapján jelentősen túlmutatnak az Intel Atom processzorokon, ami ebben a szegmensben döntő fontosságú lehet. Pontosan ezért várható az ARM-alapú készülékek előretörése. A kisméretű hordozható számítógépek térnyerésével a mobil internet iránt is egyre csak növekszik az igény, ám a szolgáltatók láthatóan nem tudják tartani a lépést az elvárásokkal. Az ABI Research szerint a mobilhálózatok túlterhelését a vállalatok főleg az iPhone-felhasználóknak tulajdonítják, ám a netbookok tömeges térnyerésével ez a kijelentés hitelét vesztette. Természetesen a szolgáltatók folyamatosan fejlesztik a hálózataikat, aminek a hatására már a nyakunkon van az új generációs mobil eszközök forradalma.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés