2011 lesz a tényleges újítások éve a netbookpiacon

Mint ismeretes a netbook koncepcióját 2008 közepén mutatták be a nagyközönségnek. Az alacsony fogyasztás mellett üzemelő mobil gépezet, kis mérettel rendelkezik, ami elősegíti a hordozhatóságot, így szinte állandóan az interneten lóghat a felhasználó. Az első masinák az Intel Navy Pier platformjára épültek, így az Atom N270-es processzor, a 945GSE északi és az ICH7-es déli vezérlőhíd társaságában teljesített szolgálatot. Egy ilyen rendszer TDP fogyasztása hozzávetőleg 10 wattra tehető, ami megfelelőnek bizonyult az átlag 7-8 órás üzemidő eléréséhez.


Intel Atom

Maga az Atom processzor nem nevezhető nagyteljesítményű rendszernek, ám a fogyasztáshoz viszonyítva szépen helytáll. A legnagyobb problémát a weboldalakon található Flash animációk jelentették, amelyeket a központi egység, kellő sebesség híján akadozva tudott csak lejátszani. A Navy Pier platform további hiányossága volt a 2008-as szinthez mérten gyenge integrált grafikus vezérlő, mely képtelen a HD videók akadásoktól mentes lejátszását biztosítani.

Hirdetés

Az NVIDIA természetesen felfigyelt az Intel megoldásának hiányosságaira, és rekordidő alatt tálalta az Ion platformot, mely erős grafikus vezérlőjével és fejlett szolgáltatásaival hívja fel magára a figyelmet. Az Ionban dolgozó GeForce 9400M grafikus vezérlő nemcsak gyorsabb az Inteles GMA950-nél, hanem sokkal okosabb is, hiszen a rendszer képes a HD videók és a Flash gyorsításra. Utóbbi az új Adobe Flash Player 10.1 beta alkalmazással érhető el. Ezenkívül érdemes megemlíteni, hogy a termék a CUDA és az OpenCL platformot is támogatja, így a grafikus mag ereje általános számításokra is felhasználható. Az egyedüli probléma a fogyasztás, ugyanis a zöldek vezérlőlapkája terhelés mellett 10 watt fölött eszik, amihez még hozzájön az Atom processzor energiaigénye is.


NVIDIA Ion

Az Ion platformot a gyártók a Windows 7 megjelenésével kezdték tömegesen alkalmazni, de a netbookok szegmensében még mindig a Navy Pier rendszer a kedveltebb. Ettől függetlenül a nettopok körében az NVIDIA üdvöskéje nagyon népszerű, ami a szolgáltatásokat tekintve egyáltalán nem meglepő.

2010 legelején jön a netbookok új generációja, melyet a Pine Trail-M platform fog képviselni. Az Intel friss rendszere szakít a Navy Pier három chipes felállásával, és a vezérlők magába a processzorlapkába kerülnek. A Pineview-M kódnevű CPU ennek megfelelően a központi egység mellett DDR2-es memóriavezérlőt és integrált grafikus magot is tartalmaz. Az utóbbi, GMA 3150 névre keresztelt megoldás továbbra sem képes a HD videók és a Flash gyorsítására, ám az Intel gondolt erre is, és a gyártók igény esetén használhatják a Broadcom Crystal HD nevű vezérlőt, mely megoldja a problémákat.

A Pine Trail-M platform gyakorlatilag nem hoz sok újdonságot, de a Navy Pier rendszerhez képest 7 wattra fog csökkenni a TDP fogyasztás, ami természetesen nem elhanyagolható tényező. A régi Atom processzorok gyártása és forgalmazása még a következő év első felében leáll, aminek következtében az Ion alapú netbookok szállítása is akadályba ütközik. Ennek az Intel örülni fog, hiszen a 2010-es év nagy részében egyedül kínál platformot a piacra.

Az igazi fordulópontot a 2011-es év fogja elhozni, ugyanis az AMD – sokak örömére – beszáll a netbookbizniszbe, míg az Intel új generációs rendszere számos újítást tartogat a Pine Trail-M-hez viszonyítva.

Az Intel platformja Cedar Trail-M kódnévre fog hallgatni, és az eddig használ 45 nm-es eljárás helyett, 32 nm-es technológiával készül majd. A két darab processzormag várhatóan minimális módosításokat kap, a memóriavezérlő azonban már a DDR3-as szabványt fogja támogatni. Az integrált grafikus mag esetében lesz a legnagyobb változás, az új rendszer ugyanis támogatja a DirectX 10.1-es API-t és a HD videók akadásoktól mentes lejátszását, valamint a DXVA 2.0 felületen keresztül a Flash gyorsítás is elérhető lesz. A vezérlőhíd marad a Pine Trail-M esetében alkalmazott NM10 jelzésű lapka, ami a netbookok igényeinek tökéletesen megfelel. A fogyasztást egyelőre sűrű köd fedi, de az 5 wattos TDP lehet megcélozva.

Az AMD mindez ellen a nemrég bemutatott Bobcat architektúrával veszi fel a versenyt, melyre a Brazos platform fog épülni. A kétmagos lapka várhatóan a GlobalFoundries 28 nm-es gyártósorain fog készülni, és a központi egységek mellett tartalmaz majd egy DDR3-as memóriavezérlőt, és egy Evergreen családba tartozó, DirectX 11-es API-t támogató grafikus magot. Utóbbiról nem tudni hány darab shader processzorral dolgozik, de biztos, hogy támogatja az HD videók és a Flash gyorsítását, valamint az ATI Stream, az OpenCL és a DirectCompute platformokat. A Bobcat magok fogyasztását 1 watt alá tervezi az AMD, így megfelel majd a kisméretű mobil gépek igényeinek.

Érdemes megjegyezni, hogy 2010-től a netbookok egy közvetett ellenséggel is szembenéznek. A legtöbb gyártó jövőre szeretne valamilyen ARM alapú smartbookot piacra dobni, mely olcsóbb áron kínálja majd az internetezés helyi megkötésektől mentes lehetőségét. Az NVIDIA erősen készül a Tegra lapkákkal a piac meghódítására, így annak ellenére, hogy az Intel 2010 második felében egyedül marad a netbookok szegmensében, éberen kell figyelnie az alacsonyabb fogyasztású smartbookok támadásaira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés