Megkezdte HDTV-tunerkártyái forgalmazását az ATI

Bár kontinensünkön még nagyon döcögve halad a nagyfelbontású digitális televíziózás bevezetése, a HDTV (High-Definiton Television) Észak-Amerikában és Japánban máris igazi slágertéma. Az Egyesült Államokban a csatornák mintegy fele sugároz HDTV-tartalmat, a háztartások több mint 80 százalékában pedig legalább öt digitális adó fogható. A HDTV-t támogató tévékészülékek ezer dollár körüli árukkal azonban még mindig drágák, így természetesen felvetődik az ötlet, hogy a mind sokoldalúbbá váló, és mind jobb kijelzőkkel rendelkező számítógépeket lehessen HD-tévézésre és videorögzítésre is alkalmazni. Az ATI most kezdi szállítani HDTV-tunerkártyáit, amelyek kedvező, 199 dolláros áron kínálnak megoldást a problémára.

A HDTV Wonder kártya segítségével analóg (NTSC), valamint digitális és HDTV adások (ATSC) foghatók. Az analóg jel származhat erősített antennáról vagy kábelről is, a HDTV-jel esetében azonban a kábeles és a műholdas műsorszórás egyelőre ki van zárva, a földi adók vételéhez viszont az ATI antennát is mellékel. Az eszköz digitális sztereó és Dolby Digital surround kódolású hang visszaadására képes. A kártya PCI foglalatba illeszkedik, és a gyártó saját fejlesztésű tunerchipje teljesít rajta szolgálatot. A kezelést a Remote Wonder távirányító teszi egyszerűbbé.

A tunerhez adott szoftver teljes értékű videofelvevővé varázsolja a PC-t: a tévéműsor merevlemezre, CD-re vagy DVD-re rögzíthető, és felvétel közben is lehetőség van az anyag kimerevítésére vagy böngészésére. Kép a képben és hasonló funkciók ugyanakkor csak ATI All-In-Wonder 9600-as vagy újabb videokártyákkal együtt vehetők igénybe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés