Késik az Intel tévés bemutatkozása

Tegnap az Intel megerősítette, hogy az olcsóbb nagyképernyős HDTV televíziók gyártását lehetővé tevő lapkáját mégsem dobja piacra az idén. A chipen – többek között a képminőség javítása érdekében – még dolgozni kell, mondta el a vállalat szóvivője a CNET-nek, a kereskedelmi megjelenés csak később várható. Hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem árulták el.

A chipgyártó a januári Consumer Electronics Show idején mutatta be Cayley kódnevű technológiáját, amely az ún. Liquid Crystal on Silicon (LCOS) megoldásra épül. Ennek lényege, hogy egy szilíciumlapka tetején a folyadékkristály-réteget egy üveglap és egy fényvisszaverő, pixelekkel mintázott felület fogja közre. Ezek a rétegek alkotják a kivetítő képernyőkben – például nagyképernyős tévékben – használt mikroképernyőket. A teljesen digitális megoldással a vállalat közleménye szerint élesebb, precízebb kép állítható elő, mint az analóg technológiát használó architektúrákkal. Akkor az Intel azt jósolta, hogy az év végén már 1800 dollárnál olcsóbban is hozzá lehet majd jutni nagyképernyős HDTV-khez.

Az LCOS technológia olyan új, de már kereskedelmi forgalomban lévő megoldásokkal versenyez, mint a Texas Instruments által gyártott digitális fényfeldolgozó (DLP) chip. A DLP-lapkákat is használó Samsung – számos elemzővel együtt – a kezdetektől fogva kétkedve szemlélte az Intel terveit. Az LCOS ugyanis már évek óta ismert technológia, de sikeres kereskedelmi alkalmazása még várat magára.

Az idén nem ez az első eset, hogy az Intelnek problémái akadnak a termékbevezetéssel. Legutóbb az új generációs Centrino platform alapját képező Alviso lapkakészlet premierjét csúsztatta el a vállalat, nem sokkal azután, hogy az asztali számítógépekbe szánt 915 lapkakészlet hibás változatait kényszerült visszahívni. Az utóbbi baki 38 millió dollárjába került.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés