Máris kitörni látszik a DirectX 10-es kártyák árháborúja

Lapértesülések szerint árcsökkentésre készül az önálló grafikus processzorok piacát vezető NVIDIA. A cég a VR-Zone weboldal által megszólaltatott, névtelenségbe burkolózó iparági források szerint már fel is hívta parterei figyelmét arra, hogy ne raktározzanak túl a GeForce 8-as sorozatú videokártyákból – állítólag ugyanis ezeket érinti majd az árváltozás.

A teljes, DirectX 10-kompatibilis vezérlőkből álló kínálat árának mérséklése mindazonáltal logikus lépés lenne a kaliforniai gyártó részéről, már csak hetek kérdése ugyanis, és a középkategóriás GeForce 8-as kártyák is konkurenciát kapnak: az AMD és partnerei a holnap véget érő Computexen több Radeon HD 2600-as és 2400-as kártyát is bemutattak, a középkategóriás és alsó-középkategóriás vezérlők tömeges gyártása pedig állítólag a jövő héten végre beindulhat.

Az NVIDIA mindazonáltal nem csak a középkategóriás GeForce 8-as vezérlők árát kész csökkenteni, így várhatóan heteken belül olcsóbban lehet majd hozzájutni a csúcskategóriás GeForce 8800-as család összes tagjához. A jelenlegi nagyágyúnak számító GeForce 8800 Ultra ára például meg nem erősített hírek szerint 699 dollárról (azaz Európában ugyanennyi euróról) 599 dollárra csökken majd, de alacsonyabb végösszeg kerül a GTX és GTS variánsok árcímkéjére is – utóbbiak így a Radeon HD 2900 XT piaci térnyerését nehezítenék.

Az AMD a csúcskategóriában a hírek szerint árcsökkentés helyett egyelőre egy új zászlóshajó vízre bocsátásával próbálkozik. Ez lesz az 1 gigabájtnyi GDDR4 memóriával felszerelt HD 2900 XT, mely heteken belül a boltokba kerülhet. A plusz videomemóriáért cserébe nem hivatalos információk alapján mintegy 110 dolláros felárat kell majd fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés