LaCie: terabájtos külső tárolóegységek

Hamarosan az üzletek polcaira kerülnek napjaink legnagyobb kapacitású asztali tárolórendszerei, a LaCie Bigger Disk és Bigger Disk Extreme nevű megoldásai. A 7200 rpm fordulatszámon pörgő, 10 ms-os átlagos elérési idővel és egyenként 8 MB-os pufferrel rendelkező merevlemezekből álló külső egységek 1, illetve 1,6 terabájtnyi helyet biztosítanak. A mindössze 2U magas és 5,25 hüvelyk széles, alumíniumötvözet házak vízszintesen és oldallapjukra állítva is elhelyezhetők, sőt egy opcionálisan megrendelhető keret segítségével 19 hüvelykes rackbe is szerelhetők.

Az 1 terabájtos Bigger Disk FireWire 800, FireWire 400 és USB 2.0 interfészen csatlakoztatható a számítógépre, a reálisan elérhető adatátviteli sebesség rendre 55, 35 és 34 MB/s. A Bigger Disk Extreme 1 és 1,6 terabájtos változatban jelenik meg, a nagyobb sebesség érdekében pedig RAID 0 támogatással rendelkezik. FireWire 800 kapcsolaton maximum 85 MB, míg FireWire 400 felületen maximum 40 MB adat vihető át másodpercenként, ezt a típust USB-csatolóval nem látták el.

Az egységeket a LaCie főleg videoanyagok és nagy méretű multimédiafájlok tárolásához ajánlja, bár kapacitása révén ideális lehet kis munkacsoportok számára is. Ez utóbbi felhasználási területet némileg korlátozza az adatbiztonságot szolgáló RAID 1 hiánya. A készülékeken egy be-/kikapcsoló gomb található, ám automatikus indítás, kikapcsolás és energiatakarékos állapot beállítására is van lehetőség. A külső tárolók a nyáron kerülnek forgalomba, 1199 (1 TB) és 2199 (1,6 TB) dolláros áron. A gyártó Európában 2 év garanciával kínálja termékeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés