Korán rajtol a Presler

Az Intel hivatalos dokumentumai a kétmagos Pentium processzorok következő generációját képviselő, 65 nm-es csíkszélességgel gyártott Presler premierjének időpontját 2006 elejére teszik, a közelmúltban lábra kapott pletyka szerint azonban erre már ebben az évben, a két ünnep között sor kerülhet. Akárhogy is van, tudható, hogy az Intel már megkezdte az új chipek szállítását partnerei számára, és a napokban egyes online üzletek oldalain is felbukkantak a 900-as sorozatú processzorok.

A két külön magot egy tokozásban egyesítő Presler 800 MHz-es rendszerbuszát a jelenlegi Pentium D 800-as szériától örökli, az EM64T kiterjesztés és EIST energiatakarékossági funkció mellé pedig megkapja a korábban Vanderpool kódnéven ismert virtualizációs technológiát is. A másodszintű gyorsítótár mérete a duplájára nő: magonként 2 MB. A Hyper-Threading továbbra is a Pentium Extreme Edition kiváltsága marad, vagyis a Pentium D-k egyszerre két szál kezelésére képesek.

A Pentium D 900-as széria első tagjai a 920 (2,8 GHz), 930 (3 GHz), 940 (3,2 GHz), illetve 950 (3,4 GHz) jelzést fogják viselni. Áruk az Európában látottak alapján rendre 275, 355, 470 és 700 euró körül alakul, bár ezek csupán nem hivatalos tájékoztató adatok, hiszen a kiskereskedelmi árakat egyebek mellett a helyi adók is jelentősen befolyásolják. A Pentium Extreme Edition 955 kiskereskedelmi áráról egyelőre csak tengerentúli adatunk van: 1100 dollárért lehet előjegyezni.

A 65 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatban a TG Daily azt írja, az Intelnek máris sikerült elérnie azt a kihozatalt, amit 90 nm-es gyártósorain is biztosít. A gyártástechnológia fejlesztését célzó kutatások és az automatizált gyártási folyamatok eredményeképpen a selejtarányt 20 hét alatt sikerült az előírt határ alá szorítani. Ugyanez a 90 nm-es eljárásnál 26 hetet vett igénybe, a 130 nm-esnél 30, a 180 nm-esnél pedig 38 hétig tartott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés