Jövőre megpörgeti a mobil fejlesztéseket az AMD

A vállalat két új fejlesztést is tartogat az Intelnek, ráadásul egyiket sem lesz egyszerű megfogni.

Az AMD az asztali és a szerver processzorok piacán elég jó évet teljesített, hiszen mindkét szegmens főbb területein átvették a teljesítményre vonatkozó vezetést az Inteltől. Sőt, a legújabb Ryzen Threadripperre a fő konkurens inkább nem is válaszolt, a saját HEDT megoldásukat szépen beárazták alá, így kerülve el a közvetlen összemérés lehetőségét.

Mivel az AMD a chiplet dizájn miatt igen gyorsan tud új generációt tervezni, így az előre menekülésen kívül túl sok lehetősége most nincs az Intelnek, lényegében ezt is teszik. Ez gyakorlatilag automatikus győzelmet jelent az AMD számára a Zen 3-mal, aminél már a tömeggyártás előkészítése zajlik. Legközelebb 2021-ben kell komolyabban figyelniük az Intel asztali és szerverpiaci megoldásaira, ezek már tényleg veszélyesebbek lesznek, mint a 2020-ra tervezett kvázi frissítések.

A 2020-as év azonban a friss útiterv szerint fontos lesz, ugyanis a következő esztendőben a cég az Intelt a mobil piacon támadná le. Az első nagyobb lépcsőnek szánt Renoir SoC APU gyakorlatilag kész, a gyártása már zajlik, jelenleg a notebookgyártók tervezik hozzá a dizájnokat. Ez a lapka a TSMC 7 nm-es node-ján készül, Zen 2 magokat fog tartalmazni, míg az IGP egy GFX909-es verziójú Vega architektúrát használ. Többféle mérnöki minta van a gyártóknál, ezek kettő vagy négy processzormagot, illetve 8, 10 vagy 12 darab multiprocesszort használnak (azt pontosan nem tudni, hogy ezekből mennyi van fizikailag beépítve, állítólag 13 darab). Ami meglepő, hogy az órajel tekintetében kifejezetten combos a hardver, a legjobb mintákon még 15 wattos fogyasztási kereten belül is 4 GHz-nél nagyobb turbót használnak a processzormagok, míg az IGP 1,6 és 1,9 GHz között ketyeg.

Információink szerint a Renoir SoC APU minden tekintetében gyorsabb az Intel megoldásainál. Utóbbi cég ezúttal furán fedi le jelenleg a piacot, ugyanis két lapkát is terveztek. A 10 nm-es node-ot használó Ice Lake-nek a processzorrésze lassú, de gyors az IGP-je, míg a 14 nm-es Comet Lake pont a processzor tekintetében erős, de az IGP-je nem igazán combos. Úgy tudjuk, hogy a marketing pont erre repül majd rá a Renoir esetében, lényegében az lesz az üzenet, hogy nem kell az egyik részegység teljesítményét beáldozni, hogy a másik sebessége hozza a jelenben elvárható szintet.

A legfontosabb projekt azonban mégsem a Renoir, hanem a Van Gogh kódnevű fejlesztés, amely a TSMC 7 nm-es, EUV-s node-ján készül majd. Ebben már második generációs RDNA architektúrára épülő grafikus vezérlő lesz, és lényeges előrelépést ígér az AMD a Renoirhoz képest. Ez a Tiger és a Rocket Lake kódnevű megoldásokat veszi célba. Azért két lapkát, mert az Intel a következő körben is egy 10 és egy 14 nm-es processzort kínál, feltehetően azért, mert a 10 nm-es node továbbra sem igazán alkalmas a magas órajelek elérésére.

A Van Gogh további érdekessége lehet az új generációs memóriastruktúra, ami egyelőre nincs kifejtve, hogy konkrétan mit jelent, az energiaigényre vonatkozó előrejelzések viszont egyértelműek, ugyanis bőven 10 watt alatti fogyasztásszinteket is megcéloz vele az AMD. Ezzel a cég a Qualcomm megoldásai után akar eredni, amelyek jelenleg üzemidőben verhetetlenek a Windows PC-k tekintetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés