Az évtized végére utolérné a Samsung bérgyártó üzletágát az Intel

Ezzel a Santa Clara-i óriáscég egyértelműen megcélozza a második helyet a TSMC mögött.

Az Intel még az elmúlt év márciusában részletezte az IDM 2.0-t, ami az eredeti Integrated Device Manufacturing modell kiterjesztésének számít. Mint ismeretes a Santa Clara-i óriáscég nemcsak a lapkák tervezéséről, de a legyártásáról is gondoskodik, ugyanakkor a 2.0-s modell ezt kiegészíti a terjeszkedéssel, amelynek részeként az Intel is bérgyártóvá válik.

Hirdetés

Maga a folyamat már tart, bár nyilván most még aligha lehet komoly eredményekről beszélni, hiszen előbb fel kell húzni azokat a gyárakat, amelyeken keresztül az Intel kiszolgálhatná az ügyfeleit. A jelenleg elérhető gyártókapacitás egyelőre korlátozott, de azért vannak sikerek, például MediaTek az Intel 16 nevű 22 nm-es node-ot szemelte ki magának.

Ez a fajta üzleti modell jelentős befektetést igényel, és csak relatíve sokára lesz igazán észrevehető eredménye, ezért is számít igazán, hogy a Santa Clara-i óriáscégnek mik a konkrét céljai a bérgyártást tekintve. A Nikkei Asia friss írása alapján utóbbi kezd körvonalazódni, mivel a Randhir Thakur, az Intel bérgyártó üzletágának elnöke szerint az évtized végére szeretnék utolérni a Samsung bérgyártó üzletágát, ezzel pedig a TSMC mögött az iparág második helyére szert tenni.

Az egész nagyon is átgondolt kijelentésnek tűnik. Egyrészt kellően ambiciózus, másrészt van benne kihívás, hiszen mind a gyártókapacitást tekintve, mind pedig a technológiát figyelembe véve sokat kell az Intelnek fejlődnie, hogy megfogják a dél-koreai konkurensüket, de elég sok időt hagytak maguknak ahhoz, hogy maga a cél reálisan kivitelezhető legyen.

Arra vonatkozóan egyelőre nincs célkitűzés, hogy az Intel mikor érheti utol a TSMC-t. Ez jóval nagyobb falat, és nem is lenne célszerű rögtön az első helyet kiszemelni. A tajvani bérgyártó elkapásához akár 20-25 évre is szükség lehet, így sokkal hasznosabb az Intelnek, ha először a Samsungot szemelik ki ellenfélnek, mivel az egy reális közelségben mozgó célpont.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés