Hirdetés

Így vásárolnak tévét a magyarok

A Samsung felmérést készített a hazai vásárlási szokásokról

Hirdetés

A Samsung egy kutatást végzett azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi fogyasztók a televíziók megvásárlása során milyen szempontokat tartanak fontosnak. Az adatok kiértékelése után kiderült, hogy a magyar háztartások háromnegyedében kettő vagy annál is több televíziókészülék kap helyet, jellemzően a vidéki településeken, családi házakban több, míg a fővárosban inkább egy, esetleg kettő. Ezek 79 százaléka 5 évnél fiatalabb, a magyarok több mint harmada pedig az elmúlt két évben vásárolt új készüléket. A megkérdezettek tudatosságát és a technológiai érdeklődését jól mutatja, hogy több mint 40 százalékuk az elavult technológia, vagy az okostévé funkciók hiánya miatt váltott. A jelenleg tévévásárlást tervezők a technológia mellett a képernyő méretével sem elégedettek, közel 20 százalékuk szeretne nagyobb készüléket a következő két évben.

A legújabb technológiák, mint a 4K vagy 8K felbontás, az AI felskálázás és más okos funkciók, valamint a kiemelkedő színhűség és a kontraszt egyaránt fontos szempontok az új tévé kiválasztása során. A fiatalabb, 40 év alatti generációnak az okos funkciók, a képminőség és a felbontás számít igazán, míg az idősebbek a kontrasztos megjelenítést részesítik előnyben. A legfontosabb szempont a kép élessége, ezt a válaszadók több mint fele veszi figyelembe a vásárlás előtt. Amennyiben a készülék tudását megfelelőnek találják, a férfiak a nőknél kevésbé mérlegelik az árat, több mint 15 százalékuk pedig nem is figyeli az árcédulákat. A nők ezzel szemben jobban figyelnek az olyan finomabb részletekre is, mint például a tévé kialakítása és a helyiség összhatása a készülékkel. Az esztétikai szempontok közül a keret méretével foglalkoznak legjobban a magyarok, több mint 50 százalék választana keskenyebb kerettel rendelkező modellt. A vállalat itt megemlítette az új, keretmentes Samsung QLED 8K készüléket, a Q950TS-t, ami tényleg egy valóságos dizájnbomba, de az ára miatt szerintünk még egy darabig nem lesz tömegtermék. Persze ez a fajta kialakítás idővel leszivároghat a közép- vagy alsó kategóriába is, és akkor azért már igazán elterjedtté válhat.

A Samsung által elvégzett felmérésből az is kiderült, hogy az elmúlt két évben tévét vásárlók döntő többsége önerőből jutott az új készülékhez, a nagyobb áruházakban elérhető áruhitelhez is csak kevesen, főként fiatalok folyamodtak. A lecserélt tévék sorsa igen sokféle lehet a Samsung felmérése alapján, a magyarok harmada tovább ajándékozza azt valamelyik családtagjának vagy barátjának, vannak, akik eladják, vagy becserélik egy-egy akció keretében, a régi tévék több mint 20 százaléka pedig a hulladékudvarokba kerül, ahol ártalmatlanítják őket, az alkatrészeiket pedig újrahasznosítják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés