IDF: szövetség az apró merevlemezekért

A hordozható szórakoztatóelektronikai eszközökben használt apró merevlemezek csatolófelületének szabványosítása a célja annak a szövetségnek, melynek megalakulását tegnap az őszi Intel Developer Forumon jelentették be. Az Intel, a Hitachi Global Storage, a Marvell Semiconductor, a Seagate Technology és a Toshiba America a számítógépekben elterjedt Serial ATA-szabvány alapjaira építi a CE-ATA (CE – szórakoztatóelektronika) specifikációt. A soros interfész használatával mellőzhetőek lesznek a széles szalagkábelek, a kevesebb érintkezőnek köszönhetően helytakarékosabbak a csatlakozók, és az új szabvány alacsonyabb fogyasztású meghajtók használatát teszi lehetővé.

Szintén az IDF-en jelentették be a Serial ATA International Organization (SATA-IO) megalakulását. Az új szervezet – amely a Serial ATA Working Group munkáját viszi tovább – felelős a specifikáció fejlesztéséért, marketingjéért és az eszközök kompatibilitásának teszteléséért.

Az új interfész nem feltétlenül nyújt hasonló adatátviteli szélességet, mint a Serial ATA. Knut Grimsrud, az Intel CE-ATA-ért felelős vezető mérnöke elmondta, hogy a hordozható zenelejátszóban túlzás is lenne ilyen sávszélesség: a specifikációt kifejezetten ezekre az eszközökre szabják.

Elemzők szerint a szabványosításra való törekvés mindenképpen üdvözlendő, hiszen így elkerülhetőek lesznek az iparágat megosztó csatározások az eltérő formátumok támogatói között – mint ahogy az például az írható DVD-lemezek esetében tapasztalható. A Hitachi éppen nemrég számolt be arról, hogy 1,8 colos tányérokat tartalmazó merevlemezének méretét úgy zsugorította tovább, hogy – elsőként az iparágban – a meghajtó hagyományos notebook-csatolóját a szórakoztatóelektronikai berendezésekben általánosan használt ZIF (Zero Insertion Force) dugaljra cserélte le.

A konzorcium 2005 első félévére készülhet el a specifikációval, a kompatibilis készülékek pedig már néhány hónappal később megjelenhet a piacon – áll az Intel közleményében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés