Hova lett a 38-magos Ice Lake-SP?

Az Intel a Hot Chips alkalmával 28-magos csúcsmodellről beszélt, pedig több korábbi útitervben is 38 magról volt szó.

Az előző héten villantotta meg az új Xeonokat az Intel. Az Ice Lake-SP kódnevű fejlesztéssel kapcsolatban meglepetésre csak 28 magról beszélten, holott több korábbi útitervben is 38 magról volt szó. Többek között alább látható az ASUS prezentációjából egy kép, amely eredetileg a koreai Brainbox portálon jelent meg, de később valamiért eltávolították a szóban forgó tartalmat. Ez persze az internet korában semmit sem jelent, ami egyszer felkerül a webre, az onnan gyakorlatilag kitörölhetetlen lesz.


(forrás: Brainbox)

Felmerül tehát a kérdés, hogy mégis hova lett a 38-magos Ice Lake-SP? Az várható volt, hogy az Intel több dizájnt is tervez a fejlesztésre, tehát nem meglepő, hogy végül készült egy kevesebb fizikai maggal rendelkező lapka is, de ez lesz sorozatban a harmadik Xeon generáció, amikor csak 28 magig jut a vállalat, pedig most már rendelkezésre áll a modernebb, 10 nm-es gyártástechnológia is.

A fentiek miatt utánakérdeztünk, hogy a ténylegesen csúcsmodellnek tervezett lapkával mi lesz, és a szervergyártóktól megtudtuk, hogy ez valójában elkészült, csak nem lesz hozzáférhető a tömegpiac számára. Egyedi igényeket valószínűleg ki fog szolgálni az Intel, feltéve persze, hogy a megrendelés kellően nagy, de a szerverpiac nagy része visszafogottabb fogyasztású Xeonokat kap. Ez a kulcstényező, ugyanis a 38-magos Ice Lake-SP annak ellenére is sokat fogyasztott, hogy 10 nm-es node-on készült. Megfelelő órajellel a termékek 280 wattig is felkúsztak, holott a szerverpiac nagy része számára 240 watt az a maximális határ, ameddig gondolkodnak, tehát hiába érkezik fölé processzor, csak a célzott szegmens egy elképesztően szűk része vállalja be. Az említett, elfogadható fogyasztási keretbe ugyanakkor csak 28 maggal fér bele az Ice Lake-SP, így végül ez a verzió lesz a tömegpiac számára elérhető.

Mindezek mellett arról is információkat kaptunk, hogy az Ice Lake-SP-t az Intel elsődlegesen oda szánja, ahol a kriptográfiai feladatok a feldolgozás viszonylag nagy részét teszik ki. Ez a terület, ahol gyakorlatilag van némi előnyük az AMD szerverprocesszorai ellen, köszönhetően a magokba épített specializált hardverelemeknek. Ráadásul a szervergyártók szerint a készülő, új generációs EPYC ugyan javít a kriptográfiai teljesítmény tekintetében, de egyértelműen nem áll olyan modellre át az AMD, amire az Intel, mivel a kisebbik processzorgyártó véleménye szerint nem éri meg olyan gyorsításra szolgáló részegységekre pazarolni a tranzisztort, ami a teljes szerverpiac töredékét érdekli csak. Az Ice Lake-SP előnye tehát bizonyos kriptográfiai feladatokban az AMD Milan platformja mellett is megmarad, más szempontból viszont abszolút versenyképtelen, és az lenne 38 maggal is. Ebben a tekintetben nincs különösebb jelentősége annak, hogy csak 28 maggal érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés