Őszre befutnak az olcsóbb Fermik

Hirdetés

A Fermi architektúrára épülő GeForce március legvégén mutatkozott be, de nem örvend osztatlan sikernek. Az NVIDIA új generációs terméke egyetlen jelentős tettet hajtott végre az elmúlt hónapok alatt, hiszen sikeresen kiütötte a nyeregből a zöldek második legnagyobb partnereként számon tartott BFG-t, ami a rendelésekre egyáltalán nem hat majd kedvezően. A Hardware.fr szerkesztője éppen ezért aktivizálta magát a Computexen, és utánajárt a gyártópartnerek Fermivel kapcsolatos véleményének. Damien Triolet kiderítette, hogy a GeForce GTX 400 sorozat elérhetőségével nincs baj, de az eladásokkal nem elégedettek a zöld oldal képviselői. Az alacsony keresletet a magas fogyasztásra és a zajszintre fogják, amin remélhetőleg javítanak az olcsóbb versenyzők. Érdekesség, hogy számos piacra került GeForce GTX 465 erősebb GTX 470-nek készült, azonban a gyártók raktára annyira telítődött, hogy több kártyába beégették az új jövevény BIOS-át, ami alacsonyabb árcédulát és jobb eladhatóságot jelentett. Az Asus még odáig is elment, hogy egy nem hivatalos programot is kiadott, amivel a saját márkajelzés alatt eladott GeForce GTX 465-ből GTX 470-et lehet varázsolni. Fontos megjegyezni, hogy a beavatkozást csak azokon a kártyákon érdemes elvégezni, amelyek 10 darab memóriachipet hordoznak a hűtőborda alatt. Természetesen a siker, még így sem garantált, hiszen az eljárás tuningnak számít, ami instabil működést eredményezhet.

GF104 (forrás: zol.com.cn)
GF104 (forrás: zol.com.cn)

Természetesen GF100 lapka csak a teljes termékcsalád egy része, mivel érkeznek a kisebb GPU-k, amik lehetővé teszik az alacsonyabb árcédulával rendelkező kártyák kiadását. A pletykák szerint elsőként a GF104 kerül forgalomba. A hamarosan megjelenő GeForce GTX 460 debütálása legjobb esetben nyári végére várható, de reálisabb lehetőség az iskolakezdéssel párhuzamos start. A legfrissebb pletykák szerint az új lapka 2 darab áttervezett GPC blokkból áll, melyek 4-4 streaming multiprocesszort alkalmaznak. Az utóbbi egységek felépítése is megváltozott, hiszen az eddigi 32 CUDA mag helyett 48-at tartalmaznak, továbbá a textúrázó csatornák száma négyről nyolcra nőt. Ez a konstrukció összességében 384 CUDA magot rejt, amihez 64 textúrázó csatorna társul. A gyorsítótárak mérete is csökkent, továbbá a ROP blokkok száma is négy lesz, ami 32 darab blending egységet eredményez. Ennek megfelelően a memóriabusz szélessége 256 bites. A változások hatására a lapka mérete állítólag 370 mm²-re apadt, ami esélyessé teszi a GPU-ra épülő termékeket a konkurens Cypress elleni aktív versenyzésre.

Fontos megjegyezni, hogy a GeForce GTX 460-on nem lesz teljes értékű GF104-es lapka, így a kártya feltételezhetően 336 CUDA maggal, 56 textúrázó csatornával és 192 bites memóriabusszal érkezik. Az utóbbi változásnak köszönhetően 8 blending egységtől is búcsúzni kell, továbbá a GDDR5 szabványra épülő memória mérete 768 vagy 1536 MB lehet. A termék várhatóan 675 MHz körüli mag- és 1350 MHz-es shaderórajel mellett üzemelhet, a memórialapkák pedig effektív 3,6 GHz-en ketyeghetnek.


[+]

Várható még egy GeForce GTS 455 jelzésű megoldás is, mely még tovább csonkítja a fentebb bemutatott lapkát. Természetesen lesz teljes értékű GF104-es GPU-val kiadott GeForce is, ám ez csak később érkezhet meg. Az NVIDIA nyilvánvalóan ki akarja majd pucolni a GF100-at a raktárakból. A csúcskategóriába is új versenyző érkezhet, mely két darab GF104-es chipet alkalmaz egy nyomtatott áramköri lapon. A pletykák szerint ennek a terméknek GeForce GTX 490 lesz a neve, és a GTX 480-at válthatja le.

Az olcsóbb rétegekbe is érkezik két GPU, GF106 és GF108 kódnéven, de ezekről még nem lehet sokat tudni. Az előbbi lapka vélhetően a sok évet szolgált G92-őt váltja, míg az utóbbi chip az NVIDIA DirectX 11-es belépője lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés