A Futuremark csaláson kapta a Samsungot és a HTC-t

Manapság egyre több telefongyártó próbálkozik csalni az egyes tesztprogramokban. Ezt sajnos igen érdekes módon teszik meg, ami ellehetetleníti sportszerű összehasonlítást a többi termékkel. Erre már több online magazin rájött, így mi is elemeztük, hogy mennyit érnek a szintetikus tesztek az ultramobil piacon. Érdekes azonban, hogy máig minden tesztprogram hivatalos listájában megmaradtak a csalással elért eredmények, de a Futuremark jó szokásához híven bekeményít.

A vállalat mindig is híres volt arról, hogy alaposan ellenőrzi a feltöltött eredmények jogosságát, és ha problémát találnak, akkor azt kivizsgálják az érintett gyártó bevonásával. Erre korábban már láttunk példát, amikor az Intel egyik új meghajtója nem felelt meg a követelményeknek, de a helyzetet gyorsan és gond nélkül lerendezte a két cég, így az Intel sportszerűen küzdhetett tovább.

A friss botrányt a Samsung és a HTC egyes termékei okozzák, melyek jogosulatlan előnyt szereztek azzal, hogy a 3DMark futtatásával párhuzamosan egy előre beépített paraméterezés megnöveli az alapértelmezett órajeleket, így az érintett termékek jobb eredményeket érnek el, mint az elvben ugyanolyan képességű társaik. A Futuremark jelezte, hogy egyértelmű szabályaik vannak a 3DMark hitelessége érdekében, amit a hardvergyártók meg is kapnak, így pontosan tudják, hogy mit szabad és mit nem. A Samsung Galaxy Note III és Note 10.1, valamint a HTC One és One Mini megszegi azt a pontot, mely megköveteli, hogy az eszköznek a 3DMarkot pontosan úgy kell kezelnie, mint egy másik alkalmazást, azaz nem alkalmazhat a tesztprogramra jobb órajel-beállításokat.

Az androidos 3DMark legújabb frissítése természetesen továbbra is lefut az említett eszközökön, de az eredményeket már nem tölti fel a hivatalos listára. A labda mostantól a Samsung és a HTC térfelén pattog, mivel a Futuremark nem egy szőrösszívű cég, így ha az említett termékek esetében a vállalatok egy szoftverfrissítéssel visszavonják a megkérdőjelezhető működést, akkor hajlandó újra engedélyezni az eredmények hivatalos feltüntetését. Ez viszont csak az esetlegesen felfrissített eszközökre vonatkozik majd, így a rendszerfrissítés nélküli mobil termékek – a csalás nyilvánvaló ténye miatt – sosem kerülhetnek vissza az eredménylistába.

A Futuremark lépése egyébként úttörő lehet a tesztprogramokban elkövetett csalások elleni harcban, mivel itt nem csak egy online magazin világviszonylatban alig olvasott cikkéről van szó, hanem a tesztprogramok piacán vezető szerepet betöltő cég korlátozásáról, ami komoly presztízsveszteség lehet az érintett gyártóknak, ugyanis ezek után felmerülhet, hogy ha a 3DMarkban csalnak, akkor ugyanezt megtehetik máshol is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés