Fujitsu blog: AMD processzoros vékony kliensek

Azt gondolná az ember, hogy ha komolyabb vállalati felhasználásról van szó, akkor csak az Intel megoldásai jöhetnek szóba. A Fujitsu hosszú ideje működik együtt az AMD-vel a vékony kliensek terén, az ide tartozó FUTRO termékpaletta három új modelljébe került az AMD G sorozatos rendszerchipjének felújított, Steppe Eagle kódnevű változata. Az alapot a mobil eszközökbe szánt Beema modul adja, melynek az optimalizált, 28 nm-es gyártástechnológia mellett az igazi érdekessége az AMD Platform Security Processor, éppen ennek köszönhetően jó vékony kliensekbe is. Nincs szükség különálló TPM 2.0 chipre, és a Secure Boot rendszerindítás is a hardverbe van rootolva, tehát gyakorlatilag kijátszhatatlan.


[+]

Magasabb órajele és optimalizált architektúrája révén az új, G-s SoC APU-k a Fujitsu vékony klienseiben a korábbinál jellemzően 20%-kal nagyobb teljesítmény biztosítanak. Mind a három friss modell, a Futro S920, S720 és S520 is masszív fémházat kapott, amibe a rugalmas fejlesztés végett szabványos, Mini-ITX formátumú alaplapot tettek.


[+]

A legegyszerűbb S520-ba kétmagos 1,0, illetve 1,2 GHz-es AMD GX-212JC, illetve GX210JC kerül, melyek TDP fogyasztási értéke a 128 Radeon magos grafikus alrendszerrel 6 watt. Mellé egy SO-DIMM foglalatban 2 vagy 4 GB DDR3 RAM kerülhet, az adattár szerepét 4 vagy 16 GB-os microSSD tölti be, hiszen a vékony klienseknél szinte csak az eLux RP vagy Windows Embedded (csak a 16 GB-os verziónál) operációs rendszernek kell helyi tár. Természetesen a hálózati vezérlő gigabites, emellett n-es vagy ac-s Wi-Fi is kérhető, illetve kapunk temérdek USB portot, valamint képkimenetet. A teljes rendszer maximális fogyasztása nem éri el a 8 wattot, ezért hűtése is lényegében hangtalan.


[+]

Nagyobb és fejlettebb a Fujitsu FUTRO S720, amibe már 1,65, illetve 2,20 GHz-es, kétmagos AMD GX-217GA, illetve GX-222GC kerül 15 wattos TDP értékkel, a tárolórendszer szerepét pedig 2-32 GB közti mSATA flash modulok töltik be. A maximális fogyasztás itt 12 watt alatt marad, ugyanis a kétmagos SoC nem éri el a TDP kategóriájának felső határát. Ha pedig helyileg is nagyobb teljesítményre van szükség, akkor jöhet a FUTRO S920 akár négymagos, 2,4 GHz-es rendszerchippel, ami persze többet is fogyaszt, a 25 wattos TDP osztályba tartozik. Az S920 már alacsony profilú AMD FirePro W2100 vagy W3900 grafikus kártyákat is fogadni tud, ha a futtatott alkalmazás stabil működéséhez nem elég az integrált Radeon hitelesítés, hanem FirePro hitelesítést igényel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés