Fujitsu blog: Lifebook A555G – a Full HD-s bázismodell

Múlt héten írtunk a Fujitsu Lifebook A514-es notebookjáról, ami egy nagyon jó kis belépőszintű ajánlat, most elmondjuk, hogyan is tud a konkurencia fölé emelkedni azonos árszinten. Egyszerűen azért, mert megtervezése előtt megálltak egy picit gondolkodni. Úgy lehet olcsón jó alapmodellt készíteni, ha nem költünk a fejlesztésére, hanem fogjuk egy magasabb szériás gép hardverét, kicsit szűkítjük, szerényebb házba tesszük, és már készen is vagyunk.

Hasonló módszerrel lehet kifejezetten jó közepes notebookot is csinálni. Venni kell az elődmodellt, megtartani belőle, amit csak lehet, ráadni egy új kabátot, és a megspórolt, új dolgok kitalálására költött anyagiakat inkább versenyképesebb árba, erősebb kiegészítő szolgáltatások kialakításába invesztálni. Nagyjából így születhetett a 15,6 hüvelykes Lifebook A555G, aminek technikai alapját elődje, a Lifebook A544G adja. Így aztán ugyanott van a három USB 3.0 és egy USB 2.0 aljzata, ugyanúgy gigabites az Ethernet portja és van optikai meghajtója. Ráadásul minden lényeges komponenshez könnyen hozzá lehet férni a fenéklemez nyílásán keresztül, így az akkucsere, memóriabővítés, tisztítás is egyszerűen megoldható.


(forrás: Notebookcheck) [+]

Csinosabb és nem mellesleg masszívab kabátja alatt viszont történt két lényeges fejlesztés. A Lifebook A555G már a Broadwell családba tartozó, ötödik generációs Core i processzorokat használja, azokból is az alacsony fogyasztású, U utótagos változatokat. Nagyon okosan választották meg a 15,6 hüvelykes laptop kijelzőjét, 1366x768 pixeles verzió nemes egyszerűséggel nincs, csak 1920x1080 pixeles verzió választható egy jobbfajta TN+film panellel. Meghajtására az Intel IGP mellett Radeon R7 M260-et vetettek be, aminek 384 darab, DirectX 12-t is támogató GCN számolóegysége van, és a 128 bites buszra ültetett, 2 GB DDR3 memória segítségével a modernebb játékokkal is elboldogul kisebb felbontás és alacsonyabb grafikai részletesség mellett.

Mivel van külön grafikus memória, így nem annyira fájó, hogy a 2,7 GHz-ig felpörgő Core i5-5200U processzor mellett egy modulban van a 4 GB DDR3L RAM, és persze második modul is könnyedén tehető mellé. Okosan választották meg a hazai piacra kerülő modellek háttértárát is, az 1 TB-os HDD mellett 256 GB-os SSD választható még, persze, megfelelő adapterrel az optikai meghajtó helyére is tehetünk SSD-t. A matt felületű, Full HD felbontású kijelzővel, 48 wattórás akkuval és FreeDOS operációs rendszerrel forgalomba kerülő Lifebook A555G konfiguráció ára két év garanciával 229 999 forint. Aki Windows 8.1-et is szeretne, annak 259 999 forintot kell kifizetnie, a FreeDOS-os, 256 GB-os SSD-s verzió pedig 269 999 forintot kóstál.

Azóta történt

Előzmények