Fujitsu blog: eljött a VDI kora

Egyre terjed a virtualizáció: az adattárolók, szerverek oldalán már rég elfogadott, és lassan az asztali környezetnél is áttérhetünk rá.

Míg a szerverek és különösen az adattárolók esetében évek óta nemcsak jelen van, de igen sikeres is a virtualizáció, addig az asztali gépek jelentette infrastruktúra virtuális irányba terelése még mindig nehézségekkel küzd. Pedig nem új a koncepció, a VDI (virtual desktop infrastructure) évtizedes múltra tekint vissza, elég ha csak a Windows Terminal Services szolgáltatására gondolunk, amely sok verzió óta velünk él. Az asztali infrastruktúra virtualizációja természetesen azért népszerű, mert ugyanazokat az előnyöket ígéri, mint társai: az erőforrások jobb kihasználását, így olcsóbb üzemeltetést, gördülékenyebb karbantartást, rugalmasabb bővítést, a távmunka kényelmesebbé tételét és így tovább. De sorolhatnánk az okokat is, ami miatt eddig csak visszafogott sebességgel terjedt – például hogy a jóval kevésbé kiszámítható terhelés miatt a várnál alacsonyabb megtakarításokat hozott, vagy hogy az asztal előtt ülő felhasználó a legkisebb lassulásra is érzékenyen reagál.

Egy, a Fujitsu megbízására készülő tanulmány szerint azonban mostanra már a technológia és az eszközök is elég kiforrottak ahhoz, hogy a VDI bevezetése sikeres legyen – márpedig a Fujitsu által a jövő munkahelyét felvázoló vízió egyik alapvető eleme éppen a bárhonnan, bármikor elérhető közös munkakörnyezet, amelyet pont a „virtualizált PC” biztosíthat nekünk.


[+]

Az első és legfontosabb megállapítás, hogy a VDI platformok fejlődése eljutott abba a szakaszba, ahol hatékonyan és megbízhatóan működnek, nem érezzük magunkat kísérleti nyulaknak, early adoptereknek. A korábban sok fejtörést és végeredményben elpazarolt erőforrásokat okozó terhelési csúcsokat (például a munkaidő kezdetén egyszerre beinduló sok virtuális desktop jelentette terhet) is sokkal jobban kezelik.

A hardverek gyorsulásának eredményeként a létrehozott infrastruktúra is sokkal gyorsabb lesz: nőtt a hálózati sávszélesség, csökkent a késleltetés, a flash-alapú adattárolók terjedésével a storage oldalán is drasztikusan csökkent az elérési idő – egy, a VDI futtatásához szükséges rendszer kiépítése már olcsóbb és egyszerűbb is, mint korábban.

Az egyre több sikeres VDI bevezetésnek köszönhetően ma már nem minden projekt teljesen egyedi, hiszen vannak korábbi tapasztalatok, rendelkezésre állnak építőblokkok, a szolgáltatók, beszállítók rendelkeznek olyan referenciacsomagokkal, amelyek néhány alapvető paraméter (hány asztali gép kell, milyen teljesítménnyel, szoftvercsomaggal stb.) ismeretében nagyon gyorsan lehetővé teszik a projekt specifikációinak elkészítését. Megjelentek a moduláris, akár menet közben is bővíthető, szinte előfizetéses rendszerben dolgozó megoldások is.


[+]

Mindennek köszönhetően egyre több helyen egy VDI önálló termékként is megjelenik, amelyben a hardver, a szoftver és a felügyeleti eszközök egy csomagban, tulajdonképpen kulcsrakész állapotban érhető el. A Fujitsu esetében például a hardveres alapot tipikusan a PRIMERGY CX és RX szerverek kínálják, amelyek VMware vagy Microsoft hypervisorral, VMware vagy Citrix VDI megoldással kombinálhatóak, és ezen kombinációkban mind referencia architektúraként, mind futtatásra kész megoldásként megvásárolhatóak. A lánc másik oldalán több lehetőség is akad: akik a nagyobb biztonságot kínáló vékonyklienses rendszert választják, azoknak ott vannak például a Fujitsu FUTRO eszközök, melyek kisméretűek, olcsók és keveset fogyasztanak. Egy másik megoldást kínál a BYOD, ahol a munkatársak az általuk választott gépen futó kliensen keresztül csatlakoznak a virtuális munkakörnyezethez – így a munkaerő mobil marad, és adott esetben rugalmasan, netkapcsolat nélkül is dolgozhat.

Előzmények