Fujitsu blog: bemutatkoztak az új vékony kliensek

Még kisebbek, még takarékosabbak, még csendesebbek, és új biztonsági és multimédiás funkciókat is kaptak a Futro minigépek.

Nagyvállalati környezetben nagyon sok esetben semmi szükség teljes értékű számítógépre, ami az idejének jelentős részében úgyis kihasználatlanul lógatja a lábát. Ilyen helyzetekre ideális a vékonykliens, ami csak egy terminálja a héttérben szunnyadó, virtuális gépeket leosztó szervernek. A Fujitsu Futro vékony klienseinek kínálata éppen a napokban újult meg. A frissítés fő hardverkomponense az Intel nemrégiben bejelentett, Pentium Silver és Celeron processzorsorozata. Ezeknek az alapja a valamikori Atomból kinőtt Gemini Lake platform, aminek teljesítménye éppen elegendő a vékony kliensekhez, 10 wattos fogyasztásuk révén pedig nem igényelnek aktív hűtést. Melléjük M.2 foglalatos SSD került, tápjuk külső, így a pici gépek teljes mértékben nélkülözik a mozgó alkatrészeket, tehát némán dolgoznak.


[+]

A Futro S540 é S740 különösen kompakt, gépházuk mindössze 0,87 liter, alapterületük 165 x 147 mm, így könnyen elrejthetőek akár egy fiókba vagy monitor hátára, amiből kettőt is meg tudnak hajtani. Csatlakozókínálatukban újdonság az USB 3.0 Type-C, és van beépített ac-s Wi-Fi moduljuk is. A takarékos Celeron és SSD mellé egy foglalatba 4 vagy 8 GB DDR4 memória kerülhet. Operációs rendszernek a Windows 10 IoT Enterprise vagy az eLux RP 6 Linux választható.


[+]

A nagyobb, Pentium Silverrel hajtott Fujitsu Futro S940 és Q940 is azonos alapra építkezik. Ugyancsak passzív megoldásokról van szó, melyek alapterülete fekvő helyzetben 195 x 200 mm, de állítva vagy monitor hátára rögzítve sokkal kevesebb helyet vesznek el az íróasztalon. Multimédiás képességeik, amit videokonferenciáknál kamatoztathatnak kiegészítő grafikus kártyával fejleszthető. Az S940 az első olyan Futro munkaállomás, aminek akár belső tápja is lehet, továbbá támogatja a Power over Ethernet technológiát is. A Futro Q940 különlegessége pedig az integrált PalmSecure biometrikus vénaszkenner, amivel tovább fokozható az informatikai rendszer biztonsága.

„A vékony kliensek kiválóan használhatók erősen központosított számítástechnikai környezetekben, például kormányhivatalokban, bankokban, biztosítótársaságoknál és call centerekben. A minden elemében új FUTRO kínálat kisebb méretben nyújt nagyobb teljesítményt, mint eddig bármikor, és a biztonság, illetve a multimédia-képességek terén is jelentős fejlesztéseket tartalmaz. A teljesítményről sokat elárul, hogy a felhasználók többsége észre sem veszi, hogy nem teljes értékű PC-n dolgozik” – nyilatkozta Ruediger Landto, a Fujitsu EMEIA kliensszámítástechnikai eszközökért felelős vezetője.

Azóta történt

  • Fujitsu blog: eljött a VDI kora

    Egyre terjed a virtualizáció: az adattárolók, szerverek oldalán már rég elfogadott, és lassan az asztali környezetnél is áttérhetünk rá.

Előzmények