Befutott a CXL 3.0 specifikációja

Gyorsabb és okosabb lett a szabvány, ráadásul a változások a késleltetést sem növelték.

A CXL láthatóan rendületlenül halad előre, ami abból is látszik, hogy már a 3.0-s specifikációt jelentette be a fejlesztéssel megbízott konzorcium. Természetesen ez az alapokon nem változtat, így a CXL továbbra is három fő protokollt alkalmaz. A CXL.IO az alapspecifikáció, ami kompatibilis lesz a PCI Express 6.0-val, és erre építhető magának a CXL-nek a használata, míg a CXL.cache és a CXL.memory rendre a gyorsítótár- és memóriakoherenciát biztosíthatják.

Az új 3.0-s szabvány minden korábbi specifikációban bemutatott képességet támogat, ezáltal adott a visszafelé kompatibilitás, ami mellé számos újítás is megjelent. A rendszer működését tekintve az egyik legfontosabb változás a kommunikációra használt adatcsomagokkal kapcsolatos, ugyanis ezek már 256 bájtosak is lehetnek, szemben a korábbi maximumnak számító 68 bájttal. Mindez nem tűnik nagy dolognak, de a korábbi adatcsomagok szűkös kapacitása jelentősen rontotta a CXL szabvány skálázhatóságát, így irgalmatlanul nehézkes volt komplext topológiákat építeni rá.

Márpedig a CXL 3.0 lényeges a skálázhatóság kiterjesztése, amelyek megkövetelik a komplex topológiákat, illetve fabric kapcsolatot, és ebben a nagyobb adatcsomagok komolyan segítenek. Az újítás által a friss szabvány a CXL 2.0-ban bemutatkozó, de egy szintre korlátozott switchinget már több szinten is biztosítja, és a fabric képességekkel kiegészülve ez ad lehetőséget a különféle komplex topológiák megalkotására.

[+]

Az új lehetőségekkel egy rendszeren belül számos CXL 3.0-s switch lehet, amelyek mindegyike összeköthető a másikkal, és ezekre különféle képességeket biztosító CXL eszközök kapcsolhatók, lényegében korlátozás nélkül.

Új eszköz is lesz, méghozzá GFAM (Global Fabric Attached Memory) néven, ami tulajdonképpen továbbgondolja a CXL memória ötletét, és egy olyan megosztott memóriakészletet eredményez, amelyet a host egységek és eszközök igény szerint elérhetnek, továbbá megengedi a felejtő és nem felejtő memóriák egyszerre történő használatát is.


[+]

A fentieken túl a PCI Express 6.0-hoz igazodó 256 bájtos adatcsomagokkal a CXL 3.0 akár 64 GT/s-os átviteli sebességet tud biztosítani, ráadásul mindezt a késleltetés növekedése nélkül, ugyanis alacsony késleltetésű FLIT üzemmódban 128 bájtos csomagokra tudja szabdalni a továbbítandó információt.

A CXL 3.0 specifikációihoz már hozzáférhetnek a konzorcium tagjai, így már zajlanak a konkrét implementációkra vonatkozó fejlesztések. Leghamarabb 2024-ben, de inkább 2025-ben lesznek kompatibilis hardverek is a szerverpiacon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés