Kezdődik a QLED háború: a BOE "igazi" kijelzőkkel állt elő

Mesterséges, OLED-hez hasonló emissziós réteget alkalmaztak kvantumpontokkal kiegészítve.

A Samsung az év elején mutatta be új QLED-nek nevezett kijelzőit, amellyel kis kavarodást okoztak, hiszen a technológia továbbra is a LED LCD-re épül a korábban belebegtetett emissziós eljárás helyett. Most a kínai BOE bejelentette, hogy rendelkeznek, saját "igazi"-nak nevezett QLED technológiával, amelynél a már említett emissziós réteget alkalmazzák. Ez nagyjából úgy működik, mint az OLED, tehát nincs szükség háttérvilágításra, hiszen a fény a képpontokban keletkezik, és ki is kapcsolható.

BOE "valódi" QLED kijelzők
BOE "valódi" QLED kijelzők (forrás: OLEDnet.com) [+]

Az OLED-del ellentétben, viszont szervetlen anyagokat használnak, ami a cégtől kapott információk értelmében olcsóbb gyártást tesz lehetővé, és ez nyilván meglátszódna a termékek árain is. Emellett az eljárást kombinálnák a kvantumpontos technológiával, ami a BOE állítása szerint 100 százalékos színhűséget garantálna.

Már be is mutattak két darab prototípus állapotban lévő, nyomtatással előállított kijelzőt, egészen pontosan egy 5 (320x240 képpontos felbontás), illetve egy 14 (960x540 képpontos felbontás) hüvelykes darabot. Azért ebből is látszik, hogy eléggé az út elején járnak, hisz ha minden jól megy, öt (!) év múlva kerülhetnek kereskedelmi forgalomba az első ilyen jellegű megjelenítő eszközök. Ez abban azért nem zavarta őket, hogy finoman bekóstolják a Samsungot, hiszen szerintük a kvantumpontos LED LCD egész egyszerűen nem QLED. Tehát úgy fest, hogy új fejezet kezdődik a QLED-nek köszönhetően a piaci résztvevők közötti versengésben, és az OLED vs. QLED mellé befut a QLED vs. QLED csata.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BOE

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés