Különleges alaplapok az ASRocktól és az Asustól

Nem mindennapi alaplapok mutatkoztak be az utóbbi napokban. Az Asus és az ASRock újdonságai az Intel- és AMD-pártiak figyelmét is felkelthetik. Az előbbi gyártó P7F7-E WS SuperComputer típusjelzésű lapjával rukkolt elő, amelynek már a neve is sokat sejtet. Nem egy átlagos eszközzel van dolgunk, az Asus a nagy teljesítményre éhes felhasználók igényeihez igazítva tervezte termékét. A P7F7-E az Intel 3450 lapkakészletére épül az NVIDIA NF200-as vezérlőchipjével kiegészítve, ami további két darab 2.0-s, x16-os PCI Express sávot biztosíthat.

Asus P7F7-E WS SuperComputer
Asus P7F7-E WS SuperComputer

A processzorok közül az LGA1156 foglalatúak támogatottak, így természetesen a 3400-as sorozatú Xeonok is. A CPU tápellátását 16+3 fázis biztosítja, mellé hat darab DDR3-2000 memóriamodul helyezhető. Két 6 Gbps-os és hat 3 Gbps-os SATA portot találni rajta, ezeken felül négy x16-os PCIe bővítőhely áll a felhasználók rendelkezésére SLI vagy CrossFireX rendszerek kiépítéséhez. Nem hiányoznak a 3.0-s USB kapuk sem, ezekből kettő került az alaplapra, ahogy a Gigabit Ethernet és FireWire portokból is két-két darabot raktak rá. Az Asus munkaállomásokhoz szánt új modellje, a P7F7-E WS SuperComputer ára egyelőre még nem ismert.

Különleges alaplappal állt elő az ASRock is, 890GX Extreme3 nevű termékéről hullt le a lepel, ami az UCC szériás lapok közé tartozik, pontosabban a sorozat első tagja. Az UCC rövidítés az Unlock CPU Core-t takarja, azaz a rejtett processzormagok feloldását. Ennek a „butított” AMD CPU-val rendelkezők vehetik nagy hasznát, hiszen X2-esükből vagy X3-asukból varázsolhatnak teljes értékű négymagos, azaz X4-es központi egységeket. Persze érdemes észben tartani, hogy némely esetben nem véletlenül tiltották le a harmadik vagy negyedik magot, meglehet, hogy azok eleve hibásan kerültek legyártásra. Amennyiben viszont „egészséges” magokat rejtettek el, az UCC chip segítségével könnyedén nagyobb teljesítményhez lehet jutni, mindezt ingyen.

ASRock 890GX Extreme3 [+]
ASRock 890GX Extreme3 [+]

Az AMD új chipsetjére épülő 890GX Extreme3 egyúttal az ASRock True 333 sorozatába is beletartozik. Ezt azzal érdemelte ki, hogy két 3.0-s USB, fél tucat 6 Gbps-os SATA és egy eSATA porttal is rendelkezik. A memóriákból maximum 4 darab 1800 MHz-es (OC) modult lehet használni egyszerre. Integrált grafikus magként az AMD Radeon HD 4290-es típusú, DX 10.1-et támogató kártyájával szerelték fel, amire D-Sub, DVI-D vagy HDMI kimeneten keresztül köthető a külső megjelenítő. A diszkrét videokártyák ATI Quad CrossFireX vagy háromutas CrossFireX rendszerben is összekapcsolhatók. Az alaplap támogatja az érkező hatmagos CPU-kat is, a forgalomban lévők közül pedig a 140 watt TDP-jű modellek is használhatók vele. Ezek energiaellátását 8+2 fázis biztosítja. Az ASRock még nem nyilatkozott az újdonság áráról.

ASRock 890GX Extreme3 [+]
ASRock 890GX Extreme3 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés