Már gyülekeznek az Intel seregei a totális piaci háborúhoz

Hirdetés

A világ legnagyobb processzorgyártója pontosan egy hónap múlva indítja meg totális támadását az asztali CPU-k szegmenségben gyakorlatilag teljesen felzárkózott AMD-vel szemben. Július 23-án – kezdetben összesen öt változatban – debütálnak az Intel vadonatúj, a korábbiaknál lényegesen gyorsabb és energiatakarékosabb Core 2 Duo asztali processzorai, ezzel mintegy megpecsételve egy alapvetően sikeresen indult, de mára jócskán kifulladt processzorarchitektúra sorsát. Az AMD termékkínálatának átalakításával, és jelentős árcsökkentéssel készül a küzdelemre.

A DigiTimes híroldal informátorai szerint az Intel mindent megtesz annak érdekében, hogy a júliusi debütálást követően kellő mennyiségű Core 2 Duo processzorral láthassa el a viszonteladói csatornát, így a gyártó ígérete szerint nem fordulhat elő, hogy az OEM-felvásárlások vagy gyártási nehézségek miatt a vártnál kevesebb CPU kerül kereskedelmi forgalomba. Előbbire biztosíték lehet, hogy a gyártó a korábbi szeptemberi időpontról előrébb hozta az új árstratégia bevezetését, melynek eredményeként az OEM-partnerek nem kapnak többé mennyiségi kedvezményt nagyobb tételek vásárláskor. Bár egyes tajvani alaplapgyártók kételkednek benne, hogy a Core 2 Duo CPU-k elegendő mennyiségben állnak majd rendelkezésre a megjelenés után, a gyártás jó ütemben halad, ennek egyik – számunkra is feltűnő – jele, hogy az Intel már az elmúlt hetekben – azaz több mint egy hónappal a piaci bevezetés előtt – megküldte a tesztprocesszorokat az ismertebb sajtóorgánumoknak.

Az AMD az új Intel processzorok bevezetésére saját CPU-inak kivonásával válaszol, ezzel átláthatóbb és logikusabb (egyben versenyképesebb) termékkínálatot kíván kialakítani asztali processzoraiból. Ennek megfelelően a gyártó elsősorban megválik csaknem az összes olyan, AM2 és Socket 939 foglalatba illő kétmagos Athlon 64 X2 processzorától, mely magonként 1 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, de hamarosan eltűnik a boltokból több mint féltucatnyi Athlon 64 és Sempron processzor is. A processzorgyártó mindemellett az új Intel processzorok debütálását követő napon máris árcsökkentést léptet életbe, ezzel az előzetes információk szerint típustól függően 15-45 százalékkal lehetnek olcsóbbak a vállalat által gyártott asztali CPU-k.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés