Sapphire Radeon HD 7950 videokártyateszt

A Radeon HD 7950

Bő két hét telt el, mióta bemutattuk az első, úgynevezett GCN architektúrát alkalmazó grafikus kártyát, a Radeon HD 7970-et. A rajta található Tahiti XT kódnevű GPU gyökeresen megújult belső felépítése mellett az első kereskedelmi forgalomba került 28 nanométer csíkszélességű grafikus processzor is lett egyben. A GCN mikroarchitektúráról egy nagyon részletes elemzésben már beszámoltunk a közelmúltban. Ezen korábbi cikkeink elolvasását mindenkinek javasoljuk, aki eddig még nem tette meg, vagy a most következő oldalak előtt szeretné kicsit felfrissíteni ismereteit.


[+]

A korábbi gyakorlat azt mutatta, hogy az egyetlen GPU-t felvonultató csúcs Radeon VGA-k párban érkeznek. Így volt ez a 3800-as, 4800-as, 5800-as, valamint a 6900-as szériák esetében is, ám ez a sorozat most megszakadt. Ennek oka (is) minden bizonnyal a TSMC vadonatúj, 28 nanométeres gyártástechnológiájában keresendő, melynek kihozatala egyelőre nem a legjobb. Ebből következően az AMD logikusan inkább a HD 7970-et részesítette előnyben, azaz az arra alkalmas lapkákat ehhez a modellhez használták fel. A HD 7950 így egy rövidebb, szűk négyhetes parkolópályára került, ami épp a mai napon ért a végéhez.

Sapphire HD 7950

Szerkesztőségünkben a Sapphire által megálmodott HD 7950 tette tiszteletét, azaz most kissé rendhagyó módon nem egy referenciamegoldással találtuk szemben magunkat. Információink szerint ennek az az oka, hogy a HD 7950-ből nem is lesz elérhető a referenciamodell, azaz a gyártók már most szabad kezet kaptak saját egyedi megoldásaik kialakításához. Ez azt is jelenti, hogy rövid időn belül számtalan különböző HD 7950-nel találkozhatunk, melyek a hűtésen kívül a GPU és a memória órajeleiben is eltérhetnek majd egymástól.


[+]

Ezek közül az egyik első fecske az a Sapphire HD 7950, mely a házon belüli HD 6970-en látotthoz hasonló, kétventilátoros hűtést kapott. Egyébként egy gyárilag túlhajtott, OverClock verzióról beszélünk, ami 900 MHz-es GPU órajelben merül ki. A 11196-02 számozású modell tartozékok tekintetében szinte teljesen megegyezik a HD 7970-nél látottakkal. A dobozban két tápátalakító is lapul, melyek Molexből készítenek PCI Express szabványú csatlakozót: az egyik a 6, míg a másik a 8 tűs verziót képes pótolni.

A megjelenítők csatlakoztatását megkönnyítő adapterekből négy darabot találhatunk. Ezekből az első egy egyszerű DVI->VGA típusú; ezt követi egy mini DisplayPort->DisplayPort, valamint a HDMI->DVI és az aktív mini DisplayPort->DVI átalakító. A tartozékok sorát a CrossFire híd és egy 1,8 méteres, 1.4a szabványnak megfelelő HDMI kábel zárja. Mindezeken felül a Sapphire egy TriXX Tweak Utility nevű alkalmazást is mellékel a kártyájához, mellyel az órajeleket, a GPU feszültségét és a ventilátor fordulatszámát szabályozhatjuk.


[+]

A 28 centiméter hosszú kártyán található GPU hűtéséért kettő, egyenként 9 centiméter átmérőjű ventilátor felel, melyek egy réz hőcsövekkel tarkított alumíniumbordára fújják a hűvösebb levegőt.


[+]

A CrossFire hidak mellett itt is felbukkant a BIOS kapcsoló. Az egyszerű analóg kétállású kapcsoló segítségével a kártyán található két BIOS közül választhatunk. Az egyik egy fix tartalmú ROM, amely természetéből adódóan nem írható felül, míg a másik egy EEPROM, amely a már jól ismert szoftveres úton bármikor frissíthető. Amennyiben valami balul sülne el a folyamat közben, akkor visszakapcsolhatunk az eredeti állásba, ezzel megkímélve magunkat egy kisebb (vagy nagyobb) kellemetlenségtől.


[+]

A kártya másik végén szokás szerint a tápcsatlakozók találhatóak, szám szerint két 6 tűs aljzat, melyeken keresztül 150 wattot vehet fel a kártya. Mindehhez hozzájöhet még további 75 watt a PCI Expressen keresztül, így összesen 225 wattból gazdálkodhatunk.

A hátlap felé fordulva a HD 7970-nél látott referenciakialakítás köszön vissza. Ez egészen pontosan egy dual-link DVI-I porttal nyit, amelyet egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve két mini DisplayPort 1.2 HBR2 követ. Az új verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású megjelenítőket, ami a korábbi termékeknek legalább kettő interfész befogásával sikerül. A 3 GHz-es HDMI továbbá lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. Emellett szintén újítás, hogy az új grafikus kártyán a sztereó 3D már DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzőkkel is működik hárommonitoros Eyefinity módban. Egy megfelelő hub segítségével a HD 7950-re összesen hat megjelenítőt csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának. Érdemes még megemlíteni, hogy a szintet lépett Eyefinity mindegyik csatlakoztatott kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot is képes rendelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés