Új Radeonokat szül a következő három hónap

Az AMD új generációs GCN architektúrájáról már az elmúlt év végén írtunk, és nem kérdéses, hogy a Radeon HD 7970, illetve HD 7950 alapját képző Tahiti cGPU mellé még érkezik két lapka. A debütálás időpontjáról azonban eddig nem volt adat, de a CPU-World kiemelt egy képet az MSI bemutatóanyagából, melynek kapcsán kiderült, hogy az AMD milyen útiterv mellett kívánja bevezetni az olcsóbb megoldásokat, valamint a méregdrága csúcsmodellt.

Legközelebb február 15-én történik bejelentés, amikor is bemutatkozik Cape Verde kódnevű termék, melyre a Radeon HD 7700 sorozat épít. Erről a cGPU-ról annyit tudni, hogy 128 bites memóriabuszt kap, amihez 1 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti memória kapcsolódhat. Ettől persze el lehet térni, de nem biztos, hogy érdemes. Az előzetes adatok szerint a Radeon HD 7770 150, míg a HD 7750 140 dolláros ércédulát kap.


(forrás: CPU-World) [+]

A Radeon HD 7800 sorozat már a Pitcairn cGPU-ra épít, mely 256 bites memóriabuszt kínál, és ehhez GDDR5 szabványú memória használható, méghozzá az ajánlás szerint 2 GB kapacitású. A Radeon HD 7850 – a hírek szerint – 250, míg a gyorsabb HD 7870 300 dollárba fog kerülni.

Az új, New Zealand kódnevű csúcsmodell csak később jön – várhatóan áprilisban – és tudni lehet, hogy két darab Tahiti kódnevű cGPU-t használ. A Radeon HD 7990 valószínűleg minden megoldást letarol majd teljesítményben, de 850 dolláros előzetes árával ez a minimum, amit elvárnak majd a potenciális vásárlók.

Az MSI-tól kiszivárgott útitervről az is leolvasható, hogy a Radeon HD 6950 és 6970 lényegében az életciklusuk végén járnak, vagyis forgalmazásuk csak a raktárkészlet erejéig folytatódik. Szintén hasonló sorsra jut a Radeon HD 6790 is, melyet a Radeon HD 7700 sorozat vált le. A Radeon HD 6800-as termékek, illetve a HD 6770 és 6750 forgalmazása még folytatódik, de csak PRC szinten, ami jelen esetben a People's Republic of China rövidítése, vagyis ezek a VGA-k a kínai piacra kerülnek. Persze az európai kereskedők rengeteg terméket szereznek be közvetlenül Kínából, így valószínű, hogy a világ más tájain is csak lassan fognak eltűnni az öregedő generáció megoldásai. Ez persze távolról sem jelent problémát, hiszen sokan nem igénylik a legújabb és alapvetően drágább árazású termékeket, vagyis biztos lesz igény a HD 6000-es Radeonokra is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés