Hirdetés

Öt és fél CPU-hűtő a quadon

GlacialTech Igloo 5750

Több mint két éve már annak, hogy GlacialTech processzorhűtőt teszteltünk. Annak idején az alaplappal párhuzamos szellőzésű, 92 mm-es ventilátort használó Igloo 5700 nagyon jó benyomást tett ránk. Most itt a csupán egy ötvenessel feljebb számozott Igloo 5750, melytől azt várnánk, hogy itt-ott finomították, ezzel szemben alaposan átdolgozták.

Maradt a 92 mm-es ventilátor, de repült a lappal párhuzamos szellőzési irány, amit a klasszikus, alaplap felé mutató váltott. Ugyan a mi csomagunkban volt inteles és AMD-s szerelőkészlet is, a GlacialTech weboldala szerint külön verzió létezik az egyes processzorgyártókhoz. Ezek lényegében csak pár fémdarabban különböznek. Nagyobb az eltérés a PWM és Silent változat között. Az előbbinek 25 mm vastag, percenként 800–2500 között változó fordulatszámú lapátkerekei vannak, az utóbbinak 20 mm vastag 1400-asai.

De miért a többes szám? Azért mert a ventilátorok ketten vannak. Az egyik a borda tetejére, a másik az aljára került. Hogy még stabilabb legyen a szélcsatorna-hatás, a lamellák oldalát fémlapokkal fedték le.

Tesztlaborunkban a PWM-es verzió járt. Már ennek is különösen kis motorerejű, csupán 0,16 amperes ventilátorai voltak, ami jó jel, mert alacsony zajszintre és minimális rezgésekre enged következtetni. Nem lesz gond a szinkronizált szabályozásukkal, mert közös csatlakozóról kapják az áramot. A bordához átlagos csavarok rögzítik őket.

Konkurenseihez képest meglehetősen filigrán az Igloo 5750 bordarendszere. A teljes hűtő alig több mint fél kilogrammot nyom. Bizony, régen volt már az az idő, amikor egy félkilós processzorhűtőt nagynak találtunk. Korábban is láthattuk már a GlacialTech termékein a dupla hőleadót, ami itt is jelen van. Az első, kisebb lamellasor közvetlenül a processzorral érintkező részen van, a másodikra pedig négy heat-pipe viszi a meleget. Talán ez lehet a siker titka?

Alulról végtelenül egyszerű az Igloo 5750. A referencia inteles hűtővel azonos, könnyen szerelhető lábai vannak, a processzorral érintkező felületet pedig gyárilag felpasztázták. Négy határozott nyomással fel is lehet tenni, gondoltuk. Aztán kiderült, hogy az alsó ventilátor és a processzorfoglalat körüli bordák útban lesznek, így a felrakásnál icipicit ügyeskedni kellett, leszerelésnél pedig valamivel többet.

Alaplapra rögzítve látszott, hogy az Igloo 5750 sem olyan vészesen magas. A felső ventilátorral együtt is csak pár milliméterrel nőtte túl az Asus V60-at, tehát alacsonyabb házakban is nyerő lehet.

Hogy legyen helye az alsó ventilátornak, a felső bordarészt kellően magasra húzták, így nem áll a processzorfoglalat körüli hűtők útjába, ráadásul extra légáramlattal is ellátja azokat.

Főbb paraméterek:


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés