Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- Lézervágás, gravírozás
- HDD probléma (nem adatmentés)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
bpmcwap
senior tag
Egy kérdésbe csak belefutottam...
A németországi szolgáltató nem engedi a bridge beállítást... Két router van most a szolgáltató routerén - amin minden ki van kapcsolva - az egyik az itteni hálózatom 192.168.0.1 - a másik amit majd költöztetek - fő hálózat 192.168.1.1. és a vendégwifi a 192.168.5.1 amin az okoseszközök vannak, de ugye van szabály hogy a fő hálózatról elérje bármi az eszközöket. A Home Assistans az 1.1 főhálón van. Milyen szabélyt kellene felállítanom, hogy a 0.1 en lévő telefonom( igazából BÁRMI és itt ugye IPtartományról beszélgetünk) elérje az 1.1-en lévő HA-t(illetve bármit?) Néztem a beállításokat de a forrásnak mindenképpen fix ip-t kellene megadni - próbáltam tartományra de nem sikerült-, illetve az lenne a jó ha adott alapértelmezett átjáróról bármi be tudna el tudná érni - ami meg ugye megint més, mert 2.1....
-
bpmcwap
senior tag
Egy dolog nem nagyon kerek számomra... a Málna lanon lóg a routeren, azon fut a Home Assistant és annak ugye látnia kellene a "vendég" hálózaton csatlakozott okos eszközöket... Erre kellene gondolom egy forgalmi szabály a tűzfalon(?) A Málnának adok fix ip címet - ami mondjuk amúgy is hasznos, de hogy írom bele a forgalmi szabályba, hogy a "vendég" hálózaton lógó bármi tudjon csatlakozni ehhez a főhálózaton lévő iphez? Ebben tudnál nekem segíteni? Köszönöm
-
suste
veterán
válasz
bpmcwap #16842 üzenetére
A vendéghálózat simán működik, és tűzfalszabályokkal bármit beállíthatsz.
Ráadásul egy kisebb rendszert maga a router (ez vagy egy combosabb) is el tud látni HA nélkül is akár.
Hiszen van Crontab, és böngészőben közvetlen hívásokkal is vezérelhetőek egyes okos eszközök.Én pl Shelly reléket használok, és létrehoztam egy a routeren futó weboldalt, ahova olyan nyomógombot (vagy más vezérlő eszközt) rakok ki, amilyet akarok (így ráadásul akármilyen régi eszközről tudom vezérelni, nem csak az APP-ot támogatókról). Később majd időzített parancsokat is rakok a cron-ba, mert a Shelly saját APP-ja pl nem tud egyedi havi/évi parancsokat rögzíteni, csak hetieket. Ilyenkor jönne ugye a HA, de szerintem egy kisebb háztartásba felesleges egy külön szerver erre.....
-
bpmcwap
senior tag
Épített már valaki Vargalex féle FW-re smart home rendszert? Arra gondoltam létre hozok egy vendég hálózatot neki, csak nem tudom, hogy működne-e, mert azon nem látják egymást az eszközök ha jól tudom - egyessével összekötni meg elég macera lenne, pláne ha bővül valamivel a rendszer. Vettem egy Raspberry Pi3-at ami lanra van dugva - azon csücsül egy zigbee. Egyenlőre kapucsengő, a fűtés, légcserélő, ledvilágítás és néhány izzó lenne rákötve, de tervben van a locsolás és a riasztó is. Mindez Home Assistans alatt lenne összekötve amit pedig kiküldenék port továbbítással - de csak azt, meg persze a kapucsengőt, mert annak kell a világháló, ugyanakkor nem szeretném, ha az összes kütyüm kínával kommunikálna...
-
meszimark
tag
Sziasztok.
Azt szeretném megoldani, hogy a már meglévő Vendég wifi hálózatomat ki szeretném "terjeszteni" a másik routerre, ami jelenleg access point-ként működik. Keresgéltem a neten, de nem találtam semmi leírást ehhez. Tud valaki segíteni ebben?
Köszönöm -
iff
senior tag
Sziasztok!
A Tp-Link 3600 OpenWrt-ről váltottam DD-WRT-re.
Még régen a 1043ND V1 próbáltam ki a DD-WRT, Gargoylet, és az OpenWRT-nél maradtam ez idáig. A TP-Link 3600-on (ver. 1.5) próbáltam és úgy néz ki, hogy a DD-WRT stabilabb és hozza is a 300/20-as netemet (kábelen). A wifi is sokkal jobb lett.
Két dolog, amit nem tudtam beállítani, az egyik a Port továbbítás (forwarding) ill. wifire vendég hálózat beállítása úgy, hogy csak net legyen, belső hálót ne lehessen elérni. Találtam videót és leírást is, de egyik sem volt jó. A port továbbítás meg nem működik.Ez van felrakva: Firmware: DD-WRT v3.0-r36698 std (08/22/18)
-
losslessonly
csendes tag
Szia!
A vendéghálózatos beírásoddal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Más típusú routerek érintettek, de openwrt van mindkettőn (BB).
DIR600B6 dumb AP üzemmódban és egy 1043NDV2, ezen jön be a net.
A DIR600B6-ot szeretném ellátni vendég wifivel. Végigcsináltam a beírásod alapján, wifi kapcsolat van, de a netre nem látnak ki az eszközök.
Végig csináltam ezt is, hátha:
https://blog.doenselmann.com/gaeste-wlan-auf-openwrt-access-point/
De ugyan úgy nem látnak ki a wifi-n lógó eszközök, csak a vezetékes eszközök, amik ezen a routeren lógnak.Van esetleg erre az összeállításra (dumb AP guest wifivel) egy működő javaslatod? Nekem jelenleg több ötletem nincs
-
zsolt320i
senior tag
Sziasztok!
Visszaálltam az eredeti FW-re, és beállítottam a Vendég Hálózatot.
A routert switch módban használom, és a vendég hálózatnál be van állítva sávszélesség korlátozás le és feltöltésre is.
A probléma az, hogy a vendég hálózat sávszélesség korlátozás nem csinál semmit, ugyanúgy elérhető a szolgáltató által nyújtott maximális le és feltöltés.Mi lehet a gond, tudtok megodlást erre a problémára?
Az FW típusa a legutolsó amit a TP-Link oldaláról le lehet tölteni.Üdv.
Zsolt -
B1-66ER
csendes tag
válasz
kovbandi82 #14755 üzenetére
Stabilabb, szabadabban állítható. Pl. én a saját fordítású OWRT -mmel tudok backup WAN -t csinálni WiFi -vel miközben 5+ különböző AP megy (belső, normál, vendég, teszt, ...) VLAN -al szétválogatva.
Gyári FW egyetlen előnye a HW NAT amit vagy kiváltasz egy szerverrel/másik routerrel vagy kisebb letöltéssel is beéred.
-
kaciokos
őstag
válasz
kaciokos #14647 üzenetére
No, nekiálltam kézzel megcsinálni a vendég WiFi-t (Vargalex FW-n), de nem igazán működik.
"Ugyanúgy kell, mintha sima guestet csinálnál csak az eredeti wifit kitörlöd, vagy azt használod wifinek, csak az interfészét állítod át."
Fogtam a sima 2,4GHz-es WiFi-t, megáltoztattam a nevét/jelszavát, és alul az Interface Configuration / General Setup / Network részben bepipáltam, hogy csináljon neki egy új interfészt, aminek a neve "guest" lett.
"Wifi interfész átállítása egy új tetszőleges nevű Statikus interfészre, dhcp-vel és a lantól különböző alhálózattal."
Megjelent a Network / Interfaces alatt a LAN és a WAN mellett egy GUEST, örültem. Beállítottam neki egy 192.168.74.1-es IP címet, /24-es maszkkal, alul a "Disable DHCP..." elől kivettem a pipát.
"Tűzfal zóna létrehozása tetszőleges névvel, interfész a korábban létrehozott, valamit továbbítás engedélyezése a wan zónába."
Még mindig ugyanott felül a Firewall Setting fülön bepipáltam, hogy hozzon létre egy újat guest néven. Aztán átmentem a Network / Firewall / General settings részbe, alul a Zones-nál leeditáltam a Guest-es sort:
- Input: drop
- Output: accept
- Forward: reject
- Allow forward to destination zones: bepipáltam a wan-t.A cucc most olyan, hogy tudok kapcsolódni erre a WiFi-re, de mintha már IP címet sem kapnék, pedig azt gondolnám, ott még nem ronthattam el semmit.
-
bigrock
addikt
Üdv,
Vendég wifit szeretnék beállítani. Ha jól értem, a routert alaphelyzetbe kell állítani, azaz minden beállításom elvész? -
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi #14544 üzenetére
A wifi-t átállítottam, előszőr hu-ra majd újra Wifianalyzer, de maradt a 9-es csatorna a legkisebb piros csíkkal, ezért a Hálózat/Wifi fülnél ráállítottam a csatorna:9-re. Gondolom az, hogy a vendég és a fő hálózat is azon van az nem gond, azaz nem zavarják majd be egymást ha rendesen használatban lesz mindkettő párhuzamosan.
-
suste
veterán
válasz
Sinisi #14534 üzenetére
0: jó lenne frissíteni a 9092-t, ha még nem tetted
2: a LAN-t is lehet korlátozni QOS-sel, ahogy a guest -et: luci/hálózat/qos
3: nincs
4: egy másik külön vendég, vagy a meglévő vendégre kényszeríted a korlátozandó eszközöket MAC szűréssel? a vendég nem látja a LAN-t
5: a wifianalyzer a 9092-n régóta van, de a 0.7-es fw-től elérhető a luciban is a 9092
értelmezés: ahol a legkisebb az alsó piros függőleges csík, az a legkevésbé használt csatorna
nálad most a 9-es csatorna, de ha magyarra állítod a wifit, akkor lehet hogy a 12/13-as lenne az... -
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi #14534 üzenetére
Most derült ki menet közben, hogy a gigabites net 230Mbps-re van korlátozva?
Mert ha direktbe csatlakoztattom a gép hálókártyájára a kábelt 830Mbps-es a letöltés...Nézegettem a Hálózat/Interfész menüit de nem mertetm állítgatni, mert a Guest Wifi by suste/HeadLess menüben a vendég wifi-re beállított korlátozási értékeket sem találtam meg itt a létrehozott vendégháló menüjén belül.
Azért gondolom, hogy valami korlátozás lehet az ok mert pár percenként ráindítok a sebességtesztre és mindig a 230-as érték körül áll meg... egyébként a szolgáltatónak is min 300Mbps-et kell(ene) garantáltan szolgáltatni.
-
ktkm
újonc
Sziasztok!
Néhány napja túrom a netet, meg ezt a fórumot is, de sajnos nem találtam megoldást a problémámra.
Úgyhogy szívesen vennék minden ötletet a hozzáértőktől.
A konfiguráció:OpenWrt DesignatedDriver firmware mindkét routeren.
Router1: wan port internet
lan portok kábelen szétosztva a házban. 192.168.1.1 DHCP oszt cimet mindenkinek
wifit ezen nem használom, nem is akarom.
Router2: lan porton csatlakozik Router1-hez. 192.168.1.2 statikus címmel DHCP nem oszt az átjáró: Router1
lan porton további eszközök csatlakoznak Router2-höz is..
wifi elérés ezen a routeren van biztosítva.
vendég wifi ezen a routeren van.Tűzfal mindkét routeren az Openwrt alap van.
vendég wifi https://wiki.openwrt.org/doc/recipes/guest-wlan
alapján beállítva a 4c szekcióban lévő tűzfal kiegészítéssel a Router2-ben
[.......]
config zone
option name 'guest'
option network 'guest'
option forward 'REJECT'
option output 'ACCEPT'
option input 'REJECT'config forwarding
option src 'guest'
option dest 'wan'
config rule
option src 'guest'
option src_port '67-68'
option dest_port '67-68'
option proto 'udp'
option target 'ACCEPT'
option name 'Allow DHCP request'
config rule
option src 'guest'
option dest_port '53'
option proto 'tcpudp'
option target 'ACCEPT'
option name 'Allow DNS Queries'
config rule
option src 'guest'
option dest 'lan'
option name 'Deny Guest -> LAN'
option proto 'all'
option target 'DROP'
config rule
option target 'ACCEPT'
option src 'guest'
option dest 'wan'
option name 'Allow Guest -> WAN http'
option proto 'tcp'
option dest_port '80'
config rule
option target 'ACCEPT'
option src 'guest'
option dest 'wan'
option name 'Allow Guest -> WAN https'
option proto 'tcp'
option dest_port '443'
config rule
option src 'guest'
option dest 'wan'
option name 'Deny Guest -> WAN'
option proto 'all'
option target 'DROP'
[.......]Belső hálón minden gép lát mindenkit, és a netet is el lehet érni wifin is Ez így jó..
Vendég wifi nem lát semmit a belső hálóból, de sajnos a Router1-et sem és így nem tud kimenni a netre.
Ha a Router1-et kiiktatom és csak a Router2 kap netet wan porton akkor tökéletesen működik úgy, hogy csak a netet éri el a vendég wifi a többiek mindent.
Van rá megoldás, hogy a két routeres felállással is igy működjön a vendég wifi? -
suste
veterán
válasz
galaxys80 #14342 üzenetére
ha már felraktad a routerre a cifs-et, akkor bármilyen hálózati samba-t felcsatolhatsz, akár többet is
persze a felcsatolás pontos mikéntjét ki kell tapasztalnod, utána kell olvasnod
pl a Meder-éről sem tudjuk, hogy simán vendégként megoldható (linux), vagy csak jelszavas módszerrel (win)
a PC-n gondolom win van, így az egyértelműbbés az is kérdés, hogy a minidlna hogy reagálja le, hogy a PC-t és a Meder-t kikapcsolgatod
ja és egy automata cifs csatolást is kreálni kell, mert a 9092-n csak a router bootolásába kerül bele, és esetleg kézzel lehet a webfelületen gombnyomásal csatolni
mindennek utána tudzs olvasni az openwrt wikiben vagy a forumokon!
-
suste
veterán
válasz
Zoli133 #14083 üzenetére
és a vendéggel kezdtél?
esetleg csinálj egy overlay mentést a 9092/system/backup oldalon (ez minden módosítást lement),
ezzel a mentéssel bármikor visszaállhatsz a mostani állapotra
majd egy factory után a netbeállítás követően elsőre csináld meg a vendéghálót
már jópárszor kipróbáltuk a vendéglétrehozást, mindig működött... -
suste
veterán
válasz
szjoci #13933 üzenetére
1: guest wifi:
igen, a 9092/wifi-extra/guest alatt megadod a paramétereket és létrehozza a vendéghálót, ahol csak netet kapnak a kliensek
de ha már megcsináltad, akkor miért nem tezsteled?
fellépsz a vendégre és megpróbálod meghívni a router címével pl a luci-t, vagy megpróbálsz rákeresni a saját hálózatodon lévő gépekre (akár a NAS-ra)2: NAS elérés:
alapértelmezetten a LAN-ra nincsen tűzfalbeállítás (vagyis nyitott), tehát a router nem gátolja az elérést (feltéve hogy nem a vendéghálón vagy
)
ha ip/megosztás címmel hívod meg intézőben, vagy TC-vel felcsatolod hálózati meghajtónak, akkor tuti működnie kell
ha a routeren is van megosztás, akkor érdemes beállítani a routeren a munkacsoportot (workgroup), vagy a router beállításaihoz igazítod az eszközeidet, és akkor hamarabb megtalálja a windows -
suste
veterán
válasz
szabipasi #13919 üzenetére
még mindig nem elég egyértelmű
2. router 1043: 2,4GHz 1db wifi hálózat van lan-lan wds Ethernettel a vendég
Vagyis a 2. routert bekötötted lan kábellel a LAN interfészre (belső hálózatra), és az egyetlen wifi ap-t meg beállítottad az 1. router vendég wifi beállításainak megfelelően?
Ha igen, akkor remélem érted az óriási hibát a hálózatodban!
Amelyik kliens a 2. router wifijére csatlakozik, az még véletlenül sem vendég hálózaton van, hanem rálát a belső hálózatodra.
Csak akkor lenne jó a rendszer, ha az 1. router LAN portjaiból egyet külön VLAN-ra tennél, és ezt a külön VLAN-t (eth0.3?) a vendég interfészhez kapcsolnád, és ebből a LAN portból menne a kábel a 2. routerhez.
Így tényleg csak netet kapna mindenki a 2. router wifijén is.
Gondolom a VLAN -ozást nem csináltad meg (?). -
szabipasi
csendes tag
Lényegében csak azért lett így mert a ház olyan sarkába került a 2. router (1043,szuterén) ahová az első (3600,emelet) egyáltalán nem látszik,de ez a helység a haveroknak fenntartott "buliszoba" így ez miatt akartam a vendég wifit és nem a 4. ssid-t, ! A 2. router pedig nem látszódik fent így ha fent vagyunk akkor meg fent kell!
A fő wifi pedig nem kellene hogy tényleg mindenhol belső nettem! -
suste
veterán
válasz
szabipasi #13911 üzenetére
WDS-ethernet vendég wifin
most akkor mi van és hogyan van beállítva?a wds-ethernet-nek az a lényege, hogy egy nagy kiterjesztett homogén hálózat van
a vendég meg azért jó, mert azon csak net van (tehát nem azonos a LAN beállításaival)
így nem értem a dolgotlehet, hogy neked egy sima AP kellett volna?
ehhez csak a 9092/setup/switch részen switch-esíteni kellett volna a routert, majd a 9092/wifiextra/guest oldalon pedig beállítottad volna a vendég wifit
vagy most megy a fő wifid továbbszórása és a vendég wifi is a 2. routeren?
kicsit konkrétabban légyszi..... -
szabipasi
csendes tag
Sziasztok!
Legnagyobb megelégedésemre használok Suste féle8.1-es firmware-t (3600, 1043 v2) KÖSZÖNET ÉRTE!
Annyit szeretnék kérdezni ha WDS-ethernet-et használom ami tökéletesen működik is (vendég wifi-re beállítva), betudom állítani párhuzamosan "fő" wifi-met is amin macadress szűrés van?
Tehát mind a kettő működhet WDS-ethernet-el?üdv.
-
Zolkick
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan gondom van hogy 2 külön hálózatot akarok LUCI alól csinálni de LAN on ! nem vagyok rá egyszerűen képes segítene valaki? A vendégwifi megy de az alapján nem tudom beállítani.
Tehát 1 router 4 port valamelyikre kéne nekem lehetőleg mac cím alapján 2. iptartomány ne lásson semmit qos-el lehessen korlátozni! -
suste
veterán
válasz
krealon #12779 üzenetére
-olyan 1,5 évig volt meg a 3600, most pedig az archerc5 van így beüzemelve, csak most még egy passzív hub is van, mert több flash tároló is szokott rajta lenni (általában 1hdd+2pen)
-torrent folyamatosan ment a 3600-on is és most is, de ugye ez nem egy szerver, szóval normál mozizós, fájltárolós használat (max 8-10Mbit le, és 0,5-1Mbit fel, a TV-k közvetlenül innen szedik az adatot, tehát egyszerre nagy adatmozgatás nincsen!)
csak mellékesen jegyzem meg, hogy így is gyülnek a még meg nem nézett filmek....
-semmilyen hűtés nincsen, ráadásul a 3600-nál még a router tetején volt a HDD, most már mellé került, de az egész cucc körbe van kerítve egy műanyag lappal (modem, router, hdd, pen-ek), és kb 2-2,5M magasan van
-SMART ezt mondja a HDD-ről: 38 (Min/Max 18/45)a router ezeken kívül ftp-re backapolja az fw-nk frissítéseit 2 szerverrre, 4db wifihálózatot kezel (1 normál +3 vendég különböző sebességkorlátokkal), hálózati statisztikát ment folyamatosan, meg mittudomén még mit csinál
...
a net az csak 20/2-es, de minek is lenne nagyobb, ha 10Mbit-tel torrentezekaz egésznek az a titka, hogy be kell tudni lőni az igényeket, és vagy elfogadod a routeres torrentezés/fájlmegosztás határait, vagy be kell ruházni szerverre
de ezt már sokszor leírtuk jópár routeres topicba.... -
donmackó
addikt
Ehhez én annyit szólnék hozzá, hogy ha nem akarsz még a vendég hálóval bajlódni, akkor kapcsold ki a hálózati megosztást, és legyen csak az ftp. Ahhoz úgyis felhasználó és jelszó kell, azt meg nem adod meg senkinek.
suste: Elég frankón van optimalizálva a 9092 frissítés. Amióta frissítettem majdnem fele annyi a load, pedig 15-18 Mb/s-mal meg a feltöltés és aktív 6-10 torrent.
És nincs letiltva semmilyen szolgáltatás. Közben telefon/tablettel is terhelem időnként mégis bírja.
-
suste
veterán
válasz
Sinisi #12563 üzenetére
1: jól félreértelmeztél mindent
és ez a pc-s kavarást se tudom honnan vetted? mi köze lenne a pcnek a routerre dugott HDD-hez?2: mielött szétállítgatsz mindent, egy kérdésem azért lenne:
mi az hogy fellép valaki a hálózatodra, akinek nem akarsz bizonyos hozzzáféréseket megadni?
csak olyat engedj LAN-ra, aki használhatja a nyomtatót, HDD-t, stb!
aki nem ilyen, annak ott a vendégháló!!!! -
Headless
őstag
válasz
sangean #12130 üzenetére
Valóban a leírás nem hozzáértőknek szól leginkább. Hanem aki csak használni akarja,
De ahogy említettem amíg nem tudom reprodukálni a hibát nem tudok segíteni, esetleg nem az zavar, meg hogy a logot nézed?Ugyanis bekapcsolás esetén ahogy a logod is mutatja
1. beállítja a script a config fájlokat user.notice root: WIFI Enabled/Disabled az eseménytől függően
2. majd újra indítja a wifit. ezzel először egy szakadást eredményez majd utána kapcsol vissza. Ez a generálja a maradék logot ami számodra nem fontos.Megtaláltad, te azt... pontosan
/etc/hotplug.d/button/25-wifi_umount_resetez válaszol a reset gomb működésére... Ezért is van a /etc/hotplug.d/button mappában. De mondom azzal nem lehet baj ott más a helyzet, akárhányszor próbálgattam több vendéghálót is létrehoztam és mindig azt generálta amit kell.
Esetleg a kivételekhez nem adtad hozzá a hálózatod???
-
Headless
őstag
válasz
sangean #12124 üzenetére
Arra pedig nem tudok mit mondani, hogy egyszer csak nem működik a ki be kapcolás, ha megint ilyen van hogy nem kapcsol ki/be akkor küld el a /etc/config/wireless fájlodat mert a nélkül nem tudom reprodukálni a hibát.(jelszót csillagozd ki legfeljebb)
Én hiába csináltam 4 vendég hálózatot és adtam hozzá párat kivételhez majd nyomkodom, vagy indítom a wifi kapcsolót parancssorból mindig az történik ami kell, hogy történjen.
ha kétszer megnyomom akár gyorsan egymás után akkor ki majd bekapcsol, ha 3-szor akkor ki, be majd ki megint és így tovább ennél jobban nem tudom reprodukálni a helyzeted. A log amit írtál csak egy szimpla bekapcsolás, nincs ott semmi kikapcsolás.Ellenben magamnál már megcsináltam a bekapcsolási kivételt is, így már az is működik. majd lehet benne lesz valamelyik mentésben.Nem kell törölni az 5 ghz-es wifit pl.
-
ferob
őstag
Nem láttam, viszont én teszteltem két hiba kapcsán és csak ma kaptam választ, hogy felrakták véglegesnek az oldalra, de akkor úgy néz ki, hogy a válasz lassabb volt és már előbb kikerült.
Valamint az 5GHz vendég SSID elrejtése most már rendesen működik, ezt sem írták bele az oldalon megtalálható hibajavítások listájába.
-
suste
veterán
válasz
Kicsirics77 #10792 üzenetére
én szeretem látni, hogy mikor, mennyi jön/megy
ebből látszik pl, hogy kell-e nagyobb csomag majd, vagy mikor kell külön NAS,
na meg a vendég interfészek is érdekelnek
pl ha nekem NAS-om lesz, akkor tuti, hogy azt is külön interfészre teszem, hogy lássam mennyit forgalmaz a többi eszköz.... -
suste
veterán
Erről nem tudok mit mondani, csak azt, hogy nálam ilyen nincsen az tuti
Nálam a Samba és a Transmission is root joggal fut, így bentről nem lehet írási probléma a HDD/pen -en.
(Itthon a belső hálón csak a saját család van, az egyéb felhasználók vendéghálón vannak.)
Kinti elérésnél meg az FTP-nél lehet felvenni olyan felhasználót, akinek saját mappája van (ahonnan nem léphet ki), és még az írási jogot is el lehet venni tőle.
Mivel nem vagyok nagy linuxos, ezért ezt a csoport/felhasználó kérdést mellőztem
Vargalex természetesen tök jól megcsinálta a sajátjában, de annak aki nem ért hozzá, annak elég hamar problémái lehetnek....én már ott is átállítottam -
Kicsirics77
veterán
válasz
stickermajom #10398 üzenetére
Vendég hálózat létrehozása mondjuk a 192.168.2.1 tartománnyal,lehet beállítani le és feltöltési sebességet is ,és a te hálózatodat sem fogja látni.
-
SteveBeard
senior tag
Szia!
Már majdnem jó
Nekem nem vendég wifim van, hanem az egyik LAN portot választottam le, azon van egy AP.
Forrás zóna: lan_guest
Forrás MAC: kitöltve
Forrás IP: kitöltve
Cél zóna: lan
Cél cím: bármelyik mivel ezzel a géppel szeretnék korlátlanul mindenhez hozzáférni
Művelet: elfogadásAz egyik LAN porton levő GoFlex-et látom is, ez már félsiker, de az USB levő HDD-t, nyomtatót nem és a Lucihoz sem férek hozzá. Hol rontom el
-
suste
veterán
válasz
SteveBeard #8620 üzenetére
a vendéghálós leirásban a 2. üzenetben le van írva
-
válasz
trance89 #8590 üzenetére
A modem az 192.168.100.1-en van (UPC)
A router IP-jét itt írtam át: Network - Interfaces - LAN - Edit - IPv4 address
Jól csináltam?Utána volt egy kis infarktus, mert sem 0.1-en, sem 1.1-en nem tudtam belépni a webes felületre. Aztán nyomtam egy resetet és utána ment már a 0.1-en. Érdekes módon jelszavak, beállítások megmaradtak
Vendég wifinél be tudom állítani, hogy a belső hálót ne lássák? Gyárinál volt ilyen lehetőség.
Interfaces-nél a LAN-ból kiveszem a pipát és csak a wna-hoz teszem be az jó megoldás erre?WinSCP-t még emésztem...
-
trance89
őstag
jól sejted, más alhálózaton vannak így nincs más megoldás mint átírni itt vagy ott
amúgy nyugodtan hagyhatod dhcp-n, nem kell statikus cím mert az openwrt mindig ugyanazt a címet adja minden adott mac címnek, áramtalanítás és reset után is de esetben egyszerűbb ha átírod 0.1-re a lan címet
ja és a router nem árt ha más alhálózaton van mint a modem, (pl 0.1/1.1) az ütközések elkerülése végett
vendég wifi: network - wifi - add gomb és beállítasz mégegy wifi hálózatot (külön ssid-vel)
openvpn: google tele van leírásokkal, pl [link]
a network/wifi/firewall/dhcp konfig fájlokat sokkal egyszerűbb winscp-vel módosítani vi-vel (text editor) szórakozni:
[link]
megnyitod, file protocol: scp, beírod: router ip, user, pass és login, az etc/config mappában pedig ott a konfig fájlok az edit gomb pedig felül
így a leggyorsabb -
válasz
Intruder2k5 #8588 üzenetére
A passwd-t nem írtam ki végig már idegességemben, egyébként Trance89 jól adta meg
, csak én gépeltem kapkodva a hozzászólást
Itt tartok:
- van webes felület
- 2,4 GHz-es wi-fit engedélyeztem, jelszavaztam
- 5 GHz-es wifit jelszvaztam, egyelőre nem engedélyeztem.Ja, és egyébként nem fájt annyira, mint gondoltam
Eddigi segítségeket és türelmet pedig nagyon köszönöm
Kérdéseim:
- érdemes-e átállítanom a router ip-jét 192.168.0.1-re, vagy hagyjam 1.1-en? Ezt azért kérdezem, mert az eszközeim nagy része (TV, NAS, médialejátszó) fix IP-re volt állítva (0.1). Tehát mi célszerűbb? Átírni az eszközökön egyesével, vagy csak a routerét. Pl. a NAS-t hogyan tudom most elérni, ha azon fixen 192.168.0.XXX ip cím lett beállítva? (Jól sejtem, hogy csak akkor, ha átírom a routerét?)
- vendég wi-fit hogyan tudok beállítani?
- VPN szerver csomagot, hogyan tudok installálni? -
suste
veterán
vendégháló nincsen benne, és nem is tudod webes felületen beállítani, csak SSH-n
vendéghálót meg pont a AA-ban, luci-ban be lehet állítani
az biztos, hogy pont olyan ami minden igényedet kielégíti, olyan tuti nincsen
ezért kell inkább saját buildet készíteni....vagy kiválasztod valamelyiket és farigcsálod kicsit....
-
suste
veterán
válasz
trance89 #8536 üzenetére
"a range extender-ek gyári fw-jét eléggé szidják mert elég sok routerrel nem kompatibilis (nem csatlakozik) vagy szar sebességet produkál"
ebben megint csak nagyon jó az openwrt, hogy van választási lehetőséged, hogyan csinálod meg a továbbszórást:
-repeater külön alhálóra (pl vendéghálónak)
-repeater ugyan arra az alhálóra -relayd (ha nem működne a WDS a különböző chipek miatt)
-WDS (saját hálózat kibővítés)ezek közül az egyik biztosan stabilan működik, bármilyen kliensről/routerről is legyen szó
csak sokan nem is tudják,hogy vannak ezek a lehetőségek -
slylecz
csendes tag
válasz
Tamarel #7680 üzenetére
A típus: Bingó
Az automatikus beállítást is próbáltam, de azzal is csak csatlakozni tud. Egyébként a laptop egy Acer 5710Z. Relative régi. Ha más lehetőség nincs, szerintetek mennyire biztonságos, ha nem állítok be titkosítást, helyette MAC cím szűréssel szűröm a "vendégeket"?
És persze köszönöm mindenkinek a válaszát és a segítségét!
-
bpq
csendes tag
Sziasztok!
Újabb problémával találtam szembe magam. Mielőtt feltettem a vargalex-et. Be volt kapcsolva a vendég ssid és erre kapcsolódott egy (tplink mr3220-as) router wds kliensként (ehhez a 3600-ason semmit nem kellett beállítani). A ház távolabbi felét ez fedte le.
Most hogy sikerült minden mást beállítani a vargalex-en ( a vendég ssid-t suste segítségével ), eljutottam ehhez a WDS összeköttetéshez is.
A kliens routeren ki van kapcsolva a dhcp és a tűzfal, a vendég wifin ki van választva az AP(WDS) mód.
A másik routeren gyári firm van. Beállítom neki a vendég wifi összes adatát és arról az oldalról minden rendbenlévőnek látszik (A WDS status: RUN). A kliensek szépen kapcsolódnak rá, de már ip címet nem kapnak és statikusan állítva sem érnek el semmit. Nyilván a 3600-ason további beállításokat kell eszközölni. Ebben kérem a segítségeteket. Már jónéhány dolgot kipróbáltam de nem jutottam semmire.Köszönöm!
-
bpq
csendes tag
Sziasztok!
Én is összeszedtem magam, és felraktam a vargalex 1.1.7-et. Most próbálom átrágni magam a konfigurációs feladatokon. Létrehoztam egy vendég wifi-t másik ip tartománnyal (+interface, +wifi +tűzfal sz.). Szeretném korlátozni a vendéget, hogy ne láthassa a fájlmegosztásokat és a LuCI-t. Kérlek segítsetek mi a "hivatalos" módja, hogy ezt elérjem!
Köszi: bpq
-
ajani
aktív tag
Azt meg lehet oldani, hogy a vendég hálónak más legyen a dns kiszolgálója? A gyerkőcöket elterelném opendns felé...
-
suste
veterán
válasz
Kicsirics77 #5486 üzenetére
biztosjól veszed fel?
a név a vendég interfészd neve legyen!
tehát nem mindíg GUEST ahogy a példában van, csak akkor ha a vendég interfész neve is "GUEST"olyankor szokott még galibát csinálni, ha van letiltott interfészed, de nem értem miért csinálja
ilyen esetben a WAN-t is lekorlátozza -
Kicsirics77
veterán
sziasztok
lenne egy apróság
van egy vendég hálózatom amire a szomszéd csatlakozik wifi-n
szeretnék sebesség korlátozást beállítani,hogy 8megánál ne legyen nagyobb,mivel új szerződést kötöttem,és csak ne használja már mind a 25 megámat
hogyan tudom ezt megoldani?
válaszokat előre is köszi -
tzol
tag
válasz
gorba537 #5306 üzenetére
Egyszerű megoldás:
Services/Network Shares, majd a Shared Directories mezőben katt az "Add"-ra. Ott megadod, hogy mit akarsz csatolni (pl. /mnt), adsz neki egy nevet, a maszkokat 0777-re állítod és engedélyezed a vendég hozzáférést, hogy egyszerűbb legyen elérni.Utána a belső hálózatról windows alatt \\openwrt -n eléred.
-
Kicsirics77
veterán
sziasztok
Elsősorban Vargalex kollégát kérdezem de ha valaki tudja a választ az is jó.
Jelenleg 1.1.5-t firm fut a routeren minden gond nélkül,csak a szokásos ncore hiba jön elő néha,namost ha frissíteni szeretném az 1.1.7 kiadásra és a beállítások megtartását meghagyom akkor az összes konfig megmarad?beleértve a szomszédnak létrehozott wifi vendég hálózatot is,illetve az ismerősömnek létrehozott korlátozott ftp-hozzáférés is.
csak azért kérdezem mert semmi kedvem ujrakonfigolni a routert.
illetve melyik legyen a firm,gondolom ilyenkor nem a factory kell.
válaszokat előre is köszönöm -
suste
veterán
válasz
SteveBeard #3118 üzenetére
külön interfész és csak a vendég wifi van rajta?
ha egy interfészen csak 1db wifi van, és azt letiltod, akkor az interfész is megáll (legalábbis 1.1.5 alatt), és lehet ez kavar be
nálam lekorlátozta a 200-ra a letöltést, már azt hittem a szolgáltató ahibás,csak az volt afurcsa, hogy felfelé meg jó volt (persze mert ott 1000 volt a beállítás)
kivettem a pipát a vendég engedélyezéstől a qos-nél, és egyből minden helyre állt...
majd este megint letesztelem, mi van ha visszakapcsolom... -
suste
veterán
találtam egy BUG-ot
kérném, hogy aki tudja ellenőrizze le, ha lehet akkor 1.1.5-ön és 1.1.7-en is
a pontos helyzet nálam:
vendég interfész, vendég wifi, vendég qos=200/1000 (le/fel ami ugye valósan fel/le), és a luci/hálózat/wifi résznél le van tiltva a vendég wifi
és ilyenkor a teljes WAN letöltést lekorlátozza a "letöltés"-nél beállítottra (200)
mindez vargalex 1.1.5 alatt -
suste
veterán
válasz
SteveBeard #1408 üzenetére
Az interfész/QOS-es dolog szerintem is tökéletes!
Nekem mondjuk eleve a vendég hálók miatt van csak korlátozás, de akár gépenként is be lehetne állítani, legfeljebb egy kicsit tovább tartana. Persze nem 50 kliensre.
Az lenne a szép, ha lenne olyan ami dinamikus. Mert a Gargoyle is fix ugye? Gyári FW-ben milyen? -
Kicsirics77
veterán
válasz
SteveBeard #1353 üzenetére
nálam sem hal be pedig van egy vendég háló amit a szomszéd használ meg még ftp hozzáférés is...
-
-
suste
veterán
válasz
vargalex #948 üzenetére
na ez most nekem nem működik
van az egyik vendégemen egy fix ip-s repeater, és az ő ip-jét még sehogy nem bírtam kinyerni
erre már minden IP kijön, csak a reepeater nem:
egrep -v $(cat /tmp/dhcp.leases | sed ':a;N;$!ba;s/\n/|/g') /proc/net/arpvagyis ez így nem igaz, mert a Stevebeard-os verzió kimutatja, csak ott meg a MAC címek keveredtek össze,mivel ugye az összes repeateren lógó eszközhöz hozzákapom a repeater MAC-jét is
-
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #671 üzenetére
Egy lehetséges megoldás lenne, ha felvennénk gépenként vagy gépcsoportonként külön interfészt, és ahhoz kötnénk külön wifiket, és a gépek/gépcsoportok ezekhez a külön wifikhez csatlakoznának. Az így elkészült interfészeket meg lekorlátoznánk QOS-sel.
Ez kis darabszámú gépnél/gépcsoportnál még talán elég jó lehetne (pl 3-4gép, vagy 9 gép 3asával interfészenként). De pl. 10-20 interfésznek már lehet nem örülne a router, meg aki beállítja az sem.
Nálam +2db vendég interfész, darabonként 3-4 géppel szépen el van qos-sel leszabályozva vargalex 1.1.5 alatt. Igaz ezek nem dinamikus kiosztások, hanem álandóak, pl az egyik interfész max 5/0,5 Mbit-et kap, akkoris ha több a szabad kapacítás. -
-
vargalex
félisten
Szia!
Én azt a 2 IP-t vendég hálóba tenném, ami sávszélességét wshaper-el, vagy QOS-es korlátoznám. Így az a plusz is lesz a dologban, hogy a saját hálózatodra nem lesz rálátásuk.
A gyári firmware visszatehető webes felületen is, mivel jelenleg a 2 letölthető gyári firmware egyike sem bootloaderes.
-
suste
veterán
Na úgynéz ki összejön a sávszélkorlát a vendéghálóra, és még a wshaper sem kell:
QOS-t állítottam be úgy, hogy töröltem a WAN interfészes bejegyzést (azt nem akarom korlátozni), majd felvettem a vendég interfésznek egy új bejegyzést ("Hozzáadás"-nál a vendég interfész nevét kell beírni), engedélyezéshez pipa be, majd sebességeknél fordítva kell megadni az értékeket (ha 1Mbit-es letöltést akarsz engedni a vendég hálón, akkor a feltöltéshez kell 1000-et beírni).
Mentés alkalmazás.
Majd fellépsz a vendéghálódra, és letesztelheted valamelyik sebességmérős oldalon.Nekem ilyen volt az eredeti sebesség:
És ilyen lett QOS-sel: (le/fel=640/5120)
Még tesztelem azért......
UI: Vargalex és SteveBeard köszi a segítséget!
-
suste
veterán
Vendég Wifi hálózat luciban 3 lépésből megoldható, pont ma szedtem össze, így gyorsan bemásolom ide is:
1: + wifi pl "vendeg" (luci/hálózat/wifi)
2: + interfész pl "vendeg", ipv4: másik tartomány: pl 192.168.2.1, alul DHCP indítása, fizikai beállítás: vezeték nélküli master "vendeg", tűzfal: új pl: "vendeg", (luci/hálózat/interfész)
3: Tűzfal: zónák: vendeg - wan (alapbeállításként itt "vendeg - reject" lesz, ezt kell átállítani a szerkesztésben úgy hogy alul bepipálod a wan célzónát): visszatutasít, elfogad, visszautasít, (luci/hálózat/tűzfal)
forgalmi szabályok fül, új forgalmi szabály: (itt felvétel után a szerkesztésben lehet csak minden beállítást jól megadni)
A: TCP+UDP, forrás zóna: "vendeg", cél zóna : eszköz, cél port: 53.
B: UDP, forrás zóna: "vendeg", forrás port: 67-68, cél zóna: eszköz, cél port: 67-68Remélem nem hagytam ki semmit. Menj végig lépésről lépésre. A z idézőjelben lévő "vendeg" részt bármire kicserélheted, de mindenhol ugyan az legyen. Vargalex 1.1.5 fw alatti leírás!!!
Ha több ilyen hálózat kell, akkor minden ugyan az, csak a "vendeg" részek cserélődnek, és az ipv4 tartomány változik pl: 192.168.3.1, 192.168.4.1, stbstb -
suste
veterán
válasz
vargalex #353 üzenetére
Én is pont ezt akartam írni, hogy inkább csinálj vendég hálót.
Ebben az esetben semmilyen extra jelszavazással nem kell törődnöd, mert eleve nem fogja látni a lucit sem, a samba-t sem, és semmit a belső hálóból, csak kifelé lát (csak netet kap).
Nálam így működik 2 különálló vendég háló is, egyik sem látja az én dolgaimat,és egymásra sem látnak rá.
Ha kell segítség szólj, ebben már nagyon otthon vagyok-hogy alex válláról levhessek valamit én is.....
-
vargalex
félisten
válasz
Kicsirics77 #350 üzenetére
Szia!
Ha még a PC-idet is biztonságban szeretnéd tudni, akkor csinálhatsz neki egy önálló hálózatot, saját IP tartománnyal. Ha nem definiálsz a 2 tartomány között átjárhatóságot, akkor nem látják egymást. Egyúttal a Samba config-ban célszerű beállítani, hogy csak a saját tartományodról fogadjon kapcsolatot.
Egyébként WiFi-n akar csatlakozni hozzád? Ha igen, akkor a wiki-n meg is találod a vendég WiFi beállítását. Igaz, hogy ssh-n írja le a műveletet, de teljes egészében kivitelezhető LuCI-n. Ráadásul itt utolsó lépésként még a sávszélesség korlátozást is megtalálod (persze korlátozható vezetékes "vendég" háló esetén is). Van hozzá LuCI csomag is: luci-app-wshaper. -
Kicsirics77
veterán
ahha értem már akkor magamnak olyan user és password párost állítok be a sambához amilyet csak akarok és ezzel csak én férek hozzá a routerre kötött hdd-hez
igen a vendég a samba user ezt luci alatt ki tudtam hámozni.
egyelőre jelenleg most hdd sincs rajta és a netem is rossz mert le van adva hibára az invitelnek,majd ha rendbe tették akkor lesz ez aktuális hogy beállítsam
köszönöm a segítséget -
Zol77
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #344 üzenetére
ssh-n belépsz , majd az adduser-el létrehozol egy felhasználót, majd smbpasswd parancsal adhatsz jelszót az előbb létrehozott usernek. A samba nevű user alapból a vendég ha jól rémlik. De azt már kikapcsoltad úgy látom.
Ha win7 alól vagy,és ezután sem működik,akkor itt van Intruder2k5 írása,ezt is csináld meg : [link] -
Zol77
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #341 üzenetére
kikapcsolod a vendég hozzáférést,majd adj meg smb user-t, meg smb jelszót. Nagyjából ennyi.
-
xigris
őstag
Sziasztok!
Én is beszálltam a körbe tegnap megrendeltem a 3600-t remélem hamar megjön (digistreet)
Arra gondoltam mi lenne ha valaki aki nagyon keni vágja ezt az openwrt-t(vargalex 1.1.15) csinálna egy leírást lépésről lépésre mit hogyan lehet telepíteni( torrent dlna ftp beállítás,linkekkel honnan lehet letölteni) meg ilyesmik amik segítenék a kezdőket mint pl:Én.
Esetleg otthon csinál egy videót lépésről lépésre és rögzítené és azt feltenné valahova
Tudom nem szokás ilyen hamar 1.hozzászólást szerkeszteni de biztos vannak még rajtam kivül akiknek ez jó lenne.
A vendégem lenne egy sörre vagy kettőre.
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster MERC 319 RX 6800 XT 16GB GDDR6 256bit // dobozos // 34 cm hosszú !!!!!!!!
- Apple Watch Ceries 7 (GPS+Cell.) 45mm alu
- ASUS ROG G15 Advantage - Ryzen 9 - RX6800M 12gb - 32gb ram - gamer - gyári gari - beszámítás
- Philips FHD monitor ELADÓ
- Samsung S9 FE+ 128GB (hálózati adapter nélkül!) számla+garival kb 1 hetes vásárlás
- Eska E1000 vez.nélküli gamer fejhallgató új 6hó jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest