- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
- Az Amiga 1200-at is megcsapta a feltámadás szele
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
A P38-as még drágább is lesz mint a többi intel chipset.
Szerintem nem ez a fejlődés útja.
Más tuningoljon helyettünk, mi meg csak bekapcsoljuk. áhh -
keIdor
titán
Nem sok értelmét látom ennek... majd én kitesztelem inkább, hogy mi milyen időzítésen és órajelen menjen... ez csak ilyen hozzánemértő ''tuningereknek'' lesz.
-
Rover623
félisten
míg ha az alaplapgyártó csinálna profilokat akkor a memória gyártóit fejnék olyan címen hogy beteszik a memóriájuk profilját a biosba
Ez is létezik...régen...sajnos öregszem, ezért nem jut eszembe melyik alaplapok (talán Asrock?) BIOS-ában láttam memóriamodul specifikus profilokat, de láttam...több alkalommal is...
[Szerkesztve] -
azbest
félisten
olyasmi... akar tuningolni: igen / nem
Simán tudnák tetszőleges lap bioszába implementálni... csak itt konkrét chipsethez tartozó értékek vannak letárolva... akár fordítani is lehetne a dolgokon.. ha valami egyedi (széria függő) azonosító lenne a memóriákon akkor az alapján a bios tartalmazhatna ilyen profilokat... (melyik memória milyen sebességen képes működni az adott lapban)
Csak jelen esetben a memória gyártó és a chipsetgyártó viszi a pénzt az extra ''tudásért'', míg ha az alaplapgyártó csinálna profilokat akkor a memória gyártóit fejnék olyan címen hogy beteszik a memóriájuk profilját a biosba -
Rover623
félisten
A BIOS állítja be...
Nyugodtan bele lehet tenni más DDR3-as lapokba is az XMP memcsiket, hiába okosítják fel a BIOS-t az extra paraméterek kiolvasására, az értékek zömét csak az X38-as lapkákba lehet belenyomni.
Az XMP három profilt tárol:
0. - JEDEC szabvány
1. - Intel chipsetek számára optimalizált
2. - a memcsi gyártója által optimálisnak vélt.
Mivel van 0. profil, a memó mindenhová jó. -
Rover623
félisten
a hamarosan érkező X38-as lapkakészlet memóriavezérlőjébe egy a tuning során kifejezetten hasznos opciót épített be XMP (Extreme Memory Profiles) néven.
Szerintem meg inkább a BIOS-ba építenek be ilyen funkciókat...
Kevéssé hihető hogy a memóriavezérlő fogja az I2C buszon keresztül közvetlenül olvasgatni az EEPROM-okat...
Tehát az XMP által tárolt extra infókat a BIOS fogja kiolvasni és ezek alapján ő is fogja felprogramozni a chipsetet...ahogy eddig is...
A chipset-hez max. annyi köze lehet a dolognak, hogy elképzelhető: az X38 sokkal finomabban, sokkal több paraméterrel hangolható a memóriákhoz. Az extra paramétereknek már nincs hely a szabványosított 128 byte-on belül, ezért az EPP-hez hasonlóan az ezen felüli címterületen helyezik el őket.
Vagyis: elképzelhető hogy az X38-as lapok csak XMP memcsikkel fognak működni (bár ennek üzleti megfontolások alapján kicsi az esélye), az XMP-s memók viszont minden DDR3-as lapkakészlettel kompatibilisek lesznek.
[Szerkesztve] -
X@b3e
addikt
Nem tudom ki hogy van vele, de nem ettől fog megugrani a DDR3 iránti kereslet. Aki tuningolni akar, az amúgy is megtalálja a módját XMP nélkül is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27% számlával! MSI MAG Z590 TOMAHAWK WIFI Alaplap
- Kingston Fury Renegade rgb 32gb(2x16) KF436C16RB1AK2/32---aqua gari 2028.07.22
- Kingston HyperX FURY 64GB (4x16GB) DDR4 3466MHz HX434C16FB3AK4/64
- KINGSTON FURY 64GB BEAST - DDR4 - 3200MHz - CL16 KIT - memória! - !ÖT ÉV GYÁRI GARANCIÁVAL!
- ASRock H61M-VS LGA 1155 alaplap
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G3 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest