Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dobragab

    addikt

    Genius Maurus GX - "új" best-buy?

    Bevezető

    Új? Mit írok hülyeséget, egy szimpla PH-keresés lebuktat! Több mint három éve volt róla egy rövidke cikk, ezt nehéz újnak nevezni.

    Ugyanakkor az egeres topikban három évig senki sem merte megvenni. Nem is csodálom, a Geniusról még nem hallottam olyat, hogy húdejó egereket gyártana, sőt. Az az előítélet uralkodik, hogy ezek mind kicsiolcsókínaigagyi egerek, "komolytalan kacatok", és be kell vallani, a zöme valóban az. Még a Gamer-nek titulált egerei közül is: a Deathtaker-ben és a Gila-ban lézeres szenzor van; a Maurus "nagytestvére", a Maurus X A3090-esének a test-gear.pl tesztje alapján eléggé rosszul sikerült az implementációja. Ez a "rondaság" azonban egy kellemes meglepetést okozott.

    Mégis, akkor meg mi vett rá engem, hogy megvegyem? Csak annyit tudtam a teljesítményéről, hogy egy jó optikai szenzor, Avago A3090 van benne, és két Enotus Mouse Test-eredmény szerint (ami ráadásul igen megbízhatatlan) valahol 3,5-4 m/s között lehet a Perfect Control Speed-je (PCS).

    Ez a szenzor ugyanis a legjobbak közé tartozik, és elég sok egérbe belerakják. Néhány jobban ismert példa, mindegyik kiváló egér: SteelSeries Kana v2, Roccat Kone Pure Optical, Newmen GX1-Pro, Zowie AM, FK, EC1/2 eVo, Ninox Aurora. Ugyanakkor a közelmúltban fürödtem be pont egy hasonló státuszú egérrel, elég csúnyán. És arra is megtanított, hogy a neten talált random review-oknak nem szabad hinni.

    Ez elég kevés lett volna, ha nem lenne itthon is könnyen és olcsón beszerezhető: a legtöbb hazai webshopban 6700 forint körül vesztegetik. Ez elég nyomós érv mellette, mert ha ez se jó egér a társaihoz hasonlóan, simán visszaküldhetem, de nem is tudok sokat bukni rajta. Ha viszont bejön, akkor akár kibővülhet vele az ajánlott egerek listája. Ennyiért közülük csak a bő háromgombos G100s* szerezhető be itthon.

    * A cikkben sok utalás várható egyéb egerekre, ezeknek a rövidítéseknek a magyarázata a cikk végén kapott helyet.

    Csomagolás, külső

    Az egér egy masszív, korrekt, kisméretű dobozban érkezett, benne az egéren kívül pár kellék. Használati utasítás, ha esetleg le akarnám nyelni az apró alkatrészeit (nincsenek), egy szett tartalék talp, és a driver-CD. Utóbbi elég jól jött, lásd később.

    A burkolat szinte teljes egészében fekete, csak a görgő, a hátára festett skorpió, és a skorpió közepéből elővirító "GX Gaming" felirat fehér. Meg egy marketingszöveg: "Pro Game STYLE". A görgő és a GX Gaming felirat fehéren világít.

    Az, hogy jól néz-e ki, eléggé szubjektív dolog. Szerintem igen, de ez nálam (sok más játékossal együtt) sose volt az elsődleges szempontok között. Képes voltam megvenni pl. a Tesoro Gungnir-t is, ami "olyan ronda, mint a boros hányás". Ennek a kinézetével szerintem semmi baj, bár valóban szokatlan a két oldalán lévő két szárny.

    Méret, forma

    Méretei: 106 × 80 (60) × 35 mm. A zárójeles 60 azt takarja, hogy a szárnyak nélkül kb. 60 mm széles lenne, azaz akkorát kell megfognunk. Ezzel kifejezetten kis egérnek számít, és a kis egerek közt is igen rövidnek. Ennél talán csak egy rövidebb van: a Razer Salmosa Mini. Ezzel én tenyeres fogásra alkalmatlannak találom, bár kis kézzel talán az is lehetséges. Claw / fingertip fogásra azonban kifejezetten jónak találom.

    A formája teljes mértékben szimmetrikus, és a szárnyak miatt fogásra is szokatlan, nem csak kinézetre. A hüvelykujjam és a kisujjam támasztására szolgál, amit igen kellemesnek találtam. A G100s-en a padra leérnek az ujjaim oldalt, ami high-sens gamerként kifejezetten jól jön, a Maurusnál azonban erre esélyem sincs. (A pixelpontos célzásnál segít, ha az ujjaim leérnek, ezáltal megnő a súrlódás, és a könnyű, kiválóan csúszó G100s-t pontosabban tudom irányítani.)

    Ha a szárnyakat gondolatban elhagyjuk, akkor egy MX300 / G1 / G3 / G100s-re nagyon hasonlító, ám azoknál rövidebb képződményt látunk magunk előtt. Csak mintha a végét lespórolták volna, és a főgombjai homorúak. (Ízlés dolga, nekem kényelmesek ezek a homorú gombok.) A görgője a megszokottnál jobban kiemelkedik, de használat közben nem zavaró.

    Az oldalgombok kifejezetten jó helyen vannak, az elhelyezésük az MX310 / G3-ra emlékeztet. Esélyem sincs, hogy véletlenül megnyomjam, amikor ráfogok az egérre (IMO / SS Kana-jelenség), azonban keresve könnyű megtalálni, mindkét oldalon. Pont annyira lógnak ki, amennyire kell.

    Súly, anyaghasználat

    Az egér mérlegen kb. 98 grammot nyom kábel nélkül, ez átlagosnak mondható. (Illetve a kábel első pár centijével, amit az egérrel együtt kell emelni.) Azért körülbelül, mert a kábele merev, lásd később.

    Egy ekkora egérhez mérten azonban ez elég nehéznem minősül. A "kicsik" közül még a 95 grammos KPM is hosszabb másfél centivel. Szerencsére (?) a Genius a "jobb fogás", vagy mittudomén milyen marketingszöveg érdekében belerakott egy kb. 20 grammos, egyetlen csavarral rögzített súlyt. (Még nem szedtem szét!) Anélkül 78 gramm, ami már a kellemesen könnyű kategóriába tartozik, és többgombos egér lévén így rendben is van.

    (Az eltávolítás elég egyszerű művelet: a talpak alatt 1-1 csavart találunk, kicsavarozva levehető a felső burkolat, amiben 1 csavar tartja a súlyt. Összeszerelés után a talpak nem valószínű, hogy szépen visszaragadnak. Ilyenkor jöhet jól a mellékelt plusz talp, vagy veszünk potom pénzért valami rendeset. Vigyázat, a szétszedéssel a gari odaveszhet!)

    Általában a könnyű egerek nagy keresztje az anyaghasználat, összeszerelési minőség. Ha ugyanis a tömegen spórolnak, annak a következménye általában olcsó műanyagok, kevésbé masszív burkolat, lötyögés. Örömmel állapítottam meg, hogy ennél az egérnél ilyesminek nyoma sincs.

    Az oldalsó rész kifejezetten a KPM anyagára hasonlít, csak feketében. Matt, masszív, jól tapad a kézhez. Most, ebben a 40 fokban eléggé izzadt kézzel sem csúszott egyáltalán. A felső rész (a gombokkal) szintén nagyon hasonló, bár fél fokkal kevésbé matt, de még így is remek. Kábé olyan, mint a G400s oldala.

    Az alja valami végtelenül olcsó fajta, vékony, picit szemcsés, matt. (Mondjuk kit érdekel? :D ) A hátsó, visszafelé görbülő része pedig fényes, csúszós műanyag. Mivel az előre, lefelé görbülő részen van, az ember keze sose ér hozzá.

    Az oldalgombok anyaga ugyanaz, mint a hátsó részé. Annyira nem gáz, ott nem is kell tapadnia. A görgője puha, átlátszó / fehér gumi. Minőséginek tűnik, bár vészesen emlékeztet a DB 3G gumicsíkjára. El tudom képzelni, hogy idővel mállani fog.

    Kábel, talpak

    A kábele harisnyázott, a vége aranyozott, tépőzáras kötegelővel ellátott. (Parasztvakítás lvl 99.) Kábé olyan merev, mint a SS Kana / Kinzuéké, vagy a KPM-é, ami az én szememben egy vastag mínuszpont.

    Az aranyozás amilyen jól hangzik, annyira nincs semmi értelme USB-kábelnél. Analóg csatlakozóknál még fontos lehet a gyenge ponton a vezetőképesség, stabilabb jelerősség, stb. Digitális jel esetében azonban erre semmi szükség, hiszen csak kétféle jel van, így némi jelszint-ingadozás sem okoz adatvesztést, minőségromlást. (Feltéve persze, hogy a csatlakozás végig biztosított, azaz a pinek összeérnek. Ez ellen viszont az arany se véd.) Nem véletlen, hogy tudtommal a Logitech és a SteelSeries egereit sose adták aranyozott kábellel.

    A harisnyázott kábel a legtöbb esetben egy erős kompromisszum. A szövetrétegtől jóval merevebb lesz, "visszarugózik", esetleg ki sem egyenesedik rendesen, és a szükséges 10 cm helyett fél méteres hosszban húzom a kábelt, stb. Előnye viszont a tartósság: sokkal nehezebben törik meg. (Több megtörött, harisnya nélküli kábelt javítottam már, harisnyázottat viszont még egyet se.) Ha nagyon zavar minket, akár meg is hámozhatjuk, ezzel igény esetén áteshetünk a ló túloldalára: ugyanis ezen az egéren nincs gumiharang, és még némileg vékonyabb is a kábel.

    Persze léteznek kivételek. A G402 kábele harisnya nélküli, de merev és nehéz. A G303-é pedig kifejezetten hajlékony, (annak mondják, nekem olyanom nincs) annak ellenére, hogy harisnyázott.

    Igazából a két fő pont, ahol a kábel meg szokott törni: elsősorban az egér tövében, ritkábban pedig az USB-csatlakozónál. Sokkal egyszerűbb és jobb lenne ott gumiharanggal védeni a megtöréstől, mint az egész kábelt szövetelni, és feláldozni a puhaságát.

    A kábelkötegelőnek igazából én nem sok értelmét látom. Még úgy sem, hogy zömmel laptopot használok, mindig van helye a kábelnek. Persze egyáltalán nem zavaró, és az egér összecsomagolásához jól jöhet. Akinek pedig szüksége lehet rá, az örül neki, úgyhogy ezzel semmi gond nincs.

    A talpakért jár egy vastag mínuszpont. Gagyi, "csúszós" bevonattal ellátott műanyag, látszik rajta, hogy a bevonat lekopásával az a kevés csúszósság is odavész. A szerencsétlen formája is csak ront a helyzeten. Bár az igaz, hogy a szárnyakig ki kellett vinni, nehogy billegjen. Mindezek tetejébe a széle kifejezetten éles, egyáltalán nincs lekerekítve, ezáltal szövetpadon kellemetlen hangja van, olyan, mintha beleakadna. Szerencsére ez a legkönnyebben cserélhető alkatrész, aprón is találni.

    Nem tudom, a gyártók minek strapálják magukat ilyen formájú talpakkal. A legjobb formája / mérete szerintem a Microsoft Optical Mouse Blue-nak van. Mindenkinek egyszerűbb és jobb lenne, ha az összes egéren ilyenek lennének. Tömör teflonból :))

    Gombok, görgő

    A főgombok teljesen jók, elég puhák, a G402 puhaságára emlékeztetnek. Kínai Omronok vannak alattuk, de a nyomáspontjuk jó helyen van, kellemes használni. Mint említettem, kissé homorúak, így csak egy vonalba tehetjük az ujjunk, nekem kényelmes.

    A görgő és az oldalgombok alatt (sokunk által gyűlölt) Panasonic EVQP0 van, és számomra megdöbbentő, hogy ugyanaz a mikrokapcsoló két helyen ennyire különböző érzést nyújt.

    Az oldalgombok alatt elég szerencsétlenek. Bő 1 mm holtjáték (szerencsére nem lötyög, de 2 mm-t kell benyomni, amíg kapcsolót ér), a benyomás hangja kellemetlenül magas, elengedéskor pedig furán tompa. Az elhelyezésük mellesleg remek, lásd fent.

    Görgője a KPM-re emlékeztet. Lefelé görgetésnél nagyon frankó: halk, precíz, a fokozatok szépen elkülönülnek. Felfelé is ugyanolyan jó érzetre, ellenben a hangja elég fura, hasonlóan kattog, mint SP!T KPM-e. Az oka is ugyanaz lehet, ennek a hsz-nek a közepén részletesen kifejtettem. A lenyomása határozott, nulla holtjáték, nem is feszül. Dicséretet érdemel.

    Annak, hogy ugyanazokkal a kapcsolókkal az oldalgombok olyanok, amilyenek, a görgő pedig remek, szerintem egyszerű fizikai oka van. A Pana a többi kapcsolóhoz képest kicsit hosszabb úton jár, és a holtpont mélyebben van. (Pl. a WMO főgombjai alatt is ilyeneket találunk.)

    A görgőnél a tengely egyik vége a forgáspont a mouse decoder-ben, középen van a görgő, amit lenyomunk, és a másik vége alatt van a kapcsoló. (Érdekes, hogy a Maurusnál jobb oldalt van a mouse decoder, és bal oldalt a kapcsoló. A legtöbb ilyen rendszerű görgőnél ez pont fordítva van.) Ezáltal egy egykarú emelőt valósít meg, ahol az erőkar rövidebb, mint a "tömegkar". Ezáltal a görgő rövidebb utat tesz meg, mint a kapcsoló pöcke, bár némileg több erő kell a lenyomásához. Ez a kis plusz erő jól is jön, hiszen ki szeretné, ha görgetés közben véletlenül megnyomnánk a görgőt?

    Az oldalgombnál, ahol a kapcsoló függőlegesen áll, a vízszintes mozgást át kell alakítani függőlegessé, általában egy derékszög alakú műanyagdarab segítségével kapcsolódik a gomb a kapcsolóhoz, a hajlatban pedig a felfüggesztés tengelyével. Általában a gomb felőli kar hosszabb, mint a kapcsoló felőli, különösen ilyen magasan lévő gombnál. Ezért a (Panára amúgy is jellemző) holtjáték a karok arányában megnő, a lenyomási erő pedig lecsökken, így készül a kellemetlen oldalgomb. (A lenyomási erő itt számottevően nem csökkent, gondolom, van mögötte egy kis hajlékony műanyagdarab, ami ellentart.) Ez a fajta oldalgomb található az IMO-ban és az IME-ben.

    A görgő alatti kapcsoló helyére nem férne be a japán Omron, az oldalgombok alá viszont ahogy néztem, befér. Úgyhogy szerintem csere lesz belőle, bár ettől a garancia biztosan elveszik.

    Szenzor

    Tessék elfelejteni azt, hogy a lézeres szenzor jobb, mint az optikai. Épp ellenkezőleg.

    A szenzor teljesítménye pontosan azt hozza, amit egy A3090-től elvárunk, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Ennek kifejezetten örültem, ugyanis láttam már noname gyártótól rosszul implementált A3090-et.

    Érdekes, hogy a szenzor nem pont középen van, de majdnem. A hossztengelyhez képest "normál állásban" a jobb oldalon. A képen azért a bal oldalon, mert a hátán fekszik. Ennyi eltérés szerintem egyáltalán nem zavaró.

    KÉP

    Rossz tulajdonságból egyetlen róható fel neki: az A3090-hez méltó, túl magas LOD: 4 CD magasságából még éppen érzékelt. Szerencsére ez könnyedén orvosolható tape-trick segítségével. Mondjuk elvileg csökkenti a szenzor teljesítményét, szerintem ez az Y tengely irányában mért PCS formájában nyilvánul meg.

    A szenzor felbontása 4 lépcsőben állítható: 450 / 900 / 1800 / 3500 DPI. Ennél több DPI-re igazság szerint semmi szükség: a legtöbb szenzor kb. 2000 dpi-ig használható, persze a natív felbontása fölött mindenféle csúnyaságokat produkál. Attól teljesen függetlenül, hogy a maximális DPI mennyi, legyen az 2500, 5600, 8200 vagy 12000.

    A méréseim alapján (OxyPlot MouseTester) a DPI-lépések pontosak. A Maurus natív felbontása 900 DPI, így ott, illetve azalatt (450 DPI) teljesít legjobban.

    Az itt található összes képre érdemes (I)(kétszer)(/I) rákattintani, hogy (I)(új lapon,)(/I) teljes méretben, (I)(fehér háttéren)(/I) jelenjenek meg, úgy jól látszanak.

    Elsőként nézzük a Paint tesztet.

    A számok a DPI-t jelzik, az a betűkkel egyetemben a jitter vizsgálatára alkalmasak. Ebből megállapítható, hogy 900-ig tökéletes, és 1800-on is minimális. 3500-on már csúnyán ugrál a kurzor, érezni is rajta, nehezebben irányítható. 1800 / 3500-on a használatát input lag is megnehezíti, lásd alább.

    A vízszintes vonalak (minden DPI-hez 4) azt hivatottak ellenőrizni, hogy a szenzorban van-e angle snapping (AS). Ez alapján bátran állíthatom, hogy szerencsére nincs.

    Jöjjenek az OxyPlot MouseTester grafikonjai. Mindegyik 500 Hz-en készült, okát lásd lejjebb.

    A képeken bal oldalt az xVelocity, jobb oldalt az xCounts szerint rajzolt grafikonok vannak, felülről lefelé növekvő DPI-ken. Igazából az előbbiek az érdekesek, bár "szakértőknek" az utóbbiak is szolgálnak némi információval.




    A PCS 3,6 m/s körül van. Azalatt semmiféle problémát nem láttam 500 Hz-en, afölött clipping látszik a grafikonon, azaz a "púpot" levágja, és végig kb. 3,6 m/s-ot közvetít. Időnként a "fennsíkon" megjelenik egy-egy tüske. Ezzel egészen jól viseli a PCS átlépését, a Malfunction Speed (MFS) jóval felette van. 1800 dpi-ig rendben van a grafikon, 3500-on visszaesett 2 m/s-ra a PCS. Ekkora DPI-n ekkorát szerintem senki se ránt. Reméljük, nem is használja senki.

    Következzen a polling rate-ek vizsgálata.

    A polling rate 250 / 500 / 1000 Hz közül választható. Ezzel semmi gond nincs, bár furcsa, hogy 125 Hz-es opció nincs. Elképzelhetőnek tartom, hogy ez más oprendszereken (pl. OSX) inkompatibilitást okozhat, bár MacBook-hoz nem szokás gamer egeret venni. Haters gonna hate.

    Ez nem jelenti azt, hogy a késleltetés 4 / 2 / 1 ms, csak annyit, hogy az adatátviteli protokoll kb. 4 / 2 / 1 ms-t ront a helyzeten.

    Valamiért egyik érték sem pontos, mindegyik némileg alacsonyabb volt Enotus és Mouserate szerint is, de ez egyáltalán nem korlátoz semmit.

    Enotus csak 200-zal osztható DPI-n tud mérni, (így lett 900-ból 800,) és a Precision / Smoothness része egyáltalán nem releváns, igazából semmit nem jelent.



    Általános érvényű, hogy az 500 Hz, és az 1000 Hz között jelentéktelen a késleltetésbeli különbség (1 ms), ellenben az 500 Hz-et sok egér stabilabban tartja (pl. KPM), és néhány alaplapnak is sok az 1000 Hz. Ennél az egérnél használat közben nem észleltem semmilyen problémát az 1000 Hz-zel, de a grafikonok (lásd alább) alapján én azt javaslom, 500 Hz-en használjuk. Alaposabban megnézve látszik, hogy 1000 Hz-en alacsonyabb sebességnél is látható némi ugrálás, remegés, ingadozás, tüske elsősorban a "púpokon". 500 Hz-en csak a PCS környékén. Mintha a PCS is valamivel alacsonyabb lenne 1000 Hz-en.

    Sajnos van egy olyan pontja a szenzor-tesztnek, amit nem tudok objektív mérésekkel alátámasztani, és ez az input lag. Aki kíváncsi rá, hogy a magasabb DPI (valójában nem a DPI, hanem a mellette alkalmazott smoothing) miért okoz input lagot, itt elolvashatja. Ez általában is igaz a nagy-DPI-s egerekre. :(

    Szóval a szenzor 1800 / 3500-on kifejezetten input lagos. Az egér megmozdítása után párszáz ms-mal mozdul a kurzor. Ez desktop-on még tűrhető, hozzá lehet szokni, játékban azonban rendkívül zavaró. Persze az is lehet, hogy az egered "valamiért nem adja", csak nem tudod, miért. Valószínűleg azért, mert a magas DPI miatt input lagos, csak nem tudod, hogy az a bajod. Ezért mondtam azt, hogy 450 / 900-on a legjobb. Kifejezetten érezni az input lagot G100s, G402 és DA mellett - amikben 1800-on sincs smoothing. Ha jót akarsz magadnak, játékban max. 900-ra állítsd, és in-game érzékenységgel kompenzálj.

    Szoftver

    Szerencsére mellékeltek hozzá driver CD-t. Alapból az ember elő se veszi, (pláne, ha csak külső meghajtója van,) és leszedi a netről a drivert. Nos, a Genius oldalán ötféle Genius Maurus drivert találni, és csak onnan lehet tudni, hogy valami nem kóser, hogy az Apply gombtól összeomlik, és a kurzor se mozog. Simán feltelepül úgy, hogy nincs kompatibilis eszköz, és még egy hibaüzenet se jön. A CD-ről telepítve semmi ilyen probléma nincs. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a magyar fordítás szörnyű és hiányos, javaslom angolul felrakni. Mondjuk magyarban nem létezik egy rakás szakkifejezés.

    A koncepciója szerintem kitűnő. A program kicsi, ~20 MB hely kell neki, és nem kell a háttérben futnia. Nem valami 150 megás, proci+RAM-zabáló monstrum, lásd LGS / SS Engine. Bármit, amit a szoftverben beállítasz, az egér tárolja. Így a szükséges dolgok beállítása után lehet is uninstallálni, és többé nem zavar. Ha esetleg szükségünk van rá, semeddig nem tart telepíteni.

    Csicsás kinézete ellenére egyszerű, áttekinthető, világos.

    A beállításokra van 3 profilunk, de ha ez kevés lenne, lehet őket fájlba exportálni,és visszatölteni. (Alsó, állandó sáv.) Felül négy fülre vannak rendezve a beállítások, melyek középen jelennek meg: Gombok, Makrók, "Haladó beállítások", és Világítás.

    A Gombok fülön sok meglepetést nem találunk. Bármelyik gombnak bármelyik funkciót adhatjuk, egyetlen megkötéssel: kell lennie bal klikknek. Még a fel / le görgetést is átállíthatjuk. Egérgombokat, Windows-funkciókat, billentyűparancsokat, DPI-váltást, profilváltást, stb, vagy akár "semmit" is kaphatnak. Apró negatívum azoknak, akik szeretik a DPI-t váltogatni: a DPI-gomb csak a négy beállításon körbe-körbe végigmenni tud. Nincs olyan, hogy csak kettőt váltogat, vagy csak felfelé vált.

    A Makrók fül 21 különböző makró beállítására / felvételére, tárolására alkalmas, melyeket természetesen az előző fülön gombokhoz is hozzárendelhetünk.

    Az Advanced részben egyrészt pár Windows-egérfunkcióhoz is hozzáférünk (Win-érzékenység, görgetés mértéke, duplaklikk sebessége, EPP (Enhance Pointer Precision, "Rámutatás pontosságának javítása", aka accel), itt találjuk a DPI és a polling rate állítását, valamint az OSD (On-screen display) ki/bekapcsolását.

    Ezen kívül az érzékenységet tovább variálhatjuk: egy tízfokozatú skálán állítható az érték (a dpi 10, 20, ..., 90, 100 százalékára), ezen felül két ugyanilyen csúszkát találunk az X, Y tengely szerinti külön DPI-állításhoz. Előbbinek nem látom igazi értelmét, hiszen játékon belül mindig csökkenthető az érzékenység, bár lehet, hogy aki mindig is 800-on játszott, egyszerűbb a 900 dpi-t 90%-ára csökkenteni (~810 DPI), mint minden játékban átállítani az in-game érzékenységet. Az viszont tény, hogy magas DPI-n a smoothing és az input lag ugyanúgy megvan, pl. 900 DPI-nél emiatt lényegesen rosszabb (szerintem használhatatlan) az 1800 DPI + 50%. Önmagában a csúszka csesztetésével semmi gond.

    Nem tudom, hányan lehetnek azok, akik külön X, Y szerinti érzékenységet használnak, szerintem kevesen, de számukra adott a lehetőség ennél az egérnél is.

    A Világítás részben a fényerőt állathatjuk három fokozatban, valamint ki is kapcsolhatjuk, ezen kívül a pulzálás sebességét állíthatjuk, vagy "állandóan égő"-re is tehetjük. Engem személy szerint kikészít a pulzálás, de a fény nem zavar.

    Értékelés

    Igazából ezzel az egérrel pár apróságot kivéve minden rendben van. Ennyi negatívumot igazából bármelyik ajánlott egérről lehet találni, felveszi a versenyt velük.

    + szenzor
    + főgombok
    + görgő
    + anyaghasználat
    + itthon, olcsón, több év garanciával kapható

    - szokást igénylő oldalgombok
    - talpak
    - magas LOD (javítható, a szenzorral együtt kapta)
    - harisnyázott kábel (+/-)
    - idővel mállásra esélyes görgő (jó, jó, még nem tudjuk)
    - kérdéses megbízhatóság

    Igazából 2 év garanciával együtt kifejezetten megfontolandó, így kevesebb gondot okoz a választásnál, hogy nincsenek a megbízhatóságáról sokéves tapasztalatok. Itthonról az árkategóriájában gyakorlatilag csak az oldalgombok nélküli G100s az ellenfele. Én igenis rá merném tenni az ajánlott plecsnit.

    Jelmagyarázat:

    SS -> SteelSeries
    G* - MX* -> Logitech
    KPM / KPO -> Roccat Kone Pure Military / Optical
    WMO / IMO / IME -> Microsoft Wheel Mouse Optical 1.1 / IntelliMouse Optical 1.1 / IntelliMouse Explorer 3.0
    DB / DA -> Razer DiamondBack / DeathAdder

    [ Szerkesztve ]

    Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

Új hozzászólás Aktív témák