Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dobragab

    addikt

    Roccat KPM utolsó benyomások

    A próbálgatását szűk egy év után befejeztem, és eladom / eladtam. Igaz, alig használtam, (kb. 5500 klikket tettem bele,) de ezalatt sok mindent kiderítettem róla, pár olyat is, ami jaffa tesztjében nem szerepel. Így ezt egyfajta kiegészítésnek szánom ahhoz a teszthez. Talán oda is bemásolom.

    Én egyáltalán nem érzem farsúlyosnak, ez szerintem is a fogás függvénye lehet.

    A főgomboknak van egy minimális holtjátéka, alapállapotban nem érintkezik a kapcsolóval az első ~0,5 mm-en. Talán ebből adódik, hogy a szokásosnál keményebbnek érződik. (SS Kana-Kinzu családnál ez típus-betegség. A burkolat anyaga annyival puhább, hogy a kapcsoló pöcke a használat során kivájja az anyagot, így a holtjáték egyre csak fokozódik.) Ennél az egérnél azonban ez használat közben egyáltalán nem zavaró, csak nagyon odafigyelve lehet észlelni.

    Az oldalgombok keménységével én kifejezetten meg vagyok elégedve.

    A görgő alatti klikk egy kicsit keményebb a megszokottnál. Igazából annyira nem is kemény, mint mondjuk a G402-nél, de furán rövid úton jár, a nyomáspontja is fura helyen van. Mondjuk ebbe biztosan beleszól az erő-erőkar, így lehet, hogy japán Omronokkal se lenne sokkal jobb. (Mondjuk valamivel biztosan jobb lenne.) A hosszú "tömegkar" miatt a görgő kevesebbet mozog, és nagyobb erőt igényel, mint maga a kapcsoló, mivel a forgáspont a "mouse decoder", a képen a jobb oldalon félig takarásban látható.

    SP!T észrevétele a görgetés hangjáról: nálam is jelentkezik, bár annyira nem tolakodó, csak akkor csinálja, ha nagy erővel görgetek, és csak lefelé görgetésnél. Szerintem ennek az lehet az oka, hogy a görgő tengelyét tartó U alakú műanyag (lásd fenti kép) nem teljesen passzentos, kicsit engedi a tengelyt előre-hátra mozogni. (Ez ugyancsak jellemző a SS Kana-Kinzuékra. Ott teljesen biztos, hogy ez okozza, szétszedve ellenőriztem.) A hang akkor jelentkezik, amikor görgetés közben az ujjad már más szögben nyomja a görgőt, nem hátra, hanem előre tolja. Az "átkattanásnak" van az a jellegzetes hangja. Gondolom, egyedenként változó lehet, alapból merre áll a tengely, a "mouse decoder" merre "feszíti". Szerintem simán lehet javítani némi pillanatragasztóval, bár nálam annyira nem zavaró, hogy csak ezért szétszedjem.

    Többen is mondták, SP!T is, jaffa is mondta, hogy 1000 Hz-en bugos. Én magam nem teszteltem, de 500-ra állítottam. Javasolt ezt tenni, 500-on semmi baja.

    Szenzor

    Jaffa arra nem tért ki, hogy különböző DPI-ken mit tud a patkány. Low sens gamer lévén ezzel nincs is semmi probléma. Nekem fúrta az oldalam, hogy mennyi lehet a szenzor natív felbontása. (Mert ugye olyan nincs, hogy 5000.) Ebben segítségünkre lehet a jitter, smoothing, input lag vizsgálata.

    Jitter:
    Minden tiszteletem a kollégának, aki a FW-t írta. Ennyire szépen eltüntetett jittert még nem láttam. 1600-on is csak a nyomait lehet felfedezni, 3200-on is minimális.

    Smoothing. 800 dpi felett érezni. Kifejezetten. Teszteltem játékban úgy, hogy 800-900 között váltogattam összevissza, és igen, vakteszttel is meg lehet mondani, hogy 900-on érezni azt az input lagot, amit a smoothing okoz. 800-on nagyon jó, afelett játékban érezni. Desktopon ellenben 1600-zal is bőven elvoltam, de akár 3200-at is lehet használni elvetemült egyének esetében. Játékban maradjunk a 800 alatti tartományban, 700-zal se volt semmi baj. Nem csak a 400 és 800 jó, 800 alatt bármelyik. EZ alapján merem állítani, a natív felbontás 800 dpi.

    A talpak "szűzen", mindenféle kopás nélkül ugyanolyan jónak érződnek, mint a jaffa-féle tömör teflon. Azt nem tudom, hogy ha lekopik róla a csúszós bevonat, mit tud.

    [ Szerkesztve ]

    Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

Új hozzászólás Aktív témák