Aktív témák

• Thrawn

félisten

válasz leviske #6 üzenetére

Szerintem elfér.

szerk: Ezek szerint mégsem :D

• Oliverda

titán

Szerintem célszerűbb lenne ha ez a téma is a K10 topicban kapna helyet. Felesleges szétszórni az információkat.

• leviske

veterán

válasz csatahajós #3 üzenetére

Én is valószinűnek tartom, hogy az Intel is megszenved majd a natív 4maggal, csak míg az Intel 45nm-en kezd, addig az AMD 65-ön kezdett, ami elég nagy hátrány jelen esetben. :(

• csatahajós

senior tag

válasz leviske #1 üzenetére

A 2-3 hónappal ezelőtti hírekben arról is lehetett hallani, hogy megnövelik az IPC-t is, de az azóta szárnyrakapott pletykák szerint az L3 cache növelésén kívül nem lesz számottevő architektrúrális újítás.

Ennek ellenére szerintem a Phenom a 45nm-re való váltással fog igazán életre kelni, számomra a K10 egy prototípus.

Világért sem szeretnék újabb AMD_intel vitatopikot csinálni ebből, de mindenki azt mondja hogy a Nehalem mekkora újítás lesz és hogy ugye az Intelnek ez lesz az utóbbi 4-5 év legkomolyabb architektúra váltása.
    Ha ránézünk a K10-re és a Nehalemre a hasonlóság kísérteties, nem azt akarom mondani hogy az Intel másolt az AMDről, de laikusként ránézve is szembetűnű a hasonlóság. A legkomolyabb differencia a fizikai kialakításban a 4 mag soros elrendezése a Nehalemnél a K10 négyzet-es vagy kör sémájához viszonyítva.
    Én szerintem az Intel ugyanúgy meg fog szenvedni a Nehalemmel mint az AMD a K10zel, csak persze kevésbé lesz kifelé látványos, mert sokkal több a pénzük/erőforrásuk és jelenleg az idejük is, mert nincsenek lépéskényszerben.

Ennek ellenére hiszem hogy az AMD jó döntést hozott a K10zel és a hosszú jövőt próbálták megalapozni vele. Nem véletlen hogy a szerver vonalra koncentráltak vele, hiszen a Nehalem is ott készül a nagy áttörésre. Lényeg, hogy a Sanghai-Istanbul párossal összeállhat egy elég stabil és versenyképes AMD termék.
    Asztali vonalon én a Propusban bízom, nem is annyira a Deneb-ben, persze ha nem lesz számottevő árkülönbség...

• Cagm^c

tag

Remélhetőleg a megnövelt L3 méret a játékokban is meg fog látszani. Elég lesújtó, hogy a 6400+ óta nemigen van olyan AMD proc, ami játékban is fölveszi a versenyt. ( kivéve a 3.0GHz-re húzott 9850BE )
    Megváltást én sem várok a 45nm-től, csupán annyit, hogy csökkenti az AMD hátrányát. Nekik most ez lenne a legfontosabb.
    Fontos kérdés lehet majd az is, hogy melyik cég tud többet szállítani az új processzoraiból. Az elmúlt 4 hónapban nekem úgy tűnik, hogy az AMD kevesebbet ígérget, de azt tartja is. Mind megjelenési időben, mind elérhetőségben. B3-as revíziót is félévre ígérték először, és már ittvannak, és kaphatók is nagymennyiségben.

• leviske

veterán

Miközben a késlekedések miatt még a 65 nanométeres eljárással készített négymagos Barcelona termelését sem futtatta fel, az AMD már gőzerővel dolgozik a 45 nanométeres implementáció piaci bevezetésén. A Shanghai kódnéven ismert chip tervezése tavaly novemberben vagy decemberben zárulhatott le, szilíciumon pedig január elején látta meg először a napvilágot, azóta pedig kézenfekvő módon megkezdődött a chip és az azzal szerelt rendszerek validációja. A Shanghait, és asztali változatát, a Denebet a hannoveri CeBIT-en demózta is már a vállalat.

Az AMD egy ideje hangoztatja már, hogy 45 nanométeres eljárással készülő processzorainak bevezetése a második félévben esedékes. A 45 nanométeres gyártástechnológiával, melynél már költségnövelő immerziós litográfiát kényszerül alkalmazni a "száraz" helyett, bővül az AMD mozgástere: alacsonyabb költséggel nagyobb teljesítményű vagy alacsonyabb fogyasztású chipeket gyárthat a piaci igényeknek megfelelően -- vagyis olcsóbban termel magasabb áron eladható termékeket.

A Shanghai órajelei természetesen egyelőre nem ismertek, a 45 nanométeres gyártástechnológia önmagában 10-20 százalékos gyorsulást hozhat önmagában, adott fogyasztási keretből. Viszonylag alacsony volumen mellett az AMD a második negyedévben 2,5 gigahertzes Barcelonákat ígér, ami arra utal, hogy 45 nanométeren akár a 3 gigahertz is realizálható lesz az évi több tízmilliós volumenből. Erre valószínűleg szüksége is lesz a vállalatnak, ugyanis nagyjából a Shanghaijal egy időben érkezik a Nehalem, mely az Intel szerint 35-43 százalékos teljesítményfölényt projektál egy 2,8 gigahertzes Shanghaijal szemben SPEC CPU2006 alatt, kétutas rendszerben.
    (by: HWSW)

Ha valaki tud több információval is szolgálni, akkor szívesen fogadom és frissítem (vagyis megkérek egy moderátort, hogy frissítse) az első hsz.-t. :R

Aktív témák