- Autós kamerák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Hamarosan szárba szökken a hardverpalánta
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrzed
senior tag
Van arra mód, hogy Kingston Fury ramoknak a ledje kikapcsolva maradjon újraindítás vagy bekapcsolás után, anélkül, hogy a ledvezérlő szoftvert be kelljen tölteni induláskor?
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66601 üzenetére
Én még jövök neked pár képpel azért
Ezek mind 4000 CL19-21-21 es B-DIE HyperX ramokkal készültek
10700K -> Z490 Aorus MasterEgyébként az alaplap a gyenge tényező nálad...
Húgomnak egy Rog Strix Z490-F lapja van... Akármilyen B-DIE-t rakok bele 3900 ig bírom stabilizálni...
Volt benne a 10700K cpu-m is, ami másik deszkában vitte a 4300 at... Szóval az alaplap volt gyenge... -
zebra_hun
veterán
Micsoda "pro" setup
Szépen lezárva ami nem kell, grat.Az az igazság, kicsit elkényeztetettnek érzem magam. 98%-ban profi Apex lapokat használtam, legjobb válogatott samu b die-okat, illetve I9-eket.
Jó, ritkán volt ugyan um. "olcsó" kategóriás lap is, de rövid ideig.
Viszont Samsung b die-on kívül sosem használtam mást.
Ez az első "nyitott" ram kit, hogy 16 19 19.
Ez a 16 18 18-at sem eszi meg.
Érdekes teszteket is csináltam velük, ugyanis a drága 14 15 15 vs 16 19 19 közt xmp-n használva 2 fps különbség van egy cpu/ram intenzív HZD RM Benchmark-ban.
Ergo aki xmp-s, nem kíván fickándozni ram tuninggal, semmi haszna nincs a drágább kit-tel.
OC esetén azért van, nem kicsi, de alap xmp-n alig.
Tegnap este még kepesztettem vele, de továbbra sem kedvel engem ez a konfigKöszi a megosztást mindenkinek!
-
Overlocker
veterán
válasz
Aprósólyom #66591 üzenetére
Köszi , holnap megnézem ezeket!
-
zebra_hun
veterán
válasz
Aprósólyom #66596 üzenetére
Bármi lehet, de 25x átnéztem. Sosem akadtam fel ilyen "korán".
Már kivettem a spéci kit-et, most egy Hynix 3600 CL16 19 19 van benne.
Ezt csak a gyári 1.35V-on szigorúan szorítgatom. (Nincs hűtés)
VCCIO alapon 1.31V, de 1.20V-on is szuper, SA fesz titkosított az xmp-n. Hagytam is auto-n most, de fogalmam sincs mennyi.Spéci kit-tel ezt okoztam (3600 CL14 15 15 b die):
Ez volt a max, de nincs totál kitesztelve.
A két versenyző: [kép]
Ez meg a feljavított xmp a gyengébb kit-tel:
Ha már 3866 fölé nem tudtam vinni, megszorítottam amennyire csak lehetett.
De CL16 16 16, vagy 17 17 17 sem ment neki.
Az b die, az bírja az egyenes időket.
A másik ami most van bent, az nem, de sok variációt kipróbáltam. Nulla sikerrel.
Már arra gondolok, hogy a Noctua leárnyékol, megnézem egy aio-val. Hátha vmi zavar van. Bár kétlem, de kifogytam az ötletekből.
CML 4133-4600-4800MHz-ig is elmegy Gear 1 -ben. Hát ez nem -
Aprósólyom
addikt
válasz
zebra_hun #66593 üzenetére
Jelenlegi VCCIO: 1,190V; VCCSA: 1,160V
Korábban 1,180V/1,15V volt beállítva, de mivel jelenleg keresem a számomra optimális [(Core/Ring/RAM)/Fogyasztás] beállításokat az alacsony cache/RAM időzítés miatt, ezért fentebb toltam mindkettőt +0,01V-tal biztos, ami biztos.
Ui.: Nem lehet, hogy valamit auto-n hagysz és azért hasal el?
-
Baryka007
addikt
-
zebra_hun
veterán
válasz
Aprósólyom #66583 üzenetére
Szabad kérdezni, hogy mekkora vccio/sa feszültségek kellenek?
3800 után elakadok, pedig egyetlen comet lake-kel sem volt problémám eddig.
Ok, most alsópálcás kategóriában, de nem az első.
4133, 4266-ig mindig rendbe raktam.Jelenleg nemhogy hibásat, de boot-ra sem tudom rávenni 4000-rel. Cl16, 17, szóval lazán sem.
Lap egy tuf z590, proci 10700k. Kit meg jó, másik gépben 4300cl15-ön megy.
Lapra gyanakszom, de már jó rég kepesztettem cml-en.
Visszanéztem a régi képeim, 10600k is ment 4000-et, 10400 is bőven ment 4000-et. Igaz, azok mind Apex lapban. De volt több "olcsó" kategóriás Gigabyte, Asrock, azokban is ok volt.
Nincs kizárva a balfék jelző sem, de hogy be sem jutok windows-ig, fura.
3866-ig jut el, meglepően magas io és sa-val.
Vmi 1.25V kell hozzá...
Régi képeim közt pl a 4133-hoz elég volt 1.12V, 1.40V pedig a kit-nek.
Ez a dög semmilyen fesz kombóval sem boot-ol... hálátlan szerzemény -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Overlocker #66589 üzenetére
Mennek azok hűtve 1.6vokat is simán.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Overlocker #66589 üzenetére
Most már 1+ éve használom így. Majd meglátjuk, ezekből indultam ki:
1. https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/oc-guide/DDR4%20OC%20Guide.md#maximum-recommended-daily-voltage
2. Buildzoid tunningolt OEM Samsung 4Gbites 1Rx8 modult szép eredménnyel és tapasztalattal: https://www.youtube.com/watch?v=H8DWmbc6EYsNyitott házban.
-
Overlocker
veterán
válasz
Aprósólyom #66583 üzenetére
Samsungnak 1,5v? Nem lesz az sok 24/7-re?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Motion_Blur #66587 üzenetére
Alakul!
Én kipróbálnám több lépcsőben tesztelve, lehet kell neki kis ramfesz:
tfaw 16
trrs 4
köv lépcső:
tcwl 12 -
Soma01
veterán
Sziasztok!
Olvastam az összefoglalót:
"Honnan tudom hogy Dualban mennek-e a RAM-ok? Az alaplapok az indításkor kiírják, hogy DUAL CHANNEL, de ha mégem, akkor Pl CPU-Z-vel meg kell nézni, hogy 64bit vagy 128bit a sávszélesség"
Nekem azt írja ki, hogy 4x32-bit. Oké, ez 128, de direktben nem 128-at ír. Ez most akkor dual? Jó van ez így?
Lenovo ThinkPad laptop T16 gen3 Intel ultra 5 - 125u proci. 2x16GB ram modullal. -
Aprósólyom
addikt
low-budget tuning 4Gbites E-Die moduljaimmal:
Samsung M378A5143EB1-CPB (3800@CL15)
Ha nem gond, nem futtatok most le TM5-öt. Anno 1ó+++ lett tesztelve ezekkel az időzítésekkel. VDIMM: 1,520V -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Motion_Blur #66579 üzenetére
Hi
Ryzen Dram calculatort lesd meg. -
KAMELOT
titán
válasz
Motion_Blur #66580 üzenetére
Tedd mellé a gearbench eredményt is!
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur #66579 üzenetére
Első próba:
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur #66499 üzenetére
üdv,
Ehhez kérhetnék egy gyors beállítási segítséget?
Gondolom mivel XMP-s RAM és AMD lapba megy, mindent manuálisan kell belőni.
Elsőnek megnézném ezt a 3733-at CL14-15-15-15-32-vel, a többi subtiming maradjon auton? Illetve gondolom VRMA fesz 1.5V, a többit kb. mire lőjjem?
Előre is thx
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mielőtt valami kárt teszek: adott egy msi b450 tomahawk max, ami lassan 6 éve remekül megy egy gskill aegis 2*8gb ram-mal. Adódott a lehetőség és gondoltam upgradelek még egy ugyanilyen kitet (annyi, hogy frissebb gyártás).
Külön-külön a 2 kit megy, a guide szerinti slotokban, de ha minkét kit bent van, akkor kékhalál. Biosba belépve látja a 4 ramot, de amint töltene a win, jön a hiba. REstart után meg lemezjavítást akar csinálni, de pár perc után már képet se ad a gép.
Kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám életre kelteni mind a 4 ramot? Mind single rank.
Bios update kellhet hozzá? A gyárti 2019-es verzió van fent.
Köszi!! -
Nem hagyott nyugodni a dolog. Le nyomtam egy TM-öt úgy, hogy a PUBG ment a háttérben. Játék közben azért egy pár fokkal melegebb szokott lenni ahogy az előzőnél látható, de így is elég volt betöltenie...
Akkor ez jónak számít és felesleges lenne le cserélnem a kártyát olyanra aminek nincs felül kipufogója ami oda fúj?
-
24.5 fok körül volt a szobában amíg játszottam (PUBG) ez alatt a játék alatt melegedett eddig legjobban.
RGB megy rajta viszont az egyes slotban lévőről levettem a körítést a másikon rajta van így van ez a majdnem másfél fok különbség szóval szerintem kb mindegy és lehet vissza is teszem rá....
RGB-t kikapcsolva semmit nem változott kb az érték...
Ennyire jól van összerakva ez a ram, hogy ezek nem befolyásolják vagy valami gond van vele?Lehet ebből tényleg kártya csere lesz...
-
válasz
KAMELOT #66570 üzenetére
Az a baj, hogyha le veszem a hátulját a háznak akkor azért az elég gagyin tud kinézni, mert hiába van elrendezve nagyjából a legtöbb kábel azért csak lógnak egy pár..
De valószínűleg, ha át fújna az sokat segítene akár többet is, mint a LED kikapcsolás vagy a borda levétel. -
-
lowzor
veterán
Szerintem ugyanolyan ramunk van, nálam semmit nem hozott az RGB kikapcsolása hőfokban. Szerintem csinálhatsz akármit, a dual rank b-die sosem lesz igazán hűvös, plusz ugye a VGA is tolja rá a meleget. Nálam 50 fok körül futkosnak abban a játékban, ami a legjobban terheli, de nem hibázik még így sem szerencsére, pedig a tREFI 65535-ön van.
-
-
válasz
zebra_hun #66559 üzenetére
Köszi, akkor megpróbálom így tartósítani..
Mondjuk már két napja szabadon van az egyik (csak egyről vettem le még), de remélem nem lesz gond azzal sem majd.
Bár az a meglepő nekem, hogy mindössze 2 fokot számít a borda annyira sok hőt nyom rá az Astral.#66558 Áhh értem. Akkor megnézem le pucolva bordák és RGB nélkül aztán, ha 45 fok alatt marad nem piszkálom.
Még egy dolog, az RGB-t kikapcsoltam tegnap előtt viszont tegnap ahogy észre vettem megint ment.. Minden alkalommal ki kell nyomni a G.Skill alkalmazásban? Vagy elég, ha a programot indítom Windows induláskor aztán úgy kikapcsolva hagyná? -
zebra_hun
veterán
Én amikor levettem a bordát, szerencsére ép maradt a ragacsos "hőpad"
(elvileg az...)
Levétel után egyből rányomtam egy fóliát, ami a dobozomban volt bőven a normál hőpadokról amit lehúzunk.
Úgy csomagoltam el hosszú időre, bízván a ragasztó tartósságában. Eladáskor pedig lehúztam róla a fóliát, mintha új lett volna. Felületet gyógyszertári alkohollal letisztítottam, elsőre tökéletesen visszaragadt.
Még pár napig használtam, nehogy meglepi legyen. Stresszeltem is 50°-ig, hogy biztos minden jó e, de bírta.
A gyári ragacs nagyon erős.
A fólia amit felhasználtam egy hőpadról, nem gyengítette. Az is tiszta volt. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Baryka007 #66555 üzenetére
Vagy visszafogottabb ram oc profilt alkalmazni
Trefi durván elrondítja a helyzetet, valódi előnye viszont nincs annyi. Ramot léggel (vga 300w) trefi 131k-t tudtam hűteni. Most 262k víz mellett, nagy hűha azért nem lett belőle.Ui: jó nem teljesen fair, brutál szellős házaim voltak mindig
-
válasz
fudi2002 #66552 üzenetére
Igen ezek meg is vannak, de amikor el akarom adni majd és vissza tenném rá a bordát akkor mi az eljárás?
Egyébként a borda meglepően nem hozott nekem csak 2 fokot kb, RGB pedig még csak most kezdtem el kikapcsolni, de kíváncsi leszek.
Az a gond nálam, hogy az Astral pont felfelé fújja a meleget szóval ez nekem segít.. -
KAMELOT
titán
válasz
T0mBd1gg3R #66549 üzenetére
Másik cpu-val érdemes próbálkozni!
-
Corsair Vengeance Hynix A-die 5600 CL36 ramom van, találtam A-die-hoz 2 OC-t, egyet itt, egyet Redditen:
Melyikkel érdemes próbálkozni?
-
Soma01
veterán
válasz
Aprósólyom #66546 üzenetére
Olyat tálaltam, amin a felette lévő sor egyezik. "16GB 1Rx8 PC5-5600B-SAO-1010-XT"
A Milyen ramot témába is írtam....
-
-
válasz
lowzor #66542 üzenetére
Epic fail...
Köszi!Más;
Le vettem az egyik ramról a heatsinket és csak kb 2 fok különbség van közte. Most ki kapcsolom az RGB-t és megnézem úgy is.
Hogyha csak 2 fok lenne akkor lehet nem szedem le róla. Amit már le vettem azt simán vissza tehetem rá vagy jó lenne valamilyen thermal pad vagy paszta rá? -
Van egy 5600 cl36 1,25V ram kitem ami elvileg Hynix A-die.
1,3Von megy a gyári cl36 xmp időzítésekkel 6000-ren, de valamiért a command rate 2t
le lehet ezt venni 1-re? érdemes? Meddig lehet ezt a ramot faragni? Úgy látom más hűtőbordás ramok 1,4 vagy akár 1,45V-osak is lehetnek, ez alapján azt gondolom ezt is lehetne annyin járatni, és talán mehetne 6000 cl30 is. -
Sziasztok!
RAM-okon lévő ledet hogyan tudom kikapcsolni? (G.Skill)
OpenRGB-vel próbáltam, de ott csak az alaplapot hozza viszont azt hiába nyomom ki a ramok mennek.. -
KAMELOT
titán
-
gti3
csendes tag
Sziasztok! Ryzen 5 2600 és MSI B450M PRO-VDH V2 (még 2019-es bios) alaplaphoz vennék 32GB (2x16) ram kitet. Ár érték arányban mi lenne ajánlott? A kövi Crucialon erősen gondolkodom: Crucial 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CT2K16G4DFRA32A
-
Soma01
veterán
válasz
Aprósólyom #66537 üzenetére
Akkor ez az én esetemben is bejött illetve beütött
1Rx8 modult kell keresnem. Ez a paraméter is számít ezek szerint. A képen látszik hogy nem ilyet vettem... -
Aprósólyom
addikt
válasz
Soma01 #66536 üzenetére
DDR5 sajna sokkal érzékenyebb, mint amihez hozzászokhattál a korábbi DDR4/DDR3, stb... generációknál. Legalább is egyelőre a meglévő platformokon biztosan ilyen. Talán később javul a helyzet, de nem nagy a valószínűsége, hiszen a technológia egyre jobban feszegeti a fizika korlátait.
Egyébként pedig a memória chipek bit-sávszélességét, pl. x8 x16 (pl 1Rx8, 2Rx16) különösen nem szabad keverni. Már a DDR4 generációknál is így volt. DDR3 erre kevésbé volt annyira érzékeny, de hát na, ezért javallott törekedni mindig az azonos memória típusra, különben könnyen szívás a vége. -
Soma01
veterán
válasz
Aprósólyom #66535 üzenetére
Igazad van, benézek oda..
Csak azt gondoltam, hogy össze fog jönni a működés a 16-o és a 8-as modullal. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Soma01 #66534 üzenetére
"2 ugyan olyan modul" nem csak azt jelenti, hogy kettő egyforma méret.
A dual channel az nem választható/lehetőség kérdése, pl. ha beteszel kettő különbözőt, amik nem azonosak, akkor menni fognak csak nem dual channelben, ez nem így működik. A memóriavezérlő determinálva van: ha kettő modult teszel be, akkor dual channelben akarja üzemeltetni. Ha az a kettő modul egy az egyben nem ugyan olyan, akkor könnyen előfordulhat, hogy sehogy nem fog menni a PC, mert a memóriavezérlő nem tudja őket összehangolni dual channel üzemre, másként meg nem tudja, hiszen kettő modul van benne, ezért kettő modullal kell kommunikáljon a memóriavezérlő.
Nem lehet, hogy neked Milyen RAM-ot vegyek? topik kellene inkább? Gondoltam erre, de mivel veterán fórum lakó vagy, inkább elhesegettem ezt a gondolatot, nehogy rossz májúnak tűnjek. -
Baryka007
addikt
válasz
dpalotas #66529 üzenetére
Az 5950X dupla CCD-s. AIDA-ban is mutat előnyt bizonyos memória műveleteknél.
Szerintem ez reális egy AMD-s DDR4 teljesítménytől.
Tekintve, hogy nekem 4133 CL161-16-16 on ez az eredményem.
AIDA-ban nagyjából hasonlóak a difik...
Ami fejtörést okoz nekem, azok a DDR5 ös AMD rendszerek, valamiért azoknál irrelevánsan alacsony sebességet mér a program. Mondjuk egy Dual CCD-s DDR5 AMD mérésre még várok, mielőtt levonnék bármi következtetést. -
dpalotas
csendes tag
Egy kis optimalizálás után ez a vége.
-
Soma01
veterán
Sajnos egyáltalán nem megy a laptopban a most vásárolt modul. Látszik valami "hiba" a modulok feliratán, hogy mi lehet a gond? Úgy értem, hogy a benne levőhöz képest lehetett volna látni előre hogy majd nem fog menni?
A működő van legfelül.
1Rx8 illetve 1Rx16 mit jelent? -
Soma01
veterán
Köszi.
De gondolom, ez nem zárja ki a Dual channel működést. Ugye?
Ez csak a csomagolás.... -
Soma01
veterán
Szasztok !
Ennél a hirdetésnél mit jelent az hogy "Single-channel kiszerelés"? [link]
-
deadwing
addikt
válasz
fudi2002 #66516 üzenetére
Mákom volt akkor, igen. Ráadásul 270 rendergépről van szó és kb 50-en be is állítottam a DOCP 3200-at. És mennek. Viszont mivel a stabilitás a legfontosabb, egy ideje már 3000-re visszavettem őket, dacára annak, hogy nem találtam hibát.
Lenne viszont még egy kérdésem. Ezeket a ramokat most cserélem kisebb MHz-esre, olcsóbbra, de CL36-ra. Kolléga gépe, nem az enyém. CL36 és CL30 között lesz-e szerinted észrevehető különbség, sima windows használatban, illetve arnold/nuke/unreal render alatt?
Köszi a segítséget! -
deadwing
addikt
Mitől lehet, hogy a következő konfigban a ramok nem hajlandóak menni az EXPO profillal?
Ami az érdekes, 2x32 megy. 4*32 pedig bios safe mód indul...
Ha leveszem EXPO mellett 5000MHz-re akkor megy mind a 4 modul...
Memtest 2x32-vel ugyancsak lefut hiba nélkül EXPO-n, mind a 4 modulon.Lap: ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
CPU: Ryzen 9 7950X
Táp: Seasonic GX850
4x32GB 6000MHz DDR5 RAM Kingston Fury Beast Black EXPO CL30 (2x32GB kit) (KF560C30BBEK2-64)Nem bírja a vezérlő a 4-et egyszerre??
Nem tudom mit tehetnék.
Előre is köszi a segítséget! -
dpalotas
csendes tag
Lefuttattam én is
-
szabeska
addikt
Egy kis ram tapasztalat/infó tőlem (DDR5 EXPO Fury Beast 6000@30): [link]
-
Gabe69
tag
Az normális ha DDR5-el hosszabb a boot idő? kb 30-40 mp. Beállítottam az EXPO-t 6000-re. vagy mit kellene még beállítanom?
7600
Asus B650M-K
G.Skill FlareX 32GB 6000Mhz cl36
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós kamerák
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Trollok komolyan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung LCD és LED TV-k
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Építő/felújító topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Hamarosan szárba szökken a hardverpalánta
- További aktív témák...
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Corsair Vengence 32Gb Ram eladó!
- ÁRON ALUL! Sok darab 4 GB-os és 8 GB-os DDR3 PC3L (Samsung, Micron, Kingston, SK hynix) laptop RAM!
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged