- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vaku topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- NAS-okba optimalizált HDD-kkel újít a Toshiba
- SSD kibeszélő
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
válasz
zozoz1 #66296 üzenetére
Leírást kerestél, visszaolvasva itt van egy, illetve még jópár.
DDR5 nagyon kényes, leírást ugyan készítettem, de megszűntettem. Minél többet foglalkozol vele, rájössz/ráérzel az ízére.
Lényeges, hogy ne egy nap alatt akard megváltani a világot.
~5 feszültséggel, és pontos időzítésekkel számolj.
Kezdeti kudarcok meg ne vegyék el a kedved.Szerk.:
Egy szabályos, sztem korrekt 7200. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #66302 üzenetére
Persze, ha koppon a vga, azt nem tudja megtoldani. Viszont az erre érzékeny programok, tömörítő progik pl hasznosítják a gyorsabb memóriát. Nomeg ha valaki baromi sok dolgot tölt memóriába. Lightroom/photoshop sok kép nyitva, layerek stb. De nyilván ez kevesebb embernek szempont, mint a játék.
-
Baryka007
addikt
válasz
NvidiaRTX #66298 üzenetére
Az imént fentebb 3600-4000-4266 os ram oc-t hasonlítottunk egymáshoz. Csak a ram OC val jött 15 fps... De ha xmp het viszonyítottam volna nem belőtt ramhoz akkor az lett volna 50-60fps is, csak ram oc-n...
Cpu oc hozott még a konyhára 20fps-t ...
Azonban Zebnek igaza van ! Ha akármilyen felbontáson a a vga csak 100 fps-t bír rajzolni... Akkor csinálhatsz bármit, ami nem VGA OC ... Az nem fog érni semmit !
Talán kiegészíteném egy picit, mert a min fps-t azt azért seggbe lehet rúgni egy jó cpu+ram OC val ... De ennyi...
Nekem megéri hobbiból is, szóval nem kell külön szólni, hogy a min fps eket rúgjam seggbe ...De nagyjából ez a felállás...
1080p magas frissítés (cs2, fortnite, valorant, overwatch, esetleg apex) Itt cpu és ram sokat számít...
1440p olyan félút de inkább a VGA felé döccenik a mérleg
2160p itt már szinte semmit nem számít hogy 12400F vagy 9950X3D vel hajtod a rendszert...
Nagyjából én így gondolom a dolgokat.
-
zebra_hun
veterán
válasz
NvidiaRTX #66298 üzenetére
Nem kell off-ba tenni, ide tartozik. Ha oc, ha xmp, bármi.
Oc-nak csak akkor van értelme, ha tudjuk mi a gyenge láncszem.
Pl. most itt a ram oc-t nézve akkor érdemes, ha az a gyenge.
Legtöbb esetben mivel drága, a gpu a gyenge láncszem.
Azaz a gpu oc hoz vmit, más nem.
Esetemben most vettem egy 4090 vga-t, az nem ütközik fel olyan hamar mint egy 3080/4070.
Azoknál a gyenge gpu-knál bizony nem nagy profit van a mai gpu limites játékokban.
Erre szokram azt tanácsolni, hogy csak annyit, amennyit kényelmesen tud a ram kit. Úgyis a gpu a gyenge, mindegy, hogy egy átlagos xmp, vagy egy drága kit.
Arra kell törekedni, hogy a hardver ne 100%-on dolgozzon amikor leadja a kívánt teljesítményt.
Amikor a gpu 99-100%-on dolgozik, és nem éri el a cél fps-t, azt megette a fene.
Ott a ram oc semmit nem ad. Gpu oc igen.
Cpu-k esetén ugyanez. Csak ott bonyolódik a szál használattal.
Van olyan szitu, hogy egy szál 90%+, többi 15-20%.
Ritka, de van.
Alap, hogy más ne limitáljon, akkor van értelme a ram oc-nak.
Munka jellegű felhasználásnál meg sztem minden esetben van haszna. De nem az értelmetlen oc-nak. -
válasz
zozoz1 #66296 üzenetére
"Nos, ezek a dolgok fusztrálnak..."
Meg fognak is amíg foglalkozol vele. Mert amikor kész az OC és elkezded végre arra használni a PC-t amire való és tegyük fel a játékok itt ott kidobálnak akkor jössz rá hogy a szopás még csak akkor kezdődik. Mert lehet lefut a 3D márk meg a Csinebencs meg a Memteszt de pl a game 20 perc után kidob.
Mint engem 7400Mhz-en a Szájberpánk.
Addig nem volt baj míg nem géjmeltem.
Zebra:
Nem szólom le az OC-t mert én is csinálom amint láttad a topic-ban én azt nem értem minek szopik vele valaki hetekig azért a +1 FPS-ért?
Mert ha érdemes szopni vele és hoz 15-20FPS-t akkor naná... de így.. hogy 1080p-be hoz csak valamit meg csak a Csé2-ben... meg csak a max FPS változik.. hát kösz nem.
Szóval Zozo, próbálgasd nyugodtan, de ne vidd túlzásba mert elveszi a kedved a PC-től mint ahogy már az nálam is volt. Az utóbbi 2 évben 3x-or adtam el a komplett PC-met és lettem konzolos pont az ilyen sok mókolás miatt. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zozoz1 #66296 üzenetére
Persze, mert azt hitted, hogy 5db főidő paraméter világot vált. A subtimingok hozzák a lényeget, illetve minden együtt. Ráadásul van 5 fesz érték amivel szívni kell, vdd vddq ezek az egyszerűbbek.
Tx,sa,imc na ez az igazi cumi. Lap, proci, ram feszek függvényében kell állítani ezeket. Nem elég a sima teszt, az újratrainingezés a legfőbb ellenség. Egy bootnál stabil, következő indításnál instabil. Na ehhez kell ezeket jól belőni.
Na ez napok kérdése. Illetve ha már kbra érted a játékot akkor pár nap, de ahhoz kell az előtte levő pár hó szívás. -
zozoz1
aktív tag
válasz
zebra_hun #66294 üzenetére
Istenigazából még nem adtam fel. Most is ezzel mókolok. Nehezen adom fel, ha belekezdtem valamibe. De nehéz a végére járnom, mert kevés az info.
Nekem az is furcsa, hogy a DDR5 ramok adatai csak amolyan "valótlan" adatok. Régen ha beraktam egy DDR4 3200-as vagy 3600-as ramot, azok a névleges frekin mentek stabilan (és anno a 3600-ast simán feltornáztam 4000-re). Most meg semmit sem jelent pl. a 7800Mhz. Heteket szív az ember hogy stabilizálja 7400-on vagy 7200-on. Nekem Maximus Z790 Hero lapom van és 7800-as ramom. 7600-on nem tudtam stabilizálni normális időzítésekkel. 7400-on ugyan sikerült, de közel ugyan azt a sebességet kaptam, mint a 7200-on, ahol most az időzítések szükítésével próbálom feltornázni a sebbességet. De hiába tudtam a 36-46-46-125-öt levinni stabil 34-44-44-96-ra majd 32-42-42-86-ra, a ram szinte semmi érdemlegeset nem gyorsult. És nem értem miért? A 7800-as eleve 1.45V-os. Onnan feljebb nem annyira szeretném vinni a feszt.Egy VGA alulfeszelés vagy húzás, sokkal markánsabb. Ez a CPU-ra is érvényes. De a RAM-nal ez az egész olyan mint a szerencsejáték.
Nos, ezek a dolgok fusztrálnak...
-
zebra_hun
veterán
válasz
zozoz1 #66293 üzenetére
Korán feladod. Aurasync meg világ életébe lefikázta az oc embereket, hiába változtat nevet.
Egyik leghasznosabb dolog, de nem 2 órás művelet.
Leírást konkrétan nem fogsz találni, talán az 1700-be szétszórtam találsz infókat. De itt is van rengeteg hasznos infó.
Aida nem fog mutatni neked semmit a sávszélen kívül. -
zozoz1
aktív tag
válasz
NvidiaRTX #66292 üzenetére
Igen, egyetértek. Tudom hogy ez a tuning sokat nem hoz. Erre inkább amolyan kihívásként tekintettem, és hogy legyen a ram tuningról is valami fogalmam. Beleöltem jó pár órát, de azt hiszem ez épp elég is volt. Itt valahogy semmi sem olyan egyértelmű mint a proci vagy a VGA tuningnál. És messze nem is hoz annyit.
Amúgy én is az 1440p-be tolom.
Köszi hogy foglalkoztál a kérdéseimmel. Thanks... -
válasz
zozoz1 #66291 üzenetére
Ezt valószínűleg 100%-osan csak azok értik akik ezeket a hardvereket/szoftvereket csinálták.
Mi csak a végfelhasználók vagyunk akik szopunk vele napokig.
De amúgy nem érdemes ám. Nagy észlelhető különbségek csak nagyobb tuning különbségeknél lesznek legalább is játékokban.
Mert lehet hogy hoz pár pontot a bencsekben a kis OC, de játékokban annál kevesebbet. Most hogy 119FPS vagy 121FPS valami az full mind1.
Meg ugye az sem mind1, hogy hol hoz FPS-t 1080p-be ahol CPU limit van vagy 4K-ban ahol már a VGA lényeg.
Én a kettő között vagyok 1440p-be ahol a legtöbbet inkább a VGA OC hozta. -
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66289 üzenetére
Még egy bonus:
4200 cl15-15-15 cache mem +100mhz és allcore +200mhz minden magon:
De rekordom egy Royal memóriával 4300 cl15-15-15 el ~329+ fps volt, sajnos volt 1% GPU boundom... Szóval valahol 333-334 lehetett a valós eredmény ott...
Ez viszont már nem stabil beállítás egyik sem... Az első kommentben azok mind stabilak voltak -
-
zozoz1
aktív tag
Rendben ott a pont. Lefrissítettem az AIDA64-et, most már felismeri a procit. Az Asus BIOS-ban sajnos nem találtam olyat mint amit MSI BIOS-ban mutatott a NvidiaRTX kollega (Performance mod).
Továbbra sem értem, hogy a szűkítések után, szinte semmi gyorsulást nem tapasztalok. Az alábbi időzítések stabilak nálam.
Próbáltam utána nézni a neten a memória tuning alapoknak, de nem sok mindent találtam.
Még az sem világos, hogy az AUTO, MANUAL, XMP I, XMP II, XMP Tweaker beállításból melyiket használjam tuningnál.
Egy angol leírásból úgy értelmeztem, hogy az XMP I a nyerő.
Ahogy kisérletezek az időzítésekkel, a North Bridge órajele is változik. Hol 4500Mhz, hol 4600Mhz, de láttam 2800Mhz-et is. Az időzítések ezt hogy befolyásolják?
Tudom hogy ezek a kérdések alap dolgokat takarnak, de nem találtam rá leírást, hogy megértsem.Ha valakitudna egy jó memo tuning oktató leírás linket, vagy egy tömör tájékoztatást, megköszönném.
-
zebra_hun
veterán
válasz
lowzor #66284 üzenetére
Szinte teljesen ugyanaz. Játékban szinte észrevehetetlen.
Talán a 4000c16, de ez nagyban függ, hogy gpu limiten játszol vagy sem.
100-ból 98 ember úgy játszik, akkor a gpu fogja megmondani úgyis.
Úgy állítom a mem sebességet, ami belefér a saját ingerküszöbömbe. Nálam ez most a 4300c16 16 16.
Most, hogy tettem egy erősebb gpu-t a gépbe, még átlagos játékokban is profitál a ram oc. Kimaxolt 1440-ben.Amit "kényelmesen" tud adni egy kit, miért ne hozzuk ki belőle.
-
lowzor
veterán
Gaminghez melyik jobb?
3600 CL14 14 14 30 vs 4000 CL16 16 16 36? -
-
válasz
Baryka007 #66265 üzenetére
Tegnap már a Cyberpánk ezen a 7400-on kifagyogatott szóval vissza raktam 7200-ra.
Egy dolgot megfogadtam csak úgy húzok bármit is ha az a gyári feszt nem haladja meg.
Tehát nem fogok a RAM-nak 1.45V-ot adni mikor a gyári 1.40V (XMP) is már piros a BIOS-ban.A CPU is 5.4Ghz-en tehát OC-vel megy 1.15V-on ami sztem elég UV.
A legnagyobb probléma ebben az egész RAM tuningolásban, hogy míg én játékra specializálódott felhasználó vagyok addig ti ezt az OC-t profi szinten űzitek és tudjátok kb mit hogyan kell állítani és erre van szánva az időtök
Nos én biztos nem fogok napokat meg heteket arra elpazarolni, hogy 1-2ns-os javítást elérjek amit talán SEHOL nem fogok soha észre venni.
Mert oké, hogy 65ns helyett az 56ns már észrevehető, de 64 helyett 63... Az az 56 csak álom marad fesz emelés nélkül. Meg én extra hűtést sem fogok ezért sehová sem szerelni.
Szóval jó vagy nem jó, nekem már ez is bőven sokkal jobb mint ami volt az előző lapban.
#66280 zozoz1:
Teszt a te első időzítéseiden: [kép] -
válasz
zozoz1 #66280 üzenetére
Én azzal kezdeném, hogy azt az ős régi Aida-t felfrissíteném egy újabbra mert ahogy nézem még a CPU-dat sem ismeri fel rendesen.
Ezekkel a beállításokkal a legvégén játszál, van elvileg ezekbe a BIOS-okba RAM gyorsító cucc előbb azokat kapcsold be vagy próbálgasd.
Az MSI BIOS-ban ez: [link]
Nézd meg, gyári időzítésen a 7200 és még is jobbak a memória eredményeim:
-
zozoz1
aktív tag
Üdv Nagyurak!
A ram tuning abszolút kezdője vagyok, és próbálok minden infót értelmezni.
Pár óra kísérletezés van az alábbi időzítésekben, de nem értem az eredményeket.
Első nekifutásra a 7200Mhz-re 34-44-44-96 időzítést hoztam össze stabilra.
Másodikra 32-42-42-82 is stabil a ram. Szűkítem ha tudom tovább is az időzítéseket, csak az eredményeket nem értem. A két időzítés között azért van már rendesen szűkítés, de az adatok alig változnak, szinte ugyan az. Nem értem.
Esetleg valaki tudná nekem ezt értelmezni? Előre is köszi…. -
válasz
Baryka007 #66275 üzenetére
Igen nekem is ugyan ez jött ki.
De kapásból már az elején van egy olyan amit nem is mutat se ez a progi se az ATC.
Nekem a BIOS-omba így van az időzítés sorrendje:
34-45-45-45-115
Van egy tRPW nevű amit senkinél sem látok, hogy az mennyi. Nálam 45 alapból.
Annyira kell átírni amennyire a sima tRP-t? -
Baryka007
addikt
válasz
NvidiaRTX #66273 üzenetére
Még alpha verzió, de töltsd le nyugodtan ... Végig mész a varázslón, és az ATC (ASRock Timing Configurator) sorrendje szerint ajánl neked időket ... Hozzávetőlegesen feszültséggel együtt, bár az mindenkinél más és más...
De mint mondtam, alphában van a progi szóval adhat fals értékeket... De kiindulásnak jó
Ez neked pont jó is lenne, talán azt a 6400 at húznám meg jobban de az idők maradjanak !
-
-
zozo6767
csendes tag
-
válasz
fudi2002 #66266 üzenetére
Az szép eredmény csak hát ottan 6Ghz-en ketyeg a CPU én meg ehhez már nem nyúlok hozzá marad 5.4Ghz-en. Nekem többet ér hogy 1.15V-on van max terhelésen 65C minthogy szénné égessem 24/7.
CPU OC nélküli képet mutass pls mert ha jól emlékszem akkor a CPU tuningolásakor a memória sebességek is nőnek illetve csökken a válaszidő.
#66265 Baryka0:
Erre van még a BIOS-ban opció mindjárt ki is próbálom. -
zozo6767
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos belefutottam egy olyan jelenségbe, amelyet egyszerüen nem tudok orvosolni jelenleg. Van egy MSI MPG Z790 CARBON WIFI alaplapom. hozzá G.SKILL DDR5 7200 MHz memóriám 64 GB (4x16GB). BIOS-t frissítettem az alaplapon és azóta a memória csak 1.1 volton és 4000 MHz működik. Támogatja a memória az XMP 3.0 is, meg az alaplapon is lehet állítani XMP profilt, de nem sokat érek el vele, mert nem indul el vele a gép. A régi BIOS-sal ment a memória 7200 MHz-n, most már nem. Bármit állítok semmi eredmény. Már egy fél napom rá ment arra, hogy ezen változtassak, de minden próbálkozásom ellenére csak 4000 MHz-n fut a memória. A gép BIOS frissítés óta csak így hajlandó működni. Járt már valaki hasonlóan? Esetleg valami ötlet, hogy mi lehet a gond? Segítségeteket előre is köszönöm! -
7200-as RAM-októl ez mennyire jó "OC"?
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66260 üzenetére
Nálam ez a max amit a 12600K bír (bár ez Binnelt CPU) VDDQTX nek én 1,35v fölött nem szívesen adok. SA nak pedig 1,3v felett.. Bár 4200 mt/s hez már bekacsintott fölé, de stabil.
És tegyük hozzá, hogy itt mindenféle trükk be van vetve már... Mivel a ramok is vizezve vannak stb stb...
De összességében azért raktam be ezt a képet mert a DRAM voltaget leszámítva, ezek a max feszek, amiket az IMC köré bemerek tenni 24/7 re... Szóval ez legyen a kiinduló alapod szerinted, ez fölé ne menj a feszekkel. És akkor nem lesz gondEz alatt meg amit bír, az a tiéd
-
lowzor
veterán
1,45V sok VDDQ-nak? Úgy mennek jobb időzítések is.
-
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66257 üzenetére
Ezen a frekin ki van maxolva...
Esetleg a tWTR_L és _S en tudsz 2-t csökkenteni... Aztán kész... Talán még a tRFC bír el egy kevés csökkentést...
tRAS mehet le MINIMUM 32 ig !
tWR is mehet lejjebb ha bírja 8 ig akár, ha jó kited van...
A többi mind maxra be van feszítve... 12600K esetén -
lowzor
veterán
Tudnék még az eredményén növelni, vagy már ki van maxolva?
Most 1,475V-ot kap, annál többet nem szeretnék adni neki: -
fasirTTT
őstag
sziasztok, szeretnék segítséget kérni a Ryzen DRAM Calculator használatához.
Volt fent magyar youtubeon videó a belövéséhez, sikeresen beállítottam vele a ramokat, de azóta egy 5800X proci lett bele rakva a gépbe, így ment az egész a lecsóba -
Kobe
veterán
corsair memóriáknál van bármi mód arra, hogy úgy jegyezze meg az RGB beállításokat, hogy ahhoz ne kelljen minden egyes gépindításkor képernyőre rakva indítani az iCue alkalmazást ?
iCue-ban be van állítva hogy automatikusan induljon el a gép indításakor, de amíg nem nyitom meg az ablakot addig nem állítja be a memóra az appban kiválasztott RGB profilt
ez elég hülye és fura megoldás, még sosem láttam ilyet sem tridentZnél sem más márkánál
-
Baryka007
addikt
Erre csak olyan konzolt tudsz felcsavarni, aminek a mérete egyezik a radiátoron lévő ventilátoréval !
Ha 140mm es venti van a radiátorodon, akkor 140mm es konzollal leszel kompatibilis, ha 120mm es akkor pedig amazzal.
Szerintem is jobb ez a verzió egyébként... De ha szeretnéd DIY, akkor bemész egy csavarboltba, veszel egy alu lemezt... Berajzolod a lyukakat... kifúrod, satuba meg meghajlítod -
Baryka007
addikt
Nem teljesen, de közel ugyan az lenne az eredmény, csak esztétikusabban fog kinézni !
Miért nem teljesen?
Ha 2x16GB memóriád van akkor Dual Rankú nyákod van !
Ami azt jelenti, hogy a memória mindkét oldalán vannak memória chipek !
És ebből a szögből te a ramnak csak az egyik oldalát hűtöd !
Lehet, hogy pont azt az oldalát amelyiken a hőmérője van, és így csalfa lehet, mert a túloldalon lehet akár +5°C is...Összegezve, az a konzolos kit, pontosan felülről merőleges szögből fújja a levegőt, tehát mindkét oldal egyenlően jutna 'friss' levegőhöz a hűtőborda, szóval a túloldal hőmérséklete biztosan javulna valamennyit.
-
Baryka007
addikt
Ez esetben ezt ajánlom, én így oldottam meg a víz előtt... 2db 6cm es noctua ventivel nagyon sokat értek !
Az alaplapra kell rácsavarni, van a memória alatt és felett az alaplap szélén 2db távtartó... Azokba kell behajtani ennek a hűtőnek a távtartóját (jó magas) és arra csavarod a műanyag ventitartó konzolt.
-
Baryka007
addikt
Ha van épített vized, én most cserélek ram blokkokat... Tudok neked egy tábla milka csokiért adni vizes ram blokkokat ... Sajnos lassítják a vízfolyást azért cserélem... De memória = vízhő +1°C ot tudnak.
fudi2002:
Egyet értek veled. Csak azon gondolkodom, hogy a Royal-ok átesnek-e egy szigorúbb binnelésen -e ?Ram tesztekről talált képek:
Royal
Royal
Ebben van minden
Az utolsó linken a 3200 cl14-14-14 esen azért látszik, hogy mennyivel több feszt kért egy 4133 CL17-17-17 hez... Egyébként annak ez volt a vége is... cl16-16-16 al nem is postolt... Illetve ha a feszültséget kicsit is lejjebb vittem megint nem volt post...btw, ezzel csak azt bizonyítom amit te is mondtál, bár nem zárom ki azt amit én említettem.
-
fudi2002
Topikgazda
-
zsoltip
őstag
Adott Lenovo ThinkPad T16 Gen3.
Jelenlegi, gyári RAM néha kevének bizonyul:
2 db 8 GB Samsung M425R1GB4BB0-CWMODAmivel gondolkodom bővíteni, cserélni:
a.) KINGSTON Client Premier NB Memória DDR5 32GB 5600MT/s SODIMM
Ár: 31 120 Ft + Áfab.) KINGSTON Client Premier NB Memória DDR5 16GB 5600M T/s SODIM
Ár: 18 130 Ft + Áfa / db, tehát ha ebből lesz 32 GB az 36 260 Ft + ÁFAKicsit drágább, de a Dual Chanel miatt legyen inkább a 2x16GB, vagy a szimpla 32 GB szerintetek?
Köszönettel,
zsoltip -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66236 üzenetére
Nekem van Royal 4000 CL17-17-17 2s 2x8 as kitem -> 4000 CL16-16-16 @ 1,33v
illetve van egy 3200 CL14-14-14 es 2x16 kitem -> 4000 CL16-16-16 @ 1,51v
meg egy 4000 CL16-16-16 2x16 os kitem -> 4000 CL16-16-16 @ 1,38vMindnek ugyan azt a befeszített B-DIE tuningot adtam meg. Bedobok róluk egy TM5 antás képet, ha hazaértem, hogy ne csak a levegőbe beszéljek.
Viszont kiemelném, hogy a Royal 2x8 as kit... Szóval ott alapból kevesebb a kompromisszum. De alapjába véve jobban bírja fesszel a dolgokat... Noha, simán lehet ilyen kit sima TridentZ ben is...
De a 3200 CL14-14-14 es kitem, az borzasztó .... 4200 mt/s felett nem is lehet vele semmit csinálni stabilan
A másik kettő G2 ben mentek már 4533 cl17-17-17 en is
Szóval összességében az én tapasztalataim szerint átlagosan jobbak a Royal-ok... De nem lehetetlen alap kategóriában is kifogni Royal szintű chipeket.
Rosszabbakat viszont könnyebb -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66233 üzenetére
A jobb fajta chipekre ott van például a G.Skill Royal ... Azokat úgy vásárolnád meg és kész
Minden gyártó csinálhat prémium típust márkán belül ...
BTW, értem amit mondasz és teljesen jogos ... Ezt figyelembe véve nem is sok eséllyel fog megváltozni a struktúra ... Ez csak nekünk, vevőknek lenne jó -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Baryka007 #66232 üzenetére
Bizonyos szintig ez igaz.
Mgasabb frekis xmpvel rögtön többet fizetnek a userek, én sem dobnám el magamtól a plusz bejövő pénzt.
Ugyanakkor mondhatni, hogy ugyanaz ugyanaz, de azért sokszor a magasabb frekis kitekre - bár típusra ugyanaz -, de magasabb gyártási minőségű chipek kerülnek. Arányaiban véve nem érik meg így sem a többlet árat, de ez is tény. -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66231 üzenetére
Egyébként most jobban belegondolva.... Tisztán jobb volna DIE alapján árulni egy memóriát... A BIOS-ban meg úgy töltenéd be az XMP/EXPO-t hozzá a BIOS-ból... Pl.: A bios-tudna minden fajta DIE-hoz 3-4 fajta XMP-t ... Mert az SKU csak arra jó, hogy megkülönböztessük azt, hogy mi van az SPD be írva ... Egyebek mellett rengeteg információval szolgál már csak az SKU neve is... De hülyeség két azonos chipet, azonos pcb vel, azonos hűtővel de más EXPO/XMP profillal eladni ... Full fölösleges... Ugyan az a két termék, csak az SPD be van más írva
-
BaKeSZ87
őstag
válasz
fudi2002 #66227 üzenetére
Ha már ilyen készségesen válaszoltak, kérdeztem még, hogy lehetséges-e, hogy valaki másik ROM-ot írt az SPD chipbe, vagy ők a gyárban néztek be valamit?
"We have locked SPD after written info on it while manufacture, so It should be our problem, that work may burn in wrong SPD, but since 6800+ ram speed, is only Hynix A die can archive, so your 7000 SKU are based same as 7600 SKU."
Archive helyett szerintem achive-et akart írni. -
BaKeSZ87
őstag
válasz
fudi2002 #66220 üzenetére
Írtam a Patriot supportjanak, pár órán belül válaszoltak:
Dear Customer,
Thank you for purchased Patriot’s product, we’re sorry for that happen and happy to help!
It seems 7600 SKU inside of SPD, but we support EXPO up to 6200 only, for 6400+ are all in XMP profile, but your motherboard should able to read XMP since both are same to overclocking, but still in wrong SPD code, we suggest you refund where you’ve purchased will be faster, once again, we’re sorry for that happen.
Thanks,
Patriot Support
Van itthon hirtelen 4 kitem.
- ADATA XPG Lancer Blade RGB 6000MHz CL30 2x16GB Hynix A-die
- ADATA XPG Lancer Blade RGB 6000MHz CL30 2x24GB Hynix valószínűleg M-die
- Kingston HyperX Beast 6000MHz CL36 Hynix A-die
- Patriot Viper Venom 7000MHz CL32 amiben más SPD van, ami benne van az alapján Hynix, de valójában bármi lehet.
Végig kell tesztelni melyik tudja esetleg a CL28-at.
Köszönöm a segítséget. -
BladePocok
tag
válasz
viperabácsi #66224 üzenetére
Tökéletes lesz akkor, nem kell mindig Crucial/Corsair/Kingston felé kacsintani, vannak itt olcsóbb gyöngyszemek is ahogy látom
-
viperabácsi
addikt
válasz
BladePocok #66223 üzenetére
-
BladePocok
tag
válasz
viperabácsi #66222 üzenetére
Nem sokkal drágább, de ahogy látom tényleg minőségibb a visszajelzések szerint, köszönöm szépen!
-
viperabácsi
addikt
válasz
BladePocok #66221 üzenetére
-
BladePocok
tag
Sziasztok, RAM vásárlás elött állok és találtam 2 féle nagyon jó árasítottnak tűnő opciót, már-már gyanúsan olcsók, esetleg rá tudtok nézni, hogy a kettő közül melyik érné meg?
Köszi elöre is!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66217 üzenetére
Ugyanaz a ram, másik xmp profillal.
Amúgy amdhez mindkettő hátrányos alapból, ugyanis ezeket felezett memvezérlő tempóval kezeli.
Tehát azt lehet csinálni, hogy:
- Legközelebb kérdezel a szomszéd topikban, de leginkább elolvasod az összefoglalóját.
- Visszaküldöd és veszel egy 6000cl30-as ramot, már ha nem akarsz rambeállítással szórakozni.
- Megtartod, meglátogatod a zen4 topikot, srácok adnak memóriaprofilt, amit kézzel beklimpírozol a bioszba és használod úgy.
- Hagyod így, működödik és használod, cserébe lassabb mint egy 6000mhzes rammal lenne.Yay, nemNeked
-
fudi2002
Topikgazda
Ha hőmérsékleti határt akartok amúgy nézni, javaslom az összefoglaló tm5öt és mellé egy furmark. Ha ettől nem fossa össze magát a hőtől, akkor semmitől. 5p elég ebből!
-
lowzor
veterán
Dual Rank B-die nálam jobban melegszik, mint a Single Rank, ami érthető, mert mindkét oldalán vannak chipek. Játék közben simán felmegy 48 fokig, akármilyen házszellőzést adok neki. Ventit nem fogok rá irányítani, mert elég gatyán nézne ki egy üveg oldallapos házban.
-
BaKeSZ87
őstag
Üdv!
Vettem egy Patriot Viper Venom 32GB DDR5 7000MHz CL32 kitet (PVV532G700C32K), elvileg a honlap alapján kellene lennie benne EXPO-nak de nincs, a datasheet alapján csak 3 féle XMP profil van, és valóban, csakhogy közük nincs a valósághoz:
datasheetből:
• Base Frequency: PC5-38400 (4800MT/s)
• Base Timings: 40-40-40-77
• Base Voltage: 1.1V
• Tested Frequency XMP Profile 1: PC5-56000 (7000MT/s)
• Tested Timings: 32-48-48-96
• Tested Voltage for XMP Profile 1: 1.45V
• Tested Frequency XMP Profile 2: PC5-54400 (6800MT/s)
• Tested Timings: 34-44-44-84
• Tested Voltage for XMP Profile 2: 1.4V
• Tested Frequency XMP Profile 3: PC5-52800 (6600MT/s)
• Tested Timings: 34-40-40-84
• Tested Voltage for XMP Profile 3: 1.4V
valójában:
Beállítottam az XMP 3 profilt, most 7600-on megy, de időm még nem volt tesztelni. Járt már így valaki? Fog működni hiba nélkül ez a profil az AMD konfigomban? -
válasz
Baryka007 #66209 üzenetére
Volt rajta telibe egy 120as venti és úgy volt ennyi a hőfok persze oldallap nélkül...
Köszi a tippeket, de minden is melegebb lett szóval úgy döntöttem, hogy le cserélem ezt a házat így pár nap után...
Elvileg amit ki néztem sokkal jobban szellőző és megfelelő lesz a kártyanak is. Holnap kiderul, ha minden össze jön. -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66203 üzenetére
Az a 60°C inkább DDR5 nél igaz.
DDR4 B-DIE ramok 40°C felett már hajlamosak hibázni ha túl vannak feszítve...Régen volt már DDR4 edsylex:
Ha nincs külön hűtésed a ramra akkor ajánlom egy régi kolléga bevett szokását a memória tesztelésre !Unigine Heaven, vagy akármilyen VGA benchet kezdj el futtatni párhuzamosan a TM5 el mondjuk, az nem olyan CPU Heavy mint egy VST/VT3 váltó Y-Crunchban...
És ha lefut hibátlanul a TM5 úgy, hogy közben fűt alulról a VGA akkor minden rendben van
Ha nem, akkor a tREFI csökkentése -> 32767 re segíthet megelőzni a melegedési problémákat. Ha ez sem segít, akkor a tRFC-t növelheted szépen lassan. Valamint a Tcke-T akkor 7-9 es sávba feltolhatod.
Ha ezek egyike sem segít a full stabilitásban úgy, hogy közben fűt a vga is alulról, akkor ajánlok rá egy komolyabb hűtést, vagy a fő idők lazítását... Esetleg a tREFI-t tovább csökkentheted 16383 -ra
-
Sziasztok!
Adott a DDR4 G.SKILL Trident Z ramom ami be van lőve CL16@4100Mhz-ra viszont gépházat cseréltem és most ahogy nézem a ram hőmérséklet 48 fok körül van.
Paraszt módon rá tettem egy ventit is, hogy fújja, de az említett hőmérséklet volt így is egy jó óra PUBG után..
Ez mennyire lehet gond hosszabb távon? -
válasz
fudi2002 #66200 üzenetére
Gondolom nem ok nélkül lett 20 nap után end of life sok volt az RMA feltételezem.
Akkor inkább úgy kérdezem, hogy nekiállnátok tesztelni vagy nem szórakoznátok vele eddig lekopogom nem volt gond vele, de nem gyilkoltam még ki tudja mi az igazság.
Csak ha most nekiállok szórakozni vele akkor felmerül a kérdés, hogy mi legyen a kiindulási alap EXPO1 vagy EXPO2 stb ?
Pont azért vettem ilyet, hogy expo t "csak" betöltöm és ne kelljen szórakozni vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- PlayStation 4
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz
- HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 Predator
- Eladó 32 GB (2 x 16 GB) Ripjaws V DDR4-3200 Mhz RAM
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest