Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sziasztok!

    Van bárkinek tapasztalata/ismerete arról, hogy mit lehet jogilag tenni, ha egy (szerződéssel) felosztott ingatlannál az osztatlan közös tulajdon (jelen esetben a méretlen villamos fővezeték) karbantartása/cseréje közvetlenül csak egy tulajdonos érdeke?

    Persze, fizesse ki, mondanám én is. De itt nem kényelmi érdekről van szó, hanem vagyoni és személyi biztonságot kockáztató problémáról.

    Mégjobban kifejtve, egy hosszú udvaros, több házas ingatlanról beszélünk. Az áram jelen formában úgy jut el az épületekbe, hogy az utcafronton tetőn be - elágaztatás után egyik rész a ház órájába, másik rész a túloldali tetősíkon ki, át a következő épületre, ahol tetősíkon be, elágaztatás (továbbra is méretlen vezetékről beszélünk) óra és így még két épület.

    Az utcafronti házhoz bejövő első vezeték (azaz megkérdőjelezhetetlenül mindenki szolgálója) azonban elavult, a mostani igényekhez alulméretezett, és a padláson található elosztó kötések korszerűtlenek. Ebből tavaly adódott is egy probléma, amiből csak azért nem lett tűzeset, mert az elektromos eszközök hamarabb kezdtek tönkremenni, felhívva a figyelmet a problémára. A biztosító a szakszerűtlen hálózat miatt passzolta a károk térítését (jó, hogy nem égett le a tető, "csak" párszáz ezer Forint eszközkár keletkezett).

    Ennek apropóján regisztrált villanyszerelővel átnézettük a helyzetet, aki közölte, hogy jelen megoldással tűz- és balesetveszélyes az állapot, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a szolgáltató ezért leakasztaná az ingatlancsoportot a hálózatról.

    Jó-jó, de akkor mit lehet tenni? Ez csak egy kis kábelcsere meg villamosszekrény nem?

    Hát, nem úgy tűnik (megjegyzem, itt majd kikérem más villanyszerelők véleményét, és a szolgáltatóét is).

    - Egyszerű cserével nem oldható meg, mert ha a regisztrált szerelő új kábeleket hoz az oszlopról, akkor már nem köthet mindenféle láthatatlan helyen vezetéket, és nem vállalja a felelősséget arra sem, hogy csak úgy átköti a következő tetőre, ott meg van ami van.

    - Direktbe nem köthet minden házba az oszlopról - ez nekem is új, erről is megkérdezem a szolgáltatót - mert egy helyrajzi számon vannak az épületek, és nem épületenként jár a becsatlakozási pont, hanem helyrajzi számonként.

    - Az egyetlen megoldás, hogy minden épület villanyóráját kitelepítik az utcafronti ház falára, és onnan minden ház mért vezetékét továbbítják tetőn/földben. Csak ezzel az a baj, hogy a költség oroszlán része így a lakókat terheli - az új villanyóraszekrényt és az onnan elvitt kábelezés megoldását beleértve. Nem beszélve arról, hogy így az osztatlan közös megoldásból mindenkit egy saját megoldásba is kényszerít a helyzet, aminek a költségei pedig már nem tulajdoni hányaddal arányosak, hanem mindenkinek más, de jellemzően a legmesszebbi épületnél a legmagasabb (ami történetesen a legkisebb tulajdoni hányad).

    Mindennek köszönhetően a legbelső lakó szerint minden jól van így, ahogy van. Szerinte az a megoldás, hogy folyamatosan szemrevételezzem a vezetékeket a padláson, vagy csináltassam meg feketén (bár nem tudom ki fog nekem feketén villanyoszlopra mászni, vagy élő vezetéket szerelni). Az, ha valami történik, és nem fizet a biztosító / még meg is büntetnek mindenkit(?) nem érdekli.

    A másik lakó olyan alkesz csóró, hogy az 1500 Forint szemétdíj is nehézség számára minden hónap elején.

    A harmadik tulaj partner.

    Nos, a kérdés, hogy mit lehet kezdeni ilyen esetben?

    Szerk.: Az kimaradt, hogy van ügyvéd által ellenjegyzett közös használati megállapodás, ami szerint az osztatlan közös tulajdonok közös (tulajdoni hányaddal arányos) teherviselésűek. Csak a bonyodalmak miatt ez gondolom kívül esik a rendelkezésekből.

    [ Szerkesztve ]

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák