Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bucsher

    őstag

    iBasso DX50 (vs. FiiO X3)

    Akkor jöjjön a várva várt értékelés.

    Felépítés:
    Parádés csomagolás, szép design. Első benyomásra a kütyü sokkal jobb mint az X3, mondjuk az alapból a szilikon tokjában mutatkozott, így nem volt esélye. De a DX50-nek egyébként is nagyon jó alakja van, tetszik a fekvő kijelző, szép az alu háza, a körbe futó puha műanyag is szimpatikus. A fémnek látszó részek fémből vannak, a műanyagból látszók pedig műanyagból. Őszinte megjelenés, így kell ezt. Az X3 meg trükközik, így sokan az oldalát is műanyagnak gondolják, pedig az alu. Biztos, mert eléggé megkarcoltam és így már egyértelmű.
    Jók a gombok, kesztyűben zsebben simán megy a hangerő, léptetés, pause, csak szokni kell. Ilyenkor a kijelző ki van kapcsolva, a zene szól. Hibátlan a megoldás. Bekapcsolt érintőkijelzővel viszont nagyon gyorsan keresgélhetünk, seek-elhetünk a számokban, nagyon jó az általános felhasználói érzet. Kesztyű nélkül ráadásul jól kitapintható a középső gomb domború kialakítása, míg a két szélső homorú, így összekeverni sem lehet. Ellentétben a szilikon tokjával, ahol mind a három gomb domború... azt elrontották. Egyébként tényleg kicsit vastagabb az iBasso-s $8-os tok, az is megjött, és kicsit matt felületű, úgyhogy jópofa. Érdekessége, hogy az SD kártya is kapott lyukat, így tokban is cserélhető (viszont nem porvédett).
    Súlyra, fogásra, méretre nagyjából egyforma mindkettő, csak a stílusuk más.

    Firmware:
    Bugos, háklis, de működik. Figyelni kell, hogy csak zene fájlok legyenek a kártyán, nehogy cue fájl vagy egyéb kerüljön közé, mert elkezd problémázni és nem találja meg a dolgokat directory nézetben sem. Aztán a fájlnévben nem lehet aposztrof, mert úgy megtalálja, de nem indítja el a lejátszást. Aztán ha átnevezzük ezeket, akkor meg újra betárazza, megsokszorozza, összekeveri a számokat. Jobb resetelni és elölről kezdeni. De ha minden rendben van akkor pikk pakk működik minden, megy artist/album keresés is (ellentétben az X3-mal), szép, gyors, jó. A belső tár úgy 8 gigás, hogy abból egy jó részt elfoglalnak a DAP belső dolgai, így csak 5 GB marad zenéknek. Azért az korrektebb, hogy X3-ban megkapjuk a teljes 8 GB-ot! De ha meglesz a 2 TB-os kártyánk, akkor ennek már nem lesz nagy jelentősége, mert állítólag akkora méretig kezeli :)

    Hang:
    Először line outba dugtam a fülest, mert head-fi vélemények szerint annak van a legjobb hangja. Én valahogy vékonynak éreztem, úgyhogy vártam a bejáratódást. Kis csalódás azért bújkált bennem. Aztán később mellé hallgattam az X3-at, ami sokkal simább, melegebb hangzást adott, és az A/B teszten is kellemesebb, jobb volt. A DX50-ből hiányzott az átütő mély! De akkor az X3 kicsit mély kiemelt lenne? Lehet ez a hátránya? Nem értettem, mert nekem az tetszett jobban. Gondoltam majd talán megszokom? Amikor először visszaveszi az ember a szaturációt a tévén az is fakónak tűnik, és csak később tűnnek fel a részletek, és tetszik meg a természetesség.
    Aztán kipróbáltam az erősített kimenetet. Na, ég és föld, minden a helyére került! Szólt a zene! Így hirtelen a low gain tetszett a legjobban, úgyhogy azóta úgy is hagytam. Ez volt hétfőn. Hazafelé annyira elvarázsolt a zene, hogy sikerült bringáról lefejelnem egy szántóföldet, de ezennel nem sérült semmi :D Ez igen, ez már tetszik, és a GR07 is életre kelt. Na, akkor lássuk még egyszer az X3-at, mi hiányzik abból?
    A/B teszten hallgattam felváltva az összes kedvenc zenémet, és semmi! Minden hang a helyén, minden ugyanott. Semmi tudatosan észlelhető különbséget nem találtam a két lejátszó között. De fél óra hallgatás után valahogy a DX50 az ami elvarázsol, az X3 meg csak szépen szól. Mintha az X3 darabosabban játszaná le ugyanazt a zenét, a DX50-ből meg csak folyik, hömpölyög kifelé!

    Eredmény:
    Közrejátszik a szép kialakítás, a szebb IPS kijelző, a letisztultabb fekete-narancssárga kezelői felület az X3 kékjeivel szemben, meg ugye az új kütyü hatás, úgyhogy a fene tudja. De most a DX50-et szeretem, csak azt hallgatom. Majd még karácsonyig visszatérek az X3-ra is, hogy meghozzam a végső döntést.

    [ Szerkesztve ]

    In the pipe - five by five!

Új hozzászólás Aktív témák