A Walkmantől....: animáció a hordozható audiolejátszók evolúciójáról

Az első Walkman, az első MP3 lejátszó, az első iPod, és megannyi más csoda.

Készítettünk egy rövid animációt a hordozható audiolejátszók evolúciós fejlődéséről. Természetesen az összes fontos eszközt nem tudtuk bevonni a műsorba, de igyekeztük minden érából kiválogatni a legfontosabbakat, úgy hogy a nagy és meghatározó gyártók közül, ha lehet, senki se maradjon ki. A szokásoktól eltérően ezúttal nem GIF-et, hanem egy hagyományos YouTube videót használtunk, hogy a mobilnetezők se kívánjanak a pokolba. Az egyes termékek típusszáma, fantázianeve mellett feltüntettük a születésük dátumát is.

 

Sony Walkman, 1979: A világ első, kereskedelmi forgalomban is kapható kis méretű hordozható zenelejátszója, körülbelül 385 millió darabot adtak el belőle.

Sony Discman D-5, 1984: A világ első optikai adathordozót használó hordozható audió lejátszója.

Sony MiniDisc, 1992: A szabvány a világ  széleskörűen elterjedt, írható-törölhető digitális hangrögzítési rendszere. A Sony nagyon bízott a technológiában és a termékekben, ám a MiniDisc igazán sohasem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Saehan/Eiger MPMan F10, 1998: A világ első hordozható MP3 lejátszója, mesés 32 megabájtos tárolókapacitással bírt és 400 dollárba került.

Apple iPod 1, 2001: A termék, amely kihúzta az Apple-t a gödörből, és megmentette az azóta óriásira nőtt vállalatot. 5 és 10 gigabájtos változatban került a boltokba az 1956-os forradalom 45. évfordulóján, 2001. október 23-án.

Archos Jukebox Multimedia, 2002: Ez a mai szemmel kissé bumfordinak tűnő, 20 GB tárolókapacitású eszköz volt az első PMP, amely lehetővé tette videók rögzítését, emellett képes volt a videó fájlok lejátszására is.

SanDisk Sansa E260, 2006: Az E sorozat a maga idejében kiemelkedett a mezőnyből a hangminőségével, sőt e modelleknek még ma sem kell szégyenkezniük e tekintetben.

Samsung YP-S2 Pebble, 2008: Ez a kavics alakú masina volt az első olyan PMP, amelynél mindent a dizájnnak rendeltek alá. Hiányzott róla a kijelző, és a szokásos kezelőpanel is. A könyvtárstruktúra kezelését nem biztosította, így meglehetősen nehézkes volt a használata. A koncepció nem vált be, és a Samsung hamarosan ki is vonult az egész üzletágból.

iRiver E200, 2010: Az iRivert (ma már irivernek kell írni) 1999-ben alapította hét korábbi Samsung alkalmazott, és a vállalat hamarosan megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hordozható lejátszók piacának. Egyes pletykák szerint az iPod névválasztásában is komoly szerepet játszott, hogy így akarták meglovagolni az iRiver sikereit. Az E200 a maga idejében egy felsőkategóriás darabnak számított az alumínium készülékház miatt, és természetesen támogatta a videók lejátszását is.

Astell&Kern AK100, 2012: Az iriver 2012-ben hozta létre az Astell&Kern márkát a prémium kategóriás, hordozható audioeszközei számára. Az AK100 pedig az ilyen, rendkívül drága, ám nagy tudású modellek mintapéldánya. Ma már jelentősen kibővült az a termékkínálat ebben a kategóriában is, de az AK100 a maga idejében nagy figyelmet keltett.

Cowon Plenue 1:  Dizájn és tudás tekintetében az első vonalat képviselte:  1,2 GHz-es ARM Cortex A9 CPU került bele, valamint ellátták egy TI / Burr-Brown PCM1792A típusú digitális analóg konverterrel. 128 GB adattárolásra szolgáló memóriával szerelték fel, és a kártyaolvasónak köszönhetően ez az érték akár meg is duplázható. 3000 mAh akkumulátora 8 és fél órányi folyamatos működésre elegendő energiával képes ellátni, az egyszerű használat érdekében pedig egy 3,7 hüvelykes OLED kijelzővel szerelték fel.  Az MP3 és WMA mellett támogatja a nagy felbontású audioállományok  (5,6/2,8MHz DSD, FLAC, WAV, AIFF (24 bit/192 kHz), OGG) kezelését, és elhelyeztek rajta egy 3,5 mm-es fejhallgató, illetve egy digitális optikai audiocsatlakozót is.

Pioneer XDP-100R: Ez ma a legújabb, legfrissebb prémium kategóriás PMP a piacon. Támogatja a nagy felbontású állományok lejátszását, Android 5.1.1 Lollipop operációs rendszert futtat, 4,7 hüvelykes érintésérzékeny kijelzőjének felbontása 1280 x 720 képpont.

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés