Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz csakb #7939 üzenetére

    Az, hogy melyik váz érzékelőjének kisebb a zaja nem ilyen egyértelmű.

    Egyrészt figyelembe kell venni a pixelszámot is, hiszem ha egy érzékelő több pixellel pixelszinten ugyanolyan zajos mint a kevebb pixellel rendelkező váz akkor a végeredmény tekintve a több pixel kevésbé zajos képet fog produkálni ugyanolyan monitoron nézve/ugyanolyan méretben nyomtatva. (Józan ész is ezt mondja ill. vásottabbak tudják, hogy a kép pixelei többnyire korreláltak, míg a zaj jó esetben nem.)

    Sajnos a DxOMark, dpreview stb. nem írja le rendesen, hogy valójában, hogyan is kell értelmezni amit mértek.

    A clarkvision-nek viszont van egy nagyon jó összefoglalója (sajnos most kihozott vázak hiányoznak ill. nagyon Canon/Nikon orientált).

    http://www.clarkvision.com/articles/digital.sensor.performance.summary/

    Ugye így lehetséges, hogy a Canon 7D (érzékelő paramétereit tekintve ua. mint 550D) a 13/14. ábrán a Nikon D300 felé kerül, bár a DxOMark jobbnak ítéli a D300 érzékelőjét.

    Viszont ez még mindig messze nem a teljes kép. Teljesen más a zaj jellege amikor sok fény van ISO 100/200-on ill. mikor kevés fény van és ezért magas ISO-t kell használni.

    ISO100-on a zajt az határozza meg, hogy a pixel kapacitása mekkora (hány fotontól telitődik). Azaz elég fényben nagyobb pixel mérettel rendelkező vázak előnyben vannak a nagyobb kapacitás miatt (2. ábra). Azaz oda ahol mindig elég fény van (pl. studió) lehet, hogy egy régi váz kevesebb (azaz nagyobb) pixellel előnyösebb. Persze mivel itt már eleve nagyon jó a jel/zaj viszony nem biztos viszont, hogy ezt tovább érdemes javítani.

    Egészen más a helyzet magas ISO-n/ahol kevés fény van. Itt elsősorban az érzékelő kiolvasás zaja (3. ábra) határozza meg a jel/zaj értéket. Eben az újabb fejlesztésű vázak előnyben vannak (7. ábra), mert (eddig legalábbis) mindig sikerült valamit csiszolni (csökkenteni) a kiolvasás zaján.
    Ebben ugye hol ez, hol az a váz jobb (kategórián belül, mert az APS-C ill. a FF teljesen más kategória és még az APS-H is nagyon eltér mindkettőtől).
    Azaz tavaly 7D/550D ma D7000, idén meg jövőre valami új Canon szenzor és így tovább.

    Ugye ehhez hozzá kell tegyem, hogy ezek nem drasztikus eltérések.
    A fényképezés meg a fényről szól, az ISO emelése nem fog több fényt hozni. Azaz adott esetben vaku vagy fényerős obi megléte többet számít mint az érzékelő.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák