Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz csoki7 #14285 üzenetére

    Kis pénz, kis foci.

    Nem lehetetlen 100 ezerből elkezdeni makrózni, de nagyon kompromisszumos és nem biztos, hogy bátran ajánlható egy kezdőnek, de én nem akarlak róla lebeszélni. Több türelem kell majd hozzá, de aki a fotózásban nem csak a gyors végeredményt szereti, hanem a folyamatot is, az még élvezni is fogja.

    Szerencsés esetben találsz a használt piacon régi manuális makró objektívet (esetleg adapterre a felhelyezéshez szükség lesz). Nem kell ezektől félni, de azért meg kell tanulni vele élni. Nem lesz jó eséllyel autofókusz és a blendét is objektívről kell állítani. Nem emlékszem az eredeti keretedre, de plusz 40-50 ezerből már lehet találni kiváló manuális objektíveket. Esetleg talán kicsit megviseltebb modernebb darabokat is kis szerencsével.

    A másik lehetőség már tényleg nem annyira kezdőknek való, de ez is opció:

    Ez egy harmonika kihuzat, amivel nagyon szép nagyításokat lehet elérni. Nem kézből fotózós műfaj, hanem állványról érdemes használni, de ez is egy lehetséges út. Az olcsóbb darabok pár ezer forintnál kezdődnek használtan, így mellé beleférhet még egy jó képességű manuális objektív. Esetleg egy eleve makróra tervezett objektívvel kombinálva már aztán tényleg extrém dolgokra képes. De rovart nem biztos, hogy ezzel jól lehet kergetni.

    Ennél kicsit felhasználóbarátabb a makró közgyűrű, amik lényegében hasonlóan működnek egy harmonika kihuzathoz. Használtan beleférhet egy jobb darab, de újonnan elvinné az egész plusz keretet, főleg egy rendes darab ami elektronikus jeleket is továbbít, neadjisten beépített korrekciós lencsékkel rendelkezik. Esetleg eBayről vagy Vateráról lehet venni kifejezetten olcsó műanyag darabokat 3-6 ezer forint körül. Azok sem feltétlenül rosszak, egy kezdőnek megtehetik.

    Szerk: Most jutott eszembe, hogy Canon vázat vennél. Ahhoz van már újonnan is olcsón az EF 50mm f1.8 II objektív ami használtan már végképp nem egy nagy összeg, ez nem egy makrós szörnyeteg, de egymásba toldott közgyűrűkkel (amik elektronikus jelet is átvisznek, kezelik a blendét és AF-et is állítanak), már akár használható is gombák, virágok, esetleg rovarok fotózására is. Vázból viszont olyat vegyél ami magas érzékenységen (ISO) is képes viszonylag zajmentes maradni, mert ezt az objektívet érdemes f5.6 - f8 közé lerekeszelni, hogy élesen rajzoljon és a közgyűrűk is sokat levesznek a fényerőből.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák