Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Laca19 (a)

    aktív tag

    válasz Ł-IceRocK-Ł #31646 üzenetére

    Hello!

    Mivel látom, hogy csak ma 2-szer került szóba az említett alaplap (ASROCK H61M-GS-B3), leírok róla pár szót, mivel volt "szerencsém" használni kis ideig. Röviden leírva: ilyen sz@r alaplapom még életemben nem volt.
    Szóval új gépemhez csak egy egyszerű olcsó, minden extra nélküli, de stabil alaplapot szerettem volna. Tuning sem érdekel jelenleg (i5-2400 CPU). Így esett a választásom e fórum alapján erre az Asrock H61M-GS alaplapra. Előző lapom Gigabyte P31-DS3L típusú, egyszerű, olcsó de stabil, megbízható alaplap, 4 éves, most is kiváló. Szóval semmi extra igényem nem volt, csak hogy működjön.

    Asrock H61M-GS:
    1. Első csalódás: annyira gyengén világított a HDD működését jelző LED, hogy nem láttam mikor csinál valamit a HDD. Engem ez néha zavart.
    2. Második csalódás: sokkal gyengébb hangminőség. Utánanéztem: a 4(!) éves Gigabyte lapomon Realtek 888-as hangkártya van, erre csak egy 662-es került. Ez még nem a lényeg, a gáz az volt vele, hogy még gerjedt is néha és idegesítő sípoló hangot adott ki magából. Kénytelen voltam venni egy külön hangkártyát, ami persze azonnal nem működött benne, csak BIOS frissítés után. Szóval megszivatott, bár jó pont, hogy BIOS frissítés után működött az Asus DX.
    3. Lehet, hogy hihetetlen, de a lap nem bírta a hideget. Kis szellőztetés, és a gép 8-10 perc múlva újraindult és bejelentkezett a BIOS képernyővel. Ha bekapcsolás előtt volt a szellőztetés, akkor ablakbecsukás után beléptem a BIOS-ba és 8-10 percig csak BIOS képernyőn volt a gép "bemelegítésként", mert különben mindenféle hibaüzeneteket írt ki a gép.
    4. A lapot lecseréltem (1 hete) ugyanolyan árkategóriájú Giga H61M-D2 lapra: eddig szuper: látom a HDD-k működését újra, integrált hangkártyán jobb hangminőség (Realtek 889), szerintem ha alapból ezt veszem, akkor nem is költök 20 000Ft-ot hangkártyára. Gépműködés közben is nyithatok ablakot és nem szarja össze a rendszerem magát, illetve hidegben is indul hibaüzenetek nélkül a gép.

    Szóval így jártam ezzel az Asrock-al. Nem tudom, hogy gyári hibásat fogtam-e ki, de szerintem, ha csak azt veszem, hogy a Giga ugyanannyi pénzért jobb hangot(Realtek 889) szolgáltat(lehet megspórolok 20.000Ft-ot amit hangkártyára költöttem), és jobb kondik vannak rajta, már maga az miatt jobban megéri a Gigabyte.

    [ Szerkesztve ]

    http://www.diesel.com

  • GribMate

    aktív tag

    válasz Laca19 (a) #31648 üzenetére

    Sajnálom, hogy nem volt szerencséd. :(
    De szerintem simán csak gyári hibás darabot fogtál ki a HDD LED és a hidegben nem indulás miatt. Emiatt azért nem lehet leírni az egész márkát (sem magát a lap típust).
    Egyébként visszakerestem a topikban és úgy láttam, hogy nem is érkezett válasz a hozzászólásodra, különben az ASRock H61M/U3S3-at kaptad volna ajánlatként 2-3 ezerrel drágábban és jobban felszerelten (jobb minőségű kondik is pl.).
    Sokszor lett már ajánlva a GS is (U3S3 meg számtalanszor) és eddig nem nagyon lehetett hallani negatív visszajelzésekről (azt hiszem egy volt az U3S3-at illetően de most nem emlékszem rá pontosan).
    Viszont a Gigabyte elég ritkán ajánlott 1155 kategóriában, leginkább a fapados karakteres BIOS-a és az ehhez társuló általában más márkákétól jóval gyengébb ventilátorvezérlése miatt.

  • dvd_R+

    őstag

    Sziasztok 42k ig milyen alaplapot ajánlotok? s1155 ből ?

    Ha üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/

  • Laca19 (a)

    aktív tag

    válasz GribMate #31649 üzenetére

    "...gyári hibás darabot..."
    Lehetséges, ezért írtam a végére az utolsó pár sorban azt, hogyha még gyári hibás is, a Giga ugyanannyi pénzért jobban megéri a jobb hang és a jobb kondik miatt szerintem.

    "...ASRock H61M/U3S3..." tudom, hogy ez ajánlott lap, de úgygondoltam USB3-ra és SATA3-ra nem lesz szükségem, és pont ezért lett a GS, mert az is eléggé ajánlott lap azoknak, akiknek nem kell az előbb említett 2 csatlakozó.

    "...nem nagyon lehetett hallani negatív visszajelzésekről ..." tényleg nem, viszont találni 1-2 arra utaló jelet, mintha ez a "hideg probléma" valami"Asrock betegség" lenne: pl. itt konkrétan, és itt pedig valószínűleg. Persze ez ahhoz kevés, hogy azt tudjam mondani, hogy ez jellemző az Asrock lapokra, de fura hogy mások is találkoztak ugyanezzel a problémával.

    "a fapados karakteres BIOS" - Gondoltam, hogy előjön ez a téma. Szerintem aki nem tuningol, hanem akár mint én vesz egy gépet pár 100.000Ft-ért hogy 3-4 évig hozzányúlás nélkül csak használja a gépet, annak teljesen lényegtelen a BIOS. Maximum az elején nyúl bele, beállítja és utána nem is látja. Viszont a hangot hallja rendszeresen az ember, és mint már írtam, a 4 éves Gigabyte lap után nagyon nagy visszalépés volt ennek az Asrock lapnak a hangja. Szerintem nem is vettem volna külön hangkarit, ha alapból a Gigát veszem meg. Végül is szerintem az sem mindegy, hogy egy laphoz később még vehet az ember hangkártyát 10-20 ezer Ft-ért, vagy azt mondja: ez a realtek 889 egészen jól szól, jó lesz ez, mint ahogy a Realtek 888 is jó volt az előző gépemhez.

    http://www.diesel.com

  • GribMate

    aktív tag

    válasz Laca19 (a) #31651 üzenetére

    Érdekes ez a "cold bug" dolog, elképzelhető, hogy a hidegben összehúzódó fém érintkezési hibát okoz? Gyenge illesztésekre vallana... :F De valószínűbb, hogy ez inkább fel-fel bukkanó szériahiba.

    A fapados karakteres BIOS résszel kapcsolatban lehet hogy nem járunk minden nap a BIOS-ban, de egy normális UEFI kényelmessé és gyorssá teszi azt is amit muszáj beállítani időnként. Másrészt a ventivezérlés is egy pont: a ventik hangját is hallod minden nap, nem árt, ha hőfok-vezérelten be tudod állítani kényelmesen.

    A kondik minőségében lehet, hogy igazad van, de pl. a Gigabyte videokártyáiról is hallani néha, hogy szeretik kispórolni a minőséget a kisebb elektronikai alkatrészekből (ez persze lehet netes pletyka is!) és ha csak nincs nagyon szűk keret, akkor minimum az U3S3-at ajánljuk, ami megfelelő kondik terén (is).

    Az integrált hang a második dolog a "cold bug" után amiben egyértelműen igazad lehet.
    Kár, hogy azt kispórolták sok ASRock lapról (még az U3S3-ról is :(((). Egy 6-8.000 Ft-os ASUS Xonar DG-vel orvosolható mondjuk, vagy lehet venni 20-ért DX-et is :P

    [ Szerkesztve ]

  • Laca19 (a)

    aktív tag

    válasz GribMate #31652 üzenetére

    "... Egy 6-8.000 Ft-os ASUS Xonar DG-vel orvosolható mondjuk, vagy lehet venni 20-ért DX-et is..."

    De ugyanennyi pénzért(14eFt) kapni olyan lapot, aminél ezt a 6-8000Ft-ot sem kell pluszba kiadni hangkártyáért, persze ha megfelel a Realtek 889 és szerintem egy átlagos magyar ember hangcuccához megfelel.
    És persze teljesen igazad van: jó lett volna 10.000Ft környékén is hangkártya, sőt alatta is, akár a DG. De nekem Asrock GS lapom volt(nincs PCI), nem számítottam rá, hogy kell hangkártya. Ebbe a lapba elég érdekes lett volna beletenni az Asus DG hangkártyát, sajnos. :((( persze ez a U3S3 tulajokat nem érinti, azon van PCI csatlakozó, de nálam csak a DX jöhetett szóba :((

    http://www.diesel.com

  • GribMate

    aktív tag

    válasz Laca19 (a) #31653 üzenetére

    Nem támadólag mondtam, csak megjegyeztem. :)
    Az abszolút alsó kategóriában az ALC66x is megfelelhet, az tény, hogy nagyon durván túl vannak árazva a PCI-E hangkártyák. :(((
    Esetleg ez, de lehet, hogy ez még annyit sem ér, mint a GS alaplapija...
    Egyébként vehettél volna használtan is valamit, ha nem kell profi színvonal, de legalább most abban a tudatban élhetsz, hogy van egy jó hangkártyád, ami kiszolgál majd jópár évig minden alaplapban :D

  • audi100td

    nagyúr

    Azt mondjuk én is meg tudom erősíteni, hogy a Giga még a full belépőszinten is fasza minőséget képvisel és ez így van már jópár éve, lehet érdemesebb lenne őket ajánlgatni. H61-nél én is megtapasztaltam, ECS-nél fos volt a hang, meg az UEFI is elég fapados, Giga 1-2e Ft-tal volt drágább, de ott minden működött rendesen, a hangra sem lehetett egy rossz szavam.

    Ráadásul a GA-H61M-D2-B3 (nekem is ez volt) egy árban van a H61M-GS-sel, szerintem elég egyértelmű melyik a jobb, a gari is hosszabb gigáéknál.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák