Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz Gondwana #30081 üzenetére

    Amikor az elektronikus zár szóba jön akkor többeknek (nem teljesen ok nélkül) nagyon gyors záridők ugranak be pl. 1/16.000. Ez viszont még 1/160 lefutással is nagyon rossz aktív/inaktív szenzor arányt hoz ki azaz lényegében a vaku fényének nagy része a semmibe vész.

    Most, hogy a mechanikus zár is tudja 1/8000-et (1/250-320 szinkronnal) meg az ISO is kiterjeszthető lefelé lényegében nem olyan sok előnye van az elektronikus zárnak a többségnek. Kb. Zajtalan, vibrációmentes.
    Nem akkora problémák ezek amik a többséget megosztanák.

    Cserébe (a gyors elektronikus zárhoz) meg újra kell tervezni (ehhez optimalizálni) a szenzort mint a Panás szaki is mondta abban a riportban amit linkeltem.
    Viszont nem ez az amit a többség néz. A többség ISO sok értéken nézi a zajt pixel szinten amin ma már nemhogy 1/3 Fé hanem inkább 1/6 Fé-et tudnak reszelni generációnként (dinamika hasonló történet csak min ISO-n). Ez tényleg több esetben izgalmas (vagy lenne, ha pl. Bayer szinszétválasztás helyett valami jobbat használnának) mint amit az elektronikus zár előnye ami mostani zárak szintjén szinte rétegigényeknél jön ki elsősorban.
    Ezért az mFT szenzorfejlesztésnél az, hogy közel APS-C szinten legyen a zaj (Canon APS-C-től jobb), ill. szuper videó legyen kulcskérdés ellentétben az elektronikus zárral.

    Szulita28
    Igazából az a gáz, hogy egy-egy fejlesztés (pl. új Sony szenzor jó példa) simán 100k induló ár extrát hoz ami nyilván a következő generációnál ekkora amortizációt fog jelenteni. Persze ehhez az is kell, hogy sokan váltsanak generációt, de ez pont az a szegmens ahol tényleg sokan megteszik akkor is ha az előnyök a gyakorlatben nem akkorák mint a marketinges show.
    Azaz egymáshoz képest tényleg reális, de előző generáció kifutó árához totál irreális.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák