Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz Dottore #3207 üzenetére

    Érthető a logikád :)
    De nem fog. A formázás/partícionálás teljesen független ettől. Az ATA ellenőrző összeg azt mutatja, hogy a merevlemez fizikai azonosító szektora (amely tartalmazza többek között a méretet, a sorozatszámot és az "Információk" oldalon található adatokat) sértetlen-e.

    Ha az ATA kontroll bájt és/vagy ellenőrző összeg sérült, azt általában az okozza, hogy a merevlemez vezérlő driver-e csak az adatok egy részét kéri le és továbbítja a merevlemeztől a szoftver felé. Ez régen rendben is volt, mivel ennek az 512 bájtos területnek nagy része kihasználatlan volt, de az újabb eszközök tulajdonságai (pl. újabb SATA funkciók, 64 bites azonosító, zuhanás-szenzor, nem felejtő gyorsítótár, SSD jellemzők) már kerülhetnek ilyen területre. Így lehetséges, hogy némely jelzett adat nem pontos az Információk oldalon.

    Ez nem befolyásolja a merevlemez hőmérsékletének, egészségi állapotának kijelzését, mivel az ezzel kapcsolatos információk más adatterületen találhatóak.

    Tehát az, hogy ez a bájt érvényes vagy érvénytelen, az éppen aktuális merevlemez vezérlő driverén (így az aktív oprendszeren) múlik. Általában DOS alatt nincs ilyen gond, mert ott driver nincs, ami az adatok sérülését okozza (de ez függhet megától a vezérlő/alaplap típusától is).

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák