Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teszteltük faternál a kis 600-ast hanglejátszási képesség szempontjából. A referencia eszköz egy professzionális CD lejátszó volt, RCA kábelen bekötve az erősítőbe, és Vangelis Opera Sauvage c. lemezét hallgattuk. A médialejátszón ugyanennek a lemeznek a veszteségmentes (FLAC) változata volt. Egyszerre indítottuk el mindkét eszközön a zenét és ide-oda kapcsolgattunk. A hangfalakat fater maga építette (nagy hifista az öreg, csak magában bízik), az erősítő pedig egy Cambridge Audio volt, a pontos típusát nem tudom, csak azt, hogy több százezer forint egy ilyen. :) A teszt nyilván szubjektív, de hát a zeneélvezet is az. :DDD

    1. HDMI kábelen keresztül ment a hang a tévébe, és a tévén keresztül optikán az erősítőbe. Ezt a bekötést azért választottam, mert faternak minden így van bekötve, hiszen zenét eddig csak CD-n hallgatott. Azt kell, hogy mondjam, a hangminőség számomra vállalható volt, de azt én is éreztem, hogy nem volt benne elég dinamika, és a magas tartomány is kicsit tompább volt. Valahogy fátyolosabb, erőtlenebb volt minden. Fater jelezte, hogy ez neki még nem elfogadható szint!

    2. RCA kábelen ment a hang direktben az erősítőbe a medből. Siralmas, értékelhetetlen. Annyira rossz volt, hogy pár perc után abba is hagytuk a tesztet. Természetesen lehetséges, hogy nekem például otthonra bőven jó lenne ez is, de fater cuccán, főleg, hogy a CD lejátszó volt a referencia, nem volt jó. Nagyon nem. Ebből az derül ki számomra, hogy nagyon ergya a DAC, ami a medben van, hiszen a CD lejátszó is RCA-n volt bekötve, az meg mégis jól szólt.

    3. Optikán kötöttük be az erősítőbe. Gyakorlatilag nem tudtuk megkülönböztetni a CD lejátszótól, vagy csak minimális volt a különbség. Tettünk még egy olyan próbát is, hogy a CD lejátszót is optikán kötöttük be az erősítőbe, akkor már tényleg nem lehetett megkülönböztetni őket egymástól.

    A konklúzió tehát az, hogy optikán bekötve a medet, és megfelelő veszteségmentes formátummal etetve a száját, lehet minőségi zenehallgatásra használni. Nyilván ilyenkor a digitális/analóg konverziót az erősítő végzi el, tehát gyakorlatilag a médialejátszónak nincs más dolga, mint kitolni magából a biteket. Viszont ez feltételez egy jó minőségű erősítőt. (Mondjuk az amúgy is kell a zenehallgatáshoz.)

    The Amiga, Born a Champion

Új hozzászólás Aktív témák