- Vezetékes FEJhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezeték nélküli fejhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zedz
addikt
válasz
lionhearted #29997 üzenetére
Fájlrendszernek jó lesz az Ext4 naplózó fájlrendszer? "Cserehely" lesz gondolom a swapnak a helye.
-
-
Zedz
addikt
Telepítésnél már tudom használni azt a területet, amit szeretnék, de kapok egy ilyen hibaüzenetet: Nincs gyökér-fájlrendszer megadva.Ez mi lehet?
Úgy néz ki alakul.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
korobi #29993 üzenetére
Szerintem nemet nyomtál a kwallet kérdésre, mikor először adtad meg a wifi jelszavadat, így konfigurálatlan kwallett mellett a jelszót sem jegyzi meg. Menj be a kwalletbe és engedd neki hogy tároljon, ez nem jár azzal, hogy jelszót kérjen a wifi jelszó előszedéséhez.
A másikat meg a rendszerbeállításokban, ahol minden hanggal kapcsolatos dolgot állítasz.
Zedz: törölheted akár a komplett partíciós táblát is és csinálhatsz egy új MBR-es partíciós táblát, ott aztán az lesz, amit te szeretnél.
lionhearted: valahogy az maradt meg, hogy nem kell a Windows. Mindegy.
-
korobi
aktív tag
volna kettő kérdésem. manjaro-kde:
nem jegyzi meg a wifi jelszót, minden indításkor újra kéri. Miért?hol állítom a rendszer alapértelmezett hangkártyáját?
-
Zedz
addikt
válasz
Fritz Teufel #29991 üzenetére
Jelenleg most úgy vagyok vele, ha majd hazaérek akkor ledarálom a halálba az OEM particiót, aztán hadd szóljon.
-
Zedz
addikt
válasz
lionhearted #29989 üzenetére
Elnézést de egy kicsit homályos volt most. Próbálok keresni tutorialokat de még meg vagyok kavarodva.
-
Nem fájlrendszert, hanem partíciót. Extended meg nem ext/2/3/4 (mint a fájlrendszer), hanem kiterjesztett/logikai. Ha van előtte egy minimális(<1MB) hely, akkor pillanatok alatt végez.
Aztán az extended méretét megnöveled a teljes üres részre, és azon belül lesz hely egy újabb partíciónak a linux számára. Neki nem kell elsődlegesen lenni, ahhoz sem, hogy induljon. -
-
Zedz
addikt
válasz
lionhearted #29985 üzenetére
Mármint a D meghajtóm fájlrendszerért extre? A windows nem fog érte sivítani?
-
-
válasz
DittyCat #29980 üzenetére
Nem veszítesz vele, de a kérdés, miként törölsz egy csomagot!?
Van pár módja, erről még nem esett szó, de biztosan ismersz már több módszert is.
Ez esetben én a $ sudo apt-get purge csomagnév módszert választanám, de lehet, hogy feleslegesen, a guruk majd megmondják. Mindenesetre ez a mód eltávolítja a programot a konfigurációs beállításaival együtt.
[link]
[link]Az apt-cache show csomagnév megmutatja egy adott program függőségeit. csak érdekességként
-
Van ilyen opció, de többen javallottuk már, hogy a kézi telepítést válaszd!
[link]
http://itsfoss.com/guide-install-elementary-os-luna/ez is hasznos lesz:
Top Ten Things To Do After Installing Elementary OS Luna -
Zedz
addikt
válasz
Fritz Teufel #29975 üzenetére
Mármint ha csak az OEMet darálom le, akkor a Win gondolom még menni fog és a Linuxnak is lesz helye.
-
Fritz Teufel
addikt
Ha nem kell a Windows, akkor mehet a gyalu. Azt azért tudd, hogy utána nincs visszaút. Az előtelepített Windows-od legális. Ha letörlöd, akkor nem fogod tudni pótolni legálisan, csak ha újra megveszed vagy vásárolsz egy Recovery CD-t, ami nem sokkal olcsóbb. Ha ezt meggondoltad és valóban át akarsz teérni véglegesen, akkor megszüntetheted. Ezt a telepítéskor megteheted. Particionáláskor válaszd a 'Valami más' opciót.
Hiába van az az opció (nálam az az opció egyszer kinyírta a teljes rendszer, adatpartíciókkal együtt), ha már van 4 primary partíció...
-
Zedz
addikt
válasz
Fritz Teufel #29971 üzenetére
Az OEM partíció pontosan micsoda? Azon vannak a Lenovos dolgok?
Szerk.: Az a baj, hogy a LiveOS miatt egyre jobban tetszik a kis dög.
Szerk 2.: Szóval ha letörlöm csak simán az OEM particiot, akkor gondolom már telepíthető is lesz az eOS. Igazából nincs semmi szükséges a Windowson. WoW, és fejlesztő eszközök amik Linuxon is ugyanúgy elérhetőek, a munkáim pedig vagy Google Drive-on vannak, vagy a céges szerveren. Ergo ha nem kell backup, akkor szívbaj nélkül mehet a kukába?
-
Fritz Teufel
addikt
Fentebb írtam: meg kell szüntetni, különben nincs az az operációs rendszer, amit fel tudsz telepíteni a Windows mellé. Mivel az adatpartíciók kellenek, így ez az egyetlen, amivel ezt megteheted.
A Windows alól létre tudod hozni helyette a Rescue Disc-et. Nálam 4db DVD lett.Ha kell még a Windows, akkor ezt a lépést NE hagyd ki! Az a 4db DVD még jól jöhet. Aztán ha ráérzel a Linuxra, és nem kell a Windows, majd kidobod. Most még szükséges.
Az egy rendszer visszaállító partíció. Egy billentyű kombinációval tudsz onnan boot-olni és a gyári állapotba visszaállítani a notebookot. Ezt váltod ki a létrehozandó DVD-vel. Egyszerűen átmented oda. Elvileg amikor megvetted a géped, a Windows ezt a lehetőséget fel is ajánlotta neked az első bekapcsoláskor. Persze a user ezt skippeli, minek az nekem...
-
Zedz
addikt
válasz
Fritz Teufel #29965 üzenetére
Igen, szerintem is ezzel lehet majd a baja. Live os screenshot.
Szerk.: ha a partíciós táblának nem tetszik a dolog. Akkor wat to do?
-
válasz
DittyCat #29961 üzenetére
Lifeograph- nak örülök, de az a Knotes nem nagy ötlet, tekintve, hogy egy sárga cetlis program felhúzza magával a fél KDE- t.Más DE vagy annak részei felrakása okozhat érdekes dolgokat.
http://alternativeto.net/software/xpad-1/?platform=linux
Alternatív programok keresése is segíthet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #29965 üzenetére
Nem a Linux, hanem az MBR-es partíciós tábla enged meg 4 elsődleges partíciót maximum.
-
Fritz Teufel
addikt
A Linux csak 4 elsődleges partíciót engedélyez. A rejtett OEM-partíció a probléma. Azt meg kell szüntetni, hogy másik rendszert tudj telepíteni. Most döntened kell, hogy mi legyen.
Én ezt annak idején kinyírtam mint a sicc. Persze, ha a Windows még szükséges lett volna, a gép megvételekor létrehoztam a Rescue CD-t, arról bármikor visszaállítom a rendszert.
Tehát: készíteni kell a Windowsról egy Rescue CD-t és legyalulható az OEM partíció. Baj esetén a Windows visszaállítható/javítható arról.
Vagy a Linux telepíthető VirtualBox-ba, de élesben nem.
-
korobi
aktív tag
dobj egy képet, mint említették. de ugye mivel ott nincs partíció azon nem is tudsz semmit csinálni. lenni kell valahol egy olyan lehetőségnek ahol létrehozás szerepel valamilyen megnevezéssel. nem ismerem az eOS telepítőjét...
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #29955 üzenetére
Én mindent tőletek tanultam (majdnem)!
Na, hát így már mindent értek
! Köszi, szuper!
Egyébként, szeretném jelezni, hogy a Lifeograph, amin annyit pörögtünk, hibátlanul működik, a segítségetekkel, de már a Tomboyt is sikerrel használom, illetve van egy Knotes nevű post-it cetlis alkalmazásom is. Még valami todolist vagy határidőnapló, vagy hasonló kéne (de lehet, hogy a Google-Gmail ilyesmi funkciója lesz a nyerő).
-
korobi
aktív tag
sziasztok.
egyenlőre manjaro-kde van most fenn, sok apróság nem ment az openboxon, időhiányában nem tudom mindet megkeresgetni...vibert én is használok, antergos, és manjaro alatt volt hogy szó nélkül elszált (kilépett)...
(#29949) Zedz :
nem nekem jött a kérdés, de csak nem lesz harag.
az a partíció már üres. oda kell létrehoznod linuxosokat. -
-
DittyCat
tag
válasz
DittyCat #29953 üzenetére
Jójójó, már mindent értek. Decepticon hozzászólását most olvastam. No. Akkor hát ez tiszta sor. Köszönöm.
Egyik barátom ma telepít Mintet. Én adtam hozzá az instrukciókat. Honnan töltse, melyiket, hogyan. És már eleve tanácsért hívott fel. Dagadt a mellem rendesen
! Hamar híre ment, hogy linuxos vagyok, bár gyanítom, túlértékelnek kicsit
Nem tudom, hogy halad a telepítéssel, de holnap megtudom
!
-
Fritz Teufel
addikt
Mert a device power management (dpm) nincs integrálva a Live rendszerbe. Az a rendszerrel együtt fog felmenni. A partíciókon még vakarózok... mit keres az OEM partíció a túlsó végeken? Nálam az a lemez elején volt, onnan gyalultam le.
DittyCat: teljesen helyénvaló a meglátásod. Nem onnan derül ki, mert a Linux Mint ezt a tényt valami oknál fogva titkosította vagy mi. Más disztróknál ez már az elnevezésben is szerepel, a könnyebb tájékozódás végett. Jelesül egy példa: Ubuntu 14.04 LTS. A download linken látható a szöveg.
-
DittyCat
tag
válasz
Fritz Teufel #29948 üzenetére
Hát ez az, hogy ezen a képernyőn én ilyet nem látok, ez valami titkos jelzés, vagy valamelyik szám utal erre? Decepticon, te vérprofi vagy, én meg egy kis kezdő
! Vagy vaksi...?
-
Zedz
addikt
válasz
Fritz Teufel #29945 üzenetére
(#29944) Vladi: Lassan úgy néz ki, hogy marad a Windows
Itt van egy kép most a HDD-ről. Azt a 70GB helyet látja, csak nem tudok vele mit kezdeni a telepítésnél. Telepítéskor azokkal lehet valamiket csinálni, amiket a Windows már használ. De nagyon ajánlgatja nekem a dózerolást.
Szerk.: pendriveról futott a drága egy darabig, de valamiért nagyon tekert a cpu hűtő (laptopról van szó). Az miért lehet? Win alatt meg sem nyikkan.
-
-
Zedz
addikt
válasz
Fritz Teufel #29940 üzenetére
Lecsíptem de amikor ki akarom választani azt a 70GB-ot, akkor úgy jelzi mint "nem használt", és nem lehet vele semmit sem kezdeni.
A már meglévőket törölni tudom, módosítani, de újat kreálni is csak úgy ha az előzőeket elvesztem. Szóval jelenleg nem tudom mi tévő legyek.
Most pendriveról fut, azzal elvan.
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #29929 üzenetére
Ubyegon: Itt http://linuxmint.hu/letoltes/ azt írják, hogy LTS. Az jelenti azt, hogy nem jár le hamar, ugye?
Napközben mobilról írok (meg gyakran este is), így elég nehezen tudom követni, hogy mikor, kinek válaszoltam és nekem mikor ki mit válaszolt, de amikor sz.gépről vagyok, mindig letisztázom. Tehát, ha a kérés nekem szólt, íme:
Dumbernek köszönöm a részletes választ, nagyon sokat tanultam belőle!
Wopi, majd írd meg, hogy sikerült a Viber, nekem szuperül működik!
N0zer0: neked is köszönöm, máris sokkal okosabb lettem (megint). Te nagyon értesz a nők nyelvén
! Mindig megértem, amiket írsz.
Lev258: Igen, ez lesz a baj, de nem akkora gond, mert a párom gépét tudom erre használni, illetve a munkahelyemen is van rá lehetőségem.
-
Zedz
addikt
Sziasztok,
Megpróbáltam felrakni az Elementary OS-t Windows 7 mellé, és mivel Winnel beparticionáltam az egész gépet, ezért nem tudtam mi tévő legyek annál az ablaknál. Most azt tervezem, hogy Win kezelőben lecsípek a partícióból és rárakom majd az eOS-t. Szerintetek így jó lesz? Illetve a csatolási pontnál mit kell választani? /boot? /home?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #29932 üzenetére
Azt nem ismerem. A veromixet Chakrákon használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #29930 üzenetére
Veromixet töltsd le ott ahol a többi plazma widgetet is le tudod szedni, abban meg van olyan, hogy "unlock channels", onnantól külön lehet állítani mindent.
-
szaszayanou
aktív tag
Kde alatt van olyan hangerőszabályzó, amiben jobb és bal csatornát külön lehet szabályozni? Kmix nevű programban nem láttam ilyen funkciót. Debian rendszerről lenne szó.
-
válasz
N0zer0 #29921 üzenetére
MINT 17 szerinted nem LTS
, vagy mit értesz az alat, hogy nem LTS- t használ?
(#29926) DittyCat
És itt a pillanat, amire nem is kellett olyan sokat várni 😊!N0zer0 ft kedvéért feltennél egy képet a rendszerinfókról a képen látos, hová kattints, mert szétvet az ideg, hogy én eddig azt hittem LTS- t használok, aztán mégsem?
Most nézem, milyen érdekesen írja ki az 1 TB- os merevlemez méretét!
-
_Dumber_
őstag
válasz
DittyCat #29927 üzenetére
Nem csak a színek mások. 😃
Máshogy működik belül a rendszer, és máshogy áll kézre.
Egyszerűen leírva egy példával:
A tálcát az egyiknél megfogod az egérrel, és oda húzod ahová akarod. A másiknál ezt beállitóprogramban teszed meg, a harmadiknál átírsz egy konfigfilet, ugyanakkor tippelhetsz melyik való gyengébb gépre. Persze ettől kicsit összetettebb, de ebből talán érted különbséget. -
DittyCat
tag
válasz
N0zer0 #29922 üzenetére
Kubuntuval tettem egy próbát, amikor már megvolt a Mint, de nem jött be annyira, mint a Mint.
Még azt nem fogom, mi a különbség ha egyazon rendszert, mondjuk esetemben egy Mint 17-et különböző grafikai elnevezésekkel töltök le, - KDE, Cinnamon, Xfce - ezt biztos ki kéne próbálni, de jelenleg nincs rá érkezésem... Az, hogy a színek mások, nem nagyon dob fel.
-
DittyCat
tag
És itt a pillanat, amire nem is kellett olyan sokat várni 😊!
Én használom a Vibert Linux alatt, immár 2 hete, a viber.com oldalról töltöttem le és teljesen üzembiztosan működik! Linux Mint, 64bit.
Szerintem nagyon jól mondtátok nekem a Mintet. Ha nem is minden megy elsőre, de végül mindenre van megoldás. Ebből tanulok, nem abból, ha minden megy elsőre 😊!
-
wopi
aktív tag
Használja valaki a Viber linuxos verzióját? Esetleg wine alatt a Windowsosat? Mik a tapasztalatok, van értelme vele próbálkozni?
Köszi!
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29911 üzenetére
A Mint és az Ubuntu fej-fej mellett halad, mind a kettő elég népszerű. Végül is a Mint is egy módosított Ubuntu, meg az Ubuntu tárolóit használja a Mint is. Csak a Mintnél a distrowatch egybeszámolja az összes variánst (Cinnamon, MATE, KDE, Xfce), míg Ubuntunál (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Gubuntu, egyebek) külön. Jól jártál az Minttel, mert szerintem összességében kevesebb vele a nyűg (még inkább gondoltak a kezdőkre), mint Ubuntukkal, bár utóbbiak sem rosszak, szintén ajánlhatók kezdőknek is. Igazából, ha belejössz a linuxozásba, eldől, hogy milyen grafikus felület jön be, milyen programokat használsz, akkor szinte bármelyik disztróval el fogsz boldogulni, a kedvenc dolgaidat bármelyik alá fel tudod telepíteni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
"KDE felület úgyan tetszik, de a mint mégjobban."
Akkor MINT- et kéne választanod KDE felülettel.
Kicsit keverted a disztrót meg a DE- t, de nem baj. Jelen esetben tévedsz, a Linux MINT Cinnamon vagy MATE, KDE, XFCE felülettel valóban Ubuntu alapú, mégis sokkal stabilabb és jobb összességében, mint az LMDE, azaz Linux MINT DEbian amit választottál. Párszor raktam fel már LMDE- t, de nem működött olyan stabilan, mint a MINT 17 Cinnamon, amit felraktam májusban, még az RC változatát és azóta csak frissítgetem, de teljesen hibamentes. Ebben az esetben erősen el kell vonatkoztatnod az alap Ubuntutól, amit valószinűleg Unityvel használtál!
Mindkettőt használva azt mondom, hogy nem lassabb az Ubis MINT, mint az LMDE.
-
oncsi
őstag
válasz
CPT.Pirk #29845 üzenetére
Olvasgattam, és választottam. KDE felület úgyan tetszik, de a mint mégjobban. De az még ubi, így egy Linux Mint DEB lett választva. (nem biztos, hogy így hívják)
Elsőre települt, müködik minden rendesen. meglepöen fürge. Az ubi alapu linux Mint biztosan lassabb.
Még nem állitott megoldhatatlan feladat elé. holnap kezdem belakni. eddig tetszik. -
DittyCat
tag
válasz
lev258 #29912 üzenetére
Egy szimpla, 1 éves Acer, V5-431, 4 Gb RAM, a többit nem tudom. A Repository elég lassacskán nyílik meg, meg a LibreOffice, de egyébként nem akadozik a használat közben. Csak kell pár mp mikor megnyitom. Apróság.
Azt nem tudom, a W lezárta-e a lemezeket, de eddig simán működtek. Nem mindet én készítettem, sőt, a többségét nem én. De megnézem holnap W alatt. Korábban mind működött. Hacsak nem a napkitörés tönkretette mindet...
-
coco2
őstag
Van egy debian netinstall + csomagok distribem (console only), és abban keresném, hogy a karakter font beállításokon hogyan lehet változtatni?
Amikor indul a debi, bold karakter fontokat használ, aztán a boot folyamat egyszer csak írja, hogy setting up character fonts, és átvált csúnya vékony karakter típusra, amit részemről nem csipa. Sokkal jobb szeretem azt a bold típust, ami alapból van. Ki kellene kapcsolni, hogy állítson bármit is a karakter fontokon rendszer induláskor. Merrefelé találom azt a config file-t?
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #29902 üzenetére
Köszönöm. Akkor lennék a legboldogabb, ha nekem nem kéne ilyen újratelepítésekkel bíbelődni, csak működne az egész, míg világ a világ
! Szóval elvileg most 2019-ig nincs vele dolgom, vagy még tovább? Eszményi
! Tök jó.
Most egy olyan problémába futottam bele, hogy a régi lemezeim, amiken mp3-as zenei mappák vannak, nulla tartalmat mutatnak, a Linux nem ismeri fel ami rajtuk van, mintha tényleg szó szerint üres CD-k/DVD-k lennének (a lemez címét látja, de ami rajta van, azt nem és a tulajdonságoknál ki is írja, hogy 0 bit). Ezek persze sok esetben Windows Media Playerrel lettek írva, úgyhogy érthető. Viszont grabber programot simán találtam, a sima audio CD-ket az jól kezeli, be is grabbeltem párat. Az mp3-akat meg megoldom másképp (munkahely, párom gépe).
Ja, és témát is tudtam cserélni
! Igaz, hogy mindig jön valami újabb megoldandó feladat vagy nehézség, de már ott tartok, hogy több a siker.
Igazad van, hogy néha kicsit lassú a rendszer, de nem vészes. Abban is, hogy én nem vontam össze a sokféle Ubuntut, így persze más eredmény jön ki, de összességében sokan javasoltátok nekem a Mintet és nem csalódtam. Mondjuk az Elementary OS még eléggé izgatja a fantáziám...
-
válasz
DittyCat #29897 üzenetére
Ahogy néztem a distrowatch-on, a Mint már megelőzte az Ubuntut
Csalóka az a lista, mert az első 30- ban Ubuntu 5x szerepel külön számolják ugyanis a más DE- vel kiadott verziókat, míg a MINT- eket egybe számolják. Nem is említettük a többi Ubuntura épülő disztrókat. Mint a MINT és sokan mások.
Más tészta, hogy a MINT tényleg nagyon jól össze van rakva.
Verzióváltáskor nincs sok teendőd, mert a jelenlegi 5 évig támogatott. Ha hosszú távon MINT- et használ valaki, akkor külön /home partíciót használ, így az abban lévő beállítások megmaradnak, elég csak az új kiadást telepíteni és csatolni a /home- ot hozzá. Én ezt tervezem lassan a MINT- tel, de ehhez kellett jó pár hónap, hogy eldöntsem, Te is ráérsz még ezzel. Kezdőknek ezért sem javasolják a külön /home- ot. Jól haladsz nagyon, de lehet, hogy egy hónap múlva másik disztrót választasz, addig bőven jó, ha csak a /root partíció van. Bár az is igaz, hogy a MINT nagyon meg tudja fogni az embert azzal, hogy minden működik és szerintem jól is néz ki. Sokak szerint kicsit lomha, az ablakkezelő meg a Nemo tényleg az.
Új kinézetet, témát, DE- t cserélhetsz ezen a disztrón is, mint azt már többször említették itt a nálam hozzáértőbbek.(#29898) lev258 meg is előzött, jobban le is írta a lényeget!
Valami köztes kiadások ezért lesznek, de most nem emlékszem pontosan, talán 2 évente? -
Keeperv85
nagyúr
Valaki segítsen légyszi nekem is!
Honnan tudja az Ubuntu a csatolás pontok neveit? Gondolok itt arra, hogy pl. a második fele a meghajtómnak eddig media/Data volt. A frissítés óta media/keeperv85/Data... Ez így nekem nem jó, mert az összes progi a régit keresi automatikusan...
szerk: annyira hülye nem vagyok azért, hogy arra ne jöttem volna rá, hogy a gyökér könyvtárban mappaként látja őket, de gondolom az egy kissé meredek megoldás, hogy egyszerűen átmozgatom egy könyvtárral feljebb az egész Data-t...
-
lev258
veterán
válasz
DittyCat #29897 üzenetére
Ha LTS kiadást használsz, egy pár évig nem érdemes verzióváltásban gondolkodni. A grafikus felületeket szabadon tudod felrakni, kipróbálni. Pl. Ubuntura felteheted a Cinnamon-t, a MATE-t, XFCE-t. Ha pedig újratelepíted a rendszert és előzőleg a /home külön partícióra került, akkor fel tudod telepíteni az új rendszert anélkül, hogy elvesztenéd a dokumentumok, képek, .. mappákat. Esetleg érdemes ilyenkor a rejtett, beállításokat tartalmazó fájlokat, mappákat átnevezni, hogy ne akadjanak össze az új rendszerrel.
Megjegyzés:a Linux Mint-nél most tértek át egy új rendszerre, amely szerint nem lesznek köztes kiadások, hanem az aktuális LTS verzió kapja meg frissítésként az új dolgokat. -
DittyCat
tag
válasz
N0zer0 #29886 üzenetére
Ahogy néztem a distrowatch-on, a Mint már megelőzte az Ubuntut, már bőven többen töltik le, az előző egy év adatait nézve. Így nekem is az lenne logikus, hogy ebben több a befektetett energia, tehát jónak kell lennie.
Az Androidnak is vannak ilyen édességes nevei, fura, de meg lehet szokni, én mondjuk a verziószámokkal jobban boldogulok, a régi mobilok is jobban követhetőek voltak szerintem, amíg egy-egy vonalat azonos számmal vagy betűvel jeleztek (pl. régi Nokiák), de ugyanakkor ezek az őrült elnevezések meg azért tetszenek, mert kreatívak.De ha már itt tartunk... meg lehet azt csinálni, hogy ha mondjuk, tegyük fel, jobban tetszene valami más kinézetű Linux, akkor nem darálom le az egészet, hanem a dokumentumaim, zenéim, beállításaim megőrzésével telepítem az újat (vagy az új kinézetet/skint/témát? Vagy mindenképp újra kell rakni az egészet, ha másikat szeretnék? Vagy ha verzióváltás van félévenként, akkor nekem mi lesz a teendőm?
Bocsi, ha nagyon alap dolgot kérdezek
!
-
korobi
aktív tag
válasz
#19617792 #29895 üzenetére
igen, az. mi a szintaktikája? 2x próbáltam belerakni mind a 2x megakadt a bootolásnál hibával...
közben másik furcsaság, indul a conky a rendszerrel együtt, de az óra mellet nem tölt be semmilyen kis alkalmazást addig amíg a conkyt ki nem lövöm. értetlenül ülök a dolog előtt...
-
_Dumber_
őstag
válasz
korobi #29892 üzenetére
Megjegyeztetni nekem sem sikerült.
Írtam egy scriptet, ami induláskor ellenőrzi, hogy rá van e csatlakoztatva a külső monitor.
Ha igen, akkor az xrandr-t úgy állítja be , hogy használja is kiterjesztett képernyőként, ha nem akkor meg csak a lapos képernyője marad.
A scriptet a felhasználó autostart file-ba indítom. (indítható kézzel is)script:
#!/bin/bash
IN="LVDS1"
EXT="VGA1"
if (xrandr | grep "$EXT disconnected"); then
xrandr --output $IN --primary --auto --output $EXT --off
else
xrandr --output VGA1 --primary --mode 1280x1024 --rate 75 --pos 0x0 --output LVDS1 --mode 1366x768 --pos 1280x256
fi -
korobi
aktív tag
sziasztok.
kisebb kihagyás után ismét visszatértem linuxra. (antergos-openbox) korábban egy asztalig gépen volt(manjaro), most egy notebookon, így elő is jött egy probléma.mégpedig: adott a notebook, és egy monitor. rendszer induláskor ugye mind a 2 kijelzőn ad képet. azt is tudom hol állítom be (arandr) hogy melyiket használja, de hogy jegyeztetem meg azt az állapotot hogy következő induláskor ne keljen újra beállítani.
az meg egy másik dolog hogy az usb hangkártyám hol látja hol nem
-
_Dumber_
őstag
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29883 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott. Ezzel mindenki így van, eleinte minden kis sikerélmény és problémamegoldás sokat dob az önbizalmon.
Ez a jó a Linuxban, hogy mindenre van egy csomó megoldás, ha nem működik az egyik implementáció (itt esetünkben az MTP protokoll kezelése), akkor lehet próbálkozni másikkal. Valahol viszont a hátránya is ez, a sok fejlesztő kapacitása feldarabolódik a sok projekt között, míg a M$ szinte az egész erőforráshalmazát egyetlen dologba ölheti bele.
Ugyanez a sokszínűség és választási szabadság áll az ablakkezelőkre. Nyugodtan maradj a Cinnamonnál, ha az van telepítve. Egyrészt mert nem rossz, és a Mintnél az a fő támogatott csapásvonal, abba ölik a legtöbb munkaórát, másrészt még mindenképp érdemes neki hosszabb távú esélyt adni, jobban megismerni, hogy a többit utána jobban hozzá tudd viszonyítani, miben jobb, miben rosszabb. Ha mégis kíváncsi vagy a KDE (szerintem jobb és szebb, mint a Cinnamon) vagy az Xfce-re (ez kicsit primitívebb a Cinnamontól megjelenésében), akkor vagy kiírod pendrive-ra vagy DVDRW-re őket (letöltöd .iso fájlként a Mint oldaláról) és Live rendszerként futtatod (de nem telepíted), vagy virtuális gépben próbálod ki (VirtualBox), vagy a neten is lehet róluk képernyőfelvételeket vagy YouTube-videókat nézni. Nagyjából így látni fogod, hogy miben mások.
Azt én sem tudom, hogy miért lett Cinnamon a neve, mikor nem sok köze van a fahéjhoz. Ahogy már írtam múltkor az elnevezéseknél, a linuxos világban szokás ilyen idióta neveket adni, évek óta nagy módi. A neten utánaolvasottak alapján azt gyanítom, hogy mivel a Cinnamon egyes részei és előzményei is süteményneveket viseltek (pl. Muffin), ezért maradtak egy süteményeknél is használt fűszer nevénél.
-
Apollyon
Korrektor
Az Ubuntu egy Debian alapú rendszer mégis ég és föld a kettő.
Ha programozol, és hajlandó vagy belemászni a dolgokba, akkor a distrowatch.org oldalán található toplist első 10-20 helyezettjét érdemes kipróbálni.
Persze csak miután masszívan áttanulmányoztad az itteni topik összefoglalóját, és pár logoutos írást sem ártana elolvasni kezdésként. -
DittyCat
tag
válasz
N0zer0 #29879 üzenetére
Én örökre hálás leszek Neked, ugyanis ezzel a jmtpfs nevű micsodával SIKERÜLT, szóval megoldottad a nyűgömet. KÖSZÖNÖM, köszönöm, köszönöm!
Nagyon is jól sikerült, igaz, kicsit bénáztam az elején, hogy pl. hogy írom be a ~ jelet (mint a mellékelt ábra mutatja, sikerült), meg hogy mi a home mappa, meg először nem írtam be minden részét a parancsnak, de 2-3 próbálkozás után már sikerült mindent megoldani, aztán tettem egy próbát, megnyitottam az egyik fájlt VLC-vel és láss csodát!
Megmondom őszintén, nekem most a Mint-tel való ismerkedés során minden kis siker nagyon sokat dob a hangulatomon, szóval jelen pillanatban nagyon boldog vagyok.
Igazából minden megoldási javaslatért hálás vagyok, kipróbálom őket, aztán kialakul, hogy nekem melyik a tuti megoldás. Most, ha ez működik, maradok a Mint-nél, már olyan jól összebarátkoztunk. Aztán majd később, ki tudja...
Most már egyre többet tudok az alapokról, az irányokról, de ezek a KDE meg Xfce meg hasonlók, az még sötét folt, nem tudom, melyiket kellene szeretnem és mik ezek. Azt már tudom, hogy nekem Cinnamon van, de még nyomokban sem véltem felfedezni rajta a fahéj színét (íz és illat ebben az esetben nem játszik, ugyebár). Szóval nem tudom, mi köze ehhez az általam nagyon kedvelt fűszerhez.
(Ma szégyenszemre ilyet tudtam szólni, hogy "Lindóz"... hijjjjjjjj.....) -
Zedz
addikt
Sziasztok,
Azon gondolkozom már egy ideje, hogy a Windows mellett ideje lenne megismerni más operációs rendszert is. Eddigi nézelődések alapján a Debian és az Ubuntu jöhet szóba. Sok az eltérés a kettő rendszer között? Ha megtetszene, akkor programozásra / munkára is fognám a rendszert, így melyiket ajánlanátok? Játékra maradna a Windows.
-
coco2
őstag
Egy kicsi segítséget kérnék a /dev alatt található winchester eszközök megértéséhez.
Ha látok egy ilyet, hogy /dev/sda, arról azt sejtem, hogy egy önálló winchester. Ha látok ilyet, hogy /dev/sda0, erről már nem tudom mit gondoljak. Az a teljes winchester, vagy az első partíció, vagy egy másik winchester? És a /dev/sda1? Kettő közül melyik teljesen azonos a /dev/sda0p1-el?
Valami olvasnivaló jó lenne a témában.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29849 üzenetére
Amit írtam, az még csak ötletelés volt, nem konkrét megoldási módozat. Sajnos (vagy pont hogy nem sajnos, mert jó, hogy nem szívtam még ilyennel) nem ismerem ezeket az MTP-s eszközöket. Nekem csak Mass Storage-es telefonom és mp3 lejátszóm van itthon, azokat csak USB-n rádugod a gépre, driver sem kell nekik, azonnal mennek hibátlanul Windows és Linux alatt is, rendesen le lehet róluk játszani a fájlokat, és másolni/törölni róluk, mint akármelyik pendrive-ról. Tudom, téged ez nem vigasztal.
Ahogy nézem, a fájlkezelők nem tudnak két fájlművelet között időbelileg várakoztatni, ehhez scriptet kell írni, ami nem egyszerű. Viszont nem is nehéz, de most el vagyok havazva. A cache-t meg nem tudom, hogy hol lehet kikapcsolni, azt passzolom.
Esetleg még jmtpfs-ről olvasom, hogy jól kezeli az MTP-s eszközöket, azt meg lehetne próbálni telepíteni (sudo apt-get install jmtpfs), és jmtpfs ~/mtp paranccsal felcsatolni a lejátszót (előtte kell csinálni a home mappádban egy mtp mappát), használat után meg lecsatolni.
-
-
válasz
DittyCat #29871 üzenetére
Amilyen ügyi vagy, menni fog a Manjaro is, nagyon jó kis rendszer az is.
Azt meg majd eldöntöd saját magad, neked melyik a jobb. Ne várj sokáig, mert ha már megszokod a MINT- et, akkor számodra az lesz az igazi. Arra is érdemes felkészülnöd, hogy nem fog menni ez vagy az a rendszer a gépeden, nálam is sok ilyen disztró volt már. Próbálj ki minél több disztrót, legalább tudni fogod, miért a MINT az igazi!
Kíváncsian várjuk az eredményeket!
Ja, ha KDE- s disztrót próbálnál ki, mindenképp a Chakra- val tedd!próbáltam egy Debian vonalas terminalos program telepítést 3 sorban elhelyezni:
sudo apt-get install synaptic
sudo apt-get
install
synaptictényleg 3 sor így!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #29869 üzenetére
Ugye a nyílt driverrel használod?
-
herdsman12
őstag
Brother leírás szerint az /etc/printcap állományban ez a sor kell szerepeljen:
:lp=/dev/usb/lp0
nálam ez így van:
:lp=/dev/usb/lp0:\
Sorvége, sortörés jel ez a ":\"? -
DittyCat
tag
válasz
Nincs ilyen beállítási lehetőség.
Viszont. A vért izzadva felmásolt, jelen lévő, de használhatatlan fájlokat felmásoltam a munkahelyi gépemre, majd onnan VISSZA a lejátszóra (W7). És most teljesen jó. Tehát nem sérült a felmásolás során, csak a lejátszó nem ismerte fel. Kezd vicces lenni a dolog. -
wopi
aktív tag
válasz
_Dumber_ #29868 üzenetére
Köszönöm!
Még egy kérdés Debiannal kapcsolatban: Jelenleg csak wifi elérésre van lehetőségem, LAN kapcsolat nincs a közelemben. Korábban, ha jól emlékszem, akkor a netinst verziót tettem pendrive-ra, és arról települtünk, viszont ez úgy rémlik, hogy a WLAN-t nem tudta lekezelni, kellett neki a LAN kapcsolat. Melyik verziót kell letöltenem, hogy így is boldoguljak, a jelenlegi felállásban? Lehetőleg ami rámegy egy 4 GB-os pendrive-ra.
-
DittyCat
tag
Fiúk, teljesen igazatok van, a női logika más. Azt tudtam, hogy logikus, jól kezelhető, grafikus rendszerre van szükségem, Ti pedig tanácsot adtatok, sokan, sokfélét. Kipróbáltam sok mindent, tényleg feszegettem a határaimat - és még nincs vége. Most már nem adom fel, nem olyan nő vagyok én. Kipróbálom a Manjarot is, hát mi bajom lehet 😊? Ha tanácsot kérek és nem fogadom meg, az senkinek sem öröm. Nektek sem, nekem sem. Még magam sem vagyok tisztában azzal, hogy mi kell nekem - mivel azt sem tudtam még 2 hete, miből lehet választani.
És hát igen, nekem még öröm, ha sikerül egy tök egyszerű dolgot megoldanom. Élvezem 😊. Egyelőre itt tartok. De ezt 2 hét alatt értem el! A nulláról! A Ti segítségetekkel! Hálával tartozom. Köszi mindenkinek! -
whbear
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29869 üzenetére
Nem elég a tisztítás, újra is kell pasztázni a proci és a hűtő illesztését. Pasztát PC-s boltban veszel, noti szétszerelése pedig fent lehet a YouTuben. Az enyém nem volt fent viszont találtam hozzá szerviz infót PDF-ben. Szerintem egy unalmas esős napon te is meg tudod csinálni.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
whbear #29863 üzenetére
Az Ubuntu 13.10 kivételével minden disztró összeomlik nálam. Először a xorg, majd az kiüti az egész rendszert. A videokártyám (ATI Mobility Radeon HD 3650) már nem támogatott és valami nincs rendben a legacy-val. A ventilátor állandóan hangosan 60-70%-on pörög, azt kézzel szoktam visszavenni. Ha visszaveszem 'low' állásba és elfelejtem visszahúzni, akkor fim nézéskor pár perc alatt előbb a xorg, majd az egész rendszer összeomlik. Azt azért tudni kell, hogy a 6 éves laptopban még nem volt tisztítás... már gondoltam arra, hogy esetleg ez is lehet gyökérok. Most nem nagyon engedhetek meg magamnak egy szervizt, így egyenlőre marad ez az állapot. Ha meg sikerül elhelyezkedni, akkor úgy is leváltom az öreget egy ASUS G750JM-re. 6-7 évet csak ki fog bírni nálam, mint a mostani.
-
_Dumber_
őstag
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Tapasztalataitok szerint mennyivel nehezebb egy Debian telepítése, első beállítása, mint mondjuk egy Ubuntué? Jelenleg Ubit használok, előtte volt Mint is, de ahogy írjátok ti is, én is szeretek kísérletezni.
Magával a telepítéssel egyik rendszernél sincsen gond, Debian is volt már a gépemen, de valahogy nehézkesnek éreztem a használatát, kevésbé volt a telepítés után használható számomra, mint mondjuk az Ubi. Nektek mi erről a véleményetek? Hasonló kérdések voltak bennem korábban, amikor Mintről váltottam Ubira, bár mióta a Unity helyett Cairo-Dock-ot állítottam be a login screen-en, azóta valahogy jobbak a tapasztalataim.
Nyilván ugyanezt meg tudom tenni Debian esetében is, csak ott nem látszott annyira egyszerűnek a Cairo telepítése, mint mondjuk Ubinál. Illetve... A telepítés rendben volt, csak elindulni nem akart. De lehet, hogy csak én bénáztam.
Szóval a kérdésem az, hogy Ubi után mennyire szokott bajos, nehézkes lenni a váltás Debianra? (Most jöhet az, hogy ha ez működik rendesen, akkor miért akarok váltani... Ti sem vagytok jobbak, ahogyan olvasom.
)
-
csicsaaa
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy teszt konfigurációt létrehozni ami DHCP szerverként és Proxy tűzfalként is szolgálna!
A DHCP szerver része a megy viszont a két kártya közötti natolást azt nem tudom megérteni a Google-ről!
Sokat kerestem és próbálkoztam de nem tudom hogy hol rontom el mindig.
A kártyák configja az alábbi:# The primary network interface (ez néz kifele)
allow-hotplug eth2
iface eth2 inet static
address 10.6.12.239
netmask 255.255.255.0
broadcast 10.6.12.255
gateway 10.6.12.254
dns-nameserver 10.0.255.15 10.0.255.50
nameserver 8.8.8.8 8.8.4.4# The secondary network interface (Ez néz befele a kliensgépek felé)
auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.100.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.100.0
broadcast 192.168.100.255Tehát a DHCP megy viszont nem tudom hogy a Natolást a Proxyn vagy a /etc/rc.local fájlban írjam be?
Jó lenne még a hálózati forgalmat is szűrni és csak bizonyos weboldalak elérhetőségét engedni! NAT-olás hogyan, hol?
A proxy tekintetében a SQUID-ot gondoltam de innen teljesen elvesztettem a fonalat!
Tehát teljesen kezdőként innentől hogyan tovább? -
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #29862 üzenetére
És ők a kezelhetőbbek.. nem úgy mint a Win.. aki egy bedrogozott apáca.
Szerintem fejezzük be, mert kitiltanak
-
whbear
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29862 üzenetére
És ha Linuxozok esténként az legalább akkora bűn a nejem szemében mintha megcsalnám. Valóban féltékeny rá.
-
whbear
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29858 üzenetére
Az az összeomlás véletlen volt. Nekem több mint két hónapja két gépen sem sikerült megborítani Mademoiselle Fedorát pedig adok a szájának rendesen. Szerintem megijedt tőled... Majd beszélek vele hogy rendes ördög vagy.
-
Fritz Teufel
addikt
Nem akarok szentimentális lenni, de a Linux valóban olyan mint a nők. Tud szeszélyes lenni, de tapasztalattal és hozzáértéssel minden megoldható. Van szőke cica, vörös cica, fekete cica, karcsú cica, duci cica (jah, az egy film volt
kinek mi tetszik. Csak meg kell találni az igazit és kitartani mellette ;-)
-
-
whbear
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29858 üzenetére
Esetleg Fedorát még utoljára? Félsz hogy itt maradnál 😁 A yum még egyszerűbben kezelhető mint a yaourt és akinek kell van grafikus felülete is, a yumex. Magától frissít, tölti be a bővítményeket. Szóval egy install az 3 szó.
yum install akármi.Egyébként az Arch - Manjaro vonalat mindig is a magaménak fogom érezni és sohasem tagadom meg. Nagyon sokat tanultam ott és most is hegesztek egy Archbang minimal installt ha van időm. Ezért esik rosszul ha leárulóznak az Arch fórumban ☺
-
Fritz Teufel
addikt
Ami miatt a Manjaro tényleg hozza a KISS-t, az az egyszerűsége. A Debian vonal alatt három sor paranccsal telepítek, Manjaro alatt meg: pacman -S fájlnév és jónapot. Vagy yaourt -S fájlnév. Sokkal egyszerűbbek a parancsok és már csak emiatt is nagyon kedvelhető. Ha meg bejön a Unity, akkor a Gnome Community a jó választás ;-) Ráadásul a Manjarónak nagyon szép dizájnja van, ezt viszem is át magammal majd az Arch-ra. És az Arch-Manjaro-Chakra mögött valóban felkészült kis csapat van, nekem is nagyon sokat segítenek a srácok, amiért megint csak köszönet!
Tényleg érdemes kezdőként a Manjaróval számolni, én örülök, hogy annak idején átcsábítottak az Ubunturól, és hogy éppen az Arch vonalra. Én ezzel már el is köteleztem magam a Linuxon belül és nem próbálgatok tovább semmit váltás céljából, csak kíváncsiságból. Az én választásom az Arch, mindenféle archoskodás nélkül :pwhbear: elcsábítani az ördögöt
Kipróbáltam, de az egyik leggyorsabb volt a xorg összeomlás mizériámban. Így nem volt fent 1 óránál többet. Majd live-módban játszok vele egy kicsit. az Arch-vonal mindenképpen marad, nagyon tetszik az egyszerűsége. A Wiki-je meg verhetetlen. Inkább gyere vissza ;-)
-
whbear
senior tag
válasz
_Dumber_ #29856 üzenetére
Igazad lehet. Azért írom hogy lehet, mert hölgyek esetében nem nagyon lehet kikövetkeztetni hogy mi lenne a jó. Lehet hogy ez. De lehet hogy az. De holnap mégiscsak ez. Mi adtunk néhány tanácsot majd Ő eldönti mihez van kedve és a végén majd biztosan tudatja velünk itt a fórumon.
-
_Dumber_
őstag
válasz
whbear #29854 üzenetére
Ez is igaz..
(Megjegyzem szerintem a fejünkben ugyanaz fogalmazódik most mindkettőnknek, így ez nem vita, csak hangos gondolkodás
)
Nem érdemes még ugrálnia a distrók között. Ha egy kicsit visszanézed még pár hsz-el ezelőtt mérhetetlen öröm fogta el, mikor sikerült 3 paranccsal terminálból telepíteni. (DittyCat: meg ne sértődj
). Mi is jártunk annó ilyen szinten.. ki előbb, ki később...
Lényeg az, hogy szerintem ki fogja próbálni, el fog jutni oda is... csak nem most. Ha mindent a nyakába zúdítunk akkor lehet csak összezavarodik és akár meg is utálhatja a linuxot.
Várjunk vele míg totálisan beleszeret a linuxba és akkor majd erősebben noszogatjuk(hölgyek már csak így: érzelmi alapon működnek
)
(Igaz az is elveheti a kedvét, ha valami nem működik)
-
whbear
senior tag
Mikor kezdtem ismerkedni a Linux-szal, minden okos ember azt mondta hogy bármit csak rpm alapút ne. Aztán pár év után mégis kipróbáltam és láss csodát mégsem ördögtől való. Azóta tanulom és kinyílik ez a világ is. És kiderült, hogy én ebben a világban találtam meg a helyem. Ezért kell kitartóan próbálkozni, tanulni, mert így válhat az ember igazi Linuxossá, nem csak egy Linux felhasználóvá.
-
whbear
senior tag
válasz
_Dumber_ #29853 üzenetére
Respect kolléga, de ha nem próbálja ki soha sem fogja megtudni. Nekem pl a sztereó Bluetooth adapter csakis és kizárólag Fedora KDE alatt megy. Ha nem próbáltam volna ki, nem szánok rá fél órát akkor sohasem tudom meg és most is szenvedek és töltök el rengeteg időt mással. Én nem reklámozok egy vonalat sem, csak arra ösztönzöm hogy próbáljon kilépni a komfort zónából és próbáljon ki újat, mást, hátha az jobban beválik. Az Ubuntu és a Mint Windows akar lenni. De nem sikerül neki csak sajnos közben megszűnik Linuxnak is lenni. Amit a Canonical meg LeFebre művel az minden csak nem a Linux szellemiség. Véleményem szerint.
-
_Dumber_
őstag
válasz
whbear #29850 üzenetére
Lehet, hogy Neked megy az MTP az eszközöddel, és nekem sincs gondom az enyémmel, de az Övé más.. más eszköz, más hiba.. egyáltalán nem biztos, hogy az ARCH vonal megoldás erre. Egy ARCH-on.. ott vannak a legújabb programverziók, de gondolom ilyen multimédiás cuccot azért a MINT is elég gyorsan átvesz.
Annak ellenére mondom, hogy nekem ARCH+Openbox van
Egyébként tényleg mindenki húzódozik az ARCH-tól, de a Manjaro az nagyon jó a kezdőnek.
Gondolom itt senki sem ajánl Debian netinstall-t kezdőnek, hanem inkább Ubuntu vonalat, és abból is a telepakolt MINT-et.
Ugyanaz Arch vonalon a Manjaro, mint debian ősvonalon a MINT. (most vonatkoztassunk el a Debian - Ubuntu különbségtől) -
whbear
senior tag
válasz
DittyCat #29851 üzenetére
Szerintem egy Manjaro xfce semmivel sem bonyolultabb, sőt ha megtanulsz pár alap parancsot terminálban, de még az sem kell mert szinte mindennek van grafikus felülete, kivéve a yaourt - nak akkor meglátod milyen nagyszerű rendszer is a Linux. Valamint Manjaron elérhető az AUR is. Ott aztán minden van ami Linuxra elérhető. Ha Windows szerű felületre vágysz akkor KDE verziót érdemes megnézni, ha kicsit Linuxosabbra akkor az xfce-t. Mindkettő telepítése ugyanolyan egyszerű, csak ez működik. Kb egy évig Manjarót használtam otthon is és munkára is, teljes megelégedéssel. Valamint nagyon jó az Arch wiki és az itteni fórumon bob.zxr és colomb2 fórumtárs keni vágja a dolgokat, nekem mindig azonnal segítettek. Most már Fedorát használok de ez már a következő lépés. Szerintem nem érdemes egy disztrónál leragadni, ki kell próbálni Live módban többfélét gondolom van egy 2 gigás pendrive otthon. Linux alatt dd vel, Windows alatt win32disk image writerrel minden kezdőknek is ajánlott disztró fog menni. Én a DistroWatch.com - ról szinte az összeset kipróbáltam mire kialakult mit is várok el a Linuxtól és melyik disztró adja meg ezt nekem. Ez hosszú idő mire eljutsz a célhoz de itt az utazást élveztem inkább, mint a célba érést, ami majd 2 évig tartott. (Azóta már ismét másfelé is kacsingatok☺)
-
DittyCat
tag
válasz
whbear #29850 üzenetére
Köszi ezt is, minden vélemény számít, szerintem ez nem volt bántó, tök jó, hogy leírtad. Nekem Mint van, de az is Ubuntu alapú, ugye? Lényeg a lényeg, totál kezdő vagyok, nekem fontos, hogy logikus, könnyen használható, grafikus felületű rendszer legyen. A Mint ezen az egy dolgon kívül szuper nekem, nagyon szeretem. Nem tudom, hogy boldogulnék bonyolultabb rendszerekkel...
-
whbear
senior tag
válasz
Nem kell Windows semmire se. Még arra sem amire végképp azt hiszed hogy kell. Egy normális Linux kell, nem Ubuntu alapú. Az csak arra jó, hogy elvegye a kedved az egésztől. Arch vonalon a Manjaron kifogástalanul megy az MTP, mind KDE mind Openbox alatt. Valamint Fedorán is naponta másolgatok MTP-n, ha épp nem sambával wifin keresztül LG G2-re és MP3 lejátszóra. Elnézést akit megbántottam, de ez a személyes tapasztalatom.
-
DittyCat
tag
válasz
N0zer0 #29847 üzenetére
Egyelőre haaaargggghhhh, mivel azt, amit kínnal-keservvel átmásoltam, az is lejátszhatatlan, a Sony nem tudja kezelni. Megnézem a menüben, van-e ilyesmire lehetőség, de úgy tűnik, kelleni fog egy alap windowst telepíteni a Linux mellé, ha nem fog másképp menni. De még előtte megpróbálom amit írtál, hátha.... És köszönöm!
-
Nem akarlak elbizonytalanítani, de Kapitány mindíg eljut a Chakráig kisebb- nagyobb körök után.[link]
Ha csak használni akarod a Linuxot minden extra hókuszpókolás nélkül, akkor ki kell próbálnod a MINT- et.[link]
[link]
Ha nem megy a gépen a Cinnamon, akkor MATE v. XFCE felülettel.Nem azt mondom, hogy jobb disztró, mint az ajánlottak, csak azt, hogyaki abszolút nem ért hozzá, annak ezt érdemes feltenni, ha van még haja. Nekem május óta van fenn és gyakorlatilag hibamentes volt és könnyen telepíthető. Egyetlenként az azóta kipróbált 40-50 disztró változat közül. Viszont nagyon messze áll a kinézete a junitytól
, bár ezt kevesen írják hátrányára.
(#29847) N0zer0
"Esetleg be kéne állítani valamelyik fájlkezelőben, vagy szkripttel megoldani, hogy két fájl másolása között várjon egy kis plusz időt"
Esetleg le kéne ezt írni pontosan, hogyan tudja megoldani, mert DittyCat még piszok távol van attól a szinttől, hogy szkripteket írkáljon. -
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29843 üzenetére
Nem muszáj egyesével. Esetleg be kéne állítani valamelyik fájlkezelőben, vagy szkripttel megoldani, hogy két fájl másolása között várjon egy kis plusz időt, hogy az eszköz megeméssze az előző műveletet.
Esetleg azt lehetne még csinálni, hogy az MTP-s eszköznél kikapcsolni a gyorsítótáraztást (cache-t), lehet azt nem bírja, hogy gyorsítótárból agresszíven ömlik az arcába az eszköznek az az adatmennyiség, amivel nem bír mit kezdeni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A wikikben az a jó, hogyha tudsz angolul, akkor nem kell megkérdezned egy csomó dolgot.
A Debian nem lesz ismeretlen uborka után, mert ugyanúgy apt a csomagkezelő, meg az egész uborka ág a Debianból hajtott ki. Pár dolog máshogy van megoldva a teljes ingyenesség miatt, de ha azokon túl vagy akkor kapsz egy beton rendszert. Többféle DE-vel is felrakható, kb. mindegyik kevesebb erőforrást kér a géptől, mint a Unity. [link] - ezeket az isokat ki is tudod próbálni live módban.
Az arch dolgok egy más világ, de nagyon jó wiki van oda. Kezdőknek arról az ágról a Manjaro (engedek az ittenieknek ebben most
), meg a Chakra ajánlható, de ezek gördülő / félig gördülő disztrók, nincs olyan kiadási rendszer mint uborkánál a naptári dolgok. Vagyis kb. a "telepítsd egyszer, frissítsd gyakran" elv alapján készülnek.
-
oncsi
őstag
válasz
CPT.Pirk #29842 üzenetére
Nekem a felhasználói támogatás pl. pont ezt jelenti, hogy ide, vagy az Ubuntu topikba válaszolnak. Színte percek alatt.
Nehéz úgy választani, hogy már a disztró magyar oldalának az első lapjához is jegyzetelnem kellene.
Gondold ezt úgy, hogy van mögöttem 30 év számítógép használat. Ebből 5 DOS, 20 Win, és csak kettő Linux. Az is csak Ubuntu. Ha így is javaslod az Arch-ot, vagy Debian-t, akkor biz isten kipróbálom -
-
wopi
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #29836 üzenetére
Köszönöm!
a készítőnek!
-
oncsi
őstag
válasz
CPT.Pirk #29833 üzenetére
Gondoltam rá, de már nehezen tanulók, viszont legalább könnyen felejtek. Ez volt az első majdnem 2 év, amikor szinte csak használtam a gépet, és nem kellett bütykölni. De ha nem ubi, akkor mi az ami ilyen felhasználói támogatást hoz, ennyire hozzá nem értőknek?
Szinte csak NET, és média fogyasztásra használom. Nekem előny az Unity (legalább nem win-re hasonlít).
Még csak 1 napja tettem fel, így lehet adnék még neki (magamnak) pár napot. -
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #29837 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, írtad már, igen, de nem hittem, hogy egy egyszerű felmásolás is kiakaszthatja a rendszert. Totál lefagytak a mappák, bele sem tudtam menni, csak az újraindítás segített (kb. 5-ször).
Nem szívesen cserélném le, szeretem ezt a lejátszót. Tökéletesen működik.
Elég kőkorszaki megoldás ez, ettől nagyon szomorú vagyok. Szégyenszemre oda kell adnom a páromnak, hogy másolja fel ő, Windowson? Na szép!
Pedig úgy örültem, hogy milyen szépen haladok vele, erre tessék. Igaz, hogy eddig azt sem tudtam, hogy mi az az mtp, nem volt fontos, csak működött és kész. Igazából most sem tudom, de megnézem majd Wikipédián!
Köszönöm szépen a gyors segítséget!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #29835 üzenetére
Linkeltem nemrég, hogy kb. mindössze 1 éve van működő MTP driver Linux alá, ami ezek szerint nem tökéletes. Nem tudok segíteni a problémádon, vagy kivárod hogy hátha jobb lesz a helyzet később, vagy lecseréled egy olyan eszközre, ami rendes mass storage (gyak. pendrive) módban működik.
Egyébként bedugtam ma az MTP-s telómat egy XP-s gépbe és hopp, az se játszott le filmet a telóról, lemásolta magának előbb a tempbe. Az MTP már csak ilyen....
-
Fritz Teufel
addikt
Esetleg Systemback, ami Kendek fórumtárs remekműve és csak jókat hallani róla ;-)
-
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #29833 üzenetére
Most megint az mp3-lejátszómmal van gondja (Sony NWZ A-818). Azt már elfogadtam, hogy nem hajlandó a Linux lejátszani ról a zenéket, de hogy ráírni sem?
Egy nyomorult mappát szeretnék rámásolni, 20 dallal, ezen pörgök 15 perce. Először az első dalt felmásolta, majd összeomlott teljesen, újra kellett indítani, mert a mappák, mint olyanok, teljesen eltűntek (magáról az Asztalról is). Most a 10. dalnál adta meg magát, már vagy 5 perce megállt 49%-on és nem megy tovább. Ha tudnám, mi a baja, az jó lenne, de nem ír ki semmit (elég hely van rajta). Előbb DVD-ről is próbáltam a pucukára másolni, de az halott ötlet volt - OK, elfogadtam, felmásoltam előbb szépen a sz.gépre, de innen sem kajálja. Még leállítani sem tudom, mert az x-re sem reagál, lefagyott. Ezt írja: libmtp hiba: Could not send object. Na ja, de az első 9-et csak elküldte, akkor meg mi a baj?
A Tulajdonságok alatt az szerepel, hogy az mtp eszköz jogosultságai nem határozhatók meg, de változtatási lehetőség nincs.
Kell vennem egy új lejátszót, mert hisztizik a drága, vagy esetleg kellene rá telepítenem valamit? Tudtok megoldást? Jelszó: nincsenek kudarcok, csak késlekedő sikerek!
-
oncsi
őstag
válasz
N0zer0 #29830 üzenetére
Nem is találok benne splash-t tartalmazó sort.
Valami felbontás, vagy Nvidia gond lehet. Telepítés után jó volt, az első frissítésig.
Ha régebbi kernelt indítók, akkor van Ubuntu felirat, meg mozgó pöttyök, de akkor meg kifagy épp mikor elindulna az asztal. Ez egy Dell D630-as noti Nvidia Qadro 135-el, amin a 12.10 pl. el sem indult. De a 12.04 tökéletesen ment.
Vannak apróbb gondok, amiket már egyszer megoldottam, csak 12.04 óta eltelt 2 év, és elfelejtettem.
pl. a kulcstartó megint követelőzik.
Firefox nem enged témát telepíteni.
NTFS-t megint nem tudom automatikusan csatolni.
Szeretem a Linux-ot használni, ha jól megy. Stabil, gyors volt, csak mire megint az lesz..
Na mindegy, minden segítséget köszönök. Addig meg google. -
DittyCat
tag
Sikerélmény
! Nagy
! Ma letöltöttem egy programot, Terminállal! 3 parancsot kellett beírni egymás után és sikerült
! Mint a karikacsapás, úgy ment
! Clipgrab program, http://www.noobslab.com/2012/06/install-clipgrab-in-ubuntulinux-mint.html
Tudom, hogy ez apróság, de mutatja, hogy egy totálisan kezdő, aki 2 hete még Linuxot sem látott, eljuthat idáig.
Nekem a Youtube-os mp3-ak letöltése így a legegyszerűbb, a mozillás beépülő modullal "csak" videóként sikerült lementenem, más módszerek meg bonyolultak, inkább csinálja meg a program aztán jól van. Örömmel látom, hogy a Linuxra mennyivel egyszerűbb, használhatóbb, mint a Windowsra volt a hasonló progi.
-
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #29828 üzenetére
Pedig van.
Nálam így nézett ki: sudo dd if=/dev/sda1 of=/whatever/path/whatever.img bs=4M De mivel merevlemezről megy merevlemezre, mehet bs=10M kapcsolóval is.
Visszaállítás pedig értelemszerűen: sudo dd if=/whatever/path/whatever.img of=/dev/sda1 bs=10M.
Mindezt persze live rendszer alól és körültekintő gépeléssel.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Elvileg működhet, ilyet már csináltam én is. Azonban a dd parancs használatánál nagyon kell figyelni, el ne gépelj valamit mert egy kis figyelmetlenség nagy adatvesztésbe kerülhet.
Egy lsblk parancs segítségével nézz rá az eszközök azonosítójára. Szerintem a backup készítést is érdemes inkább egy live rendszer alól csinálni.
Üdv,
J -
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Elnézést a buta kérdésért, bár ezért kezdő topic...
Szeretnék egy teljes backup-ot csinálni a jelenlegi Ubuntumról. Kérdésem, hogy ha a következőképp teszem, akkor értelemszerűen csak az adott partíciót menti, a becsatolt más partíciókat nem, ugye?
dd if=/dev/hda1 of=/mnt/storage/partition1.img
Ez a lemez egy más partíciójára fogja pakolni a mentést. Ez után ha telepítek más disztrót, de aztán szeretném mégis visszaállítani a mentést, akkor akár live cd-ről indulva megtehetem, ugye? Rögtön egy bootolható rendszerem lesz megint?
dd if=/mnt/storage/partition1.img of=/dev/hda1
Köszönöm a segítséget,
Peti -
whbear
senior tag
válasz
Fritz Teufel #29824 üzenetére
Gratula!
-
Fritz Teufel
addikt
Gnome DE alatt napok óta nem húzza le az időjárási adatokat a Neroth-féle Gnome-Shell Extension Weather:
Ha valaki szintén így járt mint én, akkor a következő a teendő: a probléma az, hogy az adatok a következő linkről vannak lehúzva: http://api.yr.no/weatherapi/locationforecast/1.8. Ez a napokban verziószámot váltott 1.9-re, a régi link nem él. Így nincsenek friss, lehúzható adatok. Tehát, javítsuk az alkalmazás ide vonatkozó forrását:
1. ha még nincs telepítve, akkor tedd fel a ghex editort.
2. keresd meg a /usr/lib/libgweather-3.so.6.x útvonalon a libgweather-3.so.6.x fájlt. Az x egy számot takar, nálam a fájl neve libgweather-3.so.6.1, de lehet, hogy nálad csak libgweather-3.so.6
3. nyissuk meg szerkesztésre a sudo ghex /usr/lib/libgweather-3.so.6.x paranccsal - x* helyettesítsd a te verziószámoddal
4. Ctrl+F és keress rá az 1.8-ra jobb oldali ablakban.
5. írd át 1.9-re és mentsd
6. töltsd be újra a shell-t és már működik is (letilt-engedélyez) -
oncsi
őstag
Két év aktív használat után (nem hozzáértő, csak mint használó) feltettem a 14.04 ubi-t
Sok kérdésem lenne, kezdésnek a legfontosabb
Eltűnt az induló animáció. meg a záró is.
ötlet?
Köszi -
-
coco2
őstag
Tippet szeretnék kérni ftp / file szinkronizációs szerverekkel kapcsolatban.
Linux gépen vannak log file-ok, amik folyamatosan híznak. Azokat lenne jó ftp / akárhogyan átszinkronizálni egy távoli szerverre lehetőleg úgy, hogy ne mindig a file egésze menjen át (letörlés + újraletöltés nagyon enné a hálózatot), hanem csak az a növekmény, ami a célszerveren még hiányzik a file-ból. Mennyire problémás, amit szeretnék?
-
DittyCat
tag
Vladi és Decepticon: a jó női logika 😉! Bizony más... Maradok, figyelek, szólok. Örömmel ígérem meg.
-
DittyCat
tag
válasz
N0zer0 #29814 üzenetére
Nagyon egyetértek veled, hogy nem könyvből kell megtanulni, csak hát egy csomó olyan kifejezést kell megismernem, amire eddig nem volt szükségem, ahhoz pedig mégis jó a könyv, legalábbis nekem segítség, mert olvasok valamit és rögtön ki is próbálom, így jól rögzül. Aztán leülök a gép elé és próbálgatom, használom. Nyitogatom a menüpontokat, nézem, mikor mi történik. Vagy épp eszembe jut, hogy áhhá, ezt olvastam már 😊!
Azért nem hagy engem árván a Microsoft, a munkahelyi gépen is Windows van, de már jobban utálom, mint régen 😊! -
Fritz Teufel
addikt
válasz
DittyCat #29812 üzenetére
Én is nagyon örülök, hogy sikerült az átállás, gratulálok! A helyedben én sem hanyagolnám a topikot. Megmondom, hogy miért: én is abból tanulom a legtöbbet, ha az itt felmerült problémákra megkeresem a megoldást. Bevallom, sokszor goglizok és úgy adok tanácsot. DE, ha nem lenne probléma felvetés, akkor nem is néztem volna utána, mert itthon nincs gond a rendszerrel. No, de én nem azért váltottam Linuxra, hogy aztán nem tudjam minimum úgy használni mint a Windowst! Sőt, ellenkezőleg! Szóval, mi itt vagyunk és ha van kedved, akkor visszavárunk sűrűbben. Ki tudja, lehet, holnap te segítesz egy kezdőnek
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29812 üzenetére
Na, akkor sikertörténet. Majd ha eltelik fél év, ülj vissza egy windowsos gép elé szörnyülködni, hogy mit hagytál ki. Garantálom, hogy meg fogsz botránkozni, ha hozzászoksz a Linuxhoz, és utána kell windowsozni. Nem fogod érteni, hogy miért nem hamarabb váltottál.
Könyvből viszont nem nagyon lehet tanulni, vagy csak nagyon-nagyon alapokat, csak címszavakban. Inkább mindennapi feladatokat kell a gépen megoldani (tudom, ezért a múltkor le lettem ugatva a topikban, hogy megint hülye vagyok, de nem érdekel), és ha elakadtál, neten utánakeresni a megoldásnak, megcsinálni a te rendszereden. Olyan mindennapi feladatokra gondolok, mint bizonyos fájlok törlése mappában, almappáiban, lemezkép fel/lecsatolása, nyomtatás pdf-be, stb.. Ezek mind olyan feladatok, amik Windows alatt is előjönnek a mindennapi használat során. Ugyanez LibreOffice alatt, olyan dokumentumokat kell csinálni, amit MS Office alatt is megcsinálnál, és menet közben, ahogy csinálod, úgy tanulsz. Könyvből pont annyira lehet az informatikai dolgokat megtanulni, mint zongorázni.
Hidd el, nem lesz minden ilyen happy, mindig bele fogsz futni valami megoldásra váró feladatba, bár idővel, ahogy gyűlik a rutin, egyre gyorsabban találod rá meg a megoldást.
-
DittyCat
tag
Sziasztok!
Beköszönök. Nagyon jól megvagyunk, a Linux meg én. Minden működik (ami nem úgy, ahogy, arra valami alternatív megoldást találva), szóval nem menekültem vissza a Windowshoz, sőt, inkább a "soha többé" felé hajlok (na persze a munkahelyen muszáj használni ezután is).
Már elolvastam a Blahota-féle linuxos könyvet, valamint a LibreOffice-ról szólót is, na meg a Linux Mint felhasználói könyvét. Ha nem is 100%-osan, de egyre jobban tudom használni a rendszert. Gyors, szép, praktikus.
Nagyon szépen köszönök minden segítséget, Mindenkinek! Szuper segítőkészek vagytok, nagyon rendes társaság! -
herdsman12
őstag
Letöltöttem az első állományt (Driver Install Tool) és a leírás alapján eddig jutottam:
ggy@ggy-901:~/Downloads$ dir
linux-brprinter-installer-2.0.0-1 linux-brprinter-installer-2.0.0-1.gz
linux-brprinter-installer-2.0.0-1.gz
ggy@ggy-901:~/Downloads$ clear
root@ggy-901:/home/ggy/Downloads# bash linux-brprinter-installer-2.0.0-1 Brother DCP-195C
Driver-packages cannot be found.
Confirm the model name.root@ggy-901:/home/ggy/Downloads#
Mit bénázok el?
-
Jabby
őstag
válasz
Rimuru #29771 üzenetére
fradi81:
120GB-os külső merevlemezem van, ezen van egy 2GB-os swap partíció, a maradékon a Bodhi linux.
A legnagyobb területet a torrent fájlok foglalják el.colomb2:
A du -h paranccsal azt látom, hogy:
51GB ./Torrent/Finis
40GB ./local/share/Trash/filesTehát úgy néz ki ott van a Trash, s a wincsinek majd 40%-át foglalja, de fogalmam sincs én hoztam-e létre.
Asztalon ikonja nincs. -
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #29803 üzenetére
Megjegyzés a dd-hez. Az említett dd-s a módszer csak akkor működik, ha az alaplap tud USB-CD-ről bootolni. Ha csak simán USB-ről, meg USB-HDD-ről tud, akkor nem fog bootolni a pendrive.
Ha az alaplap ezt nem támogatja, akkor bizony a másik megoldás sokkal bonyolultabb. Akkor MBR-t kell felírni a pendrive-ra, meg kell a bootflag és az NTFS-re formázás, rá kell másolni a telepítőfájlokat:
sudo fdisk /dev/sdb (7-es típusú partíció hozzáadása, és bootable flag hozzáadása, ezeket menüből kell megoldani)
sudo mkfs.ntfs -f /dev/sdb1
dd if=/usr/lib/syslinux/bios/mbr.bin of=/dev/sdb (lehet neked másik mbr.bin-t kell beszereznek)
sudo mount -o loop win7.iso /mnt/iso (lehet te nem az /mnt/-be akarod felcsatolni)
sudo mount /dev/sdb1 /mnt/usb
cp -r /mnt/iso/* /mnt/usb/ -
N0zer0
senior tag
Ez a kérdés gyakran előjön, csak linuxos telepítővel. Windows-telepítőt is ugyanúgy kell kiírni pendrive-ra, hogy bootolható legyen.
dd if=/elérési_út/windows_akárhány.iso of=/dev/sdb bs=4MNálad nem biztos, hogy /dev/sdb lesz, lehet sdc, vagy akármi, de figyelj, hogy jó meghajtót adj meg, mert ha elszúrod, egy másik eszközről elvesznek az adatok! Meg kell róla győződni, hogy jó eszköznevet adsz-e meg. Az eszköznevet az alábbi parancsok bármelyikével megkapod:
lsblk
sudo mount
sudo fdisk -lEgyes írások még javasolják, hogy ne legyen ELŐTTE felcsatolva a pendrive, de erre a dd-s utasítás ELŐTT kiadod ez:
umount /dev/sdb1
Ugyanaz az eszköznév kell, mint a dd-s parancsnál, csak itt egy 1-es is van mögötte. Tapasztalatom szerint ez nem fontos, én umount nélkül csinálom, és eddig még mindig jó lett a megírt pendrive, bootolt. -
Jim-Y
veterán
válasz
Fritz Teufel #29801 üzenetére
Igen, nem bootolt be vele a pen. Ntfs-es formátum és beallitottam boot flaget majd dd .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest