- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- HTPC (házimozi PC) topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Célegyenesben a Yettel TV
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=RelakS=-
veterán
Gondolom nem vagy tisztában a betűtípusok fajtáival.
Az MS Sans Serif egy pixeles betűtípus. Ha nagyítod, csak randa lesz, mert van néhány különböző méret a készletben, mondjuk 8, 9, 10, 11-es méretek, de ha 33-mas kell, akkor a 11-est fogja a háromszorosára nagyítani. (Nézd meg alaposan a 24, 48, 72-es méreteket, teljesen ugyanaz, csak más pixelméret. Ugyanez igaz a 12-36 méretpárra)
Ha normális kinézetű betűt szeretnél látni bármely méretben, használj vektoros típust.
Amúgy a kép mérete stimmel? Értem ez alatt, hogy nincs fekete keret a kép körül? (Rossz overscan beállítás pc-n). Esetleg nem marad le a képernyő széle? (rossz overscan beállítás a monitor-tv-n)
Ha ez így magas, akkor csinálj egy screenshotot, és fotózd is le a képernyőt jó nagy felbontással, esetleg közelről is. Töltsd fel a képeket, aztán megszakértjük. -
DoItYourself
addikt
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
wandor0930 #1932 üzenetére
Tűéles képpel nincs gond, csak tudni kell, mire használod a tv-t.
Filmet nézni pc-ről: nincs több kérdés, teljesen jó
Játszani pc-ről: ez is rendben, csak nagyon speciális esetekben lehet érzékelhető képhiba, erről a következő pontban.
Monitornak mindenhez: nos, itt már oda kell figyelni, hogy mire képes a tv. Költséghatékonyságból filmekhez optimalizálják a tv-ket, ami a számítógépen lévő apró részleteket elronthatja. Ezt bizony meg kell nézni, vagy utána kell olvasni, hogy a tv tudja-e. Kis angol olvasnivaló Megjegyezném, hogy most olyan tv előtt ülök, ami pont nem tudja a Y'CrCb 4:4:4-et, de ha nem kell odafigyelnem az apró részletekre, vagy nincs rossz szín együttállás, akkor nem annyira zavaró.Arra mindenképp oda kell figyelni, hogy legalábbis ATI kártyánál, a Overscan/Underscan csúszka 0%-on legyen. Ha ekkor kilóg bárhol a kép a tv-ről, akkor a tv-n meg kell találni a megfelelő beállítást: 16:9 túlpásztázás kikapcsol, vagy megfelelő képarány kiválaszt, mind1, típusa válogatja.
-
mijos
senior tag
válasz
-=RelakS=- #1920 üzenetére
Az első lépés az oké, a másik kettő viszont nem. Miért kell átnevezni? A pct kell a tv-n átnevezni, vagy a tv-n a pct ? AMD-s driverem van, azon belül hol találom az overscant ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csonti19 #1736 üzenetére
Ha a TV levág a kép széléből 5 % keretet, azt a menüben lehet valahol kiiktatni (túlnyúlás, overscan), esetleg Samsungnál az adott HDMI bemenetet át kell nevezni PC-re.
PC-módban a TV kiiktatja a kép utófeldolgozását, "minőségjavító" baromságokat, játékra is jobban lehet így használni állítólag, mert gyorsabban reagál. Remélhetőleg a levágást is megszünteti.
Vagy van olyan TV is, ami 60 Hz bemenő jelet igényel a PC-módhoz, míg 50 Hz esetén overscan módra kapcsol.
-
Kernel
nagyúr
Az 5 %-ot nem írják ki, csak annyi szokott lenni. TV menüjét, ha angolra állítod, például overscan néven fordulhat elő, a képbeállításoknál. Magyarban túlnyúlás, levágás, vagy ilyesmi.
Radeonom nem volt soha, pontosan nem tudom, de több helyen olvastam már, hogy annál is szoktak ilyet állítgatni, Theater Mode vagy hasonló néven.
Tesztprogramot is ki kell próbálni, megnézni monitoron is, utána TV-n is, hogy milyen különbséget látsz hálóábra, vonalas ábra esetén.
-
Kernel
nagyúr
Előfordul olyan például, hogy a számítógépen 5 % cinema keret van beállítva, mert a driver úgy döntött, hogy neked ez jó, mert TV-csatlakozást észlelt. Vagyis a kijelzőn alapesetben egy fekete keretben látnád a képet. Viszont a TV-n ez mégsem látszik, amennyiben 5 % overscan (levágás) van beállítva.
Csakhogy ez így egyáltalán nem jó, mert nem egyeznek a pixelek, életlen lesz a kép. PC-n és TV-n egyaránt ki kell iktatni ezeket a beállításokat az 1:1 pixelkiosztás eléréséhez.
Ellenőrzéshez hálóábrát kell nézni:
http://www.eizo.hu/tamogatas/tesztprogram.html
LCD TV-n még így is előfordulhat, hogy nem olyan éles pixeleket látsz, mint egy monitoron, de a kiosztásnak akkor is egyezni kell, ez hálóábrán jól látható.
-
Gbi82
tag
Sziasztok, ma vettem egy LG 26LC2R-zj HD ready Lcd tv-t és gondom akadt az overscan-nel.
Már mindenhol próbáltam utánajárni de sehol nem találtam megoldást a problémára, sajnos a tv-ben nem lehet kikapcsolni, így pedig lemarad a kép széléről egy kis sáv. Intel videokártyás laptopom van, van valami lehetőség ,hogy megkerüljem ezt a problémát? -
tupacamaru
veterán
válasz
sonicman89 #1479 üzenetére
Nem a Catalyst-ban kell az Overscan-t babrálni?
-
Yipp
tag
válasz
-=RelakS=- #1320 üzenetére
Hello Relaks! Az underscan beállítást a ccc-ben találtam (Radeon GPU), ami kicsinyítette/nagyította a képet.
De amint írtam most már tökéletes a kép, a PC átnevezés után (ami nem átnevezés, csak valami szörnyű elfordítás a samsung tévéin). Miután átállítottam PC-re, az underscan/overscan beállítást visszatettem normálra, most teljes overscan-en áll a csúszka és így pontosan kitölti a TV képernyőjét a kép. -
nyunyu
félisten
Jelentem, megoldodott a 50p es 24p-re valtasnal nincs kep, amig 3-4x ujra nem inditom a TV-t problemam.
Megoldas: alaplapi Radeon OFF, nV kartya ON.
Ja, meg az Overscan beallitassal sem kell szivni driver telepites utan
-
tkesy
őstag
Első lépés
Második lépés itt kell az Overscan-t 0-ra állítani... -
mixi80
aktív tag
Sirpi a segítségedet kéném!
Van egy samsung 37b650 full hd lcd tv-ém ami össze van kötve a pc--vel hdmi-hdmi csatlakozóval. Vga ati 4850 toxic full elvileg tudja az 1920x1080 fellbontást. Olyan problémám lenne, hogyha átküdöm a képet az lcd-re akkor 1920x1080-as felbontásnál fekete csík van körbe. Olvastam amit írtál hogy a CCC-ben kell állítani az overscan-en, de sajna én ezt nem találom! Ha leírnád pontosan hogy hol van ez, akkor előre is megköszönöm!
Üdv! -
Sirpi
senior tag
Nem tudom, volt már-e itt téma, nem olvastam végig a topikot, de beírom, hátha más is szív hasonlót. Szóval a 32-es full hd samu lcd tv-nkhez beújítottunk egy amd 785G chipsetes htpc-t. És úgy használtuk egy hónapig (natív 1920x1080-ban, hdmi-vel), hogy egy kb. 2 centis fekete csík volt a kép körül körben, és ugye így már nem volt natív, a betűk tök elmosódottak voltak. Meg aztán zavaró is, hogy kisebb a kép, nagy a keret stb.
Eddig végig a tv-re gyanakodtam, csak ma indultam el abba az irányba, hogy a pc lehet a ludas, de már kívülről tudom a tv teljes menürendszerét
Szóval egy kis guglizás után kiderült, hogy a hibát mi okozta: Catalyst Control Centerben egy eldugott al-al-almenüpontban megtaláltam, hogy a kb. 10%-ra rakott overscan-t le kell venni 0%-ra és akkor teljesen jó lesz a kép, 100%-ra széthúzva.
Szóval most már öröm van és bódottá, és bocs, ha valakit untattam ezzel, de hátha más is szív ezzel esetleg, nem csak én.
-
csatahajós
senior tag
válasz
csatahajós #488 üzenetére
Na úgy néz ki megvan a bűnös, a 4870-es az! Beraktunk egy kölcsön karit, egy X1550-est egy 5. HDMI kábellel és másik átalakítóval és TÖKÉLETES volt a kép azonnal, nem kellett játszani még a Catalyst Overscan funkciójával sem! Hihetetlen, de hogy a nagy VGA-n miért nem működik az még mindig megoldatlan, valakinek valami ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest