Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ptk

csendes tag

válasz Laca 012 #11 üzenetére

Nalad a "nagy" fogyasztasrol a procid tehet! Nem "T" jelzesut vettel, es azert mersz ennyit.

PicoPSU-n nagyon gondolkodtam en is, de rajottem, hogy jobban jarok egy "standard" 80+ vagy 85+ -os tappal. Erdetileg napelemekkel akartam megoldani a taplalasat, de ahhoz a dragabbik Pico kellett volna. Oszottam, szoroztam es rajottem, hogy nagyon nem eri meg ennyi penzt beleszorni, igy maradtam a hagyomanyos megoldasnal.

Memoria modulnal pedig 1-2W takarekossagrol beszelhetunk, de ott is csak akkor ha terheles alatt all a gep. Ez mar inkabb szorszalhasogatas, de ha lud akkor legyen kover, osszegben nem volt akkora kulonbseg, hogy ne erje meg megvenni a LoVo-sat. :) Vannak fent ilyen tesztek a neten, google ad ra par talalatot.

En DVI-rol hajtottam a monitort.

Most mar azt mondom, hogy nagyon nem bantam meg, hogy ezt a konfigot raktam ossze! NAS-nak es tuzalnak az egyik legjobb ebben a kategoriaban. Persze leteznek kisebb alaplapok amik kevesebbet fogyasztanak (Nano vagy pico-iTX), de azokba en nem akartam belevagni.

• Laca 012

őstag

válasz fritzoliver #9 üzenetére

Értem a logikádat, de itt egy kicsit többről van szó.. Alacsonyabb feszültségen kisebb a felesleges hődisszipáció. És ezen spórol.. :K
    Ne csak a hasznos teljesítményt nézd, hanem azt a felesleges energiát is amit csak a levegő melegítésére használ el a memóriamodul!! Abból meg így lehet spórolni és máris kevesebbet eszik, mint a 1,5V-os ugyanilyen modul ugyanakkora terhelésen!!

• Laca 012

őstag

válasz Ptk #10 üzenetére

Na azt hiszem akkor meg is lesem ezt az új BIOS-t, aztán feltolom rá..

Igazából nekem nem volt vele problémám már a mostani BIOS-szal sem.. :N
    Nem tudom, Te pl. melyik kimeneten használod, mert én csak a HDMI-t, így lehet az is számít.. (A képszéteséses dologra gondolok)

Nálam a szürke színű Kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX 2x4GB-os normál feszültségű HiperX kit-tel megy, és az Aldi-s fogyasztásmérőm 40W körül mutat sima böngészés közben.
    Pedig egy Green 80W-os PicoPSU-ról hajtom.

(Bár ez(ek) az én Aldi-s fogyasztásmérő(im) minden konfigurációnál többet mutat(nak) mint mások más fogyasztásmérői ugyanolyan konfigokkal...)

1db 2,5"-os WD5000BEKT van még ráakasztva, egér+bill., aztán ennyi..
    Ellenben az i3-2125 nél mintha nem menne a speedstep.. Nem is tudom, hogy hol-mivel lehetne lecsekkolni.. :U

• Ptk

csendes tag

válasz fritzoliver #9 üzenetére

Fritzoliver!

Nem egészen értem ezt az érvelést, de abban bitztos vagyok, hogy igazad van akkor ha folyamatos a terhelés. Viszont nálam ez nem mondható el, tehat a Te megközelítésed így nem mérvadó. :)

"Debian optimalizálói".
    Van ilyen??? Légyszi mutass ilyet!

"A processzor optimalizálás arra van, hogy hosszabb legyen a CPU élettartama"
    Szerintem eddig se volt gond a procikkal, nem értem miért kellene ezt a logikát követni. Persze van benne igazság, de nem ezért optimalizálnak.

A BIOS -os dologban egyetértek veled, valami összekuszálodhatott. Egyébként nem rég jött ki az új BIOS frissítés, melyben javítottak a problémáimat. :)

• fritzoliver

csendes tag

válasz Ptk #2 üzenetére

Biztos lehetsz benne, hogy 1 tonna felemeléséhez bármely feszültségen ugyanannyi kilowatt energiára van szükség, ezért nem is értem a logikát, hogy teljesítményben akarod látni, a feszültségcsökkentés eredményét. Én is gyakran követek el hasonló fatális tévedéseket, ezért próbálok figyelni a részletekre.

Debian optimalizálói sem képesek csökkenteni a fogyasztást, adott feladathoz adott teljesítmény szükséges. Vagy lelassíthatod a gépedet, és kétszer annyi idő alatt végzi el a feladatot dupla költségen. A processzor optimalizálás arra van, hogy hosszabb legyen a CPU élettartama, de cserébe más erőforrásokat fog használni a gép.

Ezek beállítás-fájlokat hoznak létre, amik ráfekszenek a BIOS-ra. Ha ezek nem a megfelelő sorrenden vannak leállítva - ha egyáltalán - akkor a BIOS-on maradhatnak, és hasonló gondot okoznak a BIOS beállításokban, mint az XP System32-ben található "oembios.bin" és társai.

A BIOS beállításokban nem látod a változásokat, de akár úgy tűnhet, hogy hardver hibád van, pedig csak a bios beállítás van összekócolva.

A megoldáshoz sok sikert kívánok :C :C :C :C

• Ptk

csendes tag

válasz Ptk #7 üzenetére

Azért jó ez az alaplap, mert Intel hálózati vezérlő van rajta, nem Realtek. :)

• Ptk

csendes tag

válasz Laca 012 #6 üzenetére

HyperX -es LoVo memoria nálam is!

LoVo - 8GB Kit (2x4GB) - DDR3L 1600MHz CL9 DIMM

Part Number: KHX1600C9D3LK2/8GX

• Laca 012

őstag

válasz Ptk #5 üzenetére

Kíváncsi leszek, nálam hogy alakul a fogyasztás, mert nálam nem a 2120, hanem a 2125-ös CPU megy bele. Elvileg ugyan az, csak az IGP nem 2000, hanem 3000..
    Ezen kívül 2x4GB Kingston HyperX kit, meg 2,5"-os noti HDD és egyelőre egy HKC táp..

• Ptk

csendes tag

válasz Laca 012 #4 üzenetére

Szia!

Azota sikerult elorebb jutnom a dolgoban. Egy hetveges probalkozasok es tesztek utan sikerult lokalizalnom a problema forrasat! Rajottem mi okozza a BIOS-ban ezt a karakteres szetesest!

Elso sorban szeretnem kihangsulyozni, hogy en is ludas vagyok a dologban! Elso tesztek soran egyszerre tobbmindent allitottam a BIOS-ban igy nehez volt meghatarozni, hogy mi miatt is lehetnek a problemak. Nem akarom tovabb szaporitani a szavakat, raterek a lenyegre.

Karakter szeteses problema megoladasa:
    Power menupont alatt van egy Video optimization (azt hiszem igy irjak). No ezt nem szabad bekapcsolni! :)

A masik, hogy Performance menuhoz nem szabad nyulni, hagyni kell gyari beallitason, es akkor teljesitmeny felvetelben szep eredmeneyeket lehet elerni. Volt mikor 17 watt -ot mertem idle allapotban!!!

Vegleges konfigom osszeallt, meg be kerul 3db WD20EARS software -es raid5-el. Ha lekapcsolnak a winyok, akkor 22-23W -os fogyasztast mertem. Max ertek amit mertem az ~40W kornyeken alakult. Ezzel mar elegedett vagyok en is. ;)

Megj.: Remelhetoleg mielobb javitjak a BIOS-ban ezeket a problemakat, hisz meg elegge uj alaplaprol van szo. Ezt leszamitva meg vagyok elegedve a konfiguracioval!

• Laca 012

őstag

válasz Ptk #3 üzenetére

Upsz.... Akkor ezek szerint nem csak nekem jött elő ilyen dolog..
    Ráadásul másik fajta, de szintén intel lapnál.. Az enyém DN2800MT atomos lap, de az sem százas.. (május 8.-a óta gariba, de semmi hír róla)

Holnap akartam én is egy ilyen DH77DF lapot venni a céghez (most rendeltem volna iponból), de azt hiszem kicsit várok.. :U
    Még jó, hogy rátaláltam erre a fórumra (még időben).. Kétszer csak nem szeretnék beszívni ilyen gyors egymásutánban.. :((

• Ptk

csendes tag

válasz Ptk #1 üzenetére

Itt van még pár kep a problémáról (itt már jó a menürendszer):

• Ptk

csendes tag

Sziasztok!

Gondoltam nyitok egy új forumtémat ezzel az alaplappal kapcsolatban.

Itthonra szerettem volna összerakni egy alacsonyfogyasztású tüzfalas gépet, mely NAS-ként is kiszolgál. Oprendszernek Debiant szemeltem ki, eddig is ezt használtam ilyen célra.

Teljes konfig:
    Proc: i3 2120T
    Alaplap: DH77DF
    RAM: Kingston 2x4GB LoVo (1.35V)
    LAN: Intel Gigabit Ethernet (PCI-E)
    HDD: SSD Kingston 60G
    PSU: Corsair CX430 v2

Nem rég vásároltam egy ilyen mainboard-ot, mellyel nem teljesen vagyok megelégedve. Első beüzemelés során már észleltem érdekes dolgokat. BIOS menü nem úgy jelent meg ahogy kellett volna. Kicsit furcsálottam a dolgot, de betöltve a gyári beállításokat helyre jött a menürendszer. Alapvetőleg ez nálam nem sok vizet zavar, de ezzel együtt jelentkezett más hibajelenség is ami már bosszantó.

Debian alatt mindenféle optimalizációt megcsináltam (power save), ami látszólag jól is működött (pl.: cpufrequtils, powertop stb.). Egy Voltcraft mérővel mértem a 230V-os hálozatból felvett fogyasztást. Mivel a gép napi 24 órában üzemelne, így számomra kritikus az idle módban felvett teljesítmény! Leginkább erre figyeltem, ezt mértem.

Következőket tapasztaltam:
    Alap konfignál 25W -os fogyasztást mértem. Optimalizálás során 2-3W-ot nyertem! Gondoltam mahinálok a BIOS-on belül, kikapcsolok pár dolgot, mint pl.: hangkártya, firewire stb. Ujabb wattokat nyertem! Egészen lementem 18.5 W -ig! Billentyüzetet kihúzva tapasztaltam 18W alatti fogyasztást is. Ez szerintem reálisnak mondható, amivel meg is vagyok elégedve. A probléma ott jött ki, hogy tovább szerettem volna optimalizálni a rendszert, mondjuk a memória feszültség csökkentésével. Alapból ugye 1.5V-ot kapnak a modulok, de a gyári leírás alapjan mind az alaplap, mind a memória támogatja az 1.35V-os feszültséget is.

A BIOS-ban a Performance menüpont alatt lehet finomítani a feszültségeken. Levittem 1.35V-ra a feszültséget és reboot után tapasztaltam, hogy az alaplap nem indúlt. Ezen gyorsan segítettem egy BIOS recovery -vel. Addig kisérleteztem, míg rájöttem, hogy 1.4V alatt nemigazán üzemképes a dolog, így hát hagytam 1.5V-on üzemelni a ram modulokat. No de... Jó lenne, ha ez lenne a legnagyobb roblémám.

Amint belépek a Performance menübe (nem módosítok semmit!!!), majd kilépek a BIOS-ból, az oprendszer felállása után azt tapasztaltam, hogy a jól belőtt 18.5W -os fogyasztásom az istenért se megy lejebb 23-24W-nál! Ezután a BIOS-ba lépéskor ismét tapasztaltam, hogy valami nagyon nem stimmel. Ugyan úgy rosszúl jelenítette meg a menüt, mint az elején mikor elösszőr helyeztem üzembe az alaplapot. BIOS alaphelyzetbe állítása során ismételten nagyjából helyre állnak a dolgok, de a fogasztás ezekután is hektikusan változik a BIOS piszkálása során (tényleg nem állítok semmit, csak belépek néhány almenübe). Ha nem lépek be a BIOS-ba, akkor a mért idle eredmények stabilnak mondhatóak!

Következőket próbáltam, de nem segítettek:
    - BIOS frissítés
    - BIOS reset

Valakinek volt esetleg hasonló tapasztalata?

Felvettem az Intel supporttal a kapcsolatot, de gyakorlatilag leráztak azzal a dumával, hogy a Linux nem supportált OS ennél az alaplapnál. Hiába ecseteltem neki, hogy függetlenűl az OS-től, a hibajelenség fennáll, de csak hajtotta a magáét.

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ez most BIOS szoftver probléma vagy az alaplappal van valami hardveresen? Ha utobbi, akkor viszem vissza, mert garanciális! Kérdés: "mit kezdenek vele?" :) Amúgy én az elöbbire tippelnék, de sajnos eddig csak falakba ütköztem mikor segítséget kértem. :(

Kíváncsian várom a Ti tapasztalataitokat ill. köszönöm előre is a segítéget!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés