- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ptk
csendes tag
Nalad a "nagy" fogyasztasrol a procid tehet! Nem "T" jelzesut vettel, es azert mersz ennyit.
PicoPSU-n nagyon gondolkodtam en is, de rajottem, hogy jobban jarok egy "standard" 80+ vagy 85+ -os tappal. Erdetileg napelemekkel akartam megoldani a taplalasat, de ahhoz a dragabbik Pico kellett volna. Oszottam, szoroztam es rajottem, hogy nagyon nem eri meg ennyi penzt beleszorni, igy maradtam a hagyomanyos megoldasnal.
Memoria modulnal pedig 1-2W takarekossagrol beszelhetunk, de ott is csak akkor ha terheles alatt all a gep. Ez mar inkabb szorszalhasogatas, de ha lud akkor legyen kover, osszegben nem volt akkora kulonbseg, hogy ne erje meg megvenni a LoVo-sat.
Vannak fent ilyen tesztek a neten, google ad ra par talalatot.
En DVI-rol hajtottam a monitort.
Most mar azt mondom, hogy nagyon nem bantam meg, hogy ezt a konfigot raktam ossze! NAS-nak es tuzalnak az egyik legjobb ebben a kategoriaban. Persze leteznek kisebb alaplapok amik kevesebbet fogyasztanak (Nano vagy pico-iTX), de azokba en nem akartam belevagni.
-
Laca 012
őstag
válasz
fritzoliver #9 üzenetére
Értem a logikádat, de itt egy kicsit többről van szó.. Alacsonyabb feszültségen kisebb a felesleges hődisszipáció. És ezen spórol..
Ne csak a hasznos teljesítményt nézd, hanem azt a felesleges energiát is amit csak a levegő melegítésére használ el a memóriamodul!! Abból meg így lehet spórolni és máris kevesebbet eszik, mint a 1,5V-os ugyanilyen modul ugyanakkora terhelésen!! -
Laca 012
őstag
Na azt hiszem akkor meg is lesem ezt az új BIOS-t, aztán feltolom rá..
Igazából nekem nem volt vele problémám már a mostani BIOS-szal sem..
Nem tudom, Te pl. melyik kimeneten használod, mert én csak a HDMI-t, így lehet az is számít.. (A képszéteséses dologra gondolok)Nálam a szürke színű Kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX 2x4GB-os normál feszültségű HiperX kit-tel megy, és az Aldi-s fogyasztásmérőm 40W körül mutat sima böngészés közben.
Pedig egy Green 80W-os PicoPSU-ról hajtom.(Bár ez(ek) az én Aldi-s fogyasztásmérő(im) minden konfigurációnál többet mutat(nak) mint mások más fogyasztásmérői ugyanolyan konfigokkal...)
1db 2,5"-os WD5000BEKT van még ráakasztva, egér+bill., aztán ennyi..
Ellenben az i3-2125 nél mintha nem menne a speedstep.. Nem is tudom, hogy hol-mivel lehetne lecsekkolni.. -
Ptk
csendes tag
válasz
fritzoliver #9 üzenetére
Fritzoliver!
Nem egészen értem ezt az érvelést, de abban bitztos vagyok, hogy igazad van akkor ha folyamatos a terhelés. Viszont nálam ez nem mondható el, tehat a Te megközelítésed így nem mérvadó.
"Debian optimalizálói".
Van ilyen??? Légyszi mutass ilyet!"A processzor optimalizálás arra van, hogy hosszabb legyen a CPU élettartama"
Szerintem eddig se volt gond a procikkal, nem értem miért kellene ezt a logikát követni. Persze van benne igazság, de nem ezért optimalizálnak.A BIOS -os dologban egyetértek veled, valami összekuszálodhatott. Egyébként nem rég jött ki az új BIOS frissítés, melyben javítottak a problémáimat.
-
fritzoliver
csendes tag
Biztos lehetsz benne, hogy 1 tonna felemeléséhez bármely feszültségen ugyanannyi kilowatt energiára van szükség, ezért nem is értem a logikát, hogy teljesítményben akarod látni, a feszültségcsökkentés eredményét. Én is gyakran követek el hasonló fatális tévedéseket, ezért próbálok figyelni a részletekre.
Debian optimalizálói sem képesek csökkenteni a fogyasztást, adott feladathoz adott teljesítmény szükséges. Vagy lelassíthatod a gépedet, és kétszer annyi idő alatt végzi el a feladatot dupla költségen. A processzor optimalizálás arra van, hogy hosszabb legyen a CPU élettartama, de cserébe más erőforrásokat fog használni a gép.
Ezek beállítás-fájlokat hoznak létre, amik ráfekszenek a BIOS-ra. Ha ezek nem a megfelelő sorrenden vannak leállítva - ha egyáltalán - akkor a BIOS-on maradhatnak, és hasonló gondot okoznak a BIOS beállításokban, mint az XP System32-ben található "oembios.bin" és társai.
A BIOS beállításokban nem látod a változásokat, de akár úgy tűnhet, hogy hardver hibád van, pedig csak a bios beállítás van összekócolva.
A megoldáshoz sok sikert kívánok
-
Ptk
csendes tag
Szia!
Azota sikerult elorebb jutnom a dolgoban. Egy hetveges probalkozasok es tesztek utan sikerult lokalizalnom a problema forrasat! Rajottem mi okozza a BIOS-ban ezt a karakteres szetesest!
Elso sorban szeretnem kihangsulyozni, hogy en is ludas vagyok a dologban! Elso tesztek soran egyszerre tobbmindent allitottam a BIOS-ban igy nehez volt meghatarozni, hogy mi miatt is lehetnek a problemak. Nem akarom tovabb szaporitani a szavakat, raterek a lenyegre.
Karakter szeteses problema megoladasa:
Power menupont alatt van egy Video optimization (azt hiszem igy irjak). No ezt nem szabad bekapcsolni!A masik, hogy Performance menuhoz nem szabad nyulni, hagyni kell gyari beallitason, es akkor teljesitmeny felvetelben szep eredmeneyeket lehet elerni. Volt mikor 17 watt -ot mertem idle allapotban!!!
Vegleges konfigom osszeallt, meg be kerul 3db WD20EARS software -es raid5-el. Ha lekapcsolnak a winyok, akkor 22-23W -os fogyasztast mertem. Max ertek amit mertem az ~40W kornyeken alakult. Ezzel mar elegedett vagyok en is.
Megj.: Remelhetoleg mielobb javitjak a BIOS-ban ezeket a problemakat, hisz meg elegge uj alaplaprol van szo. Ezt leszamitva meg vagyok elegedve a konfiguracioval!
-
Laca 012
őstag
Upsz.... Akkor ezek szerint nem csak nekem jött elő ilyen dolog..
Ráadásul másik fajta, de szintén intel lapnál.. Az enyém DN2800MT atomos lap, de az sem százas.. (május 8.-a óta gariba, de semmi hír róla)Holnap akartam én is egy ilyen DH77DF lapot venni a céghez (most rendeltem volna iponból), de azt hiszem kicsit várok..
Még jó, hogy rátaláltam erre a fórumra (még időben).. Kétszer csak nem szeretnék beszívni ilyen gyors egymásutánban.. -
Ptk
csendes tag
Sziasztok!
Gondoltam nyitok egy új forumtémat ezzel az alaplappal kapcsolatban.
Itthonra szerettem volna összerakni egy alacsonyfogyasztású tüzfalas gépet, mely NAS-ként is kiszolgál. Oprendszernek Debiant szemeltem ki, eddig is ezt használtam ilyen célra.
Teljes konfig:
Proc: i3 2120T
Alaplap: DH77DF
RAM: Kingston 2x4GB LoVo (1.35V)
LAN: Intel Gigabit Ethernet (PCI-E)
HDD: SSD Kingston 60G
PSU: Corsair CX430 v2Nem rég vásároltam egy ilyen mainboard-ot, mellyel nem teljesen vagyok megelégedve. Első beüzemelés során már észleltem érdekes dolgokat. BIOS menü nem úgy jelent meg ahogy kellett volna. Kicsit furcsálottam a dolgot, de betöltve a gyári beállításokat helyre jött a menürendszer. Alapvetőleg ez nálam nem sok vizet zavar, de ezzel együtt jelentkezett más hibajelenség is ami már bosszantó.
Debian alatt mindenféle optimalizációt megcsináltam (power save), ami látszólag jól is működött (pl.: cpufrequtils, powertop stb.). Egy Voltcraft mérővel mértem a 230V-os hálozatból felvett fogyasztást. Mivel a gép napi 24 órában üzemelne, így számomra kritikus az idle módban felvett teljesítmény! Leginkább erre figyeltem, ezt mértem.
Következőket tapasztaltam:
Alap konfignál 25W -os fogyasztást mértem. Optimalizálás során 2-3W-ot nyertem! Gondoltam mahinálok a BIOS-on belül, kikapcsolok pár dolgot, mint pl.: hangkártya, firewire stb. Ujabb wattokat nyertem! Egészen lementem 18.5 W -ig! Billentyüzetet kihúzva tapasztaltam 18W alatti fogyasztást is. Ez szerintem reálisnak mondható, amivel meg is vagyok elégedve. A probléma ott jött ki, hogy tovább szerettem volna optimalizálni a rendszert, mondjuk a memória feszültség csökkentésével. Alapból ugye 1.5V-ot kapnak a modulok, de a gyári leírás alapjan mind az alaplap, mind a memória támogatja az 1.35V-os feszültséget is.A BIOS-ban a Performance menüpont alatt lehet finomítani a feszültségeken. Levittem 1.35V-ra a feszültséget és reboot után tapasztaltam, hogy az alaplap nem indúlt. Ezen gyorsan segítettem egy BIOS recovery -vel. Addig kisérleteztem, míg rájöttem, hogy 1.4V alatt nemigazán üzemképes a dolog, így hát hagytam 1.5V-on üzemelni a ram modulokat. No de... Jó lenne, ha ez lenne a legnagyobb roblémám.
Amint belépek a Performance menübe (nem módosítok semmit!!!), majd kilépek a BIOS-ból, az oprendszer felállása után azt tapasztaltam, hogy a jól belőtt 18.5W -os fogyasztásom az istenért se megy lejebb 23-24W-nál! Ezután a BIOS-ba lépéskor ismét tapasztaltam, hogy valami nagyon nem stimmel. Ugyan úgy rosszúl jelenítette meg a menüt, mint az elején mikor elösszőr helyeztem üzembe az alaplapot. BIOS alaphelyzetbe állítása során ismételten nagyjából helyre állnak a dolgok, de a fogasztás ezekután is hektikusan változik a BIOS piszkálása során (tényleg nem állítok semmit, csak belépek néhány almenübe). Ha nem lépek be a BIOS-ba, akkor a mért idle eredmények stabilnak mondhatóak!
Következőket próbáltam, de nem segítettek:
- BIOS frissítés
- BIOS resetValakinek volt esetleg hasonló tapasztalata?
Felvettem az Intel supporttal a kapcsolatot, de gyakorlatilag leráztak azzal a dumával, hogy a Linux nem supportált OS ennél az alaplapnál. Hiába ecseteltem neki, hogy függetlenűl az OS-től, a hibajelenség fennáll, de csak hajtotta a magáét.
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ez most BIOS szoftver probléma vagy az alaplappal van valami hardveresen? Ha utobbi, akkor viszem vissza, mert garanciális! Kérdés: "mit kezdenek vele?"
Amúgy én az elöbbire tippelnék, de sajnos eddig csak falakba ütköztem mikor segítséget kértem.
Kíváncsian várom a Ti tapasztalataitokat ill. köszönöm előre is a segítéget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged