Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • atesss

    addikt

    válasz And #9581 üzenetére

    Köszi a részletes választ. :R
    Sajnos az a gond, hogy az elektronikai tárgyakkal eléggé le vagyok maradva , ezért nem értem teljesen amit írsz. Legalábbis a mosfeteket nem.
    Utána tudnék nézni, csak az elég sok időbe telne.
    "célszerűen kisjelű bipolár tranzisztorra vagy mosfetre van szükség" Tudnál ajánlani egy erre a célra megfelelőt ?
    "ll. az egyes szegmensek effektív árama a pillanatnyi csúcsáram töredéke lesz csak (három digitnél konkrétan a harmada, de ez jó hatásfokú, kisáramú kijelzőnél nem nagyon számít)"
    Vagyis akkor mennyivel csökkene a fényerő ?
    És ha minden szegmens elé (az anódok elé) berakok egy-egy megfelelően méretezett (a szegmensenkénti áramigény, és a váltási sebesség függvényében) kondit ?
    Mondjuk akkor ebből is kellene 21 db... De a soros ellenállásokból úgyis kell.
    Nem lehetne amúgy valahogy elkerülni / csökkenteni ezeknek a számát ? Mindegy ha kicsit drágább.

    "Amúgy meg ha épp relét vezérlünk kontrollerrel, akkor általában azt sem közvetlenül tesszük, hanem egy meghajtótranzisztoron keresztül, azaz csak a gate- vagy bázisáramot kell biztosítania a µC-nek a relét vezérlő félvezető felé."
    Ebben teljesen igazad van. :B

    Még az jutott eszembe az időmultiplexelt megoldás a kontroller programja szempontjából hátrányos.
    Mivel így állandóan (vagyis legalábbis a néhányszor 10Hz-nek megfelelő ~ 1/10-1/40 s-onként) futnia kell a vezérlő programnak.
    Mi eddig csak egy delay makrót használtunk a késleltetésre (nem jó megoldás, de egyszerű), ami egymásba ágyazott "ciklusokkal" számol el egy adott ideig, de ezzel lefoglalja a kontrollert. Vagyis közben nem tud a katódok közt kapcsolni.
    Míg ha fix megoldás lenne (pl. 3 digites BCD 12 vezetéken), akkor ott ha egyszer a kimenetre beállítok egy egyest, az bármilyen további kód futtatása nélkül ott is marad.
    Ha külön kontrolleren lenne az egész, akkor ez persze tárgytalan.
    Meg ha megtanuljuk már az időzítők használatát, akkor is.

    A ventilátor vezérlőre majd később visszatérek, mert az nem olyan sürgős. És elég bonyolult (mérni is akarnám az rpm-et)

Új hozzászólás Aktív témák