Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz blattida #33178 üzenetére

    De nem arról írtam, hogy valami (a leégés) eleve megtörténik, hanem hogy megtörténhet - bizonyos paraméterek fennállása esetén. Ahogy te is írod, bizonyos esetekben igaz lehet, én is arról beszéltem, hogy bizonyos esetekben megtörténhet a leégés, ha túl kis teljesítményű az erősítő - amely esetekben a kis erősírőteljesítmény csak egy kiemelt alapadat, több más körülményre is szükség van, hogy baj történjen. De történhet ilyenkor baj, aminthogy vannak is rá megtörtént példák. Tehát egy veszélyre utaltam, nem valamiféle automatizmusra.
    A példádra utalva: közel sem biztos, hogy semmi sem fog történni, ugyanis bizonyos 10 wattos teljesítményű erősítők és bizonyos 100 wattos terhelhetőségű hangdobozok "együttműködésekor" komoly esély van arra, hogy tartósan feltekert hangerő melletti üzemeltetés esetén a megnövekedett torzítások valamint a torzítások járulékos következményei (hőhatások, a torzítások öngerjesztő folyamatba kerülése...) miatt leéghet az erősítő (és/vagy a hangdoboz is). Megtörténik a dolog, bizonyos körülmények együttállása esetén. Ilyen szempontból, szélsőséges esetben akár az 50 Wattos erősítő is lehet "túl kis" teljesítményű, ha tartósan a "túlzott torzítási határa" fölött hallgatjuk, háklisabb hangdobozzal.
    Lényeg tehát, hogy a "túl kis" teljesítményű erősítő megnövekedett veszélyforrás. De eleve is utaltam rá, a dolog bonyolultabb, többmindentől függ.
    Szerintem mindketten ugyanazt gondoljuk, csak kissé más árnyalatban mondtuk.
    Ezt írod: "Ha állításodban szerepelne az a kitétel, hogy az erősítő maximális hangereje mellett, akkor, bizonyos esetekben, de nem általánosságban, esetileg elfogadható lenne (...)" Én is pontosan ezt gondolom, de azért nem tértem ki minden paraméterre, mert nem erről szólt a szövegem - csak jeleztem a fórumtársnak, hogy a dolog persze bonyolultabb, mint ahogy utaltam rá. "Túl nagy" hangerő mellett, bizonyos esetekben, esetileg...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák