Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    válasz Pety #17484 üzenetére

    A dolog műszakilag igen egyszerű.A technikailag jól illesztett hangrendszer olyan, hogy a bejövő nominális 0 db jelszintet az erősító főkimeneti hangerőszabályzójának 0-leghangosabb állásában (tehát csillapítás nélkül) használva a kimenő teljesítmény a sugárzókon a megadott tűréshatárnál (ez kb1%) nem nagyobb torzítással alakul hanggá. És ezt a használat jellegét figyelembe vevő időtartamon keresztül üzemszerűen tudja rózsa- ill. fehérzajjal.

    Egy stúdió/mozi/színház.. lehallgató rendszerét ehhez nagyon hasonló módon kell megoldani. Itt a helység mérete, akusztikája...meghatározza, mekkora teljesítmény jelenjen meg. Milyen sugárzó, milyen teljesítménnyel...A stúdió lehallgatásnál pld. nem megengedhető a főkimeneti szabályzó tekergetése. Erre van közel-téri és távol-téri monitorozás külön.
    Az egyik a szobaakusztika nélküli direkt hang, a másik egy szabványos akusztika hatását bedolgozva működik. Különben nem lehet eldönteni, hogy szól a zene. Persze a sokol rádiótól a music-centerig le kell próbálni, hogy mi a zenei érzés.
    A stúdiókban a rendszernek mindenképpen van annyi tartalékja, hogy pld. a tesztjelek nem okoznak gondot. Ez ugyanígy van hifiben is, ha jó az illesztés műszakilag korrekt.

    A vásárlói termékek viszont nem az üzemszerű nominális teljesítményre vannak kalibrálva. Változó. Ezért a technikailag lehetséges teljesítmény leközlése rész-vagy dedikált frekvenciákra, sávokra, mesterséges jelalakokra (sinus, pulse.dirac,..) rizikós. Túlterhelés léphet fel. Pld. négyszögjel esetén túllövés léphet fel, ami impulzusszerűen a megadott teljesítmény feletti terhelést jelent erősítőnek-sugárzónak egyaránt.
    A kamion is 120-al meg, meg a wartburg is.

    [ Szerkesztve ]

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák